AfterDawn: IT-alan uutiset

Turkki haluaa Twitterin hallintaansa - nettisensuuri kiristyy

Kirjoittaja Valtteri Ahonen (Google+) @ 27.6.2013 10:51 Kommentteja (6)

Turkki haluaa Twitterin hallintaansa - nettisensuuri kiristyy Turkki on perinteisesti ollut tiukka maassaan toimivien internet-palveluiden suhteen. Esimerkiksi Google on joutunut taipumaan maan tahtoon ja perustamaan Istanbuliin toimipisteen, josta käsin maan viranomaiset voivat valvoa ja sensuroida maan sisäistä osaa palvelusta.
Twitterin kohdalla tilanne kärjistyi viimeaikaisten mellakoiden vuoksi. Valtamediat vaiennettiin aiheesta lähes kokonaan, mutta esimerkiksi Twitterissä ja Facebookissa keskustelu kävi vilkkaana, eikä valtiolla ollut keinoja rajoittaa keskustelua. (Facebook on ollut yhteistyössä Turkin kanssa jonkin aikaa ja yhtiöllä on maassa edustajia. Turkilla ei ollut palvelun kanssa mellakoiden aikaan ongelmia.)

Reutersin mukaan Turkki on keskiviikkona ilmoittanut pyytäneensä Twitterin edustajilta toimia asian suhteen. Turkki haluaa, että Twitterillä olisi tulevaisuudessa toimipiste maassa, mikä antaisi hallinnolle paremmat asetelmat palvelun kontrolloimiseen, sekä tietojen pyytämiseen.

"Kun tietoja pyydetään, me haluamme, että Turkissa on joku, joka sitä voi tarjota. -- Täytyy olla olemassa välittäjä, jolle voimme jättää pyyntömme, ja joka voi korjata virheet, jos sellaisia on", kommentoi liikenne- ja viestintäministeri Binali Yildirim. "Olemme sanoneet saman kaikille sosiaalisille medioille. Jos haluatte toimia Turkissa, teidän tulee noudattaa turkkilaista lakia."

Turkki on onnistunut aiemmin painostamaan esimerkiksi Googlea, jolla on ollut toimipiste maassa viime lokakuusta lähtien. Turkki joutui kiristyskeinona sulkemaan Youtuben kahdeksi vuodeksi asukkailtaan. Virallinen syy oli, että palvelun videoista oli löydetty Turkin tasavallan perustajaa Mustafa Kemal Atatürkia loukkaavaa sisältöä.

Twitter ei ole antanut asiaan virallista vastausta, mutta tietotoimiston lähteiden mukaan yhtiöllä ei ole ainakaan valmiiksi suunnitelmia Turkin toimipisteen perustamiseksi. Yildirimin mukaan Twitter luultavasti suostuu yhteistyöhön, tai muussa tapauksessa tilanne on kestämättömällä pohjalla.

Edellinen Seuraava  

6 kommenttia

127.6.2013 11:04

Kun valtio/yritykset kusee asiat eli hoitaa työnsä huonosti ja kansa/asiakkaat alkaa kapinoida. Niin tukitaan kansan suut sensuurilla, ihan kuin se korjaisi asiat. Kohta kai viedään suuri äänisimmät kansalaiset ladon taakse teloitettavaksi.

Taitaa olla sananvapaus ja demokratia kaukana tästä.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 27.6.2013 @ 11:04

227.6.2013 11:27

Se on sitä lähi-idän demokratiaa. Siellä ei ole tunnettu kuin yhden hallitsijan alla oleva hierarkia, ja meininki on sen mukaista, vaikka hallintomuotona olisikin demokratio. Terveisin ainakin Syyria, Egypti ja Libya.

327.6.2013 12:40

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Kohta kai viedään suuri äänisimmät kansalaiset ladon taakse teloitettavaksi.
Sapelilla kaula poikki niiltä jotka mutisevat sulttaanille vastaan; EU-jäsenyys on seilannut jo kauan aikaa sitten ulapalle.hasa diga eebowai

427.6.2013 14:03

Turkki - Eurooppalainen oikeusvaltio.

Hyvin on kyllä Turkki onnistunut taivuttamaan suuret toimijat, Facebookin ja Googlen tahtoonsa. Viimeisenä "vapaana" onkin Twitter, jonka kimppuun käydään parhaillaan. Jos Twitter taipuu, niin kohta katoaa "Turkin mellakat" kokonaan keskustelusta.

527.6.2013 18:51
shfifh
Vahvistamaton

Erdogan:

"The mosques are our barracks, the domes are our helmets, the minarets are our swords, and the faithful are our army."

The New York Times - February 16, 1998

Syyriasta puheenollen, ne kapinalliset - joita EU:kin on niin hanakasti aseistamassa - ovat Assadiakin pahempia.

628.6.2013 12:29

Sivistysvaltion tunnus on sananvapaus.
Suomessa saa sanoa Jyrki Kataista ja Sauli Niinistöä julkisesti idiootiksi (edellisen kohdalla jopa syystäkin), mutta annas kun menet Turkkiin ja kerrot Atatürkin olevan tolvana, niin lirissä olet.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Spotify muutti välimuistin tyhjentämistä – Ei pakota poistamaan ladattuja musiikkikappaleita Spotify muutti välimuistin tyhjentämistä – Ei pakota poistamaan ladattuja musiikkikappaleita (18.7.2018 06:48)
Spotify on tehnyt Android- ja iOS-sovelluksiinsa viimeisten viikkojen aikana pienen muutoksen, mutta se helpottaa monen kuuntelijan elämää ratkaisevasti. Ainakin arjessa on yksi ensimmäisen ....
Virtuaalilasit ottavat harppauksen eteenpäin – Vain yksi johto riittää Virtuaalilasit ottavat harppauksen eteenpäin – Vain yksi johto riittää (18.7.2018 06:30)
Seuraavien sukupolvien VR-lasien käyttömukavuus voi olla täysin toista luokkaa kuin nykyään, sillä VirtualLink-konsortio on esitellyt uuden USB-C-liitäntään pohjautuvan standardin, joka mahdollistaa ....
OnePlus 6:n kamera saa kehuja – Tarkennus on tarkka ja nopea OnePlus 6:n kamera saa kehuja – Tarkennus on tarkka ja nopea (17.7.2018 18:11)
Elisalla ja Telialla huippumyynteihin yltänyt OnePlus 6 saa suitsutusta valokuvaukseen erikoistuneelta DxO Labsilta. Puhelimen kamera saavutti DxOMark-testissä komeat 96 pistettä. OnePlussan ....
Samsung lupaa lisää suorituskykyä ja enemmän akkukestoa – Esitteli LPDDR5-muistin Samsung lupaa lisää suorituskykyä ja enemmän akkukestoa – Esitteli LPDDR5-muistin (17.7.2018 17:30)
Samsung on esitellyt ensimmäisen kahdeksan gigabitin LPDDR5-muistipiirin. Yhtiön mukaan entistä nopeampi mobiililaitteisiin tarkoitettu muistipiiri soveltuu erityisen hyvin tekoälyteknologian ....
Netflix järkytti sijoittajia – Tilaajamäärät jäivät pahasti ennusteista Netflix järkytti sijoittajia – Tilaajamäärät jäivät pahasti ennusteista (17.7.2018 06:56)
Netflix joutui aiheuttamaan pettymyksen sijoittajille julkaisemalla kasvuluvut, jotka jäivät kuitenkin odotuksista. Osavuosituloksen julkistuksen jälkeen Netflixin kurssi putosi jälkihuutokaupassa ....

Uutisarkisto