AfterDawn: IT-alan uutiset

Suomen poliisi ja puolustusvoimat haluavat oikeudet verkkoliikenteen tarkkailuun

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 8.11.2013 10:21 Kommentteja (8)

Suomen poliisi ja puolustusvoimat haluavat oikeudet verkkoliikenteen tarkkailuun Suomessa ollaan aloittamassa työ verkkovakoilulakien säätämiseksi. Sekä puolustusvoimat että poliisi haluaisivat oikeudet signaalitiedusteluun Suomessa.
Puolustusvoimien komentaja kenraali Ari Puheloisen mielestä Suomeen tarvittaisiin sotilastiedustelulaki, jonka myötä Viestikoelaitoksen tiedustelutoimintaa voitaisiin valvoa puolustusvoimien ulkopuolelta. Tällä hetkellä Viestikoelaitos raportoi toiminnastaan vain Pääesikunnan päällikölle ja tiedustelupäällikölle. Lisäksi Puheloinen haluaisi laajentaa Viestikoelaitoksen tiedustelutoimintaa verkkoon.

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero haluaisi taas poliisille oikeudet signaalitiedusteluun. Paateron mukaan on noloa, että poliisi ei voi tarkkailla Suomessa signaaleja, mutta ulkomaat kyllä pystyvät tarkkailemaan Suomen tietoliikennettä. Ulkoministeriön vuosia kestänyt vakoilu havaittiin juurikin ulkomailta tulleen vihjeen ansiosta.

Suomen kyberstrategiasta tehdään toimeenpano-ohjelmaa. Yle Uutisten mukaan ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta (Utva) päätti eilen käynnistää pikaisesti esiselvityksen verkkovakoilulakien säätämiseksi.

Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

18.11.2013 23:25

Kumpi on pahempi se että poliisi haluaa ja saa kaikki stasi valtuudet mitä vain keksii pyytää vai se ettei kukaan siitä tunnu välittävän?

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.11.2013 @ 23:25

"History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

29.11.2013 10:05

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti syrtek66:
Kumpi on pahempi se että poliisi haluaa ja saa kaikki stasi valtuudet mitä vain keksii pyytää vai se ettei kukaan siitä tunnu välittävän?
Poliisin tarvitsee voida loukata yksilönvapautta tehdäkseen työtänsä. Ei kukaan vertaa rikospoliisia stasiin, vaikka näillä on oikeus suorittaa kiinniotto, tehdä kotietsintä ja seurata menemisiäsi (vakoilla) täällä "oikeassa elämäsässä", joten miksi tuo nettiseuranta olisi niin kamala lisä tähän listaan. Poliisin tekemisiä kuitenkin valvotaan tarkasti ja melkein kaikkeen liikenneratsiaa vakavampaan tarvitaan lupa ja pätevät syyt.

Puheloisen puheissa (no pun) on kyllä järkeä, uskottavan maanpuolustuksen kannalta Viestikoelaitoksella pitäisi olla mahdollisuus valvoa verkkoliikennettä ja samalla ko. lafkan valvontaa tulisi lisätä.

Paateron höpinät taas eivät nostata ihan yhtä suurta luottamusta. "Kun muutkin pystyy", "on noloa" ja tuolta Ylen jutusta poimittu "Nimenomaan seurattaisiin liikennettä - signaaleja, joita tuolla liikkuu. Ja sieltä sitten bongattaisiin ulos tällainen vaarallinen liikenne, johon voitaisiin puuttua etukäteen". Voihan sen muotoilla, että seurataan signaaleja, mutta tarkoittaisiko se, että Paateron työhuoneen nurkassa olisi purkki, mihin kaikki Suomen nettiliikenne tallentuu, että saadaan sitten vähän pengottua niitä signaaleja?

39.11.2013 13:48

Tässä Yhdysvaltain esimerkki viranomaisten valvonnasta: http://www.thensavideo.com/

Haluammeko me tätä samaa itsellemme omien viranomaistemme taholta?

Tuntuu siltä, että aina kun vapauksiamme halutaan rajoittaa, se perustellaan turvallisuusuhkilla. Milloin opimme, että ratkaisut turvallisuutemme takaamiseksi löytyvät jostain aivan muualta kuin vakoilun lisäämisestä?

49.11.2013 17:33

Kuunnellaanko puheluita, avataanko kirjeitä ja postilähetyksiä tai salavalvotaanko ihmisten koteja? Ainoastaan tuomioistuimen päätöksellä ja kun on todisteita vakavasta rikollisesta toiminnasta.

Sama suuntaviiva olkoon myös internetissä. Eli massavakoilu ei olisi sallittua. Vain selkeästi haitalliseen ja vaaralliseen liikenteeseen saisi kajota (esim. murtautumiset, hyökkäykset).

Taitaa jo nykylainkin mukaan olla oikeuksia estää haittaliikennettä tietoliikenneyhteyksien toiminnan takaamiseksi, esim. roskapostitus ja haittaohjelmien toiminnan estäminen.

Tulevissakin laeissa on oltava lähtökohtana kansalaisten (yritysten ja julkishallinnon) tietoliikenteen toimivuuden ja yksityisyyden / luottamuksellisuuden turvaaminen.

510.11.2013 11:28

Joo on tämä niin turvaton maa elää, että kaikista oikeuksista kannattaa luopua heti paikalla jos joku viranomainen vaan vaatii.
Viranomaisethan muutenkin tietää paremmin kaiken kuin peruskansalaiset ja tekee kaikki päätökset ajatellen meidän parasta ainoastaan.

610.11.2013 12:27

Lainaus:
Poliisin tarvitsee voida loukata yksilönvapautta tehdäkseen työtänsä.

Poliisi tarvitsee valtuudet tutkia asioita silloin kun kohdetta epäillään rikoksesta. Poliisilla ei koskaan saisi olla valtuuksia loukata viattomien kansalaisten yksityisyyttä vain etsiäkseen mahdollisia rikollisia.

Nämä on kaksi täysin eri asiaa eli etsitään mahdollisia todisteita loukaten ihmisten yksityisyyttä tai tutkitaan epäiltyä perustuen jo olemassa oleviin todisteisiin tai epäilyksiin.

Yleensä on ollut tapana että kansalaiset tuomitaan rikkolliseksi vasta kun he ovat tehneet rikoksen. Eikä niin että kaikki kansalaiset ovat yhteiskunnan silmissä potentiaalisia rikollisia ja heitä kohdellaan sen mukaan.

Yhteiskunnan hyvinvointi perustuu siihen miten sen kansalaisia kohdellaan. Muiden rikokset eivät saisi olla tekosyy kohdella Suomen kansalaisia epäkunnioittavasti.

710.11.2013 13:23

En tiedä luitko Lumikki koko kirjoitukseni, vai kirjoitinko vain sekavasti, mutta en koskaan väittänytkään, että poliisin pitäisi ihan vaan varmuudeksi saada kytätä ketä tahansa. Minusta koko idea NSA tyyppisestä seulonnasta on melko arveluttava.

Yleensä on ollut tapana, että kansalainen tuomitaan rikolliseksi vasta kun tätä vastaan on riittävästi näyttöä, eikä sitä näyttöä voida kerätä, jos ko. kansalainen tarvitsee ensin leimata rikolliseksi. Minusta ei olisi mitenkään ongelmallista, jos poliisilla olisi mahdollisuudet tarkkailla rikoksesta epäillyn nettiliikennättä, samoilla säännöillä, kun nyt voidaan salakuunnella epäillyn mafiooson puhelinliikennettä.

810.11.2013 22:22

Lauzi, nyt ei ole kyse epäiltyjen tarkkailusta vaan kaikkien kansalaisten tarkkailusta ja liikenteen tietojen säännönmukaisesti talletuksesta sekä analysoinnista.

Ja sitä paitsi tämän päivän syyttömät ovat huomispäivän rikollisia.

Lainaus:
kun nyt voidaan salakuunnella epäillyn mafiooson puhelinliikennettä.
Eli kun jotakin epäillään mafiosoksi niin hän automaattisesti menettää kansalaisoikeudet? Kuka määrittelee jonkun henkilön mafiosoksi? Ja millä kriteereillä ? Saako mafiosoksi epäilty mahdollisuuden puolustautua ja puhdistaa nimensä jos kokee olevan syytön ? Aivan, kun olet jossakin rekistereissä *MAFIOSO" niin olet siellä etkä voi puolustatua itseäsi vaikka olisit siellä vain sen takia että poliiseilla pitää olla jotakin näyttää käskyttäjilleen.
"History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Telian jääkiekon Liiga-lähetykset näkyvät vuosikymmenen vanhalla teknologialla Telian jääkiekon Liiga-lähetykset näkyvät vuosikymmenen vanhalla teknologialla (22.3.2018 21:20)
Monikansallinen teleoperaattori Telia osti jääkiekon Liigan (ent. SM-liiga) jakeluoikeudet hiljattain, ja on kertonut viimeisen viikon aikana maltillisesti tulevista kanavista tapahtumien seuraamiseen. ....
Suomessa myytävä Galaxy S9 on selkeästi jenkkimallia hitaampi Suomessa myytävä Galaxy S9 on selkeästi jenkkimallia hitaampi (22.3.2018 20:56)
Galaxy S9:stä, kuten niin monesta sitä edeltäneestä Galaxy S -mallista, löytyy kaksi eri versiota. Tässä tapauksessa emme puhu normaali- ja plus-kokoisista laiteversioista vaan järjestelmäpiirieroista. ....
Samsungin uusi piiri tuo tekoälyn ja paremmat kameraominaisuudet halvempiin älypuhelimiin Samsungin uusi piiri tuo tekoälyn ja paremmat kameraominaisuudet halvempiin älypuhelimiin (22.3.2018 20:30)
Samsung on esitellyt uuden Exynos 9610 -järjestelmäpiirinsä, joka on tarkoitettu ylemmän keskisarjan mobiililaitteisiin. Kyseinen piiri on Galaxy S9:stä löytyvän Exynos 9810 -piirin pikkuveli ....
Seuraavan Galaxy Noten sormenjälkilukija saattaa olla näytössä Seuraavan Galaxy Noten sormenjälkilukija saattaa olla näytössä (22.3.2018 19:07)
Sormenjälkilukija on ollut muutaman vuoden ajan ominaisuus, joka löytyy liki kaikista vähänkään paremmin varustelluista älypuhelimista. Viime vuoden puolivälin tienoilla tosin sen sijainnista ....
Peligrafiikat nousevat uudelle tasolle – GDC:ssä demottiin säteenjäljitystä Peligrafiikat nousevat uudelle tasolle – GDC:ssä demottiin säteenjäljitystä (22.3.2018 14:04)
Tämän vuoden GDC-pelimessujen yksi suurimmista puheenaiheista vaikuttaisi olevan sädejäljityksen (ray tracing) mahdollistavien työkalujen tuominen pelikehittäjien ja luovan alan tekijöiden saataville. ....

Uutisarkisto