AfterDawn: IT-alan uutiset

Ylellä ollaan valmiina: Perinteinen televisio on kuolemassa

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 11.9.2014 18:17 Kommentteja (7)

Ylellä ollaan valmiina: Perinteinen televisio on kuolemassa Ylellä lakiosaston mediasääntelyn päällikkönä työskentelevä Janne Holopainen arvelee Aikaleima-blogissa nykyisenkaltaisen maanpäällisten televisioverkkojen käytännössä kuolevan seuraavan 15 tai 30 vuoden aikana. Televisio- ja radiolähetyksille varatut taajuudet joudutaan vapauttamaan mobiililaajakaistan käyttöön. Kehitys johtanee lopulta siihen, että matkapuhelinverkosta tulee ainoa valtakunnan laajuinen langaton sisällönjakeluverkko.
Radioaaltoja hyödyntävien jakeluverkkojen "suuren yhdistymisen" liikkeelle paneviksi voimiksi Holopainen tunnistaa muutamat rakenteelliset muutokset. Ensinnäkään televisio ja radio eivät ole enää ainoita laitteita, joilla katsellaan liikkuvaa kuvaa ja kuunnellaan ääntä (tämän takia TV-lupamaksukin muutettiin Yle-veroksi). Älypuhelimet ja tabletit ovat tehneet jo monista arkipäiväisistä esineistä tarpeettomia ja Holopaisen mukaan television katselukin tulee jatkossa painottumaan mobiiliin.

Televisiotkaan eivät ole enää televisioita, vaan verkkoyhteyksiä tukevia älytelevisioita. Mikään ei estä lähetysten jakelua niihinkin Internetin yli.

Kun katselu on siirtyy verkkoyhteydellisiin laitteisiin, on luontevaa että sisällöntarjoajatkin rynnivät sinne. Ylen ohjelmistoja voi katsoa Areenasta jälkilähetyksinä ja suorina verkkolähetyksinä. MTV:n ohjelmia voi myös katsella Katsomon avulla. Nelosenkin ohjelmat löytyvät Ruudusta, mutta toistaiseksi live-lähetyksiä tarjotaan vain maksullisista sisällöistä.

Pitää tietysti muistaa, että videosisältöjä tarjoavat muutkin kuin suomalaiset televisiokanavat. YouTube, Netflix jne. haluavat yhtä lailla lyödä rahoiksi ihmisten vapaa-ajalla.

Televisionkatselun siirtyminen verkkoon aiheuttaa tietysti ongelmia matkapuhelinverkkojen kapasiteetille. Suomessa on tartuttu jo tähän lupaamalla 700 MHz:n taajuusalue matkapuhelinverkon lisäkapasiteetiksi (sama tulee käymään muuallakin Euroopassa ja ympäri maailmaakin).

Kehitteillä on myös uusia teknologioita, joiden avulla matkapuhelinverkon kuormitusta voidaan hillitä. Tällainen on esimerkiksi LTE Broadcast, jonka avulla LTE-verkossa voidaan lähettää televisiolähetyksiä ilman, että lähetystä seuraavien laitteiden määrä vaikuttaa verkon kuormitukseen (sama signaali tulee kaikille päätteille, kts. alla oleva havainnekuva). Tekniikkaa testaa parhaillaan esimerkiksi Nokia. Koska LTE Broadcastiä käytetään matkapuhelinoperaattoreiden verkossa, antaisi se niille samalla mahdollisuuden lisätä puhelinliittymien hintataulukkoihin uuden "maksu-TV"-sarakkeen puheluiden, tekstareiden ja datan hintojen viereen.

Holopaisen mukaan Yle selvittää parhaillaan tv-kanavien ja muun live-videon jakelun pitkän tähtäimen vaihtoehtoja. Osana sitä Ylellä on laadittu työsuunnitelmaesitys, jossa pohditaan miten langattomat laajakaistaverkot voivat korvata maanpäällisen tv-verkon. Suunnitelma löytyy täältä.

Edellinen Seuraava  

7 kommenttia

111.9.2014 19:06

Jos joku haluaa olla aikaa edellä ja siirtyä jo nyt katselemaan TV-lähetykset mobiililaitteista. Se onnistuu helpohkosti linuxin avulla esim. https://tvheadend.org/ Tuon pistää pyörimään johonkin vanhaan läppäriin parin euron USB-virittimen kanssa.

211.9.2014 20:45

Aikaansa edellä?

Asia ei ole läheskään noin yksinkertainen. Jokaisessa jakelukanavassa on omat hyvät ja huono puolensa. Eikä netti pohjainen jakelu ole pelkästään ruusuista. Esimerkiksi sen kaksisuuntaisuus mahdollistaa yksityisyys loukkaukset. Netti TV:n tarjonta voi olla laaja, mutta niin on satelliitti jakelunkin.

Se että antenni kuolee ei nyt ole mikään yllätys. Mutta kyllä sen tappaa monet muutkin asiat kuin joku mobiili yhteydet. Sen tappaa yhä huonompia TV-ohjelmia, HDTV ongelmat, rahan ahneus, viihdeteollisuuden tekijäoikeus asiat jne..

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 11.9.2014 @ 21:02

311.9.2014 22:09

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Aikaansa edellä?

