AfterDawn: IT-alan uutiset

Microsoft haluaa päästä eroon salasanoista

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 16.12.2013 14:36 Kommentteja (5)

Microsoft haluaa päästä eroon salasanoista Microsoft on liittynyt uuteen FIDO Alliance -ryhmittymään (Fast IDentity Online), jonka tavoitteena on kehittää salasanat verkkopalveluissa korvaavia tunnistus- ja varmennusmenetelmiä. Ryhmään kuuluu jo muiden muassa Google, Lenovo, PayPal ja MasterCard.
Salasana on periaatteessa varsin kelvollinen tapa suojata omat tiedot verkossa. Käytäntö on kuitenkin osoittanut, että käyttäjätunnus-salasana-kombinaatio on monille liian työläs tapa kirjautua verkkopalveluihin. Tämän takia ihmiset ovat päätyneet käyttämään helposti muistettavia, mutta suojaustasoltaan erittäin heikkoja salasanoja. Lisäksi ihmisillä on taipumus käyttää samoja salasanoja useassa eri palvelussa. Korvaavalle menetelmälle on siis tilausta.

Tänä syksynä paljastuneessa Adobe-vuodossa noin 150 miljoonan tunnuksen tiedot päätyivät vääriin käsiin. Vuotaneita salasanoja analysoimalla selvisi, että kaikista suosituin salasana oli 123456. Se oli yli lähes neljä kertaa suositumpi kuin toiseksi suosituin salasana (123456789).

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

116.12.2013 15:54

Tai sitten ihan jokaisella tilillä/rekisteröinnillä ei ole mitään merkitystä. Oikeastaan itsellä ei ole yhtäkään tiliä jonka menettäminen tai väärinkäyttö vaikuttaisi elämääni millään tavalla.

216.12.2013 16:39

Aika moni minun tunnuksista on sarjaa 'ASafsfsk' salasanalla 'asdasd' tms. Nämä ns. "oikeat" tunnukset sisältää sit oikean salasanankin. Ei kiinnosta jokatoiselle sivulle antaa salasanaa jos on kertakäyttöluonteinen.

317.12.2013 8:05

Voisi kysyä juuri mitä ensimmäinen postaaja jo sanoi.

Onko noilla typerillä kirjautumisvaatimuksilla edes merkitystä. Taitaa joidenkin salasanat olla typeriä kun joutuu kirjautumaan tyhjänpäiväisiin palveluihin. Jotkut palvelut pakottaa kirjautumiseen vaikka henkilö haluaa vain lukea asioita.

Vaikka tuo voi auttaa niitä ihmisiä jotka eivät vaivaudu käyttämään parempia salasanoja tai ovat liian laiskoja kirjoittamaan tai muistamaan salasanoja, niin toisaalta tuo heikentää niiden tietoturvaa jotka käyttävät hyviä salasanoja ellei vaihtoehtoisia parempia tapoja myös sallita.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.12.2013 @ 08:06

417.12.2013 13:24

Tämä "ongelma" ratkeaa salasanamanagerin oikealla käytöllä.

Uutinen ei juuri kerro tästä allianssista. Jos tarkoitus on hoitaa tunnistautuminen autentikoitumalla johonkin toiseen, tunnettuun ja turvalliseen palveluun (esim google tai fb), niin sehän helpottaa elämää ja voi olla järkevää. Toisaalta jos tarkoituksena on nysvätä joidenkin sormenjälkien kanssa a la Apple, niin en ole vakuuttunut.

Salasana on kuitenkin lähes ilmainen ja vaihdettavissa helposti ja näitä etuja monessa muussa tunnistautumismenetelmässä ei ole.

517.12.2013 20:23
nimeton5345
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti keskonen:
... tunnettuun ja turvalliseen palveluun (esim google tai fb)...
Heh, hauskasti sanottu - tuo 'turvallinen' sai repeämään noihin vakoiluohjelmiin liitettynä :D

Vakavasti puhuen, eipä ole tullut vastaan yhtään palvelua, johon olisi mitään syytä antaa arkoja tietoja kuten puhelinnumeroa. Katuosoite on toki tarpeen lyhennetyn nimen lisäksi nettikaupoissa, mutta kaikki todellisen tiedon jakelu mihinkään 'palveluun' on kerrassaan typerää...

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Suomalaiset kuluttavat suoratoistopalveluja entistä enemmän kotisohvilta Suomalaiset kuluttavat suoratoistopalveluja entistä enemmän kotisohvilta (22.1.2019 11:46)
Viaplayn vuoden 2011 lanseerauksesta asti suomalaiset ovat kuluttaneet suoratoistopalvelun sisältöä enemmän pieneltä, kuten puhelimen näytöltä kuin television isolta näytöltä. Vuonna 2018 iso ....
Tesla Model 3 saapuu vihdoin Suomeen – Sai tarvittavat luvat Tesla Model 3 saapuu vihdoin Suomeen – Sai tarvittavat luvat (22.1.2019 11:13)
Tesla on saanut Alankomaiden tieliikennehallinnolta (RDW) luvan aloittaa Model 3 -sähköauton myynnin. Käytännössä lupa tarkoittaa sitä, että Tesla voi aloittaa uuden automallinsa myynnin Alankomaiden ....
Viaplay tuo lineaarisen TV:n kanavia palveluunsa – YLE:n kanavat mukana Viaplay tuo lineaarisen TV:n kanavia palveluunsa – YLE:n kanavat mukana (22.1.2019 11:05)
Viaplau suoratoistopalvelun takana oleva Nordic Entertainment Group lanseeraa Suomessa uuden Viaplay TV -palvelun. Viaplay-suoratoistopalveluun lisätään 18 televisiokanavaa, jotka asiakas ....
MobilePay sai uuden pankkikumppanin Handelsbankenista MobilePay sai uuden pankkikumppanin Handelsbankenista (22.1.2019 10:38)
Danske Bankin mobiilimaksusovelluksesta itsenäiseksi tytäryhtiöksi ponnistanut MobilePay on solminut Handelsbanken Suomen kanssa kumppanuussopimuksen. Yhteistyön myötä MobilePay parantaa toimintakatt....
Mobiilisovelluksiin uppoaa hurja määrä rahaa – Katso Suomen suosituimmat sovellukset täältä! Mobiilisovelluksiin uppoaa hurja määrä rahaa – Katso Suomen suosituimmat sovellukset täältä! (22.1.2019 10:04)
Älypuhelinmarkkinoilla on nähty merkkejä siitä, että laitteiden myyntimäärät eivät enää tahdo kasvaa eikä laitteiden myyntihintaa kasvattamallakaan tahdota saada lisää potkua yritysten liikevaihtokehitykseen. ....

Uutisarkisto