AfterDawn: IT-alan uutiset

Viestintävirasto: kohtuuttomat verkkovuokrat nostavat laajakaistojen hintoja

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 27.8.2013 18:28 Kommentteja (11)

Viestintävirasto: kohtuuttomat verkkovuokrat nostavat laajakaistojen hintoja Viestintävirasto on huolestunut Suomen suurimpien teleyritysten suunnitelmista nostaa kupariyhteyksiensä vuokrahintoja, joita peritään laajakaistaoperaattoreilta. Kun kupariyhteyden vuokra nousee, se näkyy nopeasti asiakkaan laajakaistamaksussa.
Suomessa esimerkiksi ADSL-yhteyksiin käytettävien kuparijohtimisten verkkojen omistus on keskittynyt pienen joukon yritysjoukon käsiin. Helsingin Sanomien laskujen mukaan kahdeksan suurinta teleyritystä hallitsee 90 prosenttia verkoista. Nyt viisi suurta suunnittelee 10 - 20 prosentin korotuksia hintoihin, joita ne perivät verkkoja omistamattomilta kilpailijoiltaan.

Hintakorotuksia suunnittelevat Viestintäviraston mukaan Telia Sonera, Elisa, DNA, Anvia ja SSP. Korotusten jälkeen tilaajayhteyksien eli asiakkaalle menevän kuparijohdon vuokrahinta vaihtelee Anvian 11,90 eurosta Soneran 13,99 euroon. Jo ennen korotuksia Suomessa perittävät vuokrahinnat ovat olleet huomattavasti EU:n vajaan kahdeksan euron tasoa korkeammat.
Viestintävirasto on jo ennen hinnankorotusuutisia valmistellut uutta hinnoittelumallia, jolla laajoja verkkoja omistavien teleyhtiöiden perimille vuokrilla voitaisiin asettaa enimmäishinta. Virastosta ei kerrota tarkemmin, mille tasolle enimmäishintaa ollaan asettamassa. Joka tapauksessa vuokrahintojen kohtuullistaminen parantaa mahdollisuuksia kilpailulle laajakaistojen kuluttajahinnoissa.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

11 kommenttia

127.8.2013 20:37

markkinoiden sääntelyä pitäisi lisätä. myös asuntovuokrauksessa tulisi yhteiskunnalle halvemmaksi vuokrakatto kuin nykyinen malli jossa voidaan törkeästi nostaa(enkä puhu mistään 0,5-1% vaan ihan reilusti yli todellisten kustannusten hintojen nostoa.


227.8.2013 22:05

Täyttä sikailua on nuo operaattorin harrastamat riistohinnat yhteyden vuokraamisesta. Esim. täälläpäin on ADSL yhteys tarjolla ainoastaan Soneralta. Muut operaattorit eivät tarjoa yhteyttä koska eivät voi tehdä sitä kilpailukykyiseen hintaan.


Tietokone + Chord Hugo + Grado GS2000e = heaven

327.8.2013 23:46

Taitaa olla niin että nämä kuparihommat ovat harvoja rahanlähteitä operaattoreille?
Oikeastaan se on harva tulonlähde operaattoreille tulevaisuudessa. Puhelimia ja tabletteja varmasti tulevat edelleen myymään. Mutta kun toiminnot siirtyvät pikkuhiljaa nettiin niin tulot puheluista ja viesteistä tulevat varmasti romahtamaan viidessä vuodessa.

428.8.2013 04:13

Mitä Vi**ua tää meininki oikein on. Virasto tietää että sielä on sovittu hinnan nostoista yhdessä operaattoreiden kesken josta kärsii vain asiakas.
Kilpailu on kadonnut muutenkin liittymistä. Jokainen tarjoaa samaa skeidaa samalla hinnalla.
Kaiken hinta nousee selittämättä sen enempää.
Taitaa lahjuksia sataa taas.


SF-2000 || Corsair CX 750M || SaberTooth 990FX R2 || AMD FX-8350@4.75Ghz/1,43V || Asus R9 290 DirectCU II || 16GB Team Group 2400Mhz DDR3 || Blackice 360 GTX || NeXXos ST30 || Swiftech Mcp655 || EK Supermacy || ClearFlex tubing || Deathadder 4G/Destructor 2/Steelseries 6Gv2 || Sennheiser PC350 || 22" 2ms LCD Iiyama Prolite B2206WS || ASUS Xonar DX || Win7 Ultimate N
http://www.speedtest.net/result/2401459507.png

528.8.2013 07:45

Espanjassa lätkäistiin 14-18€/kk linjavuokra liittymähinnan päälle.

628.8.2013 08:30

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tataka:
markkinoiden sääntelyä pitäisi lisätä. myös asuntovuokrauksessa tulisi yhteiskunnalle halvemmaksi vuokrakatto kuin nykyinen malli jossa voidaan törkeästi nostaa(enkä puhu mistään 0,5-1% vaan ihan reilusti yli todellisten kustannusten hintojen nostoa.


Käsittääkseni tuo vuokrakatto ei kauhean hyvin toiminut, kun kattovuokran päälle täytyi maksaa vielä "pimeä" vuokra. Myös internet-liittymiin asetettava katto vaikuttaa hankalalta. Eihän firmoja voi pakottaa tappiota tekemään jne.

728.8.2013 09:56

Miten kilpailla jos fyysinen yhteys maksaa kilpailijalle liikaa kilpaillakseen. Jo nykyisillä hinnoilla monilla alueilla ei ole mitään kilpailua. Korkeilla kaapelihinnoilla savustetaan kilpailijat pois omista verkoista ja tehdään se kilpailu omilla kaapeleilla (alueilla).

Joten ei tässä ole kyse siitä että yrityksen on tehtävä tappioita, vaan että tuo hinta on oikeassa suhteessa niiden kaapeleiden ylläpitokustannuksiin. Ei kukaan ilmaiseksi ylläpidä niitä kilpailijalle.

Mutta ei myöskään niin että pystyy savustamaan hinnoilla kilpailjat alueelta pois. Tämä on se ongelma kun jokainen yhtiö omistaa tietyllä alueella ne omat kaapelit, eikä niin että esimerkiksi ne olisi valtion omistuksessa ja niitä vuokrattaisiin samalla hinnalla kaikille. Omat kaapelit on halvemmat kuin vieraan kilpailu tilanteessa, jos yritys saa itse päättää hinnasta. Siksi puhutaan hintakatosta, jotta kukaan ei ottaisi ylihintaa estääkseen kilpailua alueella.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 28.8.2013 @ 10:01

828.8.2013 10:41

Paljonko ne vuokrahinnat on tällä hetkellä?

928.8.2013 10:51

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Miten kilpailla jos fyysinen yhteys maksaa kilpailijalle liikaa kilpaillakseen. Jo nykyisillä hinnoilla monilla alueilla ei ole mitään kilpailua. Korkeilla kaapelihinnoilla savustetaan kilpailijat pois omista verkoista ja tehdään se kilpailu omilla kaapeleilla (alueilla).

Joten ei tässä ole kyse siitä että yrityksen on tehtävä tappioita, vaan että tuo hinta on oikeassa suhteessa niiden kaapeleiden ylläpitokustannuksiin. Ei kukaan ilmaiseksi ylläpidä niitä kilpailijalle.

Mutta ei myöskään niin että pystyy savustamaan hinnoilla kilpailjat alueelta pois. Tämä on se ongelma kun jokainen yhtiö omistaa tietyllä alueella ne omat kaapelit, eikä niin että esimerkiksi ne olisi valtion omistuksessa ja niitä vuokrattaisiin samalla hinnalla kaikille. Omat kaapelit on halvemmat kuin vieraan kilpailu tilanteessa, jos yritys saa itse päättää hinnasta. Siksi puhutaan hintakatosta, jotta kukaan ei ottaisi ylihintaa estääkseen kilpailua alueella.
Olet oikeassa. Minulle sattui tuossa pahemman luokan aivopieru. Pahoittelen.

105.9.2013 13:32

Anvia ainakin savusti kaikki operaattorit Seinäjoelta pois ja nyt monopoli asemassaan pitää öky korkeita hintoja. Lisäksi heillä on taito saada kiinteä laajakaista pätkimään pahoin.


-Reko

118.9.2013 19:11

Näin kävi myös Kajaanissa KPO nyk. Kaisanet kanssa jokunen vuosi taaksepäin. Sitemmin tuli 3G ja asiakkaat vaihto ylihintasen kiinteän yli puolet halvempaan mokkulaan. Oli pakko laskea hintoja.


Nykyinen luuri: Samsung Galaxy S III
Nykyinen kone: Asus K54SV + DNA 4G WLAN Mokkula, joka toimii jos toimii.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto