AfterDawn: IT-alan uutiset

Saksa on aurinkovoiman edelläkävijä - jo puolet energiasta paneeleilla

Kirjoittaja Valtteri Ahonen @ 25.6.2014 18:10 Kommentteja (7)

Saksa on aurinkovoiman edelläkävijä - jo puolet energiasta paneeleilla Saksassa on rikottu varsin merkittävä rajapyykki uusiutuvan energian tuotannossa: 9. kesäkuuta tuotettiin aurinkovoimalla tunnissa 23,1 gigawattia, mikä vastaa 50,6 prosenttia maan sen hetkisestä tarpeesta, kirjoittaa The Local.
Kyseessä ei ollut edes ennätys, sillä muutamaa päivää aiemmin tuotettiin 24,2 gigawatin ennätyslukemat, mutta prosentuaalisesti päästiin 50 prosentin rajan yli vasta yhdeksäs päivä, koska silloin sähkön kulutus oli alemmalla tasolla kansallisen vapaapäivän vuoksi, eikä kuuman kelin takia tarvittu juurikaan lämmitystä.

Saavutus ei tule maalle yllätyksenä, sillä IFLSciencen mukaan Saksa on tukenut aurinkoenergiaa viime vuonna noin 16 miljardilla eurolla. Tämä on aikaansaanut paneeleiden tuotannossa valtavan harppauksen ja hinnat ovat viimeisen viiden vuoden aikana pudonneet jopa 80 prosenttia.
Saksassa pääosa aurinkopaneeleista asennetaan tukien ansiosta yksityisten talojen katoille, eikä suinkaan suurille aurinkoenergiafarmeille. Jatkuvasti vauhdilla lisääntyvän paneelimäärän vuoksi ennätysten uskotaan paukkuvan rikki pian uudestaan.

Huomattavaa on myös, ettei Saksa ole mitenkään poikkeuksellisen aurinkoinen maa. Oikeastaan päinvastoin: yli 90 % maailman ihmisistä asuu Saksaa aurinkoisemmilla alueilla.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

7 kommenttia

125.6.2014 23:59

Uskomattomia lukuja, miksi muiden on niin vaikea päästä samaan tilanteeseen? :|

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 26.6.2014 @ 00:38

226.6.2014 01:07

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Labratoria:
Uskomattomia lukuja, miksi muiden on niin vaikea päästä samaan tilanteeseen? :|
Harva maa on valmis tukemaan miljardeilla ja miljardeilla vaihtoehtoisen energian tuotantoa. Samalla tietty Saksa on myös tehnyt esim. aurinkopaneeleista valittamisen ilmeisen mahdottomaksi, eli jos naapurin Reijo päättää iskeä katolleen aurinkopaneelit, ei naapurin Riitta voi valittaa siitä etu- eikä jälkikäteen. Suomessahan varmaan jokainen aidanmaalauskin menee parin kaavavalituskierroksen läpi.

Jotain noita juttuja miten tuohon temppuun on pystytty Saksassa löytyy esim. täältä:

http://cleantechnica.com/2013/02/09/germany-solar-power-lessons/

326.6.2014 05:25

"hieman" yksipuolinen kuva asiaan. Samalla fossiilisten polttoaineiden käyttö on lisääntynyt ja Saksa on nyt EU alueen saastuttavin valtio.

E.ONin arvo on tippunut neljäsosaan, Siemens sulki aurinkopaneeli bisneksensä koska eivät saaneet myytyä firmaa KENELLEKÄÄN. Miljardi suoraa tappiota. Sähköverkko ei toimi kunnolla täysin muuttuneen energiantuotannon takia ja on vaatinut ja vaatii jatkossakin massiivisia investointeja.

426.6.2014 06:51

Vaikea sanoa kumpi on parempi tapa tuottaa energiaa. Keskitetysti vai omavaraisesti. Molemmissa on omat etunsa ja ongelmansa. Itse ehkä kallistuisin enemmän omavaraisuuden puolelle.

528.6.2014 08:29
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Vaikea sanoa kumpi on parempi tapa tuottaa energiaa. Keskitetysti vai omavaraisesti. Molemmissa on omat etunsa ja ongelmansa. Itse ehkä kallistuisin enemmän omavaraisuuden puolelle.
Keskitetty tuotanto, jos meinaat isoja voimaloita, voi olla omavaraista, ehkä jopa helpommin kuin hajautettu.

Saksan tapauksessa on tuettu ja tuetaan isosti erilaisia pienvoimaloita, joista esim tuulivoima ja jutun aurinkovoima on ongelmallista, kärjistäen tilanne jossa pientuottajat tuottavat energiaa silloin kun sitä ei tarvita ja kuluttavat sitä silloin kun se on kalleinta. syntyy jopa tilanteita joissa sähköenrgian vastaanottamisesta maksetaan.

629.6.2014 16:09

Kannattaa myös muistaa, että Saksa on tehnyt päätöksen lopettaa ydinvoimalat. Toisin sanottuna heidän on käytännössä pakko tukea silloin myös esim. jutun aurinkovoimaa isoilla paukuilla tai joutuvat ikävään tilanteeseen, jossa energia pitää ostaa ulkomailta hintaan x.

729.6.2014 18:22

kuulostaa hyvältä mutta minkälainen on aurinkoisen kesäpäivän energiantarve verrattuna harmaaseen talvipäivään jolloin tarvitaan enemmän valaistusta ja lämpöä ja jolloin ei sitä aurinkoenergiaa tulekaan?

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29.6.2014 @ 18:23

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto