49 megatonnia elektroniikkajätettä syntyy vuosittain

Kirjoittaja Valtteri Ahonen @ 23.5.2014 11:22 Kommentteja (10)

49 megatonnia elektroniikkajätettä syntyy vuosittain StEP:n lukujen ja Statistan koostaman taulukon mukaan maailmassa tuotettiin vuonna 2012 49 miljoonaa tonnia elektroniikkajätettä. Määrä vastaa kooltaan noin neljännestä kaikesta Yhdysvaltojen vuoden aikana tuottamasta jätteestä.
Elektroniikkajätteeksi luokitellaan älypuhelinten ja tietokoneiden lisäksi myös kodin elektroniikkaa, eli pesukoneet, mikroaaltouunit, kuten myös pienemmät ja henkilökohtaisemmat käyttöesineet, vaikkapa kamerat.

Ei liene yllättävää, että Yhdysvallat on suurin yksittäinen elektroniikkajätteen tuottaja. Siellä jätettä syntyi tarkasteluvuonna lähes 30 kilogrammaa per asukas, yhteensä 9,4 miljoonaa tonnia.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

123.5.2014 17:33

Suurin osa varsinkin suomessa kertyvästä "jätteestä" on täysin käyttökelpoista ja usein jopa täysin ehjää elektroniikkaa jota harhautetut ihmiset vievät "kierrätykseen".

Parhaimmillaan kierrätyspisteeseen tuodessaan asiakas on sanonut että osti uuden laitteen ja toi nyt tämän vanhan tänne jotta joku saisi siitä vielä iloa pitkäksi aikaa. Monet oikeasti ajattelevat kierrätyksen olevan kierrätystä jossa laite oikeasti pääsisi uudelle omistajalle ja käyttöön.


Huomattavasti ekologisempaa olisi ns.kierrätykseen tuotujen laitteiden tarjoaminen ensisijaisesti uudelleen käyttöön tai edes varaosiksi korjaajille ja vasta jos sille ei löydy tarvitsijaa niin vasta sitten sinne jätekeskukselle paloteltavaksi.
Mutta eihän se käy, jokainen uudelleen käyttöön pääsevä tai korjattu laite on poissa laitekauppiaiden ja valmistajien voitosta ja myyntituotosta.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 23.5.2014 @ 17:34

223.5.2014 18:08

Minul on Australiassa yksi tuttu, joka käy aina silloin tällöin hakemassa paikallisesta elektroniikan keräyskeskuksesta kaikenlaista toimivaa, pois käytöstä laitettua elektroniikkaa. Löysi mm. vastikään ammattikäyttöön tarkoitetun, muutamia vuosia vanhan 720p projektorin, mistä oli vaan lamppu palanut.

Olis kiva, kun Suomessakin ois joku paikka, mistä käydä katsomassa ja hakemassa toisten ylijäämäelektroniikkaa. Kyllä miulle ainakin kelpaa, se on täyttä hulluutta heittää vielä toimivia, käyttökelposia laitteita jonnekin Afrikkan mutiin tuhoamaan luontoa.

323.5.2014 19:25

Lainaus:
Parhaimmillaan kierrätyspisteeseen tuodessaan asiakas on sanonut että osti uuden laitteen ja toi nyt tämän vanhan tänne jotta joku saisi siitä vielä iloa pitkäksi aikaa.

Näinhän se parhaimmillaan meneekin. Harmi vaan että monelle keräysasemalla keräys on järjestetty siten, että sieltä on vaikea dyykata tai sitten henkilökunta natsimaisesti valvoo ettei kukaan vie tavaraa pois.

Se mikä itseä vi**ttaa eniten SER-tavaran kohdalla, on että monesti joku rikkoo niitä tahallaan lisää ennen kierrätykseen menoa. Ilmeisesti ollaan niin ahdasmielisiä, että jos ei itse osata laitetta korjata, varmistetaan ettei kukaan korjaustaitoinenkaan pääse siitä hyötymään.

Esimerkkinä, joskus viime keväänä äkkäsin silloisen opiskelupaikkani käytävältä häkkivaunun, jossa oli SERriksi menevää tietokone ym. tavaraa ja päällä lappu että saa ottaa. Kasassa oli myös 24-tuumainen littunäyttö, johon ilmeisesti mikrotuen oli ollut pakko raapustaa paneelin pintaan että "SER". Silloin olisi tehnyt mieli kutsua se mikrotuki paikalle ja kaataa kuumat kahvit sen silmiin.

423.5.2014 21:04
spam
Vahvistamaton

Lainaus:
49 megatonnia

Tuolla räjäytäisi aika ison kuopan.
:-(

524.5.2014 08:43

Suomen osuus tuosta näyttäisi olevan 21.65kg/hlö ja kokonaisuudessaan 117.52 kilotonnia.

http://step-initiative.org/index.php/Overview_Finland.html

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24.5.2014 @ 08:43

624.5.2014 22:10

Tajusin että itse tuota jätettä en ole juuri tuottanut vaikka kaikenlaista halpaa härpäkettä on tullut hankittua.

Risat kun ovat päätyneet varaosiksi muihin omiin "projekteihin", kuten mm. luultavasti maailman tehokkaimman USB-tuulettimen väsäämiseen (hajonnut 12V autotuuletin + hajonnut ladattava porakone + USB-latauspistoke). Taskutelkkarinkin kuollut LiPo-akku on korvattu ulkoisella 4*AA paristokotelolla jossa NiMH akut (toimii jopa käytännöllisemmin kuin sisäisellä akulla!).

Kuolevat laitetuulettimet (etenkin minijääkaappien turbiini-malliset) on korjattu purkamalla, pesemällä ja uudelleen rasvaamalla.

Tekemistäkin riittäisi, mm. hajoneen E27 LED-spotin LED-komponentin virittely videokameran kuvausvaloksi esim. 4*AA-akuilla toimivaksi ja vanhan kuoleen videkameran LiPo-akun voi myös viritellä NiMH-akkuparistoilla toimivaksi...

725.5.2014 07:31

Suurin syypää näihin asioihin ei oikeasti ole se kuluttaja vaan elektroniikka teollisuus joka tahallisesti aiheuttaa sen että ihan käyttökelposia laitteitakin joutuu vaihtamaan. Joko sen takia että joku pikkua asia hajoaa niissä ja korjausta ei ole tai "uudet" asiat tehdään vanhoille laitteille yhteensopimattomaksi. Vaikka on se muotioikkujen perässä juokeva kuluttajakin syypää, kun ostaa tuotteita vaikka ei oikeasti sille ole tarvetta.

Esimerkiksi kuinka moni vanha PC joutuu vaihtoon kun ne ei enää jaksa pyörittää uudempia asioita kunnolla. Tai sitä ei pysty laajentamaan kun on vaihdettu jotain väylä tai muisti standardia. Joitakin asioita tehdään lähes kertakäyttö tarkoituksella eli esimerkiksi tulostimet. Miksi on halvempaa ostaa uusi tulostin kuin korjauttaa se vanha, joka ei kestä kuin lyhyen ajan. Tai miksi jokaisen palvelevan viihdeyrityksen pitää suojata omat laitteensa niin että ne toimii vain heidän palveluissa. Aiheuttaen järjettömän ostotarpeen joka kerta kun palveluntarjoajaa vaihtaa. Kytky kauppaa jne...

Miksi yritykset ei suunnittele tai tee kunnollisia pitkäikäisiä yhteensopivia standartoituja laitteita?

Koska jatkuva myynti tarve liiketalodellisesti on tärkeämpää yrityksille kuin kestävän teknologian kehittäminen ihmiskunnalle. Paskat ympäristöstä tai ihmiskunnasta, itsekäs ahne rahan tekeminen...

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 25.5.2014 @ 07:37

825.5.2014 17:28

takuu aikana hajoneen dvd soittimen vein joskus liikkeeseen, totesivat että alle satasen laitteita ei edes avata vaan laitetaan romuun ja ojensi hyllystä uuden takuuseen.

925.5.2014 18:00

Mie saan aina sillon tällön erinäisiltä tutuilta rikkinäisiä kannettavia yms., niitä on kiva korjata ja pistää hyötykäyttöön. Vanha läppäri käy mainiosti esim. emulaattorikoneeksi vanhoille peleille, XBMC-koneeksi telkkariin kiinni tai hiljaiseksi, pieneksi ja vähän virtaa vieväksi serveriksi jonneki kaapin nurkkaan. On sitä tullu lahjotettua lapsiperheiden mukeloilleki näitä korjattuja läppäreitä, ne ei kenenkää budjettia kaada, vaikka mukelot ne rikkoiskin uudestaan ja saapahan kakarat sit opetella niiden kanssa tulevaisuudessatarvittavia taitoja rauhassa.

1026.5.2014 09:22

Jossain päin Suomea kierrätyskeskukset arvioi, kannattaako laite tarkastaa ja edelleenmyydä, jossain päin Suomea taasen SER lavalta jokainen voi käydä itselleen näperreltävää ja suurimmassa osassa Suomea SER lavat on tarkkaan vartioituja ja kaikki menee automaattisesti murskattavaksi.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto