Ruotsalainen hallinto-oikeus: Jos omistat älypuhelimen, maksat TV-lupamaksun

Kirjoittaja Manu Pitkänen @ 25.6.2013 10:49 Kommentteja (10)

Ruotsalainen hallinto-oikeus: Jos omistat älypuhelimen, maksat TV-lupamaksun Luulajan hallinto-oikeuden päätöksen mukaan ruotsalaisilta tablettien, älypuhelimien ja tietokoneiden omistajilta voidaan periä tv-lupamaksua. Ruotsissa lupamaksua hallinnoiva Radiotjänst alkoi periä maksua tänä vuonna myös tietokoneista kun Ruotsin televisio alkoi esittää lähetyksiä suorana verkossa.
Lupamaksun ulottaminen tietokoneisiin ja tabletteihin nostatti Ruotsissa valitusten ryöpyn mitä Luulajan hallinto-oikeus on ryhtynyt selvittämään. Valituksia on hylätty parikymmentä ja jäljellä on vielä noin 200 samanlaista valitusta. Hallinto-oikeuden mukaan tietokone ja tabletti ovat nykypäivänä tv-vastaanottimia siinä missä televisiokin, vaikka niitä ei ensisijaisesti käytettäisi televisiolähetysten katseluun.Alkuvuonna kerrottiin, että Radiotjänst ottaa entiseen tapaan yhteyttä ihmisiin, jotka eivät maksa lupamaksua. Nyt vain selvitetään talouden laitevalikoima älypuhelimia myöden.

TV-lupamaksujärjestelmä säilyy Ruotsissa ainakin tämän vuosikymmenen, kertoi maan kulttuuriministeri Lena Adelsohn Liljeroth ennen juhannusta. Maassa on kuitenkin selvitetty vaihtoehtoisia rahoitusmalleja, kuten veroluonteista maksua.

Ruotsin tv-luvan suuruus on 173 kruunua kuukaudessa (noin 19,55 euroa).

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

125.6.2013 11:22

Tai miten olisi käyttäjätunnukset, joilla pääsee katsomaan striimiä. Tunnukset kaikille lupamaksua maksaville

225.6.2013 11:49

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Taeco:
Tai miten olisi käyttäjätunnukset, joilla pääsee katsomaan striimiä. Tunnukset kaikille lupamaksua maksaville
No eihän sellaista voisi tehdä, sehän voisi olla järkevä ja toimiva ratkaisu. Parempi vain ottaa hakuammuntana kaikilta vähän rahaa ihan siltä varalta, jos he nyt joskus sattuvatkin ohimennnen katsomaan tv:tä.

Tavallaan Suomen nykyinen veromalli on parempi kuin lupamalli, sillä nyt ei jouduta taistelemaan siitä mikä laite lasketaan tai kytätä käyttäjiä ja heidän omistamia laitteita. Nyt joudumme kuitenkin vain seuraamaan vierestä