AfterDawn: IT-alan uutiset

Järkeä tekijänoikeuslakiin -aloite saavutti 50 000 kannatusilmoituksen rajan

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 22.7.2013 16:33 Kommentteja (14)

Järkeä tekijänoikeuslakiin -aloite saavutti 50 000 kannatusilmoituksen rajan Kansalaisaloite tekijänoikeuslain järkeistämiseksi on saavuttanut 50 000 kannatusilmoituksen rajapyykin. Kun kannatusilmoitukset on tarkistettu, aloite pääsee eduskunnan käsiteltäväksi.
Vielä viime kuussa 50 000 kannatusilmoituksen rajan täyttyminen näytti haastavalta, mutta viimepäivien loppukirin ansiosta aloite sai tuhansittain uusia kannattajia. Mahdollisuus kannatusilmoituksen jättämiseen päättyy huomenna.

Tarkistuksen jälkeen eduskunnalla on velvoite ottaa Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloite käsiteltäväksi, mutta sen hyväksyminen samoin kuin mahdolliset muutokset aloitteeseen jäävät eduskunnan harkittaviksi.

Maaliskuussa luovutettiin eduskunnalle ensimmäinen kansalaisaloite. Se koski turkistarhauksen kieltämistä. Aiemmin keväällä ns. Tahdon 2013 -aloite sai tarvittavan määrän allekirjoituksia.

Edellinen Seuraava  

14 kommenttia

122.7.2013 16:36

Hyvä juttu, jäädään odottelemaan mitä tuleman pitää.


222.7.2013 16:39

Kävin juuri ennen tuota täyttymistä itse kannattamassa sitä :) Itse olin 49996. Onneksi saatiin nyt tämäkin läpi, että voitaisiin saada jotain edistystä tässäkin asiassa. Pieni tekijänoikeusrikos olisi alunperinkin tullut rinnastaa näpistyksen kanssa, sillä juuri sitähän se on, koska ei siitä koidu vahinkoakaan sen enempää kuin näpistyksestä.

322.7.2013 16:48

Toivottaasti ottavat tuon käsittelyyn ja mikä parasta, kun saisivat jotain järkeä tuohon lakiin.

Tosin tämän uutisen luettuaan alkaa to-mafian toimitiloissa helkkarinmoinen rahakuorien täyttö/postitusoperaatio... vastaanottajina tietenkin eduskunnan päättävät elimet. Eli tässä voi käydä vielä miten vaan =/

422.7.2013 17:05

Ihmeen kauan kyllä meni. Luulisi että viiden miljoonan joukosta olisi tuo saanut hyvinkin äkkiä sen 50 tuhatta mutta ei ihmiset kovin hereillä ollut.

522.7.2013 18:19

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mcmopo:
Ihmeen kauan kyllä meni. Luulisi että viiden miljoonan joukosta olisi tuo saanut hyvinkin äkkiä sen 50 tuhatta mutta ei ihmiset kovin hereillä ollut.
Ei kaikki ole täysi-ikäisiä, eikä kaikkia kiinnosta. Toisaalta minusta tästä ei välillä puhuttu tarpeeksi, joten ihan sitäkään ei voi syyttää.

Hienoa kyllä että meni läpi. Itse allekirjoitin muutaman tuhannen ensimmäisen joukossa, muistaakseni.

622.7.2013 18:55

Juu, Eduskunnan on nyt pakko ottaa asia käsittelyyn. Voivat sitten käsitellä sitä ja todeta että mitään ei tartte tehdä.

-kannatin kyllä aloitetta myös.

723.7.2013 0:12

Hienoa! Lakimuutoksesta viis, tämä on erittäin hieno moraalinen voitto. Hieman odottamaton, mutta silti.

823.7.2013 0:28

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Tomppa12:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mcmopo:
Ihmeen kauan kyllä meni. Luulisi että viiden miljoonan joukosta olisi tuo saanut hyvinkin äkkiä sen 50 tuhatta mutta ei ihmiset kovin hereillä ollut.
Ei kaikki ole täysi-ikäisiä, eikä kaikkia kiinnosta. Toisaalta minusta tästä ei välillä puhuttu tarpeeksi, joten ihan sitäkään ei voi syyttää.

Hienoa kyllä että meni läpi. Itse allekirjoitin muutaman tuhannen ensimmäisen joukossa, muistaakseni.
Itse huomasin tänään vasta, että tämmöinen aloite on ollut vireillä ja kuitenkin seuraan aktiivisesti tekniikka ym. uutisia. Osaako joku sanoa, miten ahkerasti tätä on osattu markkinoida? Ainakin turkistarhausaloite tuntui saavan paljon enemmän näkäyvyyttä.

923.7.2013 5:30

Eipä tällä hirveästi ole mahdollisuuksia mennä läpi, koska uutinen leviää rapakon toiselle puolelle ja sieltä sitten aletaan uhkailemaan sanktioilla, jos tämä päästetään läpi.

Ainakin mafiamenetelmät saavat julkisuutta.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 23.7.2013 @ 05:30

1023.7.2013 7:48

Lainaus:
Osaako joku sanoa, miten ahkerasti tätä on osattu markkinoida?

Hyvin vähän tätä on ollut uutisissa tai markkinointu. En itsekään olisi asiaa tienyt ellei siitä täällä olisi puhuttu.

Todennäköisesti syy vähäiseen huomioon viihdeteollisuuden tekijäoikeuslakia vastaisessa kampanjassa että monet uutismediat ovat osa tätä viihdeteollisuutta. Siis sama kuin pyytäisi uutisoimaan asiaa johon itse ei "usko". Jotkut ovat jopa TTVK Ry:n sponsoreita.

Mutta kiva että asia sai edes tämän verran huomiota, ehkä se saa jotain aikaiseksi. Nyt kun se on virallisesti kansalaisaloite. Ehkä se ei mene ihan kokonaan läpi, mutta ehkä sen perusviesti menee eli TTVK Ry:n ylilyönnit tekijäöikeuslaki asioissa.

Joo uhkailu, peloittelu, kiristys ja selän takana salassa toimiminen tuntuu olevan TO-Mafian tyyli eli hieman sama kuin nykyään USA:n. Se mitä Suomessa tarvitaan on asianmukaista kohteliasta käyttäytymistä tekijäoikeuksien tiimoilta, sekä kansalaisten ja tekijöiden oikeuksien kunnioittamista.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 23.7.2013 @ 07:59

1123.7.2013 10:48

Jos kauppias näkee valvontakamerasta yölliset ryöstäjät puhumassa puhelimeen, niin voiko hän vaatia teleoperaattorilta tunnistetiedot, mennä koputtamaan rosvojen ovelle ja vaatia 500€ + menetetyn tavaran arvo, tai hän ilmoittaa poliisille.

1223.7.2013 15:22

Aloite toisi läpimennessään pientä parannusta nykytilanteeseen. Kuitenkin on kestämätöntä verrata tiedostojen yksityiseen käyttöön lataamista näpistykseen. Kun näpistät karkkipatukan kaupasta, kauppa menettää tuon tuotteen, eikä voi sitä kenellekään enää luonnollisestikaan myydä. Mutta kun kopioit elokuvan niin kukaan ei menettänyt mitään, mitään ei varastettu keneltäkään. Tämä siis vastaisi sitä, että kun kaupassa oli 10 suklaapatukkaa ja yksi näpistettiin niin voivat myydä enää yhdeksän, kun taas tuota kopioitua elokuvaa on (kuvitetteellisessa) "kaupassa" edelleen se 10 vaikka kopio ladattiinkin.

