AfterDawn: IT-alan uutiset

Case Tuupainen: Näin kopiointia vastustetaan kopioimalla (kommentti)

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 7.2.2014 14:27 Kommentteja (13)

Case Tuupainen: Näin kopiointia vastustetaan kopioimalla (kommentti) Kansanedustaja Kauko Tuupainen (ps) käytti eilen Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloitteen lähetekeskustelun avauspuheenvuoron. Keskustelua seuranneille oli selvää, ettei Tuupaisen teksti ollut tullut hänen omasta päästä, vaan hän joutui lukemaan puheenvuoronsa sanasta sanaan paperista.
Kyseinen puheenvuoro onkin lähes suora lainaus sisältö- ja luovanalan pari päivää sitten julkaisemasta yhteiskannanotosta. Tuupaisen oma anti tekstissä rajoittui lähinnä joihinkin epävarmuusilmaisujen ja täytesanojen ripotteluun.

Lobbausjärjestöjen lähettämän aineiston käyttö omissa kannanotoissa tuskin on mitenkään poikkeuksellista, sillä harva poliitikko muutenkaan lukee edes puolta siitä tekstimäärästä mihin heidän tulisi paneutua – saati sitten tuottaisi sen pohjalta omaa tekstiä. Lobbaajien kannattaakin lähetellä valmiiksi pureskeltuja tekstejä poliitikoille. Tällä tavoin he saavat oman viestin kuuluviin ja vieläpä arvovaltaisen suun kautta. Tuupaisen tapauksessa kävi juuri näin.

On kuitenkin surkuhupaista, että poliitikko ottaa kantaa kopiointia vastaan kopioidulla tekstillä. Eikö tässäkin tapauksessa oltaisi voitu työllistää joku poliittinen avustaja tai avustajanavustaja tuottamaan Tuupaiselle oma teksti? Kopiointi selvästi vähentää työmäärää ja vaikuttaa sitä kautta negatiivisesti työllisyyteen, kuten Tuupainen (tai luova ala) huomautti.

Pykälän verran surkuhupaisuutta case Tuupaiseen lisää sekin, että hänen mielestä on ihan OK kopioida toisten kirjoittamaa tekstiä, koska se on "julkista tietoa". Hän myöntää kopioineensa aiemmin Kauppalehdestäkin lausuntoja, koska kyseinen julkaisu tarjoaa "julkista tietoa".

Nämä Helsingin Sanomille annetut lausunnot kuvastavat Tuupaisen todellista suhtautumista tekijänoikeuksiin ehkä paremmin kuin mitä hänen eduskunnassa pitämänsä puhe. Onkohan Tuupainen oikeasti aloitteen kannalla, mutta hän ei vain itse tiedä sitä (tai kukaan ei ole tullut kertomaan sitä hänelle)?

Puheenvuoronsa lopuksi Tuupainen totesi, että puhe edusti hänen omaa mielipidettä.

Edellinen Seuraava  

13 kommenttia

27.2.2014 15:07

Noloa eikä yhtään yllättävää.

37.2.2014 15:15

Niin vaan persutkin tanssii, lobbareiden pillien mukaan.

47.2.2014 15:41

Eihän tuo lainattu lause ole edes totta. "Kannustaa" ei ole lähelläkään "turvasatama kansainväliselle piratismille". Ehdotus ei edes pyrkinyt (huomaa imperfekti) laillistamaan waretusta vaan tekemään siitä rikkeen. Tämä on melko kaukana kannustamisesta jos halutaan vain estää ylilyönnit jotain Robinin levyn lataavaa teiniä kohtaan, missä itse teko pysyy yhä laittomana.

Laillisen lähteen vaatimuksen poistaminen ei tee waretuksesta muutenkaan laillista toisin kuin tuo kannanotto hienovaraisesti väittää. Waretun kappaleen voi kyllä jakaa lähipiirille ja itse pelkkä lataaminen kuuluu hyvitysmaksun piiriin, mutta tämä ei todellakaan oikeuta julkista jakoa. Sinällään ymmärrettävää jos tällainen väite uppoaa henkilöön joka ei ole perehtynyt aiheeseen. Erittäin korkeatasoista fudia kokonaisuudesaan.

Ville Oksasella oli hyvä vastine lobbausviestille:
http://www.tietokone.fi/artikkeli/blogi...oitetta_vastaan

Muistetaan myös, että case Finreactor sai alkunsa ennen 2006 lakimuutosta.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 7.2.2014 @ 20:30

57.2.2014 16:48

Mielenkiintoista.

Kansanedustajien puheenvuorot lähinnä lobbasi tekijäoikeuden edustajien etuja. Ehdotus oli niin suoraan kansalaisten tekemä kuin mahdollista. Pitäisikö kansanedustaja nimike muuttaa kun selvästi kansan etuja ei ajeta?

67.2.2014 21:11

Eipä tällä asialla ole niin merkitystä. Monesti tätä tapahtuukin eduskunnassa, mutta kun on piratismi aiheena, niin syntyy tällainen valitusvirsi. Ja ompas niin kovin noloa kuulemma.
Kansanedustaja tekee vain mitä hänen kuuluu, eli edustaa omaa asiaansa mahdollisimman tehokkaasti (siinä sivussa kansalaisten asiaa myös) vaikkapa kopioimalla toisen tekstiä, mistä hän on täysin samaa mieltä. Luultavasti alkuperäinenkin kirjoittaja on tyytyväinen, että sai tekstinsä näin hyvin kuuluviin.

Ja en ole persu ja olen piraatti. Haluaisin vain, että miettisitte hetken enemmän tätä.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 7.2.2014 @ 21:13

78.2.2014 0:21

Jos "kansanedustaja" ei saa itse aikaiseksi minkäännäköistä puhetta tai kykene tuomaan (omaa?) mielipidettään julki muuten kuin aivottomasti lukemalla valmiiksi kirjoitettua tekstiä, niin kannattaisi alkaa vakavissaan harkitsemaan alan vaihtoa.

88.2.2014 2:11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti myllis:
Eipä tällä asialla ole niin merkitystä. Monesti tätä tapahtuukin eduskunnassa, mutta kun on piratismi aiheena, niin syntyy tällainen valitusvirsi. Ja ompas niin kovin noloa kuulemma.
Kansanedustaja tekee vain mitä hänen kuuluu, eli edustaa omaa asiaansa mahdollisimman tehokkaasti (siinä sivussa kansalaisten asiaa myös) vaikkapa kopioimalla toisen tekstiä, mistä hän on täysin samaa mieltä. Luultavasti alkuperäinenkin kirjoittaja on tyytyväinen, että sai tekstinsä näin hyvin kuuluviin.


Ihan yhtä noloa se on aiheesta riippumatta. Tällaisella toiminnalla vain osoittaa olevansa aivoton sätkynukke jolta oma ajattelu puuttuu.

Tietokone + Chord Hugo + Grado GS2000e = heaven

98.2.2014 6:40
mraudiotest
Inactive

Yleensä ilmeisen tarkoituksellisesti unohdetaan se tosiasia, että itseään muusikoiksi nimittävät kopioivat äänitteitä suruttomasti. Jo vuosikymmenien ajan esim. YLE´n palveluksessa olleet muusikot ovat kopioineet äänitteitä jopa tuttavilleen.Voisin jopa nimeltä mainita niitä.

108.2.2014 9:49

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti myllis:
Eipä tällä asialla ole niin merkitystä. Monesti tätä tapahtuukin eduskunnassa, mutta kun on piratismi aiheena, niin syntyy tällainen valitusvirsi. Ja ompas niin kovin noloa kuulemma.
Kansanedustaja tekee vain mitä hänen kuuluu, eli edustaa omaa asiaansa mahdollisimman tehokkaasti (siinä sivussa kansalaisten asiaa myös) vaikkapa kopioimalla toisen tekstiä, mistä hän on täysin samaa mieltä. Luultavasti alkuperäinenkin kirjoittaja on tyytyväinen, että sai tekstinsä näin hyvin kuuluviin.

Ja en ole persu ja olen piraatti. Haluaisin vain, että miettisitte hetken enemmän tätä.
Eihän siinä mitään ongelmaa ole, että käytetään puheenvuorossa ammattilaisten esille tuomaa näkökulmaa, mutta tässä tilanteessa ongelma on enemmän se, että väitetty asia ei ole edes totta. Se että tapahtuuko tätä vääristelyä jatkuvasti on seikka mistä sopisikin keskustella enemmän.

Kaiken rehellisyyden nimissä voin kyllä sanoa, että on täysin mahdollista, että kaikki eivät ymmärtäneet mitä laillisen lähteen vaatimuksen poistaminen tarkoittaa. Se kyllä noista puheenvuoroista tuli selväksi, että moni kansanedustaja ei todellakaan tiennyt mitä se tarkoittaa. Arhimäen tyyneys asiaan antaa kyllä vähän toivoa paremmasta, joten katsotaan miten käy.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.2.2014 @ 10:12

118.2.2014 11:13

Lainaus:
Kansanedustaja tekee vain mitä hänen kuuluu, eli edustaa omaa asiaansa mahdollisimman tehokkaasti (siinä sivussa kansalaisten asiaa myös) vaikkapa kopioimalla toisen tekstiä, mistä hän on täysin samaa mieltä.

Ei hän oikeasti tee mitä hänen kuuluu, koska kansanedustajan tulisi edustaa KANSAA. Se että on omia mielipiteitä niin se on ihan hyvä, mutta hänen pitäisi ajaa etuja jotka ovat kansan parhaaksi, eikä omia henkilökohtaisia etujaan tai jonkin tekijäoikeus lobbareiden etuja. Koko eduskunta on siellä edustamassa kansaa eikä amerikkalaisen viihdeteollisuuden etuja tai omia taloudellisia etujaan.

Toiseksi koko piratismin vakavuus on viihdeteollisuuden propagandaa eli piratismilla ei ole kovinkaan paljon taloudellista merkitystä. Se on lähinnä moraallinen asia. Viihteen todellinen taloudellinen merkitys löytyy kunnollisista viihteen palveluista/tuotteista ja niistä maksavista asiakkaista. Viihdeteollisuus vain käyttää piratismia tekosyynä saadakseen itselleen edullisia lakeja. Lahjomalla kansanedustajia ja vääristelemällä heidän mielipiteitä viihdeteollisuuden valheellisilla näkökulmilla.

Esimerkiksi piratismiin ei ole todellisuudessa vaikuttanut mikään muu kuin kunnollisten viihteen palveluiden saatavuus. Kaikki muu piratismin vastainen toiminta on ollut ihan turhaa, silloin kun kohteen on ollut piratismi. Siis se on ollut kallista ja hyödytöntä.

Käytännössä siis lakiesitys vain poistaisi hampaat yhteiskunnan varojen ja ajan tuhlaamisen turhiin asioihin. Pitäisi keskittyä niiden viihteen palveluiden ja tuotteiden parantamiseen sille maksavalle asiakkaalle, eikä tyhjänpäiväiseen piraatti jahtiin.

Itse en hyväksy piratismia missään muodossa, mutta pitäisi keskittyä olennaiseen eli mistä asiat johtuu eikä tyhjänpäiväiseen "kostoon" moraalisesta mielipahasta. Koska se kansalaisten jahtaaminen piraatteina on yhtä moraalitonta ja vahingollista yhteiskunnalle, kuin piratismi kokonaisuutena. Ratkaiskaa varsinainen ongelma joka on viihteen saatavuudessa/toimivuudessa maksavalle kuluttajalle.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.2.2014 @ 12:28

128.2.2014 11:26

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Mielenkiintoista.

Kansanedustajien puheenvuorot lähinnä lobbasi tekijäoikeuden edustajien etuja. Ehdotus oli niin suoraan kansalaisten tekemä kuin mahdollista. Pitäisikö kansanedustaja nimike muuttaa kun selvästi kansan etuja ei ajeta?
Ollut jo vuosia sitämieltä että nimike "kansanedustaja" on vanhentunut ja pitäisi välittömästi muuttaa tehtäviään paremmin kuvaavaan muotoon, joka on "kansankusettaja".

Yksikään näistä ei nykypäivänä aja kansan etuja, eikä sellainen todennäköisesti kuulu heidän tehtäviinsäkään tänäpäivänä kun toimintaa katselee.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.2.2014 @ 11:29

138.2.2014 11:32
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mraudiotest:
Yleensä ilmeisen tarkoituksellisesti unohdetaan se tosiasia, että itseään muusikoiksi nimittävät kopioivat äänitteitä suruttomasti. Jo vuosikymmenien ajan esim. YLE´n palveluksessa olleet muusikot ovat kopioineet äänitteitä jopa tuttavilleen.Voisin jopa nimeltä mainita niitä.

Varmaan liki joka ammattiruhmästä löytyy yksilöitä jotka noin ovat joskus tehneet. ja eihän siinä moitittavaa välttämättä ole, saati laitonta.

Laki sallii tietyissä rajoissa ilman lupaa kopioimisen ystävälle.


Ja varmasti löytyy myös muusikko joka on myös esittänyt jonkin kappeleen ystäville, tai ehkä isommallekkin joukolle.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto