AfterDawn: IT-alan uutiset

Näin tekijänoikeuslaki tuhoaa suomalaista kulttuuria: Tapaus "Pieni yösoitto"

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 5.5.2014 09:51 Kommentteja (16)

Näin tekijänoikeuslaki tuhoaa suomalaista kulttuuria: Tapaus "Pieni yösoitto" Monille suomalaisille Reinikainen- ja Tankki täyteen -sarjojen kautta tutuksi tullut teatteri- ja televisio-ohjaaja Neil Hardwick kertoo Suomen elokuvaohjaajaliiton verkkosivuilla tapauksesta, jossa MTV oli vaihtanut omin päin Pieni yösoitto -elokuvan DVD-julkaisun musiikit.
DVD:n julkaisusta vastannut konsultti yritti tiedustella elokuvan ohjanneelta Hardwickiltä, mitä musiikkia elokuvassa on käytetty. Elokuvan teostoraporttia ei onnistuttu löytämään, joten musiikitietojen selvittäminen jouduttiin tekemään muilla keinoilla. Hardwick ei osannut suoralta kädeltä antaa vastauksia, mutta pyysi itselleen kopiota muistin virkistämiseksi. Tämä ei jostain syystä onnistunut.

Hardwick sai huhtikuun lopulla kauppoihin ilmestyneen DVD:n kopion, jonka hän katsoi lähes välittömästi. Ohjaaja pöyristyi kun hän huomasi, että elokuvan alkuperäismusiikki oli vaihdettu arkistomusiikiksi. Elokuva kertoi musiikoista, joten musiikkivalinnat oli mietitty huolellisesti.

Alkuperäismusiikki oli vaihdettu arkistomusiikiksi ilmeisesti siksi, että musiikkitietojen selvittäminen katsottiin liian työlääksi. Toinen vaihtoehto on, että MTV yritti säästää tekijänoikeuskorvauksissa. Hardwick nosti asiasta metelin ja vaati DVD-julkaisun vetämistä pois markkinoilta. Hardwick yritettiin maksaa hiljaiseksi 500 euron korvauksella, mutta tähän ohjaaja ei suostunut. MTV:llä Hardwickin reaktioita ihmeteltiin, koska tähän asti julkaisut on onnistuttu hoitamaan mutkitta.

Tapaus on MTV:lle varsin kiusallinen, koska se on itse kovaan ääneen ollut puolustamassa omia oikeuksiaan. Esimerkiksi vuonna 2012 MTV julisti MM-jääkiekon katsomisen YouTubesta varastamiseksi.

Helsingin Sanomille tapausta kommentoineen DVD-julkaisun tuotepäällikkö Liisa Hanénin mukaan elokuvamusiikin vaihtaminen halvempaan musiikkiin on normaalikäytäntö alalla, ja että DVD:n pitäisi myydä tuhansia kappaleita ennen kuin niihin uskaltaisi jättää alkuperäismusiikin.

Vaikka MTV:n toimintaa voidaankin paheksua, nostaa tapaus esiin yhden tekijänoikeusjärjestelmän ongelmista. Vanhoja tuotantoja ei kyetä julkaisemaan uudelleen sellaisina kuin ne on tarkoitettu katsottavaksi, koska niiden myynti jää todennäköisesti niin pieneksi, ettei julkaisutoiminnasta synny todennäköisesti kuin kuluja. Tästä syystä vanhat elokuvat ja televisiosarjat jäävät pölyttymään arkistoihin kunnes ne unohtuvat täysin.

Edellinen Seuraava  

16 kommenttia

15.5.2014 10:39
spam
Vahvistamaton

Tässä kai tekijänoikeus esti teoksen "tuhoamisen".

25.5.2014 11:19

Aihetta ehkä sivuten hieman niin ilmeisesti rahasäästöjen takia maikkarilla ovat lopettaneet totalin sd leffakanavista ilman mitään ilmoitusta 5.1 äänet eivätkä vaivaudu edes vastaamaan kyselyihin.


-All work and no internet makes sampe73 a dull boy-
Windows 7 64-bit Pro / Panosta kysymykseesi

35.5.2014 11:27

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user@org:
Tässä kai tekijänoikeus esti teoksen "tuhoamisen".
Ei oikeastaan. Ilman tiukkoja tekijänoikeuslakeja teosta ei olisi tarvinnut lähteä tuhoamaan.

45.5.2014 12:16

Melko yleinen käytäntö on muuttaa noita tv-sarjojen musiikkeja teosto vapaisiin versioihin dvd julkaisuiden yhteydessä.

http://archive.wired.com/entertainment/music/news/2003/10/60890

55.5.2014 21:49

Tekijänoikeus on iloinen asia joka suojelee tekijöitä väärinkäytöksiltä, kuten Neil Hardwickin elokuvaa omalta alkuperäiseltä musiikiltaan.

Neil kun ei itse osaa valita musiikkia niin teostomafia hoidattaa asian paremmin ohjaajan puolesta, tekijöiltä ei kysytä kunhan tekijänoikeusjärjestöt saavat rahansa :D

66.5.2014 8:12

Lainaus:
Helsingin Sanomille tapausta kommentoineen DVD-julkaisun tuotepäällikkö Liisa Hanénin mukaan elokuvamusiikin vaihtaminen halvempaan musiikkiin on normaalikäytäntö alalla, ja että DVD:n pitäisi myydä tuhansia kappaleita ennen kuin niihin uskaltaisi jättää alkuperäismusiikin.

Siis se mitä tuossa sanotaan on että "Ei pystytä myymään tuotteita suurempia määriä liian kalliiden tekijäoikeusmaksujen takia."

Alkuperäistä teosta saa siis muuttaa kunhan se on viihdeteollisuuden rahan ahneuden etujen mukaista, viis siitä menetääkö teos alkuperäisyytensä tai oliko siihen lupaa teoksen tekijältä. Raha tekeminen on se joka määrittelee asiat.

Itseppä ovat oman ojan kaivaneet. Nyt sitten ei tahdota noudattaa sitä, kun halutaan tehdä RAHAA ...
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 6.5.2014 @ 08:15

76.5.2014 8:51
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti DeNiWar:
Tekijänoikeus on iloinen asia joka suojelee tekijöitä väärinkäytöksiltä, kuten Neil Hardwickin elokuvaa omalta alkuperäiseltä musiikiltaan.

Siis jutun mukaan nimenomaan tekijänoikeudet mahdollisti Hardiwickin puuttua asiaa ja siis puuttua ilmeisen luvatta vaihdettuihin musiikkeihin.


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti DeNiWar:

Neil kun ei itse osaa valita musiikkia niin teostomafia hoidattaa asian paremmin ohjaajan puolesta, tekijöiltä ei kysytä kunhan tekijänoikeusjärjestöt saavat rahansa :D

Jotain lähdettä ?
Jos Neil ei ole ohjaajana yksinään valinnut musiikkeja olekuvaansa (en tiedä), mutta siitä on pitkä matka siihen että valinnat tekisi jokin "teosmafia".

86.5.2014 9:39

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user@org:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti DeNiWar:
Tekijänoikeus on iloinen asia joka suojelee tekijöitä väärinkäytöksiltä, kuten Neil Hardwickin elokuvaa omalta alkuperäiseltä musiikiltaan.

Siis jutun mukaan nimenomaan tekijänoikeudet mahdollisti Hardiwickin puuttua asiaa ja siis puuttua ilmeisen luvatta vaihdettuihin musiikkeihin.

Huonohko sarkasmi taisi siis mennä ohitse?

Mutta järkevämmillä tekijänoikeusmaksuilla MTV ei olisi mennyt edes vaihtamaan elokuvan musiikkia ominpäin, vaan olisi käyttänyt alkuperäisiä.
Ja kun DVD elokuvan ostavalta ihmiseltäkin peritään tekijänoikeusmaksu elokuvan hinnassa, niin siitä tulee jo kaksinkertainen teostomaksu samasta elokuvasta.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user@org:

Jotain lähdettä ?
Jos Neil ei ole ohjaajana yksinään valinnut musiikkeja olekuvaansa (en tiedä), mutta siitä on pitkä matka siihen että valinnat tekisi jokin "teosmafia".


Teosto laittaa niin jättimäiset maksuvaatimukset musiikin käytölle että edes isommilla firmoilla ei ole varaa jättää alkuperäistä musiikkia elokuvaan kuten juttukin kertoo, joten teostomafia on vaikuttanut dvd-julkaisun musiikkivalintaan ratkaisevasti.

Mafia ei siis ole vaikuttanut alkuperäisen elokuvan musiikkiin jonka neil oli valinnut, vaan se vaikutti DVD julkaisuun johon MTV päätti vaihtaa musiikit jättimäisten teostomaksujen takia.

Toivottavasti edes ohjaaja saa vaatimuksensa läpi ja elokuvansa julkaisuun omilla musiikillaan.

Ja eikö ylihinnoitellut teostomaksut muka vaikuta mihinkään?
"Vanhoja tuotantoja ei kyetä julkaisemaan uudelleen sellaisina kuin ne on tarkoitettu katsottavaksi, koska niiden myynti jää todennäköisesti niin pieneksi, ettei julkaisutoiminnasta synny todennäköisesti kuin kuluja. Tästä syystä vanhat elokuvat ja televisiosarjat jäävät pölyttymään arkistoihin kunnes ne unohtuvat täysin."
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 6.5.2014 @ 09:48

96.5.2014 11:07
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti DeNiWar:

Mutta järkevämmillä tekijänoikeusmaksuilla MTV ei olisi mennyt edes vaihtamaan elokuvan musiikkia ominpäin, vaan olisi käyttänyt alkuperäisiä.

Siis olikin kyse hinnasta, eikä laista ? mutta oliko tuossa kyse tekijänoikeusmaksun suuruudesta ? uutisesta ei oikein selvinnyt.

Jos tarkoitat että vapaasti saisi käyttää mitätahansa sävellyksiä ja muita teoksissa ja niistä kopioita myydä, niin siinä menisi MTV yhtiön , säveltäjien jne busines.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti DeNiWar:

Ja kun DVD elokuvan ostavalta ihmiseltäkin peritään tekijänoikeusmaksu elokuvan hinnassa, niin siitä tulee jo kaksinkertainen teostomaksu samasta elokuvasta.

Kommenttisi ei oikein avautunut, meinaatko julkisesti esittää ko DVD leffaa ?

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti DeNiWar:

Teosto laittaa niin jättimäiset maksuvaatimukset musiikin käytölle että edes isommilla firmoilla ei ole varaa jättää alkuperäistä musiikkia elokuvaan kuten juttukin kertoo, joten teostomafia on vaikuttanut dvd-julkaisun musiikkivalintaan ratkaisevasti.

Paljonko tämä jättimäinen maksu on , ilmeisesti viittaa johonkin kynnysrahaan ?


Jutussa puhuttiin tuhansista kappaleista, tulee mieleen että jos tehdään julkaisuja joissa puhutaan sadoista kopiosta, niin ongelma ei niinkään tekijänoikeusmaksut rahana, vaan se että julkaisun liikevaihto on niin pieni että budjetti ei kestä kuin monistamisen, jakelun ja markkinoinin, mutta ei tekijöiden selvittelyä ja niille maksamista.

Jutun mukaan jäi olo että ongelmana oli että teoksen tekijlistä ei ole oikein tietoa, eli aikoinaan joku säästänäyt. ja tekijöistä ainakin osa on myynyt oikeutensa markkinoita lähes yksin hallitsevalle järjestölle.

106.5.2014 12:18

Hieman korjaan yllä olevan viestin epävarmuuksia.

Siis uutisessa puhutaan siitä että yritys korvaa alkuperäisen elokuvan musiikkia, koska ei halua maksaa "niin suuria" tekijäoikeumaksuja elokuvan musiikista ja laittaa siihen jotain halvempaa musiikkia. Yritys tekee tämän ilman elokuvan tekijän lupaa jonka tekijä on yrityksen tiedossa eli muuttaa teosta omin luvin.

Miksi? Koska he haluavat myydä elokuvaa tehdäkseen voittoja. He tekivät tämän muutoksen siitä huolimatta että alkuperäinen teoksen tekijä ei sitä halunnut.

Kyse on siis yksinkertaisesti siitä että tekijäoikeuksia ja teosta kunnioitetaan, paitsi siinä tapauksessa kun se on liiketalouden voittojen tekemisen tiellä. Kyse on siis tekopyhyydestä jossa huudetaan että kunnioittakaan minun tekijäoikeuksia, samalla kun ei kunnioiteta toisten tekijäoikeuksia.

Samalla ilmenee myös että tekijäoikeuden "korkeat" kustannukset on haittatekijä kulttuurin leviämiselle. Eli vanhat elokuvat jää arkistoon tekijäoikeus kustannuksien takia. Tässä asiaa kierrettiin sitten että sivutettiin ne tekijäoikeudet omien etujen takia.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 6.5.2014 @ 12:19

116.5.2014 12:51
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Siis uutisessa puhutaan siitä että yritys korvaa alkuperäisen elokuvan musiikkia, koska ei halua maksaa "niin suuria" tekijäoikeumaksuja elokuvan musiikista ja laittaa siihen jotain halvempaa musiikkia.

Jutun elokuvan osalta sanotaan

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti "uutinen":
Alkuperäismusiikki oli vaihdettu arkistomusiikiksi ilmeisesti siksi, että musiikkitietojen selvittäminen katsottiin liian työlääksi.
tuo oli kirjoittajan arvaus. Arvausta tukee se että oli kyselty ohjaajalta mitä teoksia siinä oli käytetty.


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Yritys tekee tämän ilman elokuvan tekijän lupaa jonka tekijä on yrityksen tiedossa eli muuttaa teosta omin luvin.

Totta.

Mutta jutusta ei selviä tekeekö se sitä yleensä luvatta, eli onko ko. yhtiöillä yleensä ollut luvat muokata teoksia, jutun mukaan niin jokatapauksessa usein tehdään ja harvoin uutisoitu tekijöiden älähtäneen asiasta.


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Kyse on siis yksinkertaisesti siitä että tekijäoikeuksia ja teosta kunnioitetaan, paitsi siinä tapauksessa kun se on liiketalouden voittojen tekemisen tiellä. Kyse on siis tekopyhyydestä jossa huudetaan että kunnioittakaan minun tekijäoikeuksia, samalla kun ei kunnioiteta toisten tekijäoikeuksia.
Luvalla sen voi tehdä, jutun teoksen kohdalla ilmeisesti tehty luvatta, mutta se ei selvinnyt onko kyse tekopyhyydestä.

Jos se on mahdollista ilman lupaa, niin silloin on kyse siitä että löysä tekijänoikeuslaki mahdollistaa sen.

126.5.2014 13:27

Kyllä he kysyivät että muistaako tekijä ulkoa ne kappaleet, mutta mitään muuta eivät vaivautuneet asian eteen tekemään. He lähtivät muuttamaan teosta koska...

Lainaus:
DVD-julkaisun tuotepäällikkö Liisa Hanénin mukaan elokuvamusiikin vaihtaminen halvempaan musiikkiin on normaalikäytäntö alalla....

Eli oli halvempaa vain vaihtaa se sisältö... kun se heidän omasta mielestä on normaalia.

Sillä ei ole merkitystä onko se heidän mielestään normaalia siksi että "kaikki" tai "he" tekee niin vai siksi että kukaan ei yleensä valita. Merkityksellistä on mitä käytännössä tehtiin. Eli luvatta vaihdettiin teoksen sisältöä.

Tämä tarkoittaa että joko he selvittää oikeasti ne musiikki kappaleet ja maksaa tekijäoikeudet tai sitten ovat julkaisematta teosta, jos eivät saa lupaa teoksen muuttamiseen tekijältä. He eivät sitä muuttamis lupaa edes vaivautuneet pyytämään.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 6.5.2014 @ 13:30

136.5.2014 23:44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user@org:

Siis jutun mukaan nimenomaan tekijänoikeudet mahdollisti Hardiwickin puuttua asiaa ja siis puuttua ilmeisen luvatta vaihdettuihin musiikkeihin.

Jutun pointti oli kai siinä, että tämä kyseinen tapaus tuo esille nykyisten tekijänoikeuslakien aiheuttaman ongelman siitä että vanhoja pienemmille katsojamäärille suunnattuja elokuvia ei voida julkaista uudelleen DVD-versiona alkuperäisessä muodossaan, koska teostomaksut elokuvien alkuperäisen musiikin osalta olisivat niin suuret että myyntimäärät eivät riittäisi kattamaan teosto-kuluja.

Eli monet kulttuurihistorialliset musiikkia sisältävät kotimaiset julkaisut jäävät arkistoon pölyttymään ja unohduksiin näiden teosto-maksujen johdosta, tai sitten ne julkaistaan tuon kyseisen tapauksen tapaan raiskattuina jollain alkuperäisversiosta poikkeavalla arkistomusiikilla.

Tulevaisuuden visioita voisi olla esimerkiksi suomalainen klassikko "Täältä Tullaan Elämä" uudelleen julkaistuna versiona jossa Pelle Miljoonan ja Maukka Perusjätkän musiikki on korvattu jollain mitäänsanomattomalla arkistomusiikilla, kiitos sille että Teosto pitää tiukasti kiinni oikeuksistaan eikä salli poikkeuksia edes näiden uudelleenjulkaisujen suhteen.

147.5.2014 1:14

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:
Jutun pointti oli kai siinä, että tämä kyseinen tapaus tuo esille nykyisten tekijänoikeuslakien aiheuttaman ongelman siitä että vanhoja pienemmille katsojamäärille suunnattuja elokuvia ei voida julkaista uudelleen DVD-versiona alkuperäisessä muodossaan, koska teostomaksut elokuvien alkuperäisen musiikin osalta olisivat niin suuret että myyntimäärät eivät riittäisi kattamaan teosto-kuluja.

Juuri tuosta on kyse.

Ensisijainen ongelma oli, että alkuperäisen musiikin esityskorvaukset tekivät DVD-julkaisun kannattamattomaksi. MTV:n ratkaisu korvata alkuperäisen musiikki teostovapaalla ns. katalogimusiikilla puolestaan rikkoi Hardwickin tekijänoikeuksia alkuperäiseen teokseen. Ainakin tässä tapauksessa musiikin vaihtaminen muutti niin olennaisesti alkuperäistä ohjelmaa, että Hardwickin ratkaisu on ymmärrettävä.

157.5.2014 7:43

Lainaus:
Jutun pointti oli kai siinä, että tämä kyseinen tapaus tuo esille nykyisten tekijänoikeuslakien aiheuttaman ongelman siitä että vanhoja pienemmille katsojamäärille suunnattuja elokuvia ei voida julkaista uudelleen DVD-versiona alkuperäisessä muodossaan, koska teostomaksut elokuvien alkuperäisen musiikin osalta olisivat niin suuret että myyntimäärät eivät riittäisi kattamaan teosto-kuluja.

Tuo oli toisiaan yksi uutisen pointi.

Mutta on myös muita samaan kategoriaan kuuluvia ongelmia tekijäoikeudessa, jota uutinen ei käsitellyt mutta tuo pointti sivusi. Esimerkiksi se että julkistaminen voidaan estää täysin ihan perustuen siihen mitä tekijäoikeuden omistajat katsovat rahan arvoiseksi. Tätä tapahtuu siten että tekikijäoikeuden omistajat laittavat myyntiin yleensä vain sellaista tekijäoikeudenalaista materiaalia joista he katsoo saavansa voittoa. Tämä materiaali on yleensä sellaista että se on enintään muutamia vuosi vanhoja. Tätä vanhemmat materiaalit eivät pääse olenkaan myyntiin, koska katsotaan että kysyntä on liian pientä. Vasta sitten kun useiden kymmenien vuosien kuluttua kun tekijäoikeudet loppuvat se materiaali tulee taas myyntiin. Mutta siinä on useiden kymmenien vuosien rako kultuurin saatavuudessa vain ja ainoastaan tekijäoikeuksien takia. Ongelma on siis liian pitkät tekijäoikeudet.

Uutisen toinen pointi oli se että omien tekijäoikeuksien kunnioitusta vaativa taho rikkoo toisen tekijäoikeuksia silloin kun se heille itselle sopii.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 7.5.2014 @ 07:50

1610.5.2014 16:15

Tässä tilanteessa pitäisi käyttää samaa kuin Yleisradio teki. Haastoi Gramexin oikeuteen ylihinnoittelusta. Gramex vaati Yleisradiolta tekijänoikeusmaksuja enemmän mitä kuuntelijoita oli koko Suomessa. :) Tekijänoikeusmaksu pitäisi suhteuttaa siihen mikä olisi todellisuudessa kappalemäärä mitä DVD:tä painetaan jne.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 10.5.2014 @ 16:18

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Netflix järkytti sijoittajia – Tilaajamäärät jäivät pahasti ennusteista Netflix järkytti sijoittajia – Tilaajamäärät jäivät pahasti ennusteista (17.7.2018 06:56)
Netflix joutui aiheuttamaan pettymyksen sijoittajille julkaisemalla kasvuluvut, jotka jäivät kuitenkin odotuksista. Osavuosituloksen julkistuksen jälkeen Netflixin kurssi putosi jälkihuutokaupassa ....
Galaxy S10 ottaa mallia iPhoneista – Sisältää myös Applen hylkäämän tekniikan Galaxy S10 ottaa mallia iPhoneista – Sisältää myös Applen hylkäämän tekniikan (17.7.2018 06:39)
Korealainen The Bell -julkaisu kertoi viime viikolla tiedoista, joiden mukaan Samsungilta olisi tulossa ensi vuonna peräti kolme Galaxy S10 -mallia. Tähän asti erilaisia kokovariaatioita on ....
Skype uudistui – Saa tuen puheluiden nauhoitukselle Skype uudistui – Saa tuen puheluiden nauhoitukselle (16.7.2018 19:42)
Aikoinaan nettivideopuheluiden ykköseksi muodostunut Skype on saamassa ominaisuuden, jota palvelun käyttäjät ovat jollain tasolla toivoneet ehkä jo 15 vuotta – nimittäin mahdollisuuden nauhoittaa puheluita. ....
Hinnat eivät ole nousussa – Galaxy Note9:n hinta jäämässä tuhannen euron tasolle Hinnat eivät ole nousussa – Galaxy Note9:n hinta jäämässä tuhannen euron tasolle (16.7.2018 06:53)
Uuden sukupolven teknologiassa ominaisuudet lisääntyvät ja tehostuvat, mutta hinta pysyy usein samalla tasolla kuin aiemminkin. Tästä näkökulmasta katsottuna ei pitäisi olla kovin suuri ihme, ....
3 kommenttia
Koneoppimisen aikakausi – Tarjoukset eivät ole enää samoja kaikille Koneoppimisen aikakausi – Tarjoukset eivät ole enää samoja kaikille (16.7.2018 06:41)
Supercellin data scientist Jarno Seppälä piti hiljattain esitelmän Games First -tapahtumassa, missä on kertoi miten peliyhtiö hyödyntää koneoppimisen mahdollisuuksien Clash Royale -pelissä. ....

Uutisarkisto