AfterDawn: IT-alan uutiset

Saksa on aurinkovoiman edelläkävijä - jo puolet energiasta paneeleilla

Kirjoittaja Valtteri Ahonen (Google+) @ 25.6.2014 18:10 Kommentteja (7)

Saksa on aurinkovoiman edelläkävijä - jo puolet energiasta paneeleilla Saksassa on rikottu varsin merkittävä rajapyykki uusiutuvan energian tuotannossa: 9. kesäkuuta tuotettiin aurinkovoimalla tunnissa 23,1 gigawattia, mikä vastaa 50,6 prosenttia maan sen hetkisestä tarpeesta, kirjoittaa The Local.
Kyseessä ei ollut edes ennätys, sillä muutamaa päivää aiemmin tuotettiin 24,2 gigawatin ennätyslukemat, mutta prosentuaalisesti päästiin 50 prosentin rajan yli vasta yhdeksäs päivä, koska silloin sähkön kulutus oli alemmalla tasolla kansallisen vapaapäivän vuoksi, eikä kuuman kelin takia tarvittu juurikaan lämmitystä.

Saavutus ei tule maalle yllätyksenä, sillä IFLSciencen mukaan Saksa on tukenut aurinkoenergiaa viime vuonna noin 16 miljardilla eurolla. Tämä on aikaansaanut paneeleiden tuotannossa valtavan harppauksen ja hinnat ovat viimeisen viiden vuoden aikana pudonneet jopa 80 prosenttia.

Saksassa pääosa aurinkopaneeleista asennetaan tukien ansiosta yksityisten talojen katoille, eikä suinkaan suurille aurinkoenergiafarmeille. Jatkuvasti vauhdilla lisääntyvän paneelimäärän vuoksi ennätysten uskotaan paukkuvan rikki pian uudestaan.

Huomattavaa on myös, ettei Saksa ole mitenkään poikkeuksellisen aurinkoinen maa. Oikeastaan päinvastoin: yli 90 % maailman ihmisistä asuu Saksaa aurinkoisemmilla alueilla.

Edellinen Seuraava  

7 kommenttia

125.6.2014 23:59

Uskomattomia lukuja, miksi muiden on niin vaikea päästä samaan tilanteeseen? :|

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 26.6.2014 @ 00:38

226.6.2014 1:07

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Labratoria:
Uskomattomia lukuja, miksi muiden on niin vaikea päästä samaan tilanteeseen? :|
Harva maa on valmis tukemaan miljardeilla ja miljardeilla vaihtoehtoisen energian tuotantoa. Samalla tietty Saksa on myös tehnyt esim. aurinkopaneeleista valittamisen ilmeisen mahdottomaksi, eli jos naapurin Reijo päättää iskeä katolleen aurinkopaneelit, ei naapurin Riitta voi valittaa siitä etu- eikä jälkikäteen. Suomessahan varmaan jokainen aidanmaalauskin menee parin kaavavalituskierroksen läpi.

Jotain noita juttuja miten tuohon temppuun on pystytty Saksassa löytyy esim. täältä:

http://cleantechnica.com/2013/02/09/germany-solar-power-lessons/

326.6.2014 5:25

"hieman" yksipuolinen kuva asiaan. Samalla fossiilisten polttoaineiden käyttö on lisääntynyt ja Saksa on nyt EU alueen saastuttavin valtio.

E.ONin arvo on tippunut neljäsosaan, Siemens sulki aurinkopaneeli bisneksensä koska eivät saaneet myytyä firmaa KENELLEKÄÄN. Miljardi suoraa tappiota. Sähköverkko ei toimi kunnolla täysin muuttuneen energiantuotannon takia ja on vaatinut ja vaatii jatkossakin massiivisia investointeja.

426.6.2014 6:51

Vaikea sanoa kumpi on parempi tapa tuottaa energiaa. Keskitetysti vai omavaraisesti. Molemmissa on omat etunsa ja ongelmansa. Itse ehkä kallistuisin enemmän omavaraisuuden puolelle.