Asia ei ole läheskään noin yksinkertainen. Jokaisessa jakelukanavassa on omat hyvät ja huono puolensa. Eikä netti pohjainen jakelu ole pelkästään ruusuista. Esimerkiksi sen kaksisuuntaisuus mahdollistaa yksityisyys loukkaukset.
Kannattaisi varmaankin ottaa selvää miten tuo toimii ennen asian kommentointia. TVHeadend on palvelinohjelmisto joka pyörii linuxissa ja jakaa DVB-signaalia (T/S/C) esimerkiksi lähiverkon kautta mobiililaitteeseen. Tietty jos riittää yhteydessä potkua, niin voi myös etänä katsella tai ainakin nauhoittaa TV-lähetyksiä. TVHeadend ei ole siis mikään nettipalvelu josta ostetaan parin euron viritin katseluoikeuksia vastaan/tms.

411.9.2014 22:31

Kun perinteiset televisio- ja radiolähetykset kuolevat ja laskuttaminen palvelun käytöstä mahdollistuu eikä luvatonta käyttöä enää pysty tekemään suoraan, niin poistuuko Yle-vero ja muuttuuko Ylen palvelut kuukausimaksullisiksi tilaajille?

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 11.9.2014 @ 22:33

511.9.2014 23:31

Lainaus:
Kannattaisi varmaankin ottaa selvää miten tuo toimii ennen asian kommentointia.

Sanoin asian ilmeisesti hieman huonosti. Vain se kysymys oli kommentti sinulle, se loppu oli kaikki itse uutiseen.

612.9.2014 19:44

Ei ole tullut katsottua antenniverkon TV-lähetyksiä nyt noin kahteen vuoteen kertaakaan omasta TV:stä. Kaikki toisto on tapahtunut Netflix, Viaplay, YouTube, Arena yms. kautta.

Toki välillä jossain muualla näkee silloin tällöin "normaaleja lähetyksiä" ja tulee kyllä hyvin nopeasti mieleen, miksi tosiaan näin olen toiminut jo jonkin aikaa. Ne järkyttävät mainosmäärät ja uusintojen tuhannet kerrat lähestulkoon pistää kuvottamaan.

Todella vapauttavaa katsoa mitä haluaa ja milloin haluaa. Piti tässä välissä huvikseen avata telkku.com ja katsoa mitä olisi tarjolla. Uuuh vitoselta tulis paluu tulevaisuuteen :D

Huoh....

713.9.2014 7:18

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kirkanen:
Kun perinteiset televisio- ja radiolähetykset kuolevat ja laskuttaminen palvelun käytöstä mahdollistuu eikä luvatonta käyttöä enää pysty tekemään suoraan, niin poistuuko Yle-vero ja muuttuuko Ylen palvelut kuukausimaksullisiksi tilaajille?
Eihän nuo nyt Yle-veroa poista, elä nyt hulluja puhu. Ne vaan muuttaa sen, mistä asiasta sitä kerätään. Ja todennäköisesti nostaa vaan senkin määrää.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Suomalaiset kuluttavat suoratoistopalveluja entistä enemmän kotisohvilta Suomalaiset kuluttavat suoratoistopalveluja entistä enemmän kotisohvilta (22.1.2019 11:46)
Viaplayn vuoden 2011 lanseerauksesta asti suomalaiset ovat kuluttaneet suoratoistopalvelun sisältöä enemmän pieneltä, kuten puhelimen näytöltä kuin television isolta näytöltä. Vuonna 2018 iso ....
Tesla Model 3 saapuu vihdoin Suomeen – Sai tarvittavat luvat Tesla Model 3 saapuu vihdoin Suomeen – Sai tarvittavat luvat (22.1.2019 11:13)
Tesla on saanut Alankomaiden tieliikennehallinnolta (RDW) luvan aloittaa Model 3 -sähköauton myynnin. Käytännössä lupa tarkoittaa sitä, että Tesla voi aloittaa uuden automallinsa myynnin Alankomaiden ....
Viaplay tuo lineaarisen TV:n kanavia palveluunsa – YLE:n kanavat mukana Viaplay tuo lineaarisen TV:n kanavia palveluunsa – YLE:n kanavat mukana (22.1.2019 11:05)
Viaplau suoratoistopalvelun takana oleva Nordic Entertainment Group lanseeraa Suomessa uuden Viaplay TV -palvelun. Viaplay-suoratoistopalveluun lisätään 18 televisiokanavaa, jotka asiakas ....
MobilePay sai uuden pankkikumppanin Handelsbankenista MobilePay sai uuden pankkikumppanin Handelsbankenista (22.1.2019 10:38)
Danske Bankin mobiilimaksusovelluksesta itsenäiseksi tytäryhtiöksi ponnistanut MobilePay on solminut Handelsbanken Suomen kanssa kumppanuussopimuksen. Yhteistyön myötä MobilePay parantaa toimintakatt....
Mobiilisovelluksiin uppoaa hurja määrä rahaa – Katso Suomen suosituimmat sovellukset täältä! Mobiilisovelluksiin uppoaa hurja määrä rahaa – Katso Suomen suosituimmat sovellukset täältä! (22.1.2019 10:04)
Älypuhelinmarkkinoilla on nähty merkkejä siitä, että laitteiden myyntimäärät eivät enää tahdo kasvaa eikä laitteiden myyntihintaa kasvattamallakaan tahdota saada lisää potkua yritysten liikevaihtokehitykseen. ....

Uutisarkisto