AfterDawn: IT-alan uutiset

Junnaako YouTube-videoiden lataus? Ensi vuonna se on historiaa

Kirjoittaja Manu Pitkänen @ 3.1.2014 10:20 Kommentteja (5)

Junnaako YouTube-videoiden lataus? Ensi vuonna se on historiaa

Googlen omistama nettivideopalvelu YouTube alkaa olla valmis 4K-videoiden esittämistä varten. Yhtiö on ilmoittanut saaneensa käytännössä kaikilta keskeisiltä rautavalmistajilta tuen Googlen omalle VP9-koodekille, jota on tarkoitus käyttää videoiden pakkaamisessa.
Chrome-selaimeen VP9-tuki tuli jo viime vuoden puolella ja Firefoxista se löytyy myös pian. Nyt ilmoitettujen rautavalmistajien tuen ansiosta koodekin tuki laajenee laitteisiin, jossa ohjelmistopohjainen dekoodaus on liian tehotonta ja rautatason ratkaisut välttämättömiä. Siunauksensa VP9:lle ovat antaneet ARM, Broadcom, Intel, LG, Marvell, MediaTek, Nvidia, Panasonic, Philips, Qualcomm, RealTek, Samsung, Sigma, Sharp, Sony and Toshiba.
VP9 otetaan YouTubessa käyttöön ensisijaisesti 4K-sisältöjen vuoksi, mutta se vähentää kaistan tarvetta myös HD-videoiden katselussa. YouTuben Francisco Varela lupaakin latausindikaattorin näkyvän yhä harvemmin vuoden 2015 jälkeen ja käyttäjien olevan yllättyneitä kun he joutuvat odottamaan videon lataantumista. VP9:n ansiosta videot kuluttavat puolet vähemmän kaistaa.

Varelan mukaan YouTuben VP9-tuessa ei ole kyse koodekkien sodasta, eli on mahdollista että palvelu ottaisi myös H.265-koodekin käyttöön jossakin vaiheessa. VP9 on Googlen kehittämä avoin ja rojaltiton vastine edellä mainitulle H.265:lle eli HEVC:lle.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

13.1.2014 10:57

Samalla se myös tarkoittaa että vanhat asiat lakkaavat pikkuhiljaa toimimasta kuluttajilla koska ne siirtyvät uudelle tekniikalle. Ellei käytetä molempia tekniikkoja rinta rinnan.

Koska kyseinen YouTube palvelu on Googlen omistama, kuten myös kehitetty VP9 tekniikka on Googlen kehittämä, sekä H.264 ja H.265 ovat rojalti periatteisia, niin on hyvin oletettavaa että Google ei jatkossa käytä jossain vaiheessa muuta kuin tuota heidän omaa tekniikkaa. On naivia luulla että Google joka hakee omaa tekniikkaa omaan palveluunsa tukisi maksullisia muita tekniikoita pitempään, joiden kanssa se itse kilpailee. Eli siinä vaiheessa kun VP9 on riittävän yleistynyt Google vetää kilpailijoilta maton alta.

Käytännössä siis Google käyttää YouTubea oman tekniikkansa yleistämiseen.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 3.1.2014 @ 10:59

23.1.2014 14:17

Googlella alkaa olla niin monta rautaa tulessa, että se voitaisiin pilkkoa useammaksi yhtiöksi. Ei ole ensimmäinen kerta, kun Google käyttää omia suosittuja palveluitaan muiden palveluidensa edistämiseen. (Esimerkiksi Youtubessa kommentoimisen vaaditaan Google+ -tili)
Mielestäni Googlen asema internetissä vääristää kilpailua. On todella vaikeaa kilpailla minkään Google-tuotteen rinnalla.

Miksi Googlea ei ole vieläkään määritelty monopoliasemaan?

33.1.2014 22:37

Miten h.265 ja vp9 kaistatarpeet vertautuvat toisiinsa?

Lumikki: Et sinä muutenkaan millään museoraudalla mitään 4k-videota katsele. Mitenkään Googlea puolustelematta, se vain on auttamatta niin, että tekniikka menee eteenpäin ja et voi ikivanhalla raudalla välttämättä käyttää kaikkea uusinta ja hienointa.

Mutta tottakai jos minulla olisi oma videokodekki ja oma videopalvelu, käyttäisin sitä omaa kodekkia. Miksi maksaa muille muiden omasta, kun voi käyttää omaa?

Mutta mutta... Toivoisin jonkun varteenotettavan kilailijan ilmaantuvan, ettei tarvitsisi enää käyttää Youtubea. Palvelu ei ole enään ollenkaan sitä, mitä se joskus oli...


Intel i7-3820 @ 5,1Ghz | HIS HD7950 @ 925Mhz | Kingston 16Gt DDR3 | Samsung 250Gt SSD | Sonera 100/100M

44.1.2014 05:43

Youtubessahan on ollut jo pitkään 4K-videoita, esimerkkejä tässä playlistissa:
http://www.youtube.com/playlist?list=PL5BF9E09ECEC8F88F

Videon laatuvaihtoehdoissa on 2160p.

511.1.2014 13:56

Ihan hyvä, vaan kun ne junnaa jo 360p laadulla servereiden ollessa välillä niin jumissa... Siihen kun ei auta edes kuidun omistaminen.


Nykyinen luuri: Samsung Galaxy S III
Nykyinen kone: Asus K54SV + DNA 4G WLAN Mokkula, joka toimii jos toimii.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto