AfterDawn: IT-alan uutiset

Google sai avokämmentä EU:lta – kansalaisilla oikeus tulla unohdetuksi

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 14.5.2014 08:57 Kommentteja (5)

Google sai avokämmentä EU:lta – kansalaisilla oikeus tulla unohdetuksi EU:n tuomioistuin on tuoreessa päätöksessään linjannut, että ihmisillä on oikeus päästä vaikuttamaan mitä tietoa hakukoneiden hakutuloksista löytyy. Hakukoneita voi vaatia poistamaan heihin liittyviä linkkejä, jotka ohjaavat vanhentuneeseen tai epäolennaiseen tietoon.
Oikeus tulla unohdetuksi -päätös juontaa juurensa Espanjassa alkaneesta tapauksesta, jossa Costeja Gonzálezin nimen googlettamisella löytyi kaksi La Vanguardia -lehden vuonna 1998 päivitetyille sivuille. Sivuilla mainitaan Costeja Gonzálezin nimi sosiaaliturvasaatavien perimisen takia suoritettavaa kiinteän omaisuuden huutokaupan kohdalla.

Tiedot on julkisesttu täysin laillisesti, mutta asia on luonnollisesti jo käsitelty ja poissa päiväjärjestyksestä. Tietojen helppo löytäminen vaivasi Gonzálezia ja hän lähti hakemaan tietojen piilottamista oikeusteitse. EU:n tuomioistuimen mukaan ihmisillä on oikeus vaatia vanhentuneiden ja epäolennaisten tietojen poistamista.

Päätös löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

114.5.2014 9:12

Voin jo kuvitella miten poliitikot, jne haluavat poistattaa Googlen indeksistä itseään koskevat vanhat, epämiellyttävät lehtijutut -- "Poliitikko ajoi kännissä" -haulla ei muutaman vuoden päästä löydy netistä enää mitään.

214.5.2014 9:56
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:
Voin jo kuvitella miten poliitikot, jne haluavat poistattaa Googlen indeksistä itseään koskevat vanhat, epämiellyttävät lehtijutut -- "Poliitikko ajoi kännissä" -haulla ei muutaman vuoden päästä löydy netistä enää mitään.
Oikein ja kohtuullista ehkä heillekkin, mutta ei taida onnistua uutisen jutun perusteella.
Jos poliitikolla tarkoitat silmää tekeviä.

314.5.2014 12:15

Tämä on kyllä realistisen tiedon saatavuuden kannalta huono asia. Voisin kuvitella että erityisesti poliitikot ja julkisuuden henkilöt alkavat hyvinkin pian kiillottaa omaa julkikuvaansa vaatimalla Googlea poistamaan hakutuloksistaan kaikki vähänkään negatiiviseen sävyyn heistä kirjoitetut ja vanhat tai "epäolennaiset" jutut.

Google on tähän mennessä ollut suhteellisen (muutamaa poikkeusta lukuunottamatta) oikeudenmukainen ja tasapuolinen hakukone niin hyvässä kuin pahassa, mutta tämän jälkeen luultavasti vähemmän pahassa joidenkin henkilöiden suhteen.

414.5.2014 13:04
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Teamy:
Tämä on kyllä realistisen tiedon saatavuuden kannalta huono asia.

Jos yksityisestä henkilöstä nimellä hakiessa löytyy tuollainen tieto, niin antaako se hänestä kovinkaan totuudenmukaisen kuvan ?

Kohtuullista että yksityishenkilö voisi valita onko hänellä yksityisyyttä vai ei. Rekistereissä hän EU maissa on, jos jotain vuotaa niin yksittäinen välttämättä anna totuudenmukaista kuvaa yksilöstä.
Se että tieto ei ole salaista on eriasia kuin se että teito on hakukoneen rekisterissä yhdisteltynä.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Teamy:
Voisin kuvitella että erityisesti poliitikot ja julkisuuden henkilöt alkavat hyvinkin pian kiillottaa omaa julkikuvaansa vaatimalla Googlea poistamaan hakutuloksistaan kaikki vähänkään negatiiviseen sävyyn heistä kirjoitetut ja vanhat tai "epäolennaiset" jutut.

Heiltä se taasen ei tuon perusteella onnistu.

Julkisuuden henkilöillö taasen tarve pienempi, koska heistä Googlen hauilla löytyy laajasti aineistoa, jos siis todellisuudessa ovat julkisuuden henkilöitä.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Teamy:

Google on tähän mennessä ollut suhteellisen (muutamaa poikkeusta lukuunottamatta) oikeudenmukainen ja tasapuolinen hakukone niin hyvässä kuin pahassa, mutta tämän jälkeen luultavasti vähemmän pahassa joidenkin henkilöiden suhteen.
Google hauilla ei löydy kaikkea, monen yksityishenkilön kohdalta hyvin vähän.
Osasta taasen täysin valheelista.

514.5.2014 14:22

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user@org:

Jos yksityisestä henkilöstä nimellä hakiessa löytyy tuollainen tieto, niin antaako se hänestä kovinkaan totuudenmukaisen kuvan ?
Nimenomaan tarkoitan realistisella tiedolla kokonaiskuvaa jonka hakukoneen kautta jostakin henkilöstä saa. Mikäli kaikki löytyvä tieto on pelkästään positiivista, on kokonaiskuvasta realistisuus kaukana.

Toki tämä "unohdetuksi tulemisen optio" mahdollistaa varmasti oikeasti väärän tiedon poistamisen hakutuloksista, mikä on hyvä asia. Näkisin kuitenkin että sensuuri, myös henkilökohtainen sellainen, ei ole vapaan tiedon kannalta kovin hieno juttu.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Telian jääkiekon Liiga-lähetykset näkyvät vuosikymmenen vanhalla teknologialla Telian jääkiekon Liiga-lähetykset näkyvät vuosikymmenen vanhalla teknologialla (22.3.2018 21:20)
Monikansallinen teleoperaattori Telia osti jääkiekon Liigan (ent. SM-liiga) jakeluoikeudet hiljattain, ja on kertonut viimeisen viikon aikana maltillisesti tulevista kanavista tapahtumien seuraamiseen. ....
Suomessa myytävä Galaxy S9 on selkeästi jenkkimallia hitaampi Suomessa myytävä Galaxy S9 on selkeästi jenkkimallia hitaampi (22.3.2018 20:56)
Galaxy S9:stä, kuten niin monesta sitä edeltäneestä Galaxy S -mallista, löytyy kaksi eri versiota. Tässä tapauksessa emme puhu normaali- ja plus-kokoisista laiteversioista vaan järjestelmäpiirieroista. ....
Samsungin uusi piiri tuo tekoälyn ja paremmat kameraominaisuudet halvempiin älypuhelimiin Samsungin uusi piiri tuo tekoälyn ja paremmat kameraominaisuudet halvempiin älypuhelimiin (22.3.2018 20:30)
Samsung on esitellyt uuden Exynos 9610 -järjestelmäpiirinsä, joka on tarkoitettu ylemmän keskisarjan mobiililaitteisiin. Kyseinen piiri on Galaxy S9:stä löytyvän Exynos 9810 -piirin pikkuveli ....
Seuraavan Galaxy Noten sormenjälkilukija saattaa olla näytössä Seuraavan Galaxy Noten sormenjälkilukija saattaa olla näytössä (22.3.2018 19:07)
Sormenjälkilukija on ollut muutaman vuoden ajan ominaisuus, joka löytyy liki kaikista vähänkään paremmin varustelluista älypuhelimista. Viime vuoden puolivälin tienoilla tosin sen sijainnista ....
Peligrafiikat nousevat uudelle tasolle – GDC:ssä demottiin säteenjäljitystä Peligrafiikat nousevat uudelle tasolle – GDC:ssä demottiin säteenjäljitystä (22.3.2018 14:04)
Tämän vuoden GDC-pelimessujen yksi suurimmista puheenaiheista vaikuttaisi olevan sädejäljityksen (ray tracing) mahdollistavien työkalujen tuominen pelikehittäjien ja luovan alan tekijöiden saataville. ....

Uutisarkisto