528.6.2014 8:29
user_org
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Vaikea sanoa kumpi on parempi tapa tuottaa energiaa. Keskitetysti vai omavaraisesti. Molemmissa on omat etunsa ja ongelmansa. Itse ehkä kallistuisin enemmän omavaraisuuden puolelle.
Keskitetty tuotanto, jos meinaat isoja voimaloita, voi olla omavaraista, ehkä jopa helpommin kuin hajautettu.

Saksan tapauksessa on tuettu ja tuetaan isosti erilaisia pienvoimaloita, joista esim tuulivoima ja jutun aurinkovoima on ongelmallista, kärjistäen tilanne jossa pientuottajat tuottavat energiaa silloin kun sitä ei tarvita ja kuluttavat sitä silloin kun se on kalleinta. syntyy jopa tilanteita joissa sähköenrgian vastaanottamisesta maksetaan.

629.6.2014 16:09

Kannattaa myös muistaa, että Saksa on tehnyt päätöksen lopettaa ydinvoimalat. Toisin sanottuna heidän on käytännössä pakko tukea silloin myös esim. jutun aurinkovoimaa isoilla paukuilla tai joutuvat ikävään tilanteeseen, jossa energia pitää ostaa ulkomailta hintaan x.

729.6.2014 18:22

kuulostaa hyvältä mutta minkälainen on aurinkoisen kesäpäivän energiantarve verrattuna harmaaseen talvipäivään jolloin tarvitaan enemmän valaistusta ja lämpöä ja jolloin ei sitä aurinkoenergiaa tulekaan?

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29.6.2014 @ 18:23

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Googlelle valtavat sakot – EU vaatii Googlea purkamaan Android-sääntelyä Googlelle valtavat sakot – EU vaatii Googlea purkamaan Android-sääntelyä (18.7.2018 16:33)
Euroopan komission on määrännyt Googlelle 4,34 miljardin euron sakon yhtiön hakukoneen määräävää markkina-asemaa vahvistavien laittomien käytäntöjen vuoksi. Käytännössä kyse on siitä, että Google ....
Spotify muutti välimuistin tyhjentämistä – Ei pakota poistamaan ladattuja musiikkikappaleita Spotify muutti välimuistin tyhjentämistä – Ei pakota poistamaan ladattuja musiikkikappaleita (18.7.2018 06:48)
Spotify on tehnyt Android- ja iOS-sovelluksiinsa viimeisten viikkojen aikana pienen muutoksen, mutta se helpottaa monen kuuntelijan elämää ratkaisevasti. Ainakin arjessa on yksi ensimmäisen ....
Virtuaalilasit ottavat harppauksen eteenpäin – Vain yksi johto riittää Virtuaalilasit ottavat harppauksen eteenpäin – Vain yksi johto riittää (18.7.2018 06:30)
Seuraavien sukupolvien VR-lasien käyttömukavuus voi olla täysin toista luokkaa kuin nykyään, sillä VirtualLink-konsortio on esitellyt uuden USB-C-liitäntään pohjautuvan standardin, joka mahdollistaa ....
OnePlus 6:n kamera saa kehuja – Tarkennus on tarkka ja nopea OnePlus 6:n kamera saa kehuja – Tarkennus on tarkka ja nopea (17.7.2018 18:11)
Elisalla ja Telialla huippumyynteihin yltänyt OnePlus 6 saa suitsutusta valokuvaukseen erikoistuneelta DxO Labsilta. Puhelimen kamera saavutti DxOMark-testissä komeat 96 pistettä. OnePlussan ....
1 kommentti
Samsung lupaa lisää suorituskykyä ja enemmän akkukestoa – Esitteli LPDDR5-muistin Samsung lupaa lisää suorituskykyä ja enemmän akkukestoa – Esitteli LPDDR5-muistin (17.7.2018 17:30)
Samsung on esitellyt ensimmäisen kahdeksan gigabitin LPDDR5-muistipiirin. Yhtiön mukaan entistä nopeampi mobiililaitteisiin tarkoitettu muistipiiri soveltuu erityisen hyvin tekoälyteknologian ....

Uutisarkisto