Suomalaisia kustantamoja luopui DRM-suojauksesta sähkökirjoissaan

Kirjoittaja Juha Tuppi @ 6.12.2013 18:48 Kommentteja (7)

Suomalaisia kustantamoja luopui DRM-suojauksesta sähkökirjoissaan Neljä suurta suomalaista kustantamoa on luopunut DRM-suojauksesta sähköisissä kirjoissaan.
Kirjasfääri-sivuston mukaan Otava, Like Kustannus sekä Bonnier AB -konsernin omistamat Tammi ja WSOY ovat luopuneet sähköisissä kirjoissaan digitaalisesta käyttöoikeuksien hallinnasta (Digital Rights Management, DRM) ja siirtyneet sen sijaan vesileimasuojaukseen.

DRM-suojaus, jossa sähköisen kirjan lukeminen estetään luvattomalta käyttäjältä, on osoittautunut toisinaan ongelmalliseksi täysin laillisesti hankittujen sähkökirjojen kieltäytyessä yhteistyöstä. Vesileimasuojauksessa omistajan tiedot liitetään sähköiseen kirjaan omistusoikeuksien varmistamiseksi sen lukemisen estämisen sijaan.

Lähteen mukaan tekijänoikeussuojaustekniikan vaihtamisen mahdollisti Suomen Kustannusyhdistys, joka osoitti näin erityistä valistuneisuutta sähköiseen materiaaliin liittyvissä tiedonsuojauskysymyksissä. Kustannusyhdistys suosittelee vesileimaan siirtymistä myös sähkökirjojen jälleenmyyjille, joista Elisa-Kirja ja Suomalainen kirjakauppa ovat jo ilmoittaneet vesileiman tuomisesta DRM-suojauksen rinnalle.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

7 kommenttia

16.12.2013 19:54

hyvä juttu harmi että hinnat edelleen fyysiseen verrattuna jonka voi myös myydä täysin järjettömät.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 6.12.2013 @ 19:55

26.12.2013 20:01

Tilasinpa juuri itekkin kindlen, mutta ei suomesta voi kirjoja ostaa noilla hinnoilla. Onneks amazonista saa puoli ilmaiseksi. Veikkaan, että tuo hinta poljetaan ylos sen takia, kun yritetään paperi versiota pitää hengissä niin kauan kuin vain mahdollista.

Mutta uutinen on hyvä. Ei ehkä noiden 2 kaupan kannalta jos he tuovat tuon rinnalle, mutta eivät poista DRM:ää. Vaikka tosin ilmeisesti tuon DRM:än voi suhteellisen helposti kiertää käyttämällä calibre ohjelmaa...

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 6.12.2013 @ 20:11

38.12.2013 17:27

On aina hyvä uutinen, jos DRM:stä luovutaan, mutta itse kyllä aion silti pitäytyä fyysisessä kirjassa niin kauan, kuin vain mahdollista, sillä pidän fyysisen kirjan koskettamisesta enemmän, kuin jonkun ruudun tökkimisestä ja lisäksi fyysisestä kirjasta ei voi loppua akku kesken.


AMD FX-6300 @4,4GHz/Asus M5A99X EVO R2.0/Ram: 10GB DDR3 /Magicool DIY watercooling /Asus GTX650 Direct CU 1GB /Silverstone 500W Strider plus modular /Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio 7.1 SB1040 /Intel 330 120Gb SSD + SG Barracuda 7200.10 250Gb + SG Momentus 5400.6 500Gb + WD 5400RPM 250Gb /Fractal Design ARC XL /Samsung 940BF & Syncmaster TA350 & Eizo Flexscan S1910/Samsung Bluray Combo SATA 12X /Razer Lycosa /Razer Carcharias & Creative Desktop theater 5.1 DTT2500 Digital /Razer Naga /Win 8.1 Pro 64

48.12.2013 23:47

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Boss93:
On aina hyvä uutinen, jos DRM:stä luovutaan, mutta itse kyllä aion silti pitäytyä fyysisessä kirjassa niin kauan, kuin vain mahdollista, sillä pidän fyysisen kirjan koskettamisesta enemmän, kuin jonkun ruudun tökkimisestä ja lisäksi fyysisestä kirjasta ei voi loppua akku kesken.

Itse taas suosin e-lukulaitetta juuri keveyden ja luettavuuden takia. Kirja on aika kömpelö laite lukemiseen.

59.12.2013 09:44

Molemmissa, fyysisessä ja sähköisessä kirjassa on etunsa ja haittansa. Mitä tulee DRM:stä luopumiseen, niin se on hyvä asia silloin kun se on ollut haitallinen maksaville asiakkaille.

DRM tarkistus pitäisi olla sellainen kertaluonteinen asia ja se ei saisi olla riippuvainen ulkoisista tekijöistä. Ulkoisia tekijöitä ovat mm. internet ja CD/DVD/blu-ray levyt. Ei asiakkaalla ole aina nämä ulkoiset asiat käytettävissä. Tietysti tarvitaanko koko DRM:ää on sitten toinen asia. Lähinnä se on ollut haittatekijä maksaville asiakkaille ja sillä ei ole merkitystä varsinaiseen piratismiin, jota vastaan se on suunniteltu.

Viihdeteollisuus oli pitkään siinä uskossa että piratismin vastainen taistelu olisi välttämätön parempaan liiketaloudelliseen tulevaisuuteen. Kun todellisuudessa paremmat tuotteet ja palvelut, parempi saatavuus ja sopivat hinnat on se todellinen avain liiketaloudelliseen menestykseen.

Eli ei ne maksavat asiakkaat ole mitään rikollisia, joten ei heitä kannata kohdella sellaisena. Yrityksen kannattaa aina pitää maksavat asiakkaat tyytyväisinä. Siitä tässäkin uutisessa on kysymys.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 9.12.2013 @ 09:54

69.12.2013 13:15

Kaikki sähköinen lukeminen on Suomessa tolkuttoman kallista. e-Kirjat maksavat vähintään saman verran tai enemmän kuin paperiset kirjat ja sähköiset lehdet ovat 2-10x kalliimpia kuin paperiset versiot (kuukausimaksu tai kappalehinta). Sitten mediatalot ihmettelevät kun ihmiset eivät osta sähköisenä mitään ja käyttävät sähköisten versioiden kehityksen vastaisena argumenttina sitä, ettei niitä kukaan kuitenkaan lue.

79.12.2013 15:07

Taisi olla niin että esim Akateeminen tarjosi Aleksis Kiven Seitsemää veljestä DRM suojattuna suolaiseen hintaan vaikka kyseinen teos on public domainina saatavana ilmaisena Gutenberg.ogn ihan laillisesti.

Kyllä myös DRM palvelun käyttäminen maksaa joten sekin taisi olla yksi lisätekijä siitä luopumiseen varsinkin kun se ei estä kirjan sisällön kopioinnista vaikka kameran avulla.


"History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Huawei julkaisi 2499 euron taittuvanäyttöisen Mate Xs -älypuhelimen Huawei julkaisi 2499 euron taittuvanäyttöisen Mate Xs -älypuhelimen (25.2.2020 16:41)
Huawei on julkaissut taittuvanäyttöisen Mate Xs -älypuhelimen, joka on jatkoa Mate X:lle. Mate Xs:n näyttö kiertää kiinni ollessaan puhelimen ulkokuorta ja avattuna sen läpimitta on 8 tuumaa. ....
Päivän diili: nyt myös 8 gigatavun RAM-muistin OnePlus 7 Pro tarjouksessa - Hinta nyt 599 euroa Päivän diili: nyt myös 8 gigatavun RAM-muistin OnePlus 7 Pro tarjouksessa - Hinta nyt 599 euroa (25.2.2020 10:22)
Viime viikolla nähtiin useita hyviä tarjouksia puhelimista ja sama tuntuu jatkuvan. Viime viikolla tarjouksessa oli esimerkiksi OnePlus 7T Pro McLaren Edition. Nyt vuorostaan 8 gigatavun keskusmuistilla ....
Huawein P40-sukupolven puhelimet esitellään 26. maaliskuuta – Eivät sisällä Google-sovelluksia Huawein P40-sukupolven puhelimet esitellään 26. maaliskuuta – Eivät sisällä Google-sovelluksia (25.2.2020 06:19)
Huawein seuraavan sukupolven lippulaivapuhelimet esitellään Pariisissa 26. maaliskuuta. Tuolloin lehdistötilaisuudessa kaiken kansan ihmeteltäväksi tulevat P40-sukupolven laitteet. Viime ....
Apple on valmis valtavaan muutokseen – Korvaa Intelin prosessorit Apple on valmis valtavaan muutokseen – Korvaa Intelin prosessorit (25.2.2020 06:06)
Osuvista tuotelanseerausennustuksistaan hyvin tunnettu Apple-analyytikko Ming-Chi Kuo arvioi tällä kertaa, että Applen ensimmäinen ARM-pohjaista suoritinta käyttävä Mac-tietokone tulisi markkinoille ....
Huawein uudet MateBook D 14 ja MateBook D 15 -kannettavat heti myynnissä Suomessa - Hinnat 749 euroa ja 699 euroa Huawein uudet MateBook D 14" ja MateBook D 15" -kannettavat heti myynnissä Suomessa - Hinnat 749 euroa ja 699 euroa (24.2.2020 19:43)
Huawei on julkistanut kaksi uutta kannettavaa tietokonetta. Näiden uutuuksien myynti on alkanut heti Suomessa. MateBook D -sarjan uutuudet ovat varustettu 14- ja 15-tuumaisella näytöllä. ....

Uutisarkisto