AfterDawn: IT-alan uutiset

Radiohead-laulaja veti bändinsä pois Spotifysta

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 16.7.2013 09:00 Kommentteja (6)

Radiohead-laulaja veti bändinsä pois Spotifysta Radioheadin nokkamies Thom Yorke suomi tänään kovin sanoin musiikkipalvelu Spotifya, Variety kertoo. Yorken mukaan palvelu on vahingollinen uusille tuntemattomille artisteille, joille maksetaan miljoonistakin soittokerroista vain muutamia tonneja.
Samalla Yorke ilmoitti, että Atoms for Peace -bändin, jossa Yorke laulaa Radioheadin lisäksi, kaikki musiikki poistetaan Spotifysta.

Yorke kritisoi Spotifya nimenomaan uusien artistien huonosta tuesta. Uudet artistit saavat Yorken mukaan kohtuuttoman pieniä korvauksia, kun palvelun osakkeenomistajat kierivät rahassa. Yorke uskoo, että palvelu kannattaa isoille levy-yhtiöille, joilla on massiiviset musiikkikatalogit, mutta pienille levy-yhtiöille ja uusille bändeille Spotify ei ole oikea julkaisukanava.

Päätös bändin musiikin poisvetämisestä on saanut vaihtelevaa palautetta faneilta. Osa faneista kertoi löytäneensä bändin nimenomaan Spotifyn kautta ja ostaneensa sen jälkeen kaikki levyt ja fanitavaraa. Toisaalta osa faneista myös tuki päätöstä, jolla tuotiin esiin monen pienemmän bändin todelliset ajatukset suoratoistopalveluista.

Myös Spotify on kommentoinut tapausta. Yhtiön mukaan sen tavoitteena on tarjota palvelu, josta käyttäjät haluavat lopulta maksaa kuukausimaksua. Spotifyn mukaan se maksaa vuoden 2013 loppuun mennessä yli miljardi dollaria korvauksia musiikin oikeuksien omistajille, joilla rahoilla kustannetaan uusien kykyjen löytymistä ja uuden musiikin tuottamista. Spotifylta kuitenkin myönnetään, että projekti on vasta aluillaan, mutta sillä on jo nyt positiivisia vaikutuksia laskusuhdanteessa olleeseen musiikkiteollisuuteen.

Edellinen Seuraava  

6 kommenttia

116.7.2013 10:10

Ongelma siis ei ole että suoratoistopalvelu Spotify ei tavoita maksavia kuuntelijoita, vaan että joku vetää rahat välistä. Eli rahat eivät tavoita bandiä.

Rahan jako on siis toteutettu väärällä tavalla. Tarkoittaen että kaikkien rahat jaetaan kaikille perustuen kaikkien kuuntelemiseen. Kun jako pitäisi tehdä niin että kuuntelijan rahat jaetaan kuuntelijan kuuntelemien kesken.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.7.2013 @ 10:32

216.7.2013 10:36

Tuskin Spotify on artisteille se pääasiallinen tulonlähde verrattuna keikkailuun ja levymyyntiin, vaan pikemminkin mainoskanava kuten YouTubeen pistetyt videot. Pelkkää bonusta, jos näistä tipahtaa tuhansia dollareita. Jos odottavat, että miljoonalla soittokerralla olisi oikeutettu miljoonan dollarin ansioihin ja muussa tapauksessa on parempi että kukaan ei pysty kuuntelemaan heidän musiikkiaan, niin...

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.7.2013 @ 10:37

316.7.2013 10:48

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Zeitsei:
Tuskin Spotify on artisteille se pääasiallinen tulonlähde verrattuna keikkailuun ja levymyyntiin, vaan pikemminkin mainoskanava kuten YouTubeen pistetyt videot. Pelkkää bonusta, jos näistä tipahtaa tuhansia dollareita. Jos odottavat, että miljoonalla soittokerralla olisi oikeutettu miljoonan dollarin ansioihin ja muussa tapauksessa on parempi että kukaan ei pysty kuuntelemaan heidän musiikkiaan, niin...
Itse en ajattele Spotifya mainoslähteenä ihan musiikin laadun takia (toisin kuin Youtube). Itselle se tuntuu enemmän The kanavalta tällä hetkellä ja ainakin toistaiseksi tulevaisuudessa. En ole nähnyt lukuja Spotifyn tuloista, osingoista ja artistien korvauksesta, joten en voi sanoa viimeistä sanaa asiasta. Ainakin uutisten perusteella yhtiön toiminta näytti kyseenalaiselta kun se myi pilkkahintaan osakkeita levy-yhtiöille varmaan soitto-oikeuksia saadakseen. Puhdasta lahjontaa vai bisnessilmää, mutta tämän takia haluaisin nähdä juuri nuo luvut.

416.7.2013 15:46

"Osa faneista kertoi löytäneensä bändin nimenomaan Spotifyn kautta..." Ois kyllä itsellä jäänyt moni bändi löytymättä ilman Spotifyä. Ja jos se ei ole Spoifyssä, sitä ei tartte sitten kuunnella.

516.7.2013 17:18

Ei nämä sekopäiset muusikot oikein ymmärrä, että yksi Spotify:n kuuntelukerta ei ole sama asia kuin biisin ostaminen. Tai edes kymmenen kuuntelukertaa ei ole siihen verrattavissa. Kun Spotify:n tilaamisen lopettaa, ei käteen jaa yhtään mitään, ja vastaavalla rahasummalla olisi voinut ostaa omaksi ties kuinka monta digitaalista albumia/biisiä. Minä jätän ilomielin kuuntelematta kyseisten artistien tuotannon, kun musiikista on muutenkin ylitarjonta tällä hetkellä.

616.7.2013 20:39

Onhan tämä Yorke kyllä hieman pihalla... maailma nyt vaan sattuu pyörimään niin että 1000 kuuntelukerrasta artisti ansaitsee vähemmän kuin 10 000 000 kuuntelukerrasta, mutta jos se 1000 kertaa kuunneltu kappale on riittävän hyvä, sanan levitessä sitä voidaan seuraavana vuonna kuunnella jo 100 000 kertaa, tai jopa enemmän... mutta jos kappale ei ole riittävän hyvä kerätäkseen kuuntelijoita, ei se ole suinkaan spotifyn vika.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto