AfterDawn: IT-alan uutiset

TTVK haluaisi uhitella piraatteja huomautuskirjeillä – Ranskassa se todettiin jo surkeaksi menetelmäksi

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 19.9.2013 10:01 Kommentteja (12)

TTVK haluaisi uhitella piraatteja huomautuskirjeillä – Ranskassa se todettiin jo surkeaksi menetelmäksi TTVK (Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry) kertoi eilen, että se toivoo Opetus- ja kulttuuriministeriön antavan pikaisesti hallituksen esityksen tekijänoikeuslainsäädännön muuttamiseksi. Lainsäädännön muttaamista on toivottu myös kansalaisten keskuudessa. Järkeä tekijänoikeuslakiin -aloite keräsi määräaikaan mennessä yli 50 000 kannatusilmoitusta, joten se on käsiteltävä eduskunnassa.
TTVK:n mukaan laiton lataaminen BitTorrent-verkoista on laskenut Suomessa ja musiikin digitaalisen jakelun suosion kasvettua myös koko äänitemarkkina on nyt kasvanut ensimmäistä kertaa vuoden 2003 jälkeen. Siitä huolimatta TTVK haluaa lisää kiristyksiä ja keinoja puuttua verkkopiratismiin.

Yhdistys haluaisi keinot puuttua laittomiin piraattipalveluihin, jotka sijaitsevat EU:n ulkopuolella tai joiden ylläpidon henkilöllisyys ei ole tiedossa. Tämän lisäksi TTVK haluaisi, että Suomessa otettaisiin käyttöön huomautuskirjemenettely. Se tuo mieleen Ranskassa muutaman vuoden käytössä olleen mallin, joka lopetettiin kesällä sen tehottomuuden vuoksi. Siinä verkkopiraatteja huomauteltiin kolmesti kirjeellä ja uhkailtiin seuraamuksilla mikäli toiminta jatkuu.

Kirjeiden lähettelystä koituneet vuosikulut nousivat peräti 12 miljonaan euroon. Kovin (ja ainoa) sanktio oli tiettävästi 150 euron sakko ja 15 vuorokauden ajaksi katkaistu internetyhteys. Tässä tapauksessa rangaistun miehen tuleva ex-vaimo oli ladannut verkosta laittomasti Rihannan musiikkikappaleita. Mies ei ollut itse ladannut kappaleita.

Ranskassa on kaavaltu tilalle automatisoitua järjestelmää, jossa toistuvasta tekijänoikeuslain rikkomisesta voidaan määrätä 60 euron sakko. Sakon suuruus kasvaa sitä mukaa kuinka useasti lakia on rikottu.

TTVK on ehdottanut Suomeen mallia, jossa operaattori lähettäisi asiakkaalleen huomautuksen havaitusta tekijänoikeusloukkauksesta. Operaattorit ovat vastustaneet ajatusta, sillä käytäntö asettaisi ne poliisin asemaan täysin tahtomattaan. TTVK on nyt päivittänyt ehdotustaan ja mukaan ovat tulleet mahdolliset seuraamukset muutaman kirjeen jälkeen.

"Edellisessä esityksessä esitettiin pelkkiä kirjeitä ilman seuraamuksia. Nyt oikeudenhaltijat kaipaavat jonkinlaista mekanismia, joka mahdollistaisi jonkinlaisen proseduurin vaikka kolmen tai neljän kirjeen jälkeen", sanoo TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen Helsingin Sanomissa.

Edellinen Seuraava  

12 kommenttia

119.9.2013 10:13

Mitenköhän TTVK meinaa erottaa he, jotka levittävät täysin laillista materiaalia oman nettiliittymänsä kautta Torrent-teknologialla? Olen jaellut jo muutaman vuoden erilaisia laillisia paketteja oman nettiliittymäni kautta. Esimerkiksi vaikkapa Linux-distrot ja VALO CD. Voisinko saada huomautuskirjeen?


Musiikkia ja teknologiaa käsittelevä blogi osoitteessa
musatekniikka.blogspot.fi

219.9.2013 10:44

Antti Koti-Loinen= Don Quijote.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 19.9.2013 @ 10:44

CM 690 II Advanced, i5 2500K, MSI P67A-C43, Scythe Mugen-2 Revision B, XFX Pro550 80+ pronze, CORSAIR DDR3-1600 2*2G CL9 VENGEANCE, Asus r9 290x directCU II ,Samsung 830 SSD 128Gb+ 4.5 teraa, Win 7.

319.9.2013 10:59

Lainaus:
Mitenköhän TTVK meinaa erottaa he, jotka levittävät täysin laillista materiaalia oman nettiliittymänsä kautta Torrent-teknologialla?

Varmaan ihan samalla tavalla kuin tähänkin asti. Eli sisältöä tarkkailemalla. Ei ne itse protokollaa kyttää vaan sitä mitä siellä liikkuu. Eli et voi saada huomautuskirjettä.

las ballenas son el camino

419.9.2013 12:22

Lainaus:
...toistuvasta tekijänoikeuslain rikkomisesta voidaan määrätä 60 euron sakko. Sakon suuruus kasvaa sitä mukaa kuinka useasti lakia on rikottu.

Toisin sanoen, kun kerran jäät kiinni laittomasta lataamisesta jää sinun IP-osoite jonkin sortin tarkkailulistalle, jota to-taho tarkkailee koko ajan. Helvetin hienolta kuulostaa.

Mutta mitäpäs jos annettaisiin TTVK:lle kokeeksi, sanotaan nyt vaikka 6kk, poliisivaltuudet valtakirjan kera, joka oikeuttaa etsiä ja tuomita piraatteja ilman turhia viivästyksiä. Katsotaan sitten tilannetta uudelleen... mikä muuttui, ja muuttuiko se huonommaksi vai paremmaksi, mikäli siis mikään muuttui =/

519.9.2013 15:28

Ja tästä aiheutuvat kulut on hyvä jälleen periä hyvitysmaksuissa.

619.9.2013 16:23

Tunnen yhden kaverin. jolle lataaminen on riippuvuus. Olisi kuulemma mielissään, jos tuollainen ukaasikirje löytyisi postilaatikosta.

719.9.2013 17:23

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti LigHtX:
Ja tästä aiheutuvat kulut on hyvä jälleen periä hyvitysmaksuissa.
Kyllä tuosta ehdotuksesta ne kulut näkyisivät jo korkeiden laajakaistakuukausimaksujen korotuksena.

Eli toisin sanoen yrittävät sysätä hommasta koituvat kulut operaattoreille ja sitä kautta normaaleille netin käyttäjälle.

Ei olisi kaukana yle-verosta.

819.9.2013 19:28

Lainaus:
Kirjeiden lähettelystä koituneet vuosikulut nousivat peräti 12 miljonaan euroon
joten...

Lainaus:
TTVK on ehdottanut Suomeen mallia, jossa operaattori lähettäisi asiakkaalleen huomautuksen havaitusta tekijänoikeusloukkauksesta
Eli koska kirjeiden lähettelystä aiheutuu huomattavasti kustannuksia, ehdottaa TTVK suuressa viisaudessaan mallia jossa aiheutuvat kulut sysättäisiin operaattoreille.
Jos näin, niin sittenhän tasapuolisuuden vuoksi TTVK:n tulisi tilittää osa teosto-tuloista operaattoreille joille on ulkoistettu tekijänoikeuksien valvonta.

Itse ehdottaisin sellaista mallia, jossa jokainen meistä internetin käyttäjistä lähettäisi TTVK:lle kirjeen ja kertoisi siinä mielipiteensä kyseisestä toiminnasta, eihän se maksa kuin postimerkin verran per nenä, ja olisihan se hauska näky kun TTVK:n postiluukkuun kolahtaisi vaikkapa 100 000 kirjettä, mielellään vielä samana päivänä ;-)
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 19.9.2013 @ 19:32

919.9.2013 19:56

hyvä puoli varoituskirjeissä on se että jos tulee ensimmäinen kirje niin laittaa suojauksia lisää, jos tulee toinen niin luotettava vpn ja jos vielä tulee niin vpn ei ollutkaan niin luotettava kuin ymmärretään....

ttvk voisi maksaa kirjejärjestelmästä aiheutuvat kulut omasta pussista ja niistä hyvitysmaksuissa joita ei tarvita lisää koska tämä hieno kirjejärjestelmä jonka suuri mahtava jumala antti kotilainen on luonut tuhoaa piratismin täysin ja cd levyjen myynti kolminkertaistuu puolessa vuodessa tämän hienon järjestelmän pystyttämisestä ja sen jälkeen 25%-50% per vuosi hamaan tulevaisuuteen jossa tekijänoikeus jumalan antti kotilaisen pojan pojan poika vuonna 2120 julkaisee uuden cd levytyypin joka on puolet pienempi ja mahtuu hyvin 5 tuuman kännykän sisuksiin ;)

1019.9.2013 20:49

Joku kolmannen osapuolen taho saisi ottaa näiden tekijänoikeussankarien sukulaisten ja tuttavien torrent-liikenteen tiukkaan seurantaan ja alkaa kiusaamaan heitä teoston keinoin, niin katsotaan kuinka kauan tämä pelleily olisi heidän mielestään mukavaa. Näiltä tutuilta voitaisiin sitten vaatia vaika nuo kohtuulliset 12 miljoonaa tekijänoikeuskorvauksina, niin saataisiin Kotilaisen haaveilema kirjekyyhkypalvelu potkaistua käyntiin.

1120.9.2013 21:06

Tämmönen kirjesydeemi ois just kätevä, kaikki suomalaiset hommais kaks varotusta, niiden pitäis valvoa jokasta, sitten jokainen rupeis jakaan laillista materiaalia jollain artistin levyn nimellä. Ois noillakin jotain tekemistä.

1223.9.2013 8:13

Kyllä minusta varoituskirjeet olisi hyvä idea. Mutta siinä on kaksi isoa ongelmaa.

Ensinnäkin siinä joudutaan selvittämään liittymän omistajan henkilöllisyys, joka loukkaa ihmisten yksityisyyttä. Jolloin ainoa joka asian voisi tehdä on poliisi, jotta ihmisten henkilötiedot eivät päädy epävirallisille tahoille. Eikä se tule halvaksi selvitellä tuhansien ihmisten liittymien henkilötietoja eli se aiheuttaa kustannuksia valtiolle.

Kysymys on lähinnä onko asia edes niin tärkeä että se olisi tuon vaivan arvoinen. Voi tuo henkilötietojen kaivaminen olla isompi rikkomus kuin se varoituksen lähettämisen syy. Jonka takia pitäisi keskittyä vain vakavampiin tapauksiin. Missään nimessä jollain yksityisellä TTVK järjestöllä ei saisi olla oikeuksia saada ihmisten henkilötietoja.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 23.9.2013 @ 08:25

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Magic Leap -lasit saivat vakuuttavan tukijan – Luvassa hyvää äänentoistoa? Magic Leap -lasit saivat vakuuttavan tukijan – Luvassa hyvää äänentoistoa? (22.9.2018 15:30)
Laadukkaista audiotuotteista tunnettu Sennheiser aloittaa yhteistyön vasta ensimmäisen kaupallisen tuotteensa julkaisseen Magic Leapin kanssa. Magic Leapin tuotekehitys on painottunut laajennettua ....
Piratismi ei tappanutkaan musiikkia – Kasvaa kovaa vauhtia Piratismi ei tappanutkaan musiikkia – Kasvaa kovaa vauhtia (22.9.2018 10:29)
Yhdysvaltojen musiikkiteollisuuden etujärjestö RIAA on julkaissut tilastotietoa millaisessa jamassa ala nykyisin on. Ala on ollut suurten muutosten kourissa, mutta se on kuitenkin päässyt kiinni ....
1 kommentti
iPhone XS purettiin osiin – Sisältä löytyi pieni yllätys iPhone XS purettiin osiin – Sisältä löytyi pieni yllätys (22.9.2018 09:09)
Uusien iPhonien tullessa markkinoille, tietyistä asioista on tullut perinteitä. Puhelimet tulevat myyntiin seuraavan viikon perjantaina, sitä ennen teknologiamediat julkaisevat laitearvostelunsa ....
Keskihintainen älypuhelin hakusessa? Tällaisia ominaisuuksia saa noin 200 eurolla Keskihintainen älypuhelin hakusessa? Tällaisia ominaisuuksia saa noin 200 eurolla (22.9.2018 08:52)
Tällä viikolla Samsungilta putkahti uusi Galaxy A7 -älypuhelin, mutta keskihintaisten puhelimien anti ei jäänyt siihen. Yhtiö nimittäin paljasti uudet J-sarjan Galaxyt, jotka hintansa puolesta ....
PlayStation Now muuttaa strategiaansa – Suoratoistopalvelu vaihtaa offline-tilaan PlayStation Now muuttaa strategiaansa – Suoratoistopalvelu vaihtaa offline-tilaan (21.9.2018 16:28)
Suoratoistopelaamiseen tarkoitettu PlayStation Now -palvelu muuttaa joiltain osin toimintastrategiaansa, sillä tulevaisuudessa valikoituja pelejä on mahdollista ladata omalle konsolille ja niitä ....

Uutisarkisto