AfterDawn: IT-alan uutiset

WWW täyttää tänään 25 vuotta

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 12.3.2014 12:30 Kommentteja (1)

WWW täyttää tänään 25 vuotta World Wide Webin eli tutummin WWW:n 20-vuotisjuhlapäivän viettämisestä ei ole ehtinyt vielä kulua edes vuotta, mutta nyt jo juhlitaan täyttä päätä tekniikan 25 vuotta kestänyttä taivalta. Ero vuosipäivien välillä juontuu siitä, että WWW:lle voidaan määritellä eri tapahtumiin pohjautuen useita syntymäpäiviä.
Tänään tulee joka tapauksessa kuluneeksi 25 vuotta siitä kun Tim Berners-Lee esitteli uudenlaista tiedonhallintajärjestelmää koskevan paperin Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskukselle CERNille. Tutkimuskeskus ei ollut tällaista työtä pyytänyt, minkä takia se meinattiin kuopata lähes saman tien, mutta Bernes-Lee onnistui vakuuttamaan muut CERNin työntekijät järjestelmänsä hyödyistä.

Ensimmäinen WWW-sivu avattiin 6. elokuuta vuonna 1991. Sivun vuoden 1992 versio, varhaisempaa ei ole löydetty, palautettiin alkuperäiseen URL:ään vuosi sitten. Huhtikuun viimeisenä päivänä CERN avasi WWW:n ilmaiseen ja vapaaseen käyttöön.

Mitkään ylisanat eivät riitä liioittelemaan WWW:n vaikutuksia ihmisten tapaan hankkia tietoa ja kuluttaa erilaisia sisältöjä. Se on tehnyt useita tekniikoita tarpeettomiksi ja muuttanut täysin teollisuuden alojen toimintatavat. Verkon rooli massamediana vain korostuu vuosi vuodelta kun yhä useammat laitteet kytkeytyvät verkkoon ja alkavat hyödyntää sen mahdollisuuksia.

Samalla WWW:stä on muodostunut vakoiluorganisaatioiden tiedon runsaudensarvi, kuten Edward Snowdenin paljastukset ovat osoittaneet. Berners-Lee haluaakin webille perustuslakia, jonka avulla laitettaisiin stoppi webin käyttäjien oikeuksien polkemiselle.

Tägit: WWW
Edellinen Seuraava  

1 kommentti

112.3.2014 23:01

Onneks olkoon :)

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Suomessa poliisi saa ottaa väkisin sormenjäljen puhelimen avaamiseksi - mutta ei salasanaa tai PIN-koodia Suomessa poliisi saa ottaa väkisin sormenjäljen puhelimen avaamiseksi - mutta ei salasanaa tai PIN-koodia (18.10.2018 11:17)
Eduskunnan oikeusasiamies on linjannut, että poliisi saa käyttää rikoksesta epäillyn sormenjälkiä puhelimen avaamiseen vastoin hänen tahtoaan - riippumatta rikoksen laadusta.
2 kommenttia
Älypuhelinlupauksesta pettymykseksi – Essential irtisanoo lähes joka kolmanneksen Älypuhelinlupauksesta pettymykseksi – Essential irtisanoo lähes joka kolmanneksen (18.10.2018 11:11)
Androidin perustaneen Andy Rubinin tuore yrityshanke näyttää haukanneen turhan ison palan. Essential Products on vahvistanut uutistoimisto Bloombergin raportoimat tiedot jopa 30 prosentin väenvähennyksistä. ....
Spotifyn älykellosovellus uudistui – Voit ohjata vaikka kaiuttimia Spotifyn älykellosovellus uudistui – Voit ohjata vaikka kaiuttimia (18.10.2018 10:56)
Android Wear -älykellojen Spotify-sovellus oli siinä määrin hirveä räpellys, että monet suoratoistopalvelun kuuntelijat käyttivät kelloissaan mieluummin kolmannen osapuolen ohjelmaa. Nyt voi ....
Apple valmistautuu korvaamaan Intelin prosessorit omillaan Apple valmistautuu korvaamaan Intelin prosessorit omillaan (18.10.2018 10:44)
Harvinaisen tarkoista Apple-huhuista tunnettu analyytikko Ming-Chi Kuo kertoo tuoreimmassa raportissaan olevan varsin todennäköistä, että Apple siirtyy Mac-mallistossaan omiin ARM-pohjaisiin ....
Netin tietoturva kohenee taas – Vanhat suojaustekniikat heitetään unholaan Netin tietoturva kohenee taas – Vanhat suojaustekniikat heitetään unholaan (17.10.2018 18:05)
Markkinoiden suosituimpia verkkoselaimia kehittävät Apple, Google, Microsoft ja Mozilla ovat päättäneet yksissä tuumin lopettaa vanhentuneiden TLS 1.0- ja 1.1 -tekniikoiden tuen vuonna 2020. ....

Uutisarkisto