Rautaa olohuoneisiin - testissä Asustor AS-604T verkkopalvelin

Kirjoittaja Jari Ketola @ 9.11.2013 14:15 Kommentteja (6)

Rautaa olohuoneisiin - testissä Asustor AS-604T verkkopalvelin AfterDawnin testattavaksi saapui Asustorin valmistama AS-604T NAS (Network-Attached Storage) -palvelin. Asustor on tietokonevalmistaja Asusin tytäryhtiö, joten vaikka Asustor onkin uusi tekijä tallennuslaitemarkkinoilla, ei puhtaasta märkäkorvasta voida puhua. Tavanomaisten NAS-ominaisuuksien lisäksi Asustorin laitteet sisältävät myös HDMI-portin, joka mahdollistaa käytön myös mediatoistimena.

Sisällysluettelo:
·Lyhyesti
·Tekniset tiedot
·Laite ja käyttöönotto
·Web-käyttöliittymä
·Ominaisuudet ja lisäohjelmat
·Käyttö mediatoistimena
·Tallennuskapasiteetin kasvattaminen
·Suorituskyky
·Yhteenveto

Lyhyesti


Neljää kiintolevyä tukeva AS-604T-verkkopalvelin oli heti ensituntumasta lähtien positiivinen yllätys - laite on materiaaleiltaan laadukkaan tuntuinen ja käyttöönotto sujui suoraviivaisesti. Testaamani palvelin kuuluu Asustorin AS-60xT -sarjaan, jonka valmistaja määrittää "teho- ja yrityskäyttäjien" tarpeisiin sopivaksi. Pienempiin malleihin verrattuna tärkeimmät erot ovat suorittimen nopeudessa ja muistin laajennettavuudessa.Laitteen käyttöönotto ja käyttäminen on tehty helpoksi iOS-tyyppisen web-käyttöliittymän myötä. Asustorin App Central -palvelun kautta palvelimeen saa ladattua monipuolisesti lisäominaisuuksia, kuten esimerkiksi Plex-mediapalvelimen, WordPress-blogialustan tai phpBB3-keskustelualueet.Ohjelmien lisäksi palvelinta voi laajentaa myös ulkoisilla kiintolevyillä (2*USB3.0, 4*USB2.0 ja 2*eSATA). Laitteen saa kytkettyä lähiverkkoon kahden 1Gbps Ethernet-portin kautta, joita voi käyttää verkkoyhteyden vikasietoisuuden parantamiseen tai kuorman tasaamiseen.

Suurin puute kilpailijoihin, kuten Synologyyn nähden, on RAID-tasojen hallinnassa. Linux-pohjainen Asustor käyttää mdadm-RAID-hallintaa ja ext4-tiedostojärjestelmää, jonka vuoksi RAID-tasojen lisääminen tai levypakan kasvattaminen on melko hidasta vaikkakin toimivaa.

Tekniset tiedot


Tuotenimi: Asustor AS-604T
Levytuki:: 4x 2,5"/3,5" HDD tai SSD
RAID-tasot: RAID 0, 1, 5, 6 ja 10
Hot-swap -tuki: Kyllä
Muistin määrä: 1GB (max 3GB)
CPU: Intel Atom 2.13 GHz Dual-Core
Lähiverkko: 2x 1000Mbps Ethernet
WLAN: Ei (tuki USB-WLAN -adaptereille)
HDMI: Kyllä, 1.3a
Virrankulutus: 33,2W (aktiivinen), 26,2W (levyjen lepotilassa), 1,4W (täydessä lepotilassa)
Koko (KxLxS): 185,5 x 170 x 230 mm
Paino: 3,5kg

Laite ja käyttöönotto


Asustor AS-604T toimitetaan ilman kiintolevyjä. Levyt (2,5" tai 3,5") asennetaan levykelkkoihin laitteen mukana toimitetuilla ruuveilla. Pikakiinnitystä levyille ei ole. Levykelkat asentuvat jämäkästi paikoilleen, mutta levyjä ei voi erikseen lukita. Niinpä laite on syytä sijoittaa lasten ja uteliaiden ulottumattomiin.

Levykelkkojen lisäksi palvelimen etupuolelta löytyy USB3.0-portti, virtakytkin, yhden painalluksen varmuuskopiointinappi sekä LCD-näyttö ohjauspainikkeineen. Takana puolestaan sijaitsevat USB2.0-liittimet (4kpl), kaksi 1Gbps Ethernet-porttia, yksi USB3.0-portti, kaksi eSATA-porttia sekä HDMI-liitin. Laitteen saa tarvittaessa kiinnitettyä Kensington-lukolla.USB-liittimien kautta Asustoriin voi kytkeä mm. tulostimia (max 3kpl), WLAN-adapterin, USB-DAC:in, ulkoisia kiintolevyjä tai UPS-laitteen.

Vaikka laitteen kapasiteettia voi kasvattaa jälkeenpäinkin (tästä myöhemmin), on viisainta asentaa heti alkuvaiheessa haluamansa määrä oikean kokoisia kiintolevyjä. Ominaisuuksien testaamiseksi asensin alkuun vain yhden levyn (Western Digital WD RE4 WD1003FBYX 1TB 7200 RPM 64MB Cache SATA 3.0Gb/s 3.5").Levyn asentamisen ja virran kytkemisen jälkeen laite kysyy LCD-näytöllään alustetaanko levy NAS-käyttöön. Yhden levyn alustaminen kesti muutaman minuutin, jonka jälkeen LCD-näyttö siirtyi perustilaansa näyttämään laitteen IP-osoitteen. Joitain perustietoja ja -asetuksia, kuten verkkoasetukset voi määrittää suoraan LCD-näytön kautta, mutta valtaosa määrityksistä tehdään web-käyttöliittymän avulla. Lisäksi tietokoneelle asennettava Asustor Control Center -ohjelma hakee NAS-laitteet verkosta, mahdollistaa verkkoasetusten määrittämisen ja jaettuihin kansioihin kytkeytymisen.Web-käyttöliittymä


Suurin osa palvelimen määrityksestä tehdään Asustorin Web-käyttöliittymän myötä. Synologyn NAS-laitteiden käyttäjille käyttöliittymä on hyvin tutun näköinen. Ulkoasujen samankaltaisuudesta huolimatta myös eroja löytyy. Siinä missä Synology käyttää Windows-tyyppistä kansiorakennetta, on Asustor lähestynyt käyttöliittymää iOS/OSX-suunnalta. Molemmilla tavoilla on varmasti omat kannattajansa, mutta itse pidin Asustorin valitsemaa linjaa selkeänä ja nopeana omaksua ja käyttää.

Rakenteen lisäksi myös ulkoasu tuo välittömästi mieleen iPadin käyttöliittymän. Ohjelmat ja asetukset avataan kuvakkeita klikkaamalla. Yhdelle sivulle mahtuu 3*5 kuvaketta. Kun ohjelmia on asennettu yli 15, siirtyvät loput kuvakkeet seuraaville sivuille. Ohjelmia voi järjestellä sivujen välillä tai siirtää kokonaan omalle sivuleen.

Avatut "ohjelmat" näkyvät sivun yläreunassa olevassa palkissa. Avoimen ohjelman voi pienentää ruudun yläreunaan ja siirtyminen ohjelmasta toiseen sujuu rivakasti. Ohjelmia voi myös kiinnittää palkkiin, jolloin esimerkiksi asetukset-linkki on näkyvissä jokaisella sivulla.

Vasempaan ylänurkkaan sijoitettu painike pienentää kerralla kaikki ikkunat - täysin samalla tavalla kuin Windows 7 -käyttöjärjestelmän oikean alanurkan saman näköinen painike. Oikeasta ylänurkasta löytyy puolestaan hakunappi, joka hakee sekä ohjelmia, asetuksia että tiedostoja. Esimerkiksi "disk"-hakusana löytää niin levytoimintojen seurannan, ulkoisten ja sisäisten kiintolevyjen asetukset kuin kaikki "disk"-merkkijonon sisältävät tiedostot ja kansiotkin. Haku on melko rajoittunut, eikä esimerkiksi wildcard-hakuja (*disk*jpg) voi tehdä. Myöskään kaikkia asetuksia, kuten VPN-määrityksiä, ei haulla jostain syystä löydy.

Ominaisuudet ja lisäohjelmat


Kuten verkkopalvelimelta odottaa sopii, tukee Asustor yleisimpiä tiedostonjakoprotokollia. Tuettuna on CIFS Active Directory -tuella (Windows), AFP Bonjour-tuella (Mac OS X), NFS (Linux/Unix-ympäristöt), FTP (sisältäen tuen SSL/TLS-salaukselle ja FXP-siirroille) sekä WebDAV-protokolla.

Integroiduista palveluista löytyy myös sisäinen Apache WWW-palvelin, MySQL-tietokantapalvelin sekä Rsync-palvelin. Palvelimeen saa yhteyden myös SSH-protokollaa käyttäen. Jostain syystä SSH-yhteys on sallittu vain oletuskäyttäjille (root ja admin).

Käyttöoikeuksien hallinta onnistuu paikallisesti tai Active Directoryyn synkronoituna. Tukea esim. LDAP-hakemistoprotokollalle ei löydy. Jaettujen kansioiden käyttöoikeudet voi määrittää käyttäjä- tai käyttäjäryhmäkohtaisesti.

Jaettuja kansioita voi luoda mielin määrin (maksimissaan 512 kappaletta) ja jaetun kansion voi myös salata. Tavanomaisten kansioiden lisäksi myös ISO-muotoisia levykuvia voi jakaa kansioina. Palvelin toimii myös iSCSI-kohteena, jolloin sitä voi käyttää esimerkiksi virtuaalipalvelinten levytallennukseen tai tietokoneen levytilan lisäämiseen.


App Centralin kautta asennettavia sovelluksia löytyy moneen tarpeeseen. Tarjonta ei kuitenkaan yllä ainakaan vielä kilpailijoiden, kuten Qnapin tai Synologyn tasolle. Oleellisimmat sovellukset tärkeimpiin käyttötarkoituksiin kuitenkin löytyy.

Download Center -sovellus suorittaa niin HTTP/FTP kuin Torrent-latauksetkin suoraan palvelimelle. Näin isommat lataukset voi jättää laitteen hoidettavaksi vaikkapa yön ajaksi. Download Center sisältää myös Torrent-hakukoneen, joka hakee sisältöä useista eri lähteistä, kuten esimerkiksi torrentreactor ja isoHunt. Torrent-maailmaan tutustuneet tietävät, että kyseisten sivustojen kautta löytää laillisen sisällön lisäksi myös laitonta materiaalia, mutta Asustor on päättänyt jättää harkinnan tässä asiassa asiakkaan kontolle.

Lataus onnistuu myös RSS-syötteiden kautta. Tiedostoja voi ladata automaattisesti suodattimien perusteella. Suodattimeen voi määrittää myös haluamansa laadun, joissa esivalintoina on mm. 720p, 1080p ja DVDScr, joten toimintoa tuskin on tarkoitettu viimeisimpien Linux-torrentien lataamiseen.

Lataamisen lisäksi palvelimella onnistuu myös sinne tallennettujen tiedostojen jakaminen eri tavoin. UPnP/DLNA-palvelimella voi jakaa laitteelle tallennettuja kuvia, musiikkia ja videoita yhteensopivien laitteiden kanssa. Esimerkiksi Xbox 360 ja Playstation 3, sekä useimmat verkkomediatoistimet, kuten WD Live ja Asus O!Play tukevat UPnP tai DLNA -standardia. Myös iTunes-tuki löytyy, jolloin kirjastoon tallennettua sisältöä voi toistaa iTunes-yhteensopivia laitteita käyttäen.

Käyttö mediatoistimena


Yksi AS-604T:n mielenkiintoisimmista ominaisuuksista on HDMI-liitäntä, jonka kautta laitteen voi kytkeä televisioon tai muuhun näyttöön. Median toistamiseen Asustor on valinnut ilmaisen Boxee-ohjelmiston. Kesällä uutisoitiin Samsungin hankkineen Boxeen omistukseensa, joten on ohjelmistoa ei enää Boxeen toimesta kehitetä. Asustorin kotikäyttöön tarkoitettuihin malleihin (AS-3xx ja AS-2xx) on tarjolla XBMC. AS-6xx-sarjaan XBMC:tä ei toistaiseksi ole saatavilla.

Käyttöliittymältään Boxee vastaa ohjelman desktop-versiota. Asustor ei toimita laitteen mukana minkäänlaista kaukosäädintä, joten kaukosäätimen virkaa toimittaa Android- ja iOS-alustoille asennettava Asustor AiRemote. Ohjelma toimii hyvin ja selkeästi, mutta tuntuu kuitenkin kaukosäädintä kömpelömmältä. Laitteeseen on mahdollista kytkeä myös USB-näppäimistö ja -hiiri, jolloin käyttömukavuus nousee ihan uudelle tasolle.Boxeen käytön aloittaminen vaatii Boxee-tunnuksen luomisen (ellei halua käyttää Asustorin oletustiliä, jota myös kaikki muut Asustorin asiakkaat käyttävät) sekä NAS-käyttäjätunnuksilla kirjautumisen jaettuihin levyihin. Oletusarvoisesti mitään NAS-laitteelle tallennettuja tiedostoja ei voi siis Boxeella toistaa. Tämä tuntui melko kankealta ratkaisulta, mutta toisaalta näin varmistutaan siitä, ettei potentiaalisesti arkaluontoisiin tietoihin pääse vahingossa käsiksi Boxeen käyttöliittymän kautta.

Lähiverkon muilta DLNA-palvelimilta ja paikalliselta kovalevyltä kuvien, videon ja musiikin toistaminen toimii pääsääntöisesti hyvin. Atom-prosessorin suorituskyky riittää hyvin 720p-materiaalin toistamiseen ja myös testattu 1080p materiaali toistui ongelmitta. Musiikin toistamiseen ja valokuvien katseluun Boxee soveltuu mainiosti. Suuremmilla tietomäärillä käyttäminen voi olla kuitenkin hankalaa etenkin kännykkäkaukosäädintä käyttäessä.

Boxee tukee myös videon streamauspalveluita, mutta esimerkiksi Ruutu.fi:n sisältö ei ollut päivittynyt vuosikausiin, ja jopa video-podcastit, kuten Revision3:n Tekzilla, laahasivat useita viikkoja jälkijunassa. Syy tähän jäi epäselväksi.

Kaiken kaikkiaan Boxee tuo hyvän lisän Asustorin käyttömahdollisuuksiin, mutta erillisen HTPC:n tai välttämättä edes AppleTV:n kaltaisten kevyiden laitteiden korvaajaksi siitä ei nykyisellään ole. XBMC:n tuominen myös AS-6xx-sarjalle voisi parantaa tilannetta huomattavasti.Varmuuskopiointiratkaisuja


Asustor tarjoaa laitteen käyttäjille Backup Plan -ohjelmaa, joka on hyvin yksinkertainen työaseman tai pienen palvelimen varmuuskopiointiohjelma. Ohjelmalla voi ajastaa haluttujen kansioiden tai asemien varmuuskopioinnin tapahtumaan päivittäin, viikoittain, kuukausittain tai ohjelman käynnistyessä.App Centralista löytyy lisäksi varmuuskopiointiin soveltuvia ohjelmia, kuten BitTorrent Sync. Myös Dropbox ja OwnCloud -sovelluksia voi käyttää tiedostojen varmuuskopiointiin työasemalta, vaikkei se niiden ensisijainen käyttötarkoitus olekaan. Asustorin Dropbox-sovellus toimii sujuvasti ja synkronoi tiedot nopeasti samassa lähiverkossa olevalta tietokoneelta.

