AfterDawn: IT-alan uutiset

Turkki haluaa Twitterin hallintaansa - nettisensuuri kiristyy

Kirjoittaja Valtteri Ahonen (Google+) @ 27.6.2013 10:51 Kommentteja (6)

Turkki haluaa Twitterin hallintaansa - nettisensuuri kiristyy Turkki on perinteisesti ollut tiukka maassaan toimivien internet-palveluiden suhteen. Esimerkiksi Google on joutunut taipumaan maan tahtoon ja perustamaan Istanbuliin toimipisteen, josta käsin maan viranomaiset voivat valvoa ja sensuroida maan sisäistä osaa palvelusta.
Twitterin kohdalla tilanne kärjistyi viimeaikaisten mellakoiden vuoksi. Valtamediat vaiennettiin aiheesta lähes kokonaan, mutta esimerkiksi Twitterissä ja Facebookissa keskustelu kävi vilkkaana, eikä valtiolla ollut keinoja rajoittaa keskustelua. (Facebook on ollut yhteistyössä Turkin kanssa jonkin aikaa ja yhtiöllä on maassa edustajia. Turkilla ei ollut palvelun kanssa mellakoiden aikaan ongelmia.)

Reutersin mukaan Turkki on keskiviikkona ilmoittanut pyytäneensä Twitterin edustajilta toimia asian suhteen. Turkki haluaa, että Twitterillä olisi tulevaisuudessa toimipiste maassa, mikä antaisi hallinnolle paremmat asetelmat palvelun kontrolloimiseen, sekä tietojen pyytämiseen.

"Kun tietoja pyydetään, me haluamme, että Turkissa on joku, joka sitä voi tarjota. -- Täytyy olla olemassa välittäjä, jolle voimme jättää pyyntömme, ja joka voi korjata virheet, jos sellaisia on", kommentoi liikenne- ja viestintäministeri Binali Yildirim. "Olemme sanoneet saman kaikille sosiaalisille medioille. Jos haluatte toimia Turkissa, teidän tulee noudattaa turkkilaista lakia."

Turkki on onnistunut aiemmin painostamaan esimerkiksi Googlea, jolla on ollut toimipiste maassa viime lokakuusta lähtien. Turkki joutui kiristyskeinona sulkemaan Youtuben kahdeksi vuodeksi asukkailtaan. Virallinen syy oli, että palvelun videoista oli löydetty Turkin tasavallan perustajaa Mustafa Kemal Atatürkia loukkaavaa sisältöä.

Twitter ei ole antanut asiaan virallista vastausta, mutta tietotoimiston lähteiden mukaan yhtiöllä ei ole ainakaan valmiiksi suunnitelmia Turkin toimipisteen perustamiseksi. Yildirimin mukaan Twitter luultavasti suostuu yhteistyöhön, tai muussa tapauksessa tilanne on kestämättömällä pohjalla.

Edellinen Seuraava  

6 kommenttia

127.6.2013 11:04

Kun valtio/yritykset kusee asiat eli hoitaa työnsä huonosti ja kansa/asiakkaat alkaa kapinoida. Niin tukitaan kansan suut sensuurilla, ihan kuin se korjaisi asiat. Kohta kai viedään suuri äänisimmät kansalaiset ladon taakse teloitettavaksi.

Taitaa olla sananvapaus ja demokratia kaukana tästä.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 27.6.2013 @ 11:04

227.6.2013 11:27

Se on sitä lähi-idän demokratiaa. Siellä ei ole tunnettu kuin yhden hallitsijan alla oleva hierarkia, ja meininki on sen mukaista, vaikka hallintomuotona olisikin demokratio. Terveisin ainakin Syyria, Egypti ja Libya.

327.6.2013 12:40

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Kohta kai viedään suuri äänisimmät kansalaiset ladon taakse teloitettavaksi.
Sapelilla kaula poikki niiltä jotka mutisevat sulttaanille vastaan; EU-jäsenyys on seilannut jo kauan aikaa sitten ulapalle.hasa diga eebowai

427.6.2013 14:03

Turkki - Eurooppalainen oikeusvaltio.

Hyvin on kyllä Turkki onnistunut taivuttamaan suuret toimijat, Facebookin ja Googlen tahtoonsa. Viimeisenä "vapaana" onkin Twitter, jonka kimppuun käydään parhaillaan. Jos Twitter taipuu, niin kohta katoaa "Turkin mellakat" kokonaan keskustelusta.

527.6.2013 18:51
shfifh
Vahvistamaton

Erdogan:

"The mosques are our barracks, the domes are our helmets, the minarets are our swords, and the faithful are our army."

The New York Times - February 16, 1998

Syyriasta puheenollen, ne kapinalliset - joita EU:kin on niin hanakasti aseistamassa - ovat Assadiakin pahempia.

628.6.2013 12:29

Sivistysvaltion tunnus on sananvapaus.
Suomessa saa sanoa Jyrki Kataista ja Sauli Niinistöä julkisesti idiootiksi (edellisen kohdalla jopa syystäkin), mutta annas kun menet Turkkiin ja kerrot Atatürkin olevan tolvana, niin lirissä olet.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Amazon aikoo tuoda ääniavustajansa mikroaaltouuniin ja autoon Amazon aikoo tuoda ääniavustajansa mikroaaltouuniin ja autoon (18.9.2018 20:15)
Amazonia ei tunneta teknologiayhtiönä, mutta se silti toimi ääniavustajien ja älykaiuttimien pioneerina. Nyt biljoonan dollarin verkkokauppajätti työstää ainakin kahdeksaa Alexalla varustettua laitetta. ....
Googlen Family Link antaa vanhemmille avaimet teinien puhelimiin Googlen Family Link antaa vanhemmille avaimet teinien puhelimiin (18.9.2018 19:50)
Google julkisti perheiden välisiä älypuhelinkuvioita helpottavan Family Link -hubin viime vuoden puolella. Erityisen käytännöllinen ominaisuus on EU:n tietosuojadirektiivin eli GGDPR:n jälkimainingeissa. ....
Samsungin älypuhelimiin lisää mullistuksia: J-sarja saa kirveestä, Galaxy M tilalle Samsungin älypuhelimiin lisää mullistuksia: J-sarja saa kirveestä, Galaxy M tilalle (18.9.2018 18:55)
Samsung on vuosien saatossa ollut yhdessä Applen kanssa älypuhelinmarkkinoiden stabilointiaines. Korealaisyhtiöltä on voinut vuosi toisensa jälkeen odottaa samaa kaavaa, jolla menestystä onkin ....
Nokian ennen omistama Withings julkaisi uuden Steel HR Sport -älykellon Nokian ennen omistama Withings julkaisi uuden Steel HR Sport -älykellon (18.9.2018 17:56)
Älyvaa'astaan tuttu Withings siirtyi 2016 yrityskaupassa osaksi Nokiaa. Nokian alaisena Withings julkaisi uudelleen Steel HR -älykellonsa. Sittemmin ranskalaisyhtiö on myyty Nokian toimesta ....
iPhone XS -arvostelut julki – Tämä on huonoa ja hyvää iPhone XS -arvostelut julki – Tämä on huonoa ja hyvää (18.9.2018 15:53)
Applen uuden sukupolven iPhone XS- ja iPhone XS Max -puhelimien ensiesittelystä on kulunut alle viikko aikaa, mutta teknologiasivustot ovat jo julkaisseet laitearvostelut puhelimista. Salassapitosopimus ....

Uutisarkisto