AfterDawn: IT-alan uutiset

Langaton yhteys korvaa yhä useammin kiinteän laajakaistan

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 7.7.2013 16:26 Kommentteja (13)

Langaton yhteys korvaa yhä useammin kiinteän laajakaistan

Suomessa laajakaistaliittymät painottuvat yhä enemmän mobiileihin yhteyksiin, paljastaa pohjoiseurooppalaisten viestintäviranomaisten vertailu.
Asukaslukuun suhteutettuna Suomi jää viidenneksi kiinteiden laajakaistaliittymien määrässä, mutta kun mukaan lasketaan myös langaton laajakaita, Suomi ottaa selvän ykköstilan. Toisaalta kiinteiden liittymien kasvu on hidastunut kaikissa vertailun maissa (Liettuaa lukuun ottamatta), kun liittymien kokonaismäärä jatkaa kasvua mobiiliverkon avulla.Nopeutensa puolesta suomalaisten laajakaistat jäävät keskitasolle. Yli 10 megabitin sekuntinopeudella markkinoituja liittymiä on Suomessa noin 0,18 asukasta kohti, kun Islannissa niiden määrä yltää hieman yli 0,30 ja Tanskassakin lähes saavutetaan 0,30 taso. Suomen ohi menee myös Ruotsi, Norjassa tilanne on samankaltainen kuin Suomessa. Vertailun maista yli 10 megabitin kiinteitä laajakaistoja löytyy selvästi vähiten Virosta, jossa lukema jää alle 0,05 asukasta kohti.


Ruotsissa valtio panosti aikoinaan voimakkaasti valokuidun rakentamiseen, mikä näkyy kun vertaillaan erittäin nopeiden, vähintään 100 megabitin liittymien määrää. Ruotsi on tilastossa selvä ykkönen, kun muut tulevat kaukana takana.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

13 kommenttia

17.7.2013 17:10

Onse selvä kun Suomi on kuitenkin harvaan asuttu maa ja taajamia/korpea piisaa niin nopea langaton yhteys on se joka toimii ja on edullisin verrattuna todella kalliisseen kupariin jonka kehitys on suorastaan tyssännyt haja-alueilla.

Esimerkkinä oma tilanne, kun kuparilla maksoi "24M" netti ~50€/kk (Joka tuli todellisuudessa 8-10Megana) eikä muutoksia tiedossa...

Ja siirryinkin juuri sen tähden langattomaan, kun tuli saatavaksi DualCarrier:illä 30M langattomana sisään ~19€/kk (Kohta saa jo LTE:n), ei siinä kauaa tarvitse miettiä kumpi on järkevämpää.

Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tänneppäin, mutta tuohon langattomaan vaihto itselle ainakin nyt oli selviö.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 7.7.2013 @ 17:55

27.7.2013 18:22

Täällä saa 8 megan ADSL:n 40 eurolla tai nyt käytössä olevan 4G LTE:n 20 €. Tulee 50 megaa sisään ja vaihtelevasti ulos, jopa yli 10 megaa.

Viive ADSL:llä olisi varmaan vähän pienempi, mutta 4G:n viive riittäisi jopa verkkopelaamiseen. Mittasin noin 37-50 haarukkaan lähimpiin servereihin.

37.7.2013 18:22

Haja-asutusseuduilla voi olla myös huomattavasti kalliimpaa hankkia lankaverkko, kun taas Nokian ja operaattorien johdolla tehdyt radioverkot ovat taas kattavia ja suhteessa aika nopeita tavallisen ihmisen tarpeisiin.
Mobiiliverkko on myös siinä mielessä joustava, että se siirtyy myös mökille toisin kuin kiinteä.

47.7.2013 19:04

Miksei Suomessa voitu olla kaukaa viisaita ja rakentaa ajoissa kunnon verkkoa kaikkialle. Ruotsi tämän tajusi tehdä, ja on siksi valovuoden kaikkia muita Euroopan maita edellä. Ruotsin tasolla ovat ehkä Etelä-Korea ja Japani.

Minua ärsyttää kiitettävästi, kun kiinteän kuidun rakentaminen hidastuu tai lopetetaan kokonaan näiden niiiiiin ihanien ja toimivien mobiilikaistojen vuoksi. Kyllä, olen kokeillut 4G:tä. Ja dataahan siirtyi mukavasti mittareiden mukaan, parhaillaan 80 sisään ja 10 ulos, samat suunnilleen kun kaapelissa kotona, MUTTA ne viiveet...normaali verkkoselailukin on kökköä, kun sivuilla nykyisin noita elementtejä riittää ja jokainen ladata täytyy. Pelaamista en harrasta, mutta testejeni mukaan ping-ajat ovat liikaa ainakin nopeatempoisille peleille. Suurin ongelma on kuitenkin kaistan järjetön nopeusvaihtelu. Välistä data lentää, sitten ilman syytä menee puoli tuntia tavu/sekunti vauhtia... Ei noita yhteyksiä voi yhtään mihinkään vakavaan (ja kuten totesin niin hupiinkaan) käyttää.

Siis rakentaa hyvät ihmiset sitä kuitua, mobiiliverkko on kiva kun toimii reissun päällä, mutta ainoaksi yhteydeksi en sellaista tule huolimaan.

57.7.2013 19:31

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti horgh:
Miksei Suomessa voitu olla kaukaa viisaita ja rakentaa ajoissa kunnon verkkoa kaikkialle. Ruotsi tämän tajusi tehdä, ja on siksi valovuoden kaikkia muita Euroopan maita edellä. Ruotsin tasolla ovat ehkä Etelä-Korea ja Japani.

Minua ärsyttää kiitettävästi, kun kiinteän kuidun rakentaminen hidastuu tai lopetetaan kokonaan näiden niiiiiin ihanien ja toimivien mobiilikaistojen vuoksi. Kyllä, olen kokeillut 4G:tä. Ja dataahan siirtyi mukavasti mittareiden mukaan, parhaillaan 80 sisään ja 10 ulos, samat suunnilleen kun kaapelissa kotona, MUTTA ne viiveet...normaali verkkoselailukin on kökköä, kun sivuilla nykyisin noita elementtejä riittää ja jokainen ladata täytyy. Pelaamista en harrasta, mutta testejeni mukaan ping-ajat ovat liikaa ainakin nopeatempoisille peleille. Suurin ongelma on kuitenkin kaistan järjetön nopeusvaihtelu. Välistä data lentää, sitten ilman syytä menee puoli tuntia tavu/sekunti vauhtia... Ei noita yhteyksiä voi yhtään mihinkään vakavaan (ja kuten totesin niin hupiinkaan) käyttää.

Siis rakentaa hyvät ihmiset sitä kuitua, mobiiliverkko on kiva kun toimii reissun päällä, mutta ainoaksi yhteydeksi en sellaista tule huolimaan.
Eiköhän Etelä-Korea ja Japani mene omia menojaan.

MSI B350 Gaming Pro Carbon | AMD Ryzen 5 3600 | GTX 1080 WINDFORCE OC | Corsair RM750x 80+ Gold | G.Skill Ripjaws V DDR4 16 GB 3066Mhz | Noctua NH-D15 | Windows 10 64-bit 1903 | Samsung Evo 850 500 GB | Kingston UV400 240 GB | Asus Rog Swift PG279Q 165Hz |

67.7.2013 21:03

joissakin paikoissa mobiilinetti on luokattoman huonoa esim serkuillani nousiaisissa lisäantenninkin kanssa huonot pingit ja nopeudet.

itselläni turussa saunalahden 4g mokkulalla ei vielä lte auleellani, mutta dc-hdspa plus(taisi olla dual carrier toiselta nimeltä) niin pingit 30-55ms ja nopeudet ollut sisään 10-25 megaa ja ulos 1-3 megaa. ei mitään ongelmia katsoa hd netflixiä, full hd youtubevideoita tai pelata vaikka ghost recon online.

kännyn sonera verkossa ping ei parhaimpia eli 80-135ms ja nopeudet sisään 6-20 megaa ja ulos 1-3 megaa. kaikki toimii paitsi nopeatempoisissa peleissä ei hyvä, mutta vuoropohjaiset ok.

tosin mammani jonka luona käyn ylioppilaskylän lähellä niin sisällä soneralla ei toimi ollenkaan 3g ja ei pysy edes edgellä, eli surkeat nopeudet, mutta elisalla palkit 90+ ja 40-65ms ja sisään 5-10 megaa ja ulos 0,8-2 megaa. pelasin acer w700 kanssa league of legendsiä yhden ottelun heillä ja ei ongelmia pelin toiminnan kanssa, itse vain surkea siinä :D

ja se on kätevää kun on mokkula että jos muuttaa niin seuraa mukana seuraavaan asuntoon, ei tarvitse tapella operaattorin kanssa mites nyt kun vaihdoin asuntoa. tosin kun asuntoa käy katsomassa kannattaa tehdä nopeustestit ettei tule jälkikäteen vatutus ;)

4g kun tulisi alemmat taajuudet suomeen niin pääsisi kauempana olevien kavereiden/sukulaisten luona nopeaan nettiin :)

jos koko maahan tulisi toimintavarma ja nopea sekä pienet ping omaava dual carrier verkko, sekä suurimpiin asukaskeskittymiin myös aito lte niin harvemman kannattaa sitä kuitua hankkia, nykyäänkin jos on 3g auleella ja testaa että toimii hyvin niin ei tavallisen ihmisen tarvitse kiinteästä maksaa. jos nopeudet kokoajan vähintään sisään 6 megaa ja ulos 0,8 ja ping alle 140 ms niin jos ei pelaamista yms lasketa toimii kaikki hyvin vs jos olisi kalliimpi 10 megan kiinteä.

edit ja eteläkorea on pieni maa jossa paljon ihmisiä sekä paljon teknologiaosaamista ja niitä käyttäviä ihmisiä vs suomi harvaan asuttu, nuorehkoja tietotekniikkaa käyttäviä paljon vähemmän ja teknologiaosaaminen karkaa muaalle.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 7.7.2013 @ 21:06

77.7.2013 23:18

sehän olikin hauskaa tuossa 2010 hommasin espoossa opiskellessani netikseni saunalahden mokkulan 2 vuoden sopimuksella, niin ensimmäiset 6kk tuli tasaista 10-20mb vauhtia 40-80ms viiveellä.
mutta annas ollakkaan kun kun palasin joululomilta takaisin koululle niin netin nopeus oli tippunut 10kt luokkaan ja pingit oli noin 300-1200ms luokkaa eikä nopeudet siitä koskaan palautuneet.
enään en pelkän mokkulanetin varassa joudu kärsimään onneksi vaan on alla 100mb elisa viihde kaapeli ja rinnalla norppa plus kampanja mokkula 2€kk hinnalla ei haittaa vaikka mokkula ei toimi kotona kuin hadin tuskin mutta ompahan olemassa matkanettikin.

88.7.2013 08:53

16/1 netti maksaa tällä hetkellä 29€. Mobiilinetti voisi olla hyvä vaihtoehto, mutta kun ei siitä ole pelaamiseen. Epäluotettavuus nopeuksissa on niin huonoa, että en voisi kuvitellakaan siirtyväni pelkästään siihen. Turhaa tunkea mitää 4G yhteyksiä markkinoille, ennen kuin luotettavuus saadaan kuntoon edes näissä 3G yhteyksissä. Omassa talossa esimerkiksi sohvalla on ihan jees yhteys, mutta siirry muutama metri ja yhteys on GPRS tasoa. Kännykässä 7 megan yhteys jossa tulee noin 6 megaa sisään ja noin 2 megaa ulos. Pingi on siellä 60ms luokkaa, mutta se on silti ehkä nopeimpiin peleihin liikaa. Kiinteässä yhteydessä pingi on jatkuvasti 10-15ms.

98.7.2013 09:17

Kyllä se syy langattomien 3G/4G suosioon on ihan hinta.

Miksi maksaa yli kaksinkertaisia hintoja nopeuksista. Ellei nyt sitten tarvitse luotettavampaa, pienemmän viiveen tai todella nopeita yhteyksiä. Se tavallinen Matti Meikäläinen saa hoidettua perusasiansa sillä halvalla langattomalla netillä. Pelaajat, warettajat, netti-TV käyttäjät ja yritykset sitten kaipaavat parempia yhteyksiä.

Itselläni käytössä 15€ 3G mokkula yhteys. Sen ping on noin 40-80ms ja yhteysnopeus ajasta riippuen 1-5MB välillä. Kyllä sillä surffailee ihan hyvin.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.7.2013 @ 09:19

108.7.2013 10:10

47€/kk ja sillä saa 21 megaa sisään (se mitä on mitattu) ja 2 viikon televisio-ohjelmien tallennuspalvelun. Noi viihdepalvelut on omasta mielestä kupariliittymissä hyvin hinnoiteltu, tulee kuitenkin siinä antennitalouteen kaikki ilmaiset "kaapelikanavat" ja tuo että kaikki tv-ohjelmat katsottavissa kahden viikon ajan. En alkais tappelemaan mokkulan kanssa vaikka sen sais vitosella. Mut kuulunkin onnekkaisiin joille tuo nopeus on hyvää luokkaa kuparista.

118.7.2013 13:19

Asustelen pk-seudulla ja tänne ei saa kuin elisan viihteen. Elisa lupaa 100megaa, mutta todellisuudessa pätkii ja nopeus 1-10megaa silloin kun toimii. Sain sopparin purettua pitkän tappelun jälkeen. Kehtasivat vielä ottaa 40€ kuukaudessa. Nyt kännykän kautta 4G surffausta n. 30-50mb 40ms viiveellä ja hintaan 20€/kk

Ei ole ihme, että mobiiliverkot yleistyvät kun eivät pysty kaapelilla/kuidulla pistää edes minimi nopeuksia.

129.7.2013 10:31

Asun itse kanassa pääkaunpunkiseudulla ja kun muutin tähän asuntoon. Welholta ois saanut kaapeliin sen max 200 megasen. Soneralta 100 megaa kuitu ja samoin Elisalta. Noh odotin viikon verran ja bongasin Sonera kuitu viihteen tarjouksessa 6kk puolet halvemmalla hinnalla. Otimpa sen ja olen ollut aivan tyytyväinen. On ollut kytkentä hetkestä lähtien Donwload 80-99 megaa ja upload jopa 11 megaa.

Muistan mitä se oli vanhemmillani kun oli heillä asuessa oli 40megaa ja kaapeli. Noh Netti anto aina jotain 20megaa ja se piti jakaa broidin kanssa. Eipä siinä pahemmin pelannut taikka ladannut isoja tiedostoja. Kun se pätki jo pelkästään sitten huonoista kaapeloinnista talon sisällä.139.7.2013 15:12

Lainaus:
Eipä siinä pahemmin pelannut taikka ladannut isoja tiedostoja.

Tuohon vain kommentti että ei se yhteysnopeus ole kovinkaan merkittävä pelaamiseen. Online pelit eivät kuluta paljon kaistaa. Yhteyden nopeus ei siis ole sen laadun pääasiallinen vaikuttaja siinä pelaamisessa, vaan vasteet (ping) ja pakettihäviöt.

Muöskään kaistan määrä ei paljon vaikuta siihen kuinka isoja tiedostoja voi ladata. Vain siihen kuinka nopeasti ne latautuvat.

Yhteyden luotettavuus ja laatu on usein yhteysnopeutta tärkeämpi asia, jos vain kaista riittää asialle jota tehdään.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto