Oksanen: Tekijänoikeusasioiden tasapuolinen käsittely ei kuulu sivistysvaliokunnan tapoihin

Kirjoittaja Manu Pitkänen @ 22.10.2013 14:35 Kommentteja (9)

Oksanen: Tekijänoikeusasioiden tasapuolinen käsittely ei kuulu sivistysvaliokunnan tapoihin Ville Oksanen kritisoi uudessa blogikirjoituksessaan sivistysvaliokunnan yksipuolista tapaa valmistella aloitteita. Esimerkkinä hän antaa viimeviikkoisen kokouksen, jossa sivistysvaliokunta kuuli asiantuntijoiden mietteitä hallituksen valmistelemista tekijänoikeuslakimuutoksista.
Valiokunnan kuuntelemat asiantuntijat edustivat suurimmaksi osaksi luovaa alaa, joiden oikeuksia tekijänoikeuslaissa määritellään. Oksanen ihmettelee miksei sivistysvaliokunnan kuultavana ollut ainuttakaan opetusalan tai kuluttajien oikeuksien puolesta puhuvaa edustajaa, vaikka lakimuutokset koskevat myös näitä ryhmiä.

Helsingin Sanomat osoitti jo keväällä, että tekijänoikeuteen liittyvissä asioissa kuullaan lähinnä tekijänoikeuksia puolustavien ryhmien lobbareiden ääntä. Muut osapuolet eivät pääse käyttämään ääntä.Valiokunnille voi jättää myös kirjallisia lausuntoja, mutta Oksasen mukaan ne hukkuvat tehokkaasti muuhun "A4-saasteeseen".

Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloite menee sivistysvaliokunnan käsiteltäväksi. Oksanen ei ole järin toiveikas, että se saisi tasapuolisen käsittelyn.

Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

122.10.2013 15:52

"kuultavana ollut ainuttakaan opetusalan tai kuluttajien oikeuksien puolesta puhuvaa edustajaa, vaikka lakimuutokset koskevat myös näitä ryhmiä."

Tämä kiteyttää kaiken.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22.10.2013 @ 15:52

222.10.2013 20:03

Tässähän se koko ongelma näissä aloitteissa piileekin. Ne aloitteet pistävät vain lakiasiat takaisin niiden samojen ihmisten käsiin, jotka ne alunperinkin pistivät piloille. Miksi ihmiset olettaa että asioihin tulee mitään muutosta, kun samat ihmiset käsittelee asian taas uudelleen.

Se että joku kansalaisaloite saa tekijänoikeusasiat eduskunnan eteen taas ei tule muuttamaan mitään, sillä samat päättäjät tekevät uudelleen samat päätökset. Pahimmassa tapauksessa lobbarit ottavat vain vahvemman otteen ja asia menee vain huonompaan suuntaan.

322.10.2013 21:55

Ei EFFI tai Piraattipuolue mahda mitään. Heillä ei ole mitään vaikutusvaltaa. Teosto ry:llä, Gramex ry:llä, Lyhty ry:llä on oma lehmä ojassa, joten ennemminkin kiristävät lakia. Ehkä 20-30 vuoden päästä, kun nettisukupolvi on kivunnut päättäjiksi, ymmärretään purkaa alas antiikkiset tekijänoikeuslait.

422.10.2013 22:48

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Zeitsei:
Ei EFFI tai Piraattipuolue mahda mitään. Heillä ei ole mitään vaikutusvaltaa. Teosto ry:llä, Gramex ry:llä, Lyhty ry:llä on oma lehmä ojassa, joten ennemminkin kiristävät lakia. Ehkä 20-30 vuoden päästä, kun nettisukupolvi on kivunnut päättäjiksi, ymmärretään purkaa alas antiikkiset tekijänoikeuslait.
Ongelma on ehkä enemmän se, että isojen puolueiden ehdokkaista äärimmäisen harva nostaa vaaliagendalleen tekijänoikeusasioita. Pienpuolueet voivat olla OK valinta yhden asian ajamisessa, mutta harva osaa hahmottaa esim. Piraattipuolueen vaikutusta kaikkeen muuhun -- onko puolue vasemmalla vai oikealla talouspoliittisesti? Entä onko puolue arvoliberaali vai arvokonservatiivi?

523.10.2013 00:14

Et kai voi tosissaan kysyä onko PiPu arvokonservatiivi? Nähdäkseni puolue on liberaali, kaikkea tarpeetonta sääntelyä vastustetaan jos siitä ole mitään hyötyä yhteiskunnalle.

Tarkan agendan voi lukea täältä:

http://piraattipuolue.fi/agenda/puolueohjelma

623.10.2013 00:14

<tupla>

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 23.10.2013 @ 00:14

"History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

723.10.2013 00:18

zeitsei,

Ei ole valtaa koska äänestäjät eivät käytä sitä valtaa joka on annettu heille.

Jokainen voi vaikuttaa lähipiirinsä elämään valinnoilla, semmoisilla kuten ettei tilaa netflix taikka katsomo maxia. Nämä eivät todellakaan edistä yksittäisen kuluttajan etuja pitemmässä mittakaavassa.

-typo

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 23.10.2013 @ 00:19

"History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

823.10.2013 01:08

Lainaus:
Ei ole valtaa koska äänestäjät eivät käytä sitä valtaa joka on annettu heille.

Kyllähän sitä käytetään, mutta se ei tarkoita että tietääkö se äänestäjä mitä tekee. Paras kansalainen poliittisen ja taloudellisen vallan kannalta on tyhmä tietämätön kansalainen joka tekee niin kuin käsketään. Huonoin on sellainen joka ei tottele ja ajattelee omilla aivoilla.

Josta päästään siihen että on ihan turha toivoa että muut tekisi viisaampia ratkaisuja, vaan pitää keskittyä siihen että itse tekee niitä parempia ratkaisuja. Koska ainoa henkilö jonka päätöksiin varmasti jokainen itse pystyy vaikuttamaan on ne omat päätökset. Joten ei kannata yrittää muuttaa maailmaa, vaan olla itse se vaikuttaja omiin tekemisiin. Vähän juuri niin kuin sanoit, aina voi äänestää lompakolla mitä tukee.

Koko kansalaisaloite on iso vitsi jos päättäjät voivat kumota sen silloin kun ne eivät sovi heidän ajatusmaailmaa. Tällöin koko järjestelmä on vain tekopyhyyttä.

Mitä varten ne kansanedustajat ja ministerit siellä oikein on jos ei katsomassa KOKO kansan etuja. Eikä vain tiettyjen yksittäisten tahojen etua yli koko kansan edun.

Ihmisistä tulee usein sellaisia että ne lopettaa kansan tai asiakkaiden kuuntelemisen koska he luulevat itse tietävänsä paremmin. Tätä tapahtuu niin valtion, kuntien ja yritysten tasolla. Usein vielä tuolle että ei kuunnella muita keksitään tekosyitä että miksi niin ei tehdä. Jotta voidaan olla tyytyväisiä omiin päätöksiin.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 23.10.2013 @ 01:14

923.10.2013 17:45

Nähdäkseni valtaosa edustaa jompaa kumpaa ääripäätä - joko halutaan tuomita kaikki 'laiton' materiaali tai sitten halutaan kaikki ilmaiseksi. Itse en kuulu kumpaankaan - olen valmis maksamaan mutta haluan rahoilleni myös vastinetta. En siis haluaisi että leffalippu maksaa yli 10 e ja bluray leffa jotain 20 euroa, kuten nykyään..

Maksan netflixistä ja minusta ajatus on siinä hyvä vaikka valikoima saisi olla laajempikin. Sen sijaan sellaiset elokuvat, musiikkialbumit ja oppikirjat joita ei saa mistään rahalla tai sitten hinnoittelu on aivan perseellään on minusta suotavaa ladata netistä.

Tästä en haluaisi rangaistavan, mutta sellaiset henkilöt jotka lataavat kaiken netistä maksamatta mistään olisivat oikeutettuja pienimuotoisiin sanktioihin - vaikkapa 20 päiväsakkoa / kiinnijääminen.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Päivän diili: iRobot Roomba e5152 -pölynimurirobotti huimassa alennuksessa - hinta nyt vain 129 euroa Päivän diili: iRobot Roomba e5152 -pölynimurirobotti huimassa alennuksessa - hinta nyt vain 129 euroa (21.11.2019 11:19)
iRobot Roomba e5152 -pölynimurirobotti tai pelkästään Roomba e5 -pölynimurirobotti julkaistiin Roomban toimesta vuonna 2018. Tämän kyseisen mallin suositushinta on sellainen 400 euroa, mutta ....
Trump luuli avanneensa tehtaan – On ollut toiminnassa jo vuodesta 2013 lähtien Trump luuli avanneensa tehtaan – On ollut toiminnassa jo vuodesta 2013 lähtien (21.11.2019 06:14)
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump julisti Twitterissä avanneensa Teksasissa Applen uuden tuotantolinjan, mikä edustaa hänen pyrkimyksiään palauttaa tuotantotyötä Aasiasta takaisin Yhdysvaltoihin. ....
Varo tätä Windows 10 -päivitystä – Menetät tiedostosi Varo tätä Windows 10 -päivitystä – Menetät tiedostosi (21.11.2019 05:56)
Vaikka maailma muuttuu, niin yksi asia ei tunnu muuttuvan mihinkään: sähköpostin käyttö haittaohjelmien levittämiseen. Yksi uusimmista kierrossa olevista haittaohjelmakampanjoista levittää sähköpostin ....
3 kommenttia
Sailfish-käyttöjärjestelmä saatavilla Sony Xperia 10 ja Xperia 10 Plus -puhelimille Sailfish-käyttöjärjestelmä saatavilla Sony Xperia 10 ja Xperia 10 Plus -puhelimille (20.11.2019 19:42)
Sony toi Xperia 10:n ja Xperia 10 Plussan omistajille hyviä uutisia, sillä nämä kuuluvat kahdeksan Sony-puhelimen joukkoon, jotka saavat Android 10 -käyttöjärjestelmäpäivityksen. Nyt näiden ....
Parhaat puhelimet alle 200 euroa (talvi 2019 - 2020) Parhaat puhelimet alle 200 euroa (talvi 2019 - 2020) (20.11.2019 18:31)
Kävimme jo läpi parhaat vaihtoehdot alle sadan euron puhelimista. Nyt on aika nostaa hieman pykälää ja käydä läpi puhelimet, jotka maksavat alle 200 euroa. Tämä on sellainen hintaluokka josta ....

Uutisarkisto