Kaiken yksityiseen käyttöön tapahtuvat epäkaupallisen kopioinnin tulee olla täysin laillista (kuten Sveitsissä), ja lisäksi siihen tulee jopa kannustaa. Tiedon ja kulttuurin levittäminen ei koskaan voi olla huono juttu.

1325.7.2013 8:12

Lainaus:
Kaiken yksityiseen käyttöön tapahtuvat epäkaupallisen kopioinnin tulee olla täysin laillista (kuten Sveitsissä), ja lisäksi siihen tulee jopa kannustaa. Tiedon ja kulttuurin levittäminen ei koskaan voi olla huono juttu.

Se lataaminen omaan käyttöön on jo laillista Suomessa.

Mutta sen jakaminen ei ole laillista edes yksittäistapauksissa, eikä sitä edes yritetä laillistaa. Siltä vain poistetaan hampaat kansalaisten vainoamisen. Lähinnä siis yksittäisen asian jakaminen tuossa muuttuu näpistyksen arvoiseksi, rikoksesta rikkomukseksi. Koska nämä usein liittyy toisiinsa. Koska mistä lataat jos kukaan ei sitä jaa.

Muuten on aivan naivia sanoa että lataaminen/kopioiminen on laillista omaan käyttöön, jos missään ei ole yhtään laillista paikkaa mistä tuo lataaminen/kopioiminen olisi mahdollista. Tekopyhä asenne, sallia asia joka on laillisesti mahdoton.

Jakaminen siis ei ole laillista, koska se on julkista eli useat voi sen ladata. Mutta koska siinä ei oikeastaan liiku rahaa tai tule taloudellisia tappioita niin ei se oikeastaan näpistystä vakavampi asia ole. Enemmäkin nuhdeltava asia eli epätoivottua käyttäytymistä, kuten näpistäminen, parkkisakko jne..

Jos jakaminen kuitenkin saavuttaa suuremman massiivisen teon niin se ei olekaan enää tekijäoikeusrikkomus vaan tekijäoikeusrikos.

Tässä on se ongelma ja kiistan ydin asia.

Koska osa ihmisistä haluaa tuomita jokaisen joka jakaa. Ongelma tuossa on että se johtaa kansalaisten massavainoamisiin. Koska lähes 30-80% ihmisistä jakaa jossain vaiheessa jotain, etenkin nuorten sukupolvien keskuudessa, jotka on syntyneet internetin palveluiden aikakautena. Joten parempi suhtautuminen on puuttua vain pahimpiin tapauksiin, jossa joku tekee massajakamista.

Siis jakamisesta ei tehdä laillista, mutta otetaan hampaat pois siltä että puututtaisiin yksittäisiin pieniin tapauksiin ja keskitetään se voimavara niihin oikeisiin rikoksiin. Tämä on tarpeen koska TTVK Ry ei osaa erottaan yksittäistä tapausta tai suurempaa tapausta toisistaan, johtuen juuri asenteista asiaan. Jos näin ei tehdä niin koko yhteiskunta kärsii asiasta. Internet aikakautena jossa tietoa ja materiaali jaetaan valtavasti. Meillä ei ole varaa rikollistaa asiaa täysin, vaan joudumme pikkaisen katsomaan sormien välistä asiaa rikkomuksena.

Vielä lopuksi sanon että itse en ole piraatti enkä hyväksy tekijäoikeuden alaisen materiaalin laitonta jakamista missään muodossa, mutta en myöskään hyväksy sen perusteella tehtyä kansalaisten vainoamista. Kansalaisilla on oikeuksia ja niitä pitää myös kunnioittaa, kuten oikeus yksityisyyteen. Pitää olla joku kompromissi missä tullaan toimeen ja asiat toimivat ilman että ihmisiä leimataan rikollisiksi.

Esimerkiksi Chisogate tapaus, jossa koko asian huomioitta jättäminen olisi poistanut ongelman itsestään. Pelkkä varoitus olisi ollut asiallinen näissä olosuhteissa. Ongelma on myös että se että joku yksityinen järjestö saa yksityisen henkilön henkilötiedot näin vähäisen asian takia on minusta jo vakavampi asia. Vain viranomaisen tulisi päästä näihin tietoihin käsiksi ja heillä ei saisi olla oikeutta luovuttaa niitä tietoja ulkopuolisille. Viranomaisen velvollisuus on hoitaa nämä asiat, ei jonkin yksityisen järjestön kuten TTVK Ry.

Pitäisi hieman enemmän seurata onko asia jatkuvaa toimintaa vai kertaluontoista yhteen asiaan liittyvää. TTVK Ry kuitenkin ottaa jonkun tietyn asian kohteeksi ja käy sen perusteella kaikkien kimpuun, käyttämättä mitään muuta arviota asiaan kuin että se on tekijäoikeuslain mukaan lallista tehdä niin. Pitää olla enemmän järkeä eli arvioida asiaa koko yhteiskunnan kannalta.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 25.7.2013 @ 11:11

1430.7.2013 15:06

Tota lataminen omaan käyttöön on vähän kinkkinen juttu ku esim torrent tiedostoja ei oike pysty latamaa jakamatta :S

Tota Sumen demokratia on nähty jo niin monet kerrat että se on jo aivan sama... Kunnes porukka tulee eduskuntatalolle seisomaa tai saa huomiota ulkomailta niin Suomessa ei tapahdu mitään kansanedustajat eivät piittaa kansastaa vaa rahasta.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

OnePlus 5 ja 5T saivat uusimman Androidin esiversion OnePlus 5 ja 5T saivat uusimman Androidin esiversion (12.12.2018 17:17)
Kiinalainen älypuhelinvalmistaja OnePlus on julkaissut viime vuoden malleilleen uuden päivityksen. Beetaohjelmassa jakeluun on päässyt nyt Android 9.0 Pie -päivitys, joka tuo laitteille melkoisesti uutta. ....
Amazon aikoo tuoda kassattoman kauppansa Eurooppaan Amazon aikoo tuoda kassattoman kauppansa Eurooppaan (12.12.2018 13:40)
Amazon aikoo avata Lontooseen Amazon Go -ruokakaupan, kertoo The Telegraph. Toteutuessaan se olisi ensimmäinen Amazon Go -kauppa Yhdysvaltojen ulkopuolella. Yhdysvalloissa liikkeitä on seitsemän kappaletta. ....
Pettymys iltapäivälehdille – Amazonin verkkokauppa ei tulekaan Pohjoismaihin Pettymys iltapäivälehdille – Amazonin verkkokauppa ei tulekaan Pohjoismaihin (12.12.2018 12:49)
Amazon Web Services kertoi tänään Tukholmassa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa pilvipalveluliiketoiminnan uuden alueen Ruotsissa. Uuden alueen myötä Amazon Web Services pystyy tarjoamaan ....
Kiinalaiset eivät ehkä olekaan piilottanut vakoilupiirejä elektroniikkaan Kiinalaiset eivät ehkä olekaan piilottanut vakoilupiirejä elektroniikkaan (12.12.2018 10:23)
Bloomberg julkaisi tänä syksynä ison paljastusuutisen, jossa uutistoimisto väitti kiinalaisten vakoilevan teknologiayrityksiä Super Micronin kehittämiin palvelinemolevyihin piilotettujen vakoilupiirien ....
Puma nostalgisoi kompuutterikengillä – Puettavaa teknologiaa kokeiltiin jo 80-luvulla Puma nostalgisoi kompuutterikengillä – Puettavaa teknologiaa kokeiltiin jo 80-luvulla (12.12.2018 09:49)
Päälle puettava teknologia on elänyt kultakautta viimeiset vuodet, mutta trendinä se ei ole mitenkään uusi. Puma yrittää tuoda vanhat hyvät ajat mieliin julkaisemalla uudelleen "maailman ensimmäiset ....

Uutisarkisto