AfterDawn: IT-alan uutiset

WWW täyttää tänään 25 vuotta

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 12.3.2014 12:30 Kommentteja (1)

WWW täyttää tänään 25 vuotta World Wide Webin eli tutummin WWW:n 20-vuotisjuhlapäivän viettämisestä ei ole ehtinyt vielä kulua edes vuotta, mutta nyt jo juhlitaan täyttä päätä tekniikan 25 vuotta kestänyttä taivalta. Ero vuosipäivien välillä juontuu siitä, että WWW:lle voidaan määritellä eri tapahtumiin pohjautuen useita syntymäpäiviä.
Tänään tulee joka tapauksessa kuluneeksi 25 vuotta siitä kun Tim Berners-Lee esitteli uudenlaista tiedonhallintajärjestelmää koskevan paperin Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskukselle CERNille. Tutkimuskeskus ei ollut tällaista työtä pyytänyt, minkä takia se meinattiin kuopata lähes saman tien, mutta Bernes-Lee onnistui vakuuttamaan muut CERNin työntekijät järjestelmänsä hyödyistä.

Ensimmäinen WWW-sivu avattiin 6. elokuuta vuonna 1991. Sivun vuoden 1992 versio, varhaisempaa ei ole löydetty, palautettiin alkuperäiseen URL:ään vuosi sitten. Huhtikuun viimeisenä päivänä CERN avasi WWW:n ilmaiseen ja vapaaseen käyttöön.

Mitkään ylisanat eivät riitä liioittelemaan WWW:n vaikutuksia ihmisten tapaan hankkia tietoa ja kuluttaa erilaisia sisältöjä. Se on tehnyt useita tekniikoita tarpeettomiksi ja muuttanut täysin teollisuuden alojen toimintatavat. Verkon rooli massamediana vain korostuu vuosi vuodelta kun yhä useammat laitteet kytkeytyvät verkkoon ja alkavat hyödyntää sen mahdollisuuksia.

Samalla WWW:stä on muodostunut vakoiluorganisaatioiden tiedon runsaudensarvi, kuten Edward Snowdenin paljastukset ovat osoittaneet. Berners-Lee haluaakin webille perustuslakia, jonka avulla laitettaisiin stoppi webin käyttäjien oikeuksien polkemiselle.

Tägit: WWW
Edellinen Seuraava  

1 kommentti

112.3.2014 23:01

Onneks olkoon :)

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

uTorrentista löytyi vakava haavoittuvuus – Lataa päivitys täältä uTorrentista löytyi vakava haavoittuvuus – Lataa päivitys täältä (22.2.2018 15:38)
BitTorrentin kehittämästä suositusta uTorrent-asiakasohjelmasta on löytynyt vakavia haavoittuvuuksia. Googlella työskentelevä tietoturvatutkija Tavis Ormandy havaitsi ohjelmissa olevien ....
JUURI NYT: Facebook ei toimi Suomessa JUURI NYT: Facebook ei toimi Suomessa (22.2.2018 13:48)
Yhteisöpalvelu Facebookin palvelut eivät tällä hetkellä toimi. Facebook.com ilmoittaa, että jokin meni pieleen, ja ongelmaa korjataan. Toistaiseksi ei ole tietoa siitä mikä ongelman taustalla on. ....
Rovio todellisessa syöksykierteessä – Sijoittajat pettyivät uutisiin Rovio todellisessa syöksykierteessä – Sijoittajat pettyivät uutisiin (22.2.2018 11:33)
Vihaisten lintujen kiito muistuttaa Helsingin pörssissä tällä hetkellä ennemminkin syöksykierrettä, sillä tulosvaroituksen julkaisseen Rovio Entertainmentin osakekurssi on uutisen kirjoittamishetkellä ....
Snapin toimitusjohtaja – Snapchatin uudistuksiin on vain totuttava Snapin toimitusjohtaja – Snapchatin uudistuksiin on vain totuttava (22.2.2018 10:47)
Verkkopalveluihin ja sovelluksiin tehtävät ulkoasu- ja käyttökokemusmuutokset aiheuttavat aina närää ja tuskastusta vahojen käyttäjien keskuudessa, koska he joutuvat "opettelemaan" heille toimivaksi ....
Neflixin haastaja Viaplay kasvaa kovaa tahtia – Panostaa urheiluun ja omiin tuotantoihin Neflixin haastaja Viaplay kasvaa kovaa tahtia – Panostaa urheiluun ja omiin tuotantoihin (22.2.2018 10:09)
Netflixistä on vuoden 2012 lanseerauksen jälkeen muodostunut Suomen de facto -suoratoistopalvelu, mutta alalla kisailee katselevista silmäpareista moni muukin. Yksi kilpailijoista on Viaplay, ....
1 kommentti

Uutisarkisto