AfterDawn: IT-alan uutiset
Osallistu Elisan arvontaan ja voita Xiaomi Mi Robot Vauum-Mop Pro -robotti-imuri!

WWW täyttää tänään 25 vuotta

Kirjoittaja Manu Pitkänen @ 12.3.2014 12:30 Kommentteja (1)

WWW täyttää tänään 25 vuotta World Wide Webin eli tutummin WWW:n 20-vuotisjuhlapäivän viettämisestä ei ole ehtinyt vielä kulua edes vuotta, mutta nyt jo juhlitaan täyttä päätä tekniikan 25 vuotta kestänyttä taivalta. Ero vuosipäivien välillä juontuu siitä, että WWW:lle voidaan määritellä eri tapahtumiin pohjautuen useita syntymäpäiviä.
Tänään tulee joka tapauksessa kuluneeksi 25 vuotta siitä kun Tim Berners-Lee esitteli uudenlaista tiedonhallintajärjestelmää koskevan paperin Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskukselle CERNille. Tutkimuskeskus ei ollut tällaista työtä pyytänyt, minkä takia se meinattiin kuopata lähes saman tien, mutta Bernes-Lee onnistui vakuuttamaan muut CERNin työntekijät järjestelmänsä hyödyistä.

Ensimmäinen WWW-sivu avattiin 6. elokuuta vuonna 1991. Sivun vuoden 1992 versio, varhaisempaa ei ole löydetty, palautettiin alkuperäiseen URL:ään vuosi sitten. Huhtikuun viimeisenä päivänä CERN avasi WWW:n ilmaiseen ja vapaaseen käyttöön.
Mitkään ylisanat eivät riitä liioittelemaan WWW:n vaikutuksia ihmisten tapaan hankkia tietoa ja kuluttaa erilaisia sisältöjä. Se on tehnyt useita tekniikoita tarpeettomiksi ja muuttanut täysin teollisuuden alojen toimintatavat. Verkon rooli massamediana vain korostuu vuosi vuodelta kun yhä useammat laitteet kytkeytyvät verkkoon ja alkavat hyödyntää sen mahdollisuuksia.

Samalla WWW:stä on muodostunut vakoiluorganisaatioiden tiedon runsaudensarvi, kuten Edward Snowdenin paljastukset ovat osoittaneet. Berners-Lee haluaakin webille perustuslakia, jonka avulla laitettaisiin stoppi webin käyttäjien oikeuksien polkemiselle.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Tägit: WWW
Edellinen Seuraava  

1 kommentti

112.3.2014 23:01
z1m1
Inactive

Onneks olkoon :)

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto