Järkeä tekijänoikeuslakiin -aloitteen käsittely alkaa – katso kuulemistilaisuus suorana

Kirjoittaja Manu Pitkänen @ 13.5.2014 09:51 Kommentteja (7)

Järkeä tekijänoikeuslakiin -aloitteen käsittely alkaa – katso kuulemistilaisuus suorana Viime kesänä tarvittavat 50 000 kannatusilmoitusta kerännyt Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloite etenee tänään sivistysvaliokunnan käsittelyyn. Valiokunta aloittaa aloitteen käsittelyn asiantuntijakuulemisella, joka pidetään tänään kello 12.15. Kuulemistilaisuus lähetetään suorana verkkolähetyksenä eduskunnan verkkosivujen kautta.
Ennen kuin aloite saapui sivistysvaliokuntaan, eduskunta keskusteli siitä helmikuun alussa lähetekeskustelussa, joka on jäänyt monien mieliin Kauko Tuupaisen (ps) lähes sanasta sanaan kopioidun puheen ansiosta.

Tänään pidettävässä kuulemistilaisuudessa kuullaan aloitteen vireillepanijoiden puolelta Joonas Pekkasta (Avoin ministeriö ry:n puheenjohtaja), Ville Oksasta (teknologiaoikeuden tohtori) sekä Star Wreck- ja Iron Sky -elokuvista tunnettua elokuvaohjaaja Timo Vuorensolaa. Paikalla ovat myös Viestinnän keskusliiton lakiasiainjohtaja Satu Kangas ja Luovan työn tekijät ja yrittäjät Lyhty ry:n projektinjohtaja Lauri Kaira.Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja on Raija Vahasalo (kok.), joka totesi viime kesänä ettei aloitteella ole todennäköisesti mitään vaikutusta tekijänoikeuslakiin, vaikkei hän ollut edes tutustunut koko aloitteeseen.

Sivistysvaliokunnan valmistelutyö on kerännyt myös paljon kritiikkiä. Sekä Ville Oksanen että Helsingin Sanomat ovat laittaneet merkille, että tekijänoikeuteen liittyvissä asioissa kuullaan lähinnä tekijänoikeuksia puolustavien lobbareiden ääntä. Muut osapuolet eivät pääse kertomaan näkemyksiään.

Edellinen Seuraava  

7 kommenttia

113.5.2014 13:03

Kylmää vettä tulee aloitteen niskaan ja hyviä kannanottoja. Pitäisikö piraattipalveluiden toimintaa helpottaa ja vaikeuttaa poliisitutkintaa? On siellä tosin joitakin jo käsittelyssä olevia hyviäkin asioita.

213.5.2014 14:01

Äyh, pelkästään otsikon lukemisesta tuli heti mieleen tuo failboat - meme. I have a bad feeling about this.

313.5.2014 15:39

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti LukeWarm:
Kylmää vettä tulee aloitteen niskaan ja hyviä kannanottoja. Pitäisikö piraattipalveluiden toimintaa helpottaa ja vaikeuttaa poliisitutkintaa? On siellä tosin joitakin jo käsittelyssä olevia hyviäkin asioita.
Case Finreactor, itse asiassa ainoa suomessa tehty torrent-sivusto case, tapahtui ennen Lex Karpelaa. Piraattipalveluita tuo muutos ei ole laillistamassa ja poliisi voi tehdä tutkintaa kuten ennenkin p2p-historiassamme sivustoja vastaan. Pienimuotoinen scenettäminen kyllä tulee sallituksi jos lailllisen lähteen vaatimus poistuu.

En tiedä missä asianyhteydessä poliisin työ vaikeutuisi, mutta oletan tämän kannanoton liittyvän siihen, että rikkeestä ei voisi kääntää koko kämppää enää ympäri. Tuon luovan alan vastine lakiehdotukselle pyrki aika tehokkaasti harhaanjohtamaan ja sekoitti termejä keskenään - eli juuri sitä mitä se kritisoi alkuperäisessä ehdotuksessa. Kannanottojen perusteella taktiikka toimi.

"Käsittelyssä olevia hyviä asioita" muistan lukeneeni yhden ainoan ja se liittyi korvauksien järkeistämiseen nuorten kohdalla. Jos tuota koskaan näkyy niin se on varmaan vain jokin herrasmiessopimus TTVK:n kanssa jota ei ole pakko noudattaa.

edit. Lisäilin
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 13.5.2014 @ 15:58

413.5.2014 19:42

Tässä vielä linkki tuohon sivistysvaliokunnan käsittelyyn, jos jäi näkemättä. http://verkkolahetys.eduskunta.fi/webtv...05&p=0&l=fi&t=0

Lainaus:
Piraattipalveluita tuo muutos ei ole laillistamassa

"....Aloite sallisi avointen piraattipalvelujen perustamisen, sillä ylläpito ei olisi missään vastuussa käyttäjien tekemisistä (tietokirjailija Petteri Järvinen)" Laillinen/Sallittu, sama asia.

Lainaus:
poliisi voi tehdä tutkintaa kuten ennenkin p2p-historiassamme sivustoja vastaan.
Katsohan tuolta videolta 41:30 alkaen. Aloitteessa rikoslain pykälän 49 1 § muutos poistaisi poliisilta keinoja tutkia tekijänoikeusrikoksia, koska rikoksen raja nostettaisiin siihen että toiminnalla pitäisi olla jokin ansaintatarkoitus. Tällöin esim. Elisan konehuoneesta käsin pyöritettyä kansainvälistä huippusivustoa ei olisi voitu tutkia, koska poliisilla ei ollut kotietsintäoikeutta.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 13.5.2014 @ 19:50

514.5.2014 08:26

lukewarmi kuulostaa teoston syöttöpossulta:)

614.5.2014 09:41

Joo, ei tuo nyt tullut yllätyksenä. Sitä samaa propagandaa viihdeteollisuus on toitottanut jo vuosikymmeniä. Käytännössä he ajavat vain omia taloudellisia etuja, välittämättä sen seurauksista koko kansalle.

714.5.2014 10:39

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti LukeWarm:
Tässä vielä linkki tuohon sivistysvaliokunnan käsittelyyn, jos jäi näkemättä. http://verkkolahetys.eduskunta.fi/webtv...05&p=0&l=fi&t=0

Lainaus:
Piraattipalveluita tuo muutos ei ole laillistamassa

"....Aloite sallisi avointen piraattipalvelujen perustamisen, sillä ylläpito ei olisi missään vastuussa käyttäjien tekemisistä (tietokirjailija Petteri Järvinen)" Laillinen/Sallittu, sama asia.
Petteri on kyllä tuossa asiassa väärässä. Ok, lakikiemurat voivat yllättää jopa lakimiehet, mutta jos muutoksen jälkeen palattaisiin ennen Lex Karpelaa edeltäneeseen aikaan, niin se ei todellakaan tarkoita, etteikö tuollaisia sivustoja voi onnistuneesti syyttää. Sivuston laillisuus ei vapauta korvausvastuusta jos korvaustilanteeseen päädytään. Googlekin on laillinen sivu, mutta joutuu väliajoin korvaamaan jos mitäkin. Tarkennetaan siis alkuperäistä väitettäni; tämä ehdotus ei vapauttaisi warez-sivustoja täydellisesti korvausvastuusta.

Tässä lakimiehen vastine lobbausväitteisiin. Se käsittelee juuri tätäkin kyseistä väitettä:
http://www.tietokone.fi/artikkeli/blogi...oitetta_vastaan

Lainaus:
poliisi voi tehdä tutkintaa kuten ennenkin p2p-historiassamme sivustoja vastaan.
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti LukeWarm:
Katsohan tuolta videolta 41:30 alkaen. Aloitteessa rikoslain pykälän 49 1 § muutos poistaisi poliisilta keinoja tutkia tekijänoikeusrikoksia, koska rikoksen raja nostettaisiin siihen että toiminnalla pitäisi olla jokin ansaintatarkoitus. Tällöin esim. Elisan konehuoneesta käsin pyöritettyä kansainvälistä huippusivustoa ei olisi voitu tutkia, koska poliisilla ei ollut kotietsintäoikeutta.
Tuo on itse asiassa juuri se mitä sanoin. Scenettäminen olisi de facto laillista koska jaat laillista tiedostoa laillisesti pienelle porukalle. Julkinen jakaminen on asia erikseen. Maailmalla tuo lakitekninen ongelma on kierretty sillä, että asiaa on suoraan tutkittu kaupallisena piratismina. Minä tosin lähden samasta kuin aloitekin, ettei ei-kaupallista jakamista pitäisi käsitellä rikoksena. Sen voi tietysti kääntää siihen, että poliisin välineet pienevät kun teko ei enää ole rikos.

Täytyy tosin muistaa, että poliisi tutki p2p-jakotapauksia jo ennen Lex Karpelaakin kotietsinnöin, joten jokin tuossa väitteessä ei mene 1:1. Jos veikata pitäisi niin tämä liittynee siihen, että menetetyt tulot painelevat siellä kymppitonneissa jonka luulisi täyttävän rikoksen edellytykset... Voiko joku lakimies vahvistaa :)
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 14.5.2014 @ 11:08

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Päivän diili: Sennheiser CX 6.00 -Bluetooth-nappikuulokkeet nyt vain 49 euroa Päivän diili: Sennheiser CX 6.00 -Bluetooth-nappikuulokkeet nyt vain 49 euroa (18.10.2019 18:02)
Sennheiser CX 6.00 -Bluetooth-nappikuulokkeet nyt vain 49 euroa, kun normaalisti näitä kuulokkeita myydään 77 eurolla. Tarjous löytyy Verkkokauppa.comilta sekä Powerilta, joiden valikoimissa ....
MSI:lta kaksi uutta sisällöntuottajille suunnattua kannettavaa tietokonetta MSI:lta kaksi uutta sisällöntuottajille suunnattua kannettavaa tietokonetta (18.10.2019 16:22)
MSI esitteli kaksi sisällöntuottajille tarkoitettua kannettavaa tietokonetta. Kannettavat ovat nimeltään Creator 15M ja Creator 17M. Molemmat kannettavat sisältävät varsin tehokkaat komponentit, ....
WhatsApp-puheluista joutuu maksamaan Libanonissa – Suomeenkin maksua kaavailtiin WhatsApp-puheluista joutuu maksamaan Libanonissa – Suomeenkin maksua kaavailtiin (18.10.2019 06:20)
Verkkoneutraliteetti on ollut Suomessakin pariin otteeseen iso puheenaihe viimeisen 10 vuoden aikana. Asia nousi esiin vuosikymmenen alussa Skype-veron muodossa, kun operaattorit esittivät halustaan ....
Outo tilanne – Google tarjoaa rajatonta ja ilmaista tallennustilaa iPhone-käyttäjille Outo tilanne – Google tarjoaa rajatonta ja ilmaista tallennustilaa iPhone-käyttäjille (18.10.2019 06:06)
Google on tarjonnut Pixel-puhelimien ostajille avokätisesti rajatonta ja ilmaista pilvitallennustilaa valokuvien ja videoiden säilömiseksi. Uusimman Pixel 4 -puhelimen kohdalla tämä tarjous ....
Vertailussa Pixel 4 vs Pixel 3: Mikä muuttui? Vertailussa Pixel 4 vs Pixel 3: Mikä muuttui? (17.10.2019 19:49)
Google esitteli tällä viikolla uudet Pixel 4 -puhelimet, jotka saapuivat odotetusti jälleen kahdessa eri kokoluokassa. Tässä jutussa vertailemme laitteista pienempiä "perusmalleja". Hakujätin ....

Uutisarkisto