Oleellisempaa on kuitenkin itse NAS-laitteen varmuuskopiointi. Vaikka AS-604T tukeekin eri RAID-tasoja, ei vikasietoinen RAID itsessään ole varmuuskopio. Neljän teratavun kiintolevyjä käytettäessä laitteen tallennustila yltää 12 teratavuun RAID5-muodossa, jolloin on sanomattakin selvää, että laitteen tai tietojen tuhoutuessa puhutaan mittavasta vahingosta.

Mahdollisuuksia laitteen varmistamiseen on useita, joskin kaikki niistä eivät sovi isoille datamäärille. Yksinkertaisimmillaan varmistus tapahtuu ulkoiselle USB-levylle. Olemassaolevia palvelimia voi hyödyntää rsync- ja ftp-varmistuksilla, jotka tukevat myös salattuja yhteyksiä. Pilvitallennuspalveluista on toistaiseksi tuettuna vain Amazon S3, joten esimerkiksi CrashPlan tai Symform -pilvivarmuuskopiointia ei voi käyttää hyväksi.

Tallennuskapasiteetin kasvattaminen


Kuten laitteen käyttöönotosta kertoessani mainitsin, voi Asustorin NAS-laitteiden tallennuskapasiteettia kasvattaa jälkeenpäin. Otin testilaitteen käyttöön yhdellä 1TB kiintolevyllä ominaisuuden testaamiseksi. Western Digital toimitti testiä varten 4kpl Red 4 TB (WDC WD40EFRX-68WT0N0) kiintolevyjä, joilla korvasin 1TB RE4-levyn.Kapasiteetin kasvattaminen tapahtuu vaiheittain, joten kiireisen hommasta ei ole kyse. Käytännössä kapasiteetti kasvatetaan seuraavasti: yksi levy -> kahden levyn RAID1 -> kolmen levyn RAID5. Tässä vaiheessa käytössä on palvelin, jossa on 1TB RAID5-varmennettua tilaa ja 4TB "hukkatilaa".

Kolmen levyn (1*1TB + 2*4TB) RAID5-pakan maksimikapasiteetti on 2TB, josta käytössä oli vain 1TB. "Expand capacity" -toiminnolla tiedostojärjestelmän sai laajennettua täyttämään koko tilan.

Tiedostojärjestelmän uudelleenkonfiguroinnin jälkeen oli vuorossa 1TB levyn korvaaminen 4TB-levyllä. Asustorin käyttöjärjestelmä opastaa automaattisesti pienempien levyjen poistossa ja korvaamisessa, joten levyjä vaihtaessa pysyy hyvin kartalla siitä, mitä pitää seuraavaksi tehdä. Tämä onkin erinomaisen hyvä seikka, sillä kuten mainittua jokainen operaatio kestää useita tunteja.

Kun olin korvannut 1TB levyn 4TB levyllä ja RAID-pakka oli rakentunut uudestaan, oli jälleen edessä levytilan kasvattaminen "Expand capacity" -toiminnolla. Toiminnot sujuivat ongelmitta, joten lisäsin vielä neljännen levyn RAID5-pakkaan ja kasvatin tiedostojärjestelmää entisestään. Tämän jälkeen käytössä oli 4*4TB RAID5-levyjärjestelmä, josta tallennukseen käytettävissä on 12TB yhtenäistä tilaa.

Suorituskyky


Suorituskykyä testattiin lukemalla ja kirjoittamalla eri kokoisia tiedostoja ja kansioita lähiverkossa SMB-protokollalla. Muita protokollia (FTP, NFS, iSCSI) ei testattu. Lisäksi laitteen "absoluuttinen suorituskyky" testattiin lukemalla ja kirjoittamalla tietoa suoraan RAID-pakalle.

Suorituskykymittauksissa käytetyt aineistot ovat:

Pienet tiedostot: 6500kpl tiedostoja 34 eri kansiossa. Yhteensä 530MB
Suuret tiedostot: 2034kpl tiedostoja 39 eri kansiossa. Yhteensä 3,82GB
Image: 3,9GB datatiedosto

Suorituskyky mitataan kopioimalla aineisto RAM-levylle/RAM-levyltä. Kopiointi toistetaan kolme kertaa ja mittaustuloksena käytetään tulosten keskiarvoa. Windowsin tiedostovälimuisti tyhjennetään kopiointien välissä ja tiedostot nimetään uudelleen, jotta välimuistia ei käytettäisi.

Mittaustuloksista näkyy, että 1Gbps verkon kapasiteetti asettaa suurimmat rajoitukset siirtonopeudelle kun käsitellään suuria tiedostoja.
Yhteenveto


Vaikka Asustor onkin uusi tekijä NAS-markkinoilla on AS-604T vakuuttava laite niin fyysiseltä rakenteeltaan kuin ohjelmistonsakin puolesta. Sovellusvalikoima on suppea, jonka vuoksi maksimaalista muokattavuutta hakeva kääntää katseensa kilpailijoiden, kuten Qnapin tai Synologyn suuntaan. Mikäli NAS-laitetta hankkii vain tallennustarkoitukseen on Asustor kilpailukykyinen vaihtoehto. Kirjoitushetkellä Asustor AS-604T:n hinta on n. 550€, joka on likimain sama kuin esimerkiksi ominaisuuksiltaan vastaavan Synology DS-412+:n hinta.

Hyvää
+Nopea ja laadukkaasti rakennettu NAS-laite
+RAID-pakan koon kasvatus varauksin (ks. huonoa)
+Laajennettavissa moniin tarpeisiin lisäohjelmilla (ks. myös huonoa)
+Hyvä suorituskyky
+Selkeä käyttöliittymä

Huonoa
-HDMI-liittimen mahdollisuuksia ei käytetä täysimääräisesti hyväksi
-HTPC:n korvaaminen vaatisi erillisen kaukosäätimen
-RAID-pakan koon kasvattaminen on erittäin hidasta
-Sovellusvalikoima on suppea


AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

6 kommenttia

19.11.2013 17:19

Peruskauraa...

Itsellä on tällähetkellä käytössä QNAP TS-419P II

Niissäkin hyvinpitkälti synologylta "kopsattu" tyylitelty liittymä.

esim qnapissa arskalle saatava filemanageri on tajuttoman kätevä.

hyvinhän nuo tuollaiset esim pilven korvaa. eipä tarvita 3-osapuolta. puhumattakaan media käytöstä...

29.11.2013 20:34

Hinta kuulostaa aika kovalta ottaen huomioon se ei sisällä levyjä lainkaan ja rautakaan ei kovin kaksiselta kuulosta. Keskusmuistia vain giga ja onkohan tuo prossu tämä EOL-tuote http://ark.intel.com/products/59683/

39.11.2013 22:07

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti teme565:
Hinta kuulostaa aika kovalta ottaen huomioon se ei sisällä levyjä lainkaan ja rautakaan ei kovin kaksiselta kuulosta. Keskusmuistia vain giga ja onkohan tuo prossu tämä EOL-tuote http://ark.intel.com/products/59683/
NAS-ratkaisut tuppaavat maksamaan -- etenkin 4 tai useamman levypaikan kanssa -- sen 300e ja ylöspäin. Halvemmaksi usein tulee kaivaa jostain 5-7v wanha pöytäkoneen raato ja rakentaa jostain Linux-jakelusta siihen oma NAS. Toki virrankulutus ja käyttöönoton helppous eivät ole samalla tasolla -- säätövaraa taas sitten onkin selkeästi enemmän. Valintoja, näitähän nämä :-)

Itselläni on Synologyn DS-413j ollut nyt puolisen vuotta ja en kyllä enää pois "NAS-aikakaudesta" vaihtaisi (kotona 3 PC:tä verkossa eri kerroksissa + kaikki muu viihdesälä).

410.11.2013 12:36

Itselläni on kanssa käytössä 4-levyinen NAS (Qnap) ja on ollut todella hyvä hankinta. Ideahan tuossa on että ei tarvitse kodin muissa laitteissa varsinaista tiedon varastointi levyä vaan se on keskitetty yhteen paikkaan. Joten laitteissa riittää pelkkä käyttöjärjestelmä ja työskentely tilalevy. Itselläni kaikki laitteet tietokoneista digiboxiin on liitetty siihen.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 10.11.2013 @ 12:38

512.11.2013 19:42

Tutun näköinen web-käyttöliittymä tuossa Asuksen nassukassa. Itsellä ollut QNAPin TS-212 reilun vuoden ja tosiaan näppärä vekotin. Ensin tuli NAS, sitten uusi vahvistin jotta pääsee soittamaan musiikkikirjastoa suoraan verkkolevyltä.

Varmaan jos tuo nykyinen alkaa kapasiteetiltaan käymään pieneksi niin hommaan ennemmin toisen purkin viereen kuin lähtisin päivittämään isompia levyjä nykyiseen. Jo ihan sen takia, että raid-pakan rebuild vie sen verran pitkään. Molemmat levyt on samaan aikaan ostettu niin mitä todennäköisimmin kun toinen levy kosahtaa niin toisenkin elinkaari alkaa olemaan siinä vaiheessa jo lähellä loppuaan.

619.11.2013 17:43

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti teme565:
Hinta kuulostaa aika kovalta ottaen huomioon se ei sisällä levyjä lainkaan ja rautakaan ei kovin kaksiselta kuulosta. Keskusmuistia vain giga ja onkohan tuo prossu tämä EOL-tuote http://ark.intel.com/products/59683/
Ei tullut napattua tuosta syslogia talteen, mutta kyllä, juuri D2700 laitteesta löytyy. Eihän tuo mikään muskelivehje ole, mutta n. 1,5GHz Core2 Duo -prosessoria vastaavat tehot kuitenkin irtoaa. Käyttötarkoitukseensa varsin riittävä siis.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti BitByte:
Molemmat levyt on samaan aikaan ostettu niin mitä todennäköisimmin kun toinen levy kosahtaa niin toisenkin elinkaari alkaa olemaan siinä vaiheessa jo lähellä loppuaan.
Kannattaa näiden RAID-järjestelmien kanssa muistaa aina, että RAID ei tarkoita varmuuskopiota, eikä niitä ole sellaiseksi suunniteltu. Jo yhden levyn rikkoontuminen voi siis tarkoittaa kaiken tiedon menettämistä. Olen nähnyt esimerkiksi RAID 6 -levypakan sekoavan yhden levyn rikkoontumiseen. Pakka toimi vielä levyrikon ja levyn vaihdon jälkeen, mutta tiedostojärjestelmä (VMWare VMFS) oli tapahtuman jäljiltä sekaisin.

Kannattaa ainakin se arvokkain data varmuuskopioida myös toiseen paikkaan. Esim. Crashplanin asentaminen Qnapille on nykyään todella helppoa. Qnapia voi Crashplanilla käyttää myös varmuuskopioinnin kohteena muilta laitteilta.

Jari Ketola
Administrator
http://www.AfterDawn.com

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto