AfterDawn: IT-alan uutiset

Tällä lomakkeella voit pyytää Googlea unohtamaan sinut

Kirjoittaja Manu Pitkänen @ 30.5.2014 10:15 Kommentteja (4)

Tällä lomakkeella voit pyytää Googlea unohtamaan sinut Euroopan unionin tuomioistuin linjasi pari viikkoa sitten, että hakukoneet ovat velvoitettuja poistamaan kansalaisiin liittyviä tietoja hakutuloksista, mikäli ne "eivät ole asianmukaisia, ne eivät ole tai eivät enää ole olennaisia taikka ne ovat liian laajoja niihin tarkoituksiin, joissa niitä on käsitelty."
Google ei ollut päätöksestä erityisen ilahtunut, mutta sen oli pakko kääriä hihat ja luoda järjestelmä, jolla eurooppalaiset voivat pyytää omia tietojaan poistettavaksi hakutuloksista. Nyt kyseinen järjestelmä on otettu käyttöön ja omien tietojen poistamista voi vaatia tämän lomakkeen avulla.

Poistopyyntöön vaaditaan kopio ajokortista tai muusta valokuvallisesta henkilöllisyystodistuksesta, jotta vilpilliset poistopyynnöt pystyttäisiin mahdollisimman tehokkaasti karsimaan joukosta.
Tuomioistumen päätöstä on pidetty ongelmallisena tiedonsaanti- ja tietojen jakamisoikeuden näkökulmasta, sillä uuden lomakkeen avulla voidaan pyytää poistettavaksi itselle kiusallista, mutta suurelle yleisölle hyödyllistä tietoa. Google aikoo arvioida jokaisen poistopyynnön erikseen ja tarkistaa onko poistettavaksi pyydetty linkkejä, jotka tarjoavat mahdollisesti hyödyllistä tietoa, kuten viranomaisten talouspetoksia, ammatillisen aseman väärinkäytöksiä, rikostuomioita tai julkista käyttäytymistä koskevat tiedot.

(Kuva: The Economist)

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

130.5.2014 11:16

Tuolla Tietokone lehden otsikossa sanotaan että "Google ei suostu automaattisesti rikollisten poistopyyntöihin". Itselleni herää heti kysymys mistä Google voisi tietää kuka on rikollinen ja kuka ei?

Täällä taas sanotaan. "Google aikoo arvioida jokaisen poistopyynnön erikseen ja tarkistaa onko poistettavaksi pyydetty linkkejä, jotka tarjoavat mahdollisesti hyödyllistä tietoa, kuten viranomaisten talouspetoksia, ammatillisen aseman väärinkäytöksiä, rikostuomioita tai julkista käyttäytymistä koskevat tiedot."

Siis he itse arvioivat ja päättävät sisällön perusteella mikä on sensuroitavissa tai ei. Käytännössä kaikki linkkien poistot siten että se tapahtuu sisällön perusteella on sensuuria, riippumatta mitä se sisältö on. Kyse ei ole siitä että onko se ihmisille hyvä tai huono asia että joku linkki poistetaan. Vaan kyse on julkisesta sensuurista.

On täysin eri asia jos jokin taho haluaa poistaa omia linkkejään julkisuudesta. Siis itsensä tekemiä sivustoja. Mutta eikö tähän ole jo ihan tagi tiedot jolla tuo voidaan tehdä että hakukone ei ota sivustoa.

Jos taas ajatellaan että joku haluaa kaikki itseään koskevat tiedot pois hakupalvelusta niin tämä on sananvapauden sensuuria. Ei ihmisellä ole oikeutta poistaa toisten tekemiä asioita edes silloin kun ne koskettavat henkilöä itseään. Tämä tarkottaisi että kukaan ei voisi esimerkiksi arvostella jonkun henkilön tai yrityksen toimintaa, jos yritys tai henkilö voi poistaa kaikki itseensä kohdistuvat "negatiiviset" asiat. Jos taas kyse on kunnianloukkausesta tai lain rikkomisesta niin tähän on olemassa jo keinot.

Nyt tavallaa Google siirtää itsensä tuomarin tehtävään, käyttäen omaa henkilökohtaista mielipidettä sensuurin tekemiseen.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 30.5.2014 @ 11:27

230.5.2014 16:56

Lainaus:
Itselleni herää heti kysymys mistä Google voisi tietää kuka on rikollinen ja kuka ei?

Kaippa nuo tarkistetaan oikeuden julkisista asiakirjoista.

Lainaus:
Tämä tarkottaisi että kukaan ei voisi esimerkiksi arvostella jonkun henkilön tai yrityksen toimintaa, jos yritys tai henkilö voi poistaa kaikki itseensä kohdistuvat "negatiiviset" asiat.

Käsittääkseni tämä uusi palvelu on ns. taviksia varten, eli poliitikot, julkkiset ja yritykset eivät saa tuon palvelun avulla parannettua julkisuuskuvaansa.

Eli jos Matti Meikäläinen on 20 vuotta sitten ajanut humalassa autoa ja saanut siitä oikeudessa tuomion (ja siitä on asiakirja Googlella löydettävissä), voi Google poistaa tällaisen asiakirjan näkyvistä. Ministerin kohdalla vastaava ei onnistune.

331.5.2014 07:16
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Käytännössä kaikki linkkien poistot siten että se tapahtuu sisällön perusteella on sensuuria, riippumatta mitä se sisältö on.

No ei ole.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

On täysin eri asia jos jokin taho haluaa poistaa omia linkkejään julkisuudesta. Siis itsensä tekemiä sivustoja. Mutta eikö tähän ole jo ihan tagi tiedot jolla tuo voidaan tehdä että hakukone ei ota sivustoa.

Jos meinaat omien sivujen poistoa, niin tekiä voi poistaa omat sivut ihan vaan poistamalle ne, tai esim Googlen kohdella robotti asetuksilla.
Omien sivjen poisto ei poista muita sivuja neitistä.


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Jos taas ajatellaan että joku haluaa kaikki itseään koskevat tiedot pois hakupalvelusta niin tämä on sananvapauden sensuuria.

Googlen ei tarvi hakutuloksista kaikkea poistaa, vaan vain joitain asioita. jonkin ihmisen kohdalle se voi toki olla se ainoa hakutulos.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Ei ihmisellä ole oikeutta poistaa toisten tekemiä asioita edes silloin kun ne koskettavat henkilöä itseään. Tämä tarkottaisi että kukaan ei voisi esimerkiksi arvostella jonkun henkilön tai yrityksen toimintaa, jos yritys tai henkilö voi poistaa kaikki itseensä kohdistuvat "negatiiviset" asiat. Jos taas kyse on kunnianloukkausesta tai lain rikkomisesta niin tähän on olemassa jo keinot.
Nyt ymmärsit väärin, tämä ei puutu tuollaisiin asioihin.

Kyse on yksityisyyden suoajsta, tässä ei poisteta edes sitä varsinaista sivua. hakutuloksissa näkyviin asioihin voi tuolla joissain tapauksissa vaikuttaa. Jos hakutulus on laillisesta lähteestä ja laillinen ja suht tuore niin enmpä usko että sitä pois saisit.

431.5.2014 09:25

Lainaus:
No ei ole.

No tavallaan olet oikeassa, mutta tässä tapauksessa kyse että joku haluaa itseensä kohdistuvia linkkejä poistettavaksi jostain syystä. Tämä on sensuuria eli jo julkistettua asiaa aletaan poistaa jonhonkin henkilöön liittyvän linkin takaisen sisällön perusteella. Sillä mikä tuo sisältö on, ei oikeasti ole paljon merkitystä, koska se on lähes aina jotain negatiivista ja lähes aina kohdistuu kyseiseen henkilöön. Koska muuten kyseinen henkilö ei sitä poistaisi alun alkaenkaan. Sensuuri on siis sellaista että jokin taho haluaa piilottaa muilta yleiseen levytykseen päässeitä/tarkoitettuja asioita, johtuen omista mielipiteistään tai etujen tavoittelu syistään.

Lainaus:
Nyt ymmärsit väärin, tämä ei puutu tuollaisiin asioihin.

Siis kyse on Googlen linkkien poistoista heidän hakukoneen sivustoista. En ole missään vaiheessa tarkoittanut että itse sivusto poistettaisiin, vaan että sivuston näkyvyys eli julkisuus poistetaan. Ehkä sanoin asian huonosti ja se johti virheelisen tulkintaan sanomassani. Koko Goolen hakukoneen tarkoitus on tuoda julkista näkyvyyttä sivustoille ja niiden sisällölle.

Lainaus:
Kyse on yksityisyyden suoajsta,...

Osittain kyllä, mutta julkistettu asia on jo rikkonut yksityisyyden, jolloin kyse on julkisen yksityisyyden suojelemisesta ja/tai imagon suojelemisesta. Kyse on negatiivisen asian julkisuuden korjauksesta eli jostain mitä kyseinen taho ei hallunnut julkisuuteen. Tällä tyylillä voidaan piilottaa negatiivisia asioita julkisuudelta eli harjoittaa sensuuria. Muista että kyse ei ole pelkästään siitä mihin jokin asia on tarkoitettu, vaan myös siitä mihin sitä pystyy käyttämään.

Sensuurissahan ei yleensä pystytä tuhoamaan sitä alkuperäisen asiaan olemassaoloa vaan sensuurilla pyritään estämään sen asian näkyvyys julkisuudessa joillekin tietyille tahoille. Esimerkiksi elokuvatarkastamo poistaa väkivaltaisuuden jostain elokuvasta joka esitetään Suomessa. Se ei tarkoita että sitä on poistettu alkuperäisestä teoksesta tai että sitä alkuperäistä ei saisi käsiinsä jotain toista kautta. Mutta elokuvatarkastamo harjoitti sisältöön perustuvaa sensuuria, se mikä tuo sisällön aihe on sillä ei ole merkitystä. Julkisuuteen tulee NSA asiapaperi jossa henkilöiden nimet on mustattu pois. Kyse on sensuurista.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 31.5.2014 @ 13:45

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto