AfterDawn: IT-alan uutiset

Tulevaisuudessa puhelimesi voi olla Googlen robotin valmistama

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 11.2.2014 15:30 Kommentteja (3)

Tulevaisuudessa puhelimesi voi olla Googlen robotin valmistama Edellisinä vuosikymmeninä teollista tuotantoa on siirretty kovaa vauhtia halvemman työvoiman maihin, kuten esimerkiksi Kiinaan. Työvoiman hinta ei ole Kiinassa kuitenkaan vakio, vaan keskiluokkaistuvan maan työntekijöiden panoksesta joudutaan maksamaan jatkuvasti enemmän ja enemmän.
Työvoimakustannusten nousu on pakottanut maailman suurimman elektroniikan sopimusvalmistajan, Hon Hain (Foxconn), etsimään uusia tapoja tuottaa puhelimia ja tietokoneita.

Vastaus on tietysti automaatiossa ja robotiikassa, jotka eivät valita työoloista eivätkä tee itsemurhia. Hon Hai onkin ollut yhteydessä hakukonejätti Googleen, joka teki viime vuonna kaikkiaan kahdeksan robotiikkaan liittynyttä yritysostoa. Googlen robotiikkaosastoa johtaa viime vuoden kevääseen asti Android-liiketoimintaa luotsannut Andy Rubin, joka keskusteli Wall Street Journalin mukaan hiljattain Hon Hain hallituksen puheenjohtaja Terry Goun kanssa. Lehden lähteiden mukaan Gou oli innoissaan Rubinin näyttämistä robottidemoista.

Kesällä 2011 Hon Hai kertoi suunnitelmistaan ottaa käyttöön miljoona robottia, joiden avulla se pystyisi korvaamaan osan työvoimastaan. Vuonna 2012 Gou arvioi, että kokonaisen tehtaan automatisointi olevan mahdollista viiden tai kymmenen vuoden kuluttua (2017–2022). Muutama vuosi sitten Hon Hain palkkalistoilla oli noin 1,5 miljoonaa kiinalaista.

Robotiikkaintoilu on näkynyt jo ruohonjuuritasolla. Vuonna 2012 eräs Hon Hain kokoonpanolinjalla työskennellyt kertoi, että aiemmin hänen linjastollaan työskenteli 20–30 työntekijää, mutta robottien ansiosta sama linjasto pärjää vain viidellä työntekijällä, joiden tehtävä on painella nappuloita ja ohjata robotteja.

Marraskuussa Hon Hai kertoi investoivansa 30 miljoonaa dollaria Harriburgin tuotantoketjun nykyaikaistamiseen. Samalla yhtiö kertoi sijoittavansa 10 miljoonaa dollaria Carnegie Mellon Universityn robotiikkatutkimukseen.

Wall Street Journal kertoi Googlen ja Hon Hain keskusteluista kertovassaan jutussa myös, että Google kehittää parhaillaan käyttöjärjestelmää robotteja varten.

Voi olla, että robotiikan ansiosta länsimaista Kiinaan siirretty tuotanto olisi palaamassa takaisin länsimaihin, joissa se olisi lähempänä kulutusta. Länsimaissa on myös paremmin saatavilla korkeaa osaamista, jota pitkälle automatisoitu tuotanto tarvitsee. Hon Hai on jo kertonut, että se suunnittelee televisiotehtaan perustamista Yhdysvaltoihin.

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

111.2.2014 16:24

No on se ny kumma, kun rupee kiinalainenki työvoima olemaan liian kallista...

211.2.2014 17:07

Niin ja mitä tapahtuu kun kiinassa on yhtäkkiä puolimiljardia työtäntä? Todennäköisesti niinkuin aina että väestö muuttaa työn perässä (ainakin yrittää).


Tietokone; Emo=AsRock 970 Extreme4, Prosessori=FX-8350 8x4,7Ghz, Nayttis=Gigabyte AMD Radeon HD 7850 OC 2GB, Muisti=16gb 1600Mhz DDR3, Kovalevytila=250gb SSD/5TB normaali.

311.2.2014 17:26

On se hienoa että tekniikka edistyy, mutta ikävä kyllä yhteiskuntien rakenteet maailmalla eivät ole valmiit jättimäiseen työttömyyteen koko maailmassa, joka automaatiosta ja robottitekniikasta seuraa. Nykyiset maailman taloudelliset rakenteet perustuu itsekkääseen ja rahan ahneeseen ajatteluun.

Automaatio ja robottitekniikkaa lisää työttömyyttä ja siirtää yhä pienemmillä menoilla varallisuutta isojen yritysten omistukseen. Kun kaikki varat on yrityksillä, valtioiden yhteiskunnallisen sosiaalliset palvelut kaatuvat koska kansalla ei ole kokonaisuutena rahaa millä maksaa veroja kun ei ole tulojakaan. Eikä ilman kansan veroja ylläpidetä palveluita.

Tämä ongelma on lähtöisin jo teollisuuden vallankumouksesta lähtien, se vain kärjistyy nyt kun yritykset alkaa olla suurempia kuin valtiot. Koska yritykset ovat saaneet kerätä varallisuutta koko tämän ajan ja teknisesti automaatio on edennyt riittävälle tasolle korvaamaan ihmiset lähes kaikessa.

Ei voi edes muuttaa työn perässä kun yksinkertaisesti ihmistä ei tarvita. Piste. Millä elät sitten nyky-yhteiskunnan rakenteissa? Tapammeko me köyhät tarkoituksella nälkään jotta pieni osa saa elää yltäkylläistä elämää.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 11.2.2014 @ 19:24

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla (19.7.2018 18:25)
HMD Global on esitellyt Kiinan markkinoille Nokia X5 -älypuhelimen, jolla pyritään vetoamaan tyylikästä ja edullista puhelinta etsivään kansanosaan. Nokai X5:n muotoilussa noudatetaan aiemmin ....
3 kommenttia
Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi (19.7.2018 18:13)
Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai tuntuu olevan hyvin järkyttynyt Euroopan komission eilen julkistamasta 4,3 miljardin euron sakosta. Komission mukaan Google on käyttänyt määräävää markkina-asemaa ....
8 kommenttia
Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä (19.7.2018 18:08)
Yhdysvaltalainen lasivalmistaja Corning on ottanut uuden harppauksen älypuhelimien näyttöjen suojana käytettävissä Gorilla Glass -lasien kehityksessä. Yhtiö on esitellyt seuraajan nykyisissä ....
Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
5 kommenttia
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
2 kommenttia

Uutisarkisto