AfterDawn: IT-alan uutiset

Yle aloittaa "myötätunto-YT:t" kaupallisen median murroksen takia

Kirjoittaja Manu Pitkänen @ 15.9.2014 11:02 Kommentteja (5)

Yle aloittaa "myötätunto-YT:t" kaupallisen median murroksen takia Valtioneuvosto korotti TV-maksua käytännössä joka vuosi 2000-vuosikymmenellä ja käytäntö jatkui kuluvan vuosikymmenen alkuun saakka. Vuodesta 2013 lähtien Ylen toiminta on rahoitettu Yle-verolla, jonka korottamisesta ensi vuonna on päätetty pidättäytyä. Tämän seurauksena Yle aloittaa 1030 työntekijää koskevat yt-neuvottelut.
Koska Yle-veroa ei koroteta ensi vuonna, syntyy Ylen mukaan sen budjettiin noin 10 miljoonan euron vaje, jota se yrittää paikata yt-neuvotteluiden kautta. Suurimmalle osalle YT-neuvotteluihin joutuvista työntekijöistä annetaan uusi toimenkuva, mutta noin 185 vakituista työsuhdetta joudutaan näillä näkymin lopettamaan irtisanomisten kautta.

Yt-neuvottelut aloitetaan 22. syyskuuta ja ne kestävät ainakin marraskuun alkupuolelle.

Kyseessä on käytännössä "myötätunto-Yt:t", sillä Yle-veron korottaminen jouduttiin laittamaan jäihin muun media-alan murroksen takia. Käytännössä kaikki suuret mediayhtiöt ovat joutuneet Suomessa järjestelemään toimintojaan uudelleen, koska ihmiset ovat alkaneet kuluttaa sisältöjä verkossa perinteisten jakelukanavien sijaan. Mainostajat ovat luonnollisesti seuranneet kuluttajia. Kaupallisen median olisi todennäköisesti ollut hyvin vaikea niellä Yle-veron korotusta tässä tilanteessa. Yt-ilmoituksen mukaan Ylekin aikoo nyt lisätä painopistettä verkkoon.
"Mediamaailman kansainvälinen ja suomalainen muutos on edennyt odotettuakin nopeammin myös suurten yleisöjen osalta. Meidän tavoitteemme on varmistaa suomalaisille uudistuva, vahva ja rohkea Yle", sanoo Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen.

Ylen liikevaihto vuonna 2013 oli 466,9 miljoonaa euroa. Yhtiössä on 3194 vakituista työntekijää ja henkilöstökulut ovat noin 53 prosenttia yhtiön kuluista.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Tägit: YLE Yle-vero
Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

115.9.2014 11:22

Ihmettelen noita henkilöstövähennyksiä kun televisiosta tulee vain vanhoja ohjelmia uusintoja päivästä toiseen.

215.9.2014 12:35

Lainaus:
Kyseessä on käytännössä "myötätunto-Yt:t", sillä Yle-veron korottaminen jouduttiin laittamaan jäihin muun media-alan murroksen takia.
Mihinkähän tämä väite perustuu? Ainakin jäädytyksestä päätettäessä perusteluna käytettiin yleisesti vaikeaa taloustilannetta, jolla viitattiin valtiontalouteen eikä media-alaan.

http://yle.fi/uutiset/yle-veron_indeksi...nteessa/7148553
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 15.9.2014 @ 12:36

315.9.2014 13:16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti 3rd_party:
Lainaus:
Kyseessä on käytännössä "myötätunto-Yt:t", sillä Yle-veron korottaminen jouduttiin laittamaan jäihin muun media-alan murroksen takia.
Mihinkähän tämä väite perustuu? Ainakin jäädytyksestä päätettäessä perusteluna käytettiin yleisesti vaikeaa taloustilannetta, jolla viitattiin valtiontalouteen eikä media-alaan.

http://yle.fi/uutiset/yle-veron_indeksi...nteessa/7148553
Ylen toiminta rahoitetaan Yle-verolla, jonka kerää verottaja kansalaisilta ja tulouttaa sen Viestintäviraston Valtiokonttorin hallinnoimaan rahastoon, joka ei kuulu valtiontalouden kehyksiin. Tästähän käytiin aikoinaan keskustelua, että pitäisikö rahoitus tulla verona vai suoraan valtion budjetista.

Koska Ylen rahoitus ei ole kiinni valtiontaloudesta (vuosibudjetista), niin valtio ei säästä lanttiakaan pitämällä veron samana – ehkä päinvastoin, koska jäädytyksen takia irtisanotuille joudutaan mahdollisesti maksamaan valtion budjetista sosiaalitukia, joudutaan kouluttamaan uudelleen jne. Petteri Orpon vetoaminen valtiontalouteen vaikuttaa siksi lähinnä retoriikalta.

"Yleinen taloustilanne" tietysti vaikuttaa myös mediayhtiöihin ja voimistaa meneillään olevaa murrosta.

Taustalla on myös lehtien arvolisäveron korotus, minkä komensoimiseksi kaupallisille medioille on väläytelty "lehdistötukea", mutta sitä ei ole ilmeisesti tulossa (tai ainakin sen suhteen on ollut kovin hiljaista). Koska sitä ei lehdistölle annettu (valtion budjetista) on Yle-veron korottaminenkin vähän hankalaa.

http://www.hs.fi/kotimaa/a1388802134045

415.9.2014 13:22

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti teppol:
[...]
Joo, ihan totta. Mutta missään ei silti ole sanottu, että Yle-veron indeksikorotuksen jäädyttäminen olisi mitenkään sidoksissa media-alan murrokseen. Oppositiopuolue keskustan pj kyllä käytti tätä perustelua ehdottaessaan indeksikorotuksen jäädyttämistä [1], mutta tätä ehdotusta ei hyväksytty.

Toisaalta Yle-vero näkyy kyllä valtion "taseessa" verokertymänä - valtion kautta kun ne rahat joka tapauksessa kiertävät. Lisäksi Yle-vero näkyy ostovoiman heikkenemisenä, joka heijastuu kyllä valtion budjettiin.

Virallinen perustelu jäädytykselle olikin, että kun kaikki (julkiselta sektorilta rahoituksensa saavat tahot) joutuvat jakamaan niukkuutta, niin Ylen ei pidä olla poikkeus. Siksi veronkorotus jäädytettiin vain vuodeksi, eikä esim. kolmeksi kuten Sipilä ehdotti.

Eli myötätunto-yt:t kyllä, mutta eri syystä kuin artikkelissa väitetään.

[1] http://www.suomenmaa.fi/etusivu/sipil%C...ta_6628072.html
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 15.9.2014 @ 13:28

516.9.2014 02:23

Mistä 10miljoonan budjettivaje noin vain syntyy, ihan itsestään?

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto