AfterDawn: IT-alan uutiset

Tutkimus: Piratismi ei vaikuta juurikaan elokuvateattereiden myyntiin

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 16.7.2014 12:15 Kommentteja (11)

Tutkimus: Piratismi ei vaikuta juurikaan elokuvateattereiden myyntiin University of Kansas School of Businessin taloustieteen professori Koleman Strumpfin uuden tutkimuksen mukaan elokuvapiratismilla ei näytä olevan merkittävää negatiivista vaikutusta elokuvateattereiden liikevaihtoon, eli käytännössä piratismi ei vähennä elokuvateattereiden liipumyyntiä.
Strumpf päätyi lopputulokseen analysoimalla BitTorrent-verkoista sekä Hollywood Stock Exchange -palvelusta (HSX) kerättyä dataa. HSX on alun perin pörssipeliksi suunniteltu palvelu, jossa pystyi ostamaan sekä myymään virtuaalisia elokuvaosakkeita. Vuonna 2010 HSX muuttui pelistä oikeaksi rahaa käsitteleväksi vedonlyöntipalveluksi. Strumpfin mukaan HSX:n avulla on käytännössä pystytty hyvin tarkkaan arvioimaan elokuvien taloudellista menestystä.

Strumpfin tutkimuksen piiriin kuuluu 150 isoa elokuvaa, jotka julkaistiin vuosien 2003–2009 välillä. Hänen arvionsa mukaan elokuvapiratismi vähensi teattereiden myyntiä tällä aikavälillä ehkä noin 200 miljoonaa dollaria, mikä on vain 0,3 prosenttia teattereiden saman aikavälin liikevaihdosta.

Nykyään hyvin harvoin uusista elokuvista päätyy korkealaatuisia kopioita BitTorrent-verkkoon samaan aikaan kun elokuvaa esitetään teattereissa – tai tätä ennen. Pääsääntöisesti jaossa on teattereissa videokameralla kuvattuja kopioita. Parempilaatuiset kopiot ilmestyvät nettiin vasta DVD- ja Blu-ray-julkaisujen jälkeen.

Aiemmin elokuvien hyvälaatuiset teatteriversiot saattoivat kuitenkin vuotaa nettiin, mutta parannettujen kopiontiestomenetelmien myötä vuodot ovat vähentyneet. Yksi tuoreimmista vuodoista sattui vuonna 2009, jolloin X-Men Origins: Wolverinen workprint-versio päätyi nettiin ennen kuin elokuva oli ehättänyt teattereihin.

Strumpfin mukaan workprint-versiota ehdittiin ladata 4,5 miljoonaa kertaa ennen kuin elokuvan esitys teattereissa alkoi (ja noin seitsemän miljoonaa kertaa vuoden 2009 aikana). Laajan mediahuomion johdosta iso osa elokuvaa odottaneista todennäköisesti tiesi vuodosta, joten periaatteessa tapauksen pitäisi edustaa pahinta mahdollista skenaariota elokuvateattereiden kannalta.

HSX-pörssissä vuoto ei aluksi vaikuttanut juuri mitenkään Wolverinen arvoon, mutta viikko vuodon jälkeen sen arvo alkoi kasvaa jatkuvasti kunnes teatteriesitykset alkoivat. Elokuvan budjetti oli noin 150 miljoonaa dollaria ja sen liikevaihto oli noin 375 miljoonaa dollaria. Strumpfin mukaan vuodolla ei ollut mitattavaa vaikutusta elokuvan teatterimyyntiin. Elokuvan vuotanut Gilberto Sanchez tuomittiin vuodeksi vankilaan.

Using Markets to Measure the Impact of File Sharing on Movie Revenues Koleman Strumpf by torrentfreak

Tägit: elokuva piratismi
Edellinen Seuraava  

11 kommenttia

116.7.2014 12:26

Kuka nyt kämäisiä kameralla teatterissa kuvattuja suttuvideoita haluaisikaan katsoa.

216.7.2014 12:49

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti superkick:
Kuka nyt kämäisiä kameralla teatterissa kuvattuja suttuvideoita haluaisikaan katsoa.
Ilmeisesti jotkut haluavat. Itselle ei kelpaa enää edes DVD-laatu, ellei kyse ole niin vanhasta tuotoksesta että teräväpiirtoversiota ei ole olemassa.

316.7.2014 13:15

Elokuvateattereiden myyntiin vaikuttaa vaan niiden ylihintaiset liput. Yks leffa per 2-3 vuotta on oma käynti tahtini elokuvissa johtuen niiden hinnoista.
Sen sijaan en ole ikinä ladannut mitään elokuvissa kuvattua, odotan jotain 720 dvd rippiä jos on tarve nähdä. Tosin eipä hollywoodista juuri nykyään mitään katsomisen arvoista enää taida tullakaan...

416.7.2014 15:08

Millähän Teosto yms. mafiajärjestöt pyrkivät tämän tutkimuksen lyttäämään? Kenties esittävän oman "tutkimuksen" jossa piratismin todetaan tuhoavan Hollywoodin vuoden sisään?

516.7.2014 17:09

Itse en elokuvateatterissa ole sen koomin käynyt mitä koulusta aikanaan joutui käymään retkillä. Ja elokuvia en netistä lataile, jos joku sellainen elokuva joka todella kiinnostaa katsoa (esim. Bondit) niin kyllä ne tuloo sitte jostakin suoratoistona katottua.

Elokuvateatteriin en jaksa vaivautua lähtemään.

617.7.2014 12:01

Omaa elokuvateattereissa käyntiä on merkittävästi vähentänyt elokuvalippujen nykyiset hinnat. 12-16€ on aikalailla paljon leffalipusta.

Harvempi sitä markka-aikanakaan olisi kait ollut valmis maksamaan 60-90 markkaa päästäkseen elokuvaan.

717.7.2014 17:28

Itse en ole käynyt elokuvateattereissa viimeiseen kymmeneen vuoteen. Syy on yksinkertainen; lippujen hinnat.

Jotain tulee ladattua BRRip versioina (tai vähintään DVDrip) jos on tiedossa, ettei niitä tule suomeen tai euroopaan lähiaikoina.
Sitten onhan noita TV-sarjoja tullut ladattua, kun joitain ei vaan löydy helposti saatavilla muualta kuin torrenteina.


818.7.2014 2:24

Joo sama tahti kuin RekookerR:lla eli kerran 2-3 vuodessa. Eniten on kyrsinyt Finnkinon esitysajat päivisin, ja se että H:gin Itiksen teatteri lopetettiin (pidempi matka keskustaan). Lopultakaan ei Hollywoodista enää tule mitään katsomisen arvoista, joten matkat 3,80 ja lippu 7 euroa + mässyt/popparit 5 euroa on kova hinta tylsistymisestä pehmeässä penkissä.

918.7.2014 2:32

Mulle esitysajat ovat todella liian myöhäisiä. Päivisin menisin ehkä useammin vaikka on tuo hinta kysymys, mutta tosi myöhään illalla on huono aika.


-Reko

1018.7.2014 6:20

Ei ole elokuvateattereissa tullut käyttyä yli 10-vuoteen. Syy lähinnä on se että joutuisi lähtemään sinne tiettyyn aikaan ja vielä maksaa itsensä kipeäksi asiasta. Tarkoitan että sen lipun hinta on järjetön. Itse maksan uudesta ensi-ilta elokuvasta enintäin 3€. Jos se maksaa enemmän niin jää katsomatta. Mikään elokuva kun ei ole tuota suuremman rahan arvoinen.

Nykyajan ihmisellä on todella huono hintatietous eli mitä tuoteet oikeasti kuuluisi maksaa.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 18.7.2014 @ 06:23

1118.7.2014 8:34
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Itse maksan uudesta ensi-ilta elokuvasta enintäin 3€. Jos se maksaa enemmän niin jää katsomatta. Mikään elokuva kun ei ole tuota suuremman rahan arvoinen.

Nykyajan ihmisellä on todella huono hintatietous eli mitä tuoteet oikeasti kuuluisi maksaa.

Niimpä.

No ei sillä, täysihintainen elokuvissa käynti ei ole halpaa huvia. mutta vuosikausia on maksajia löytänyt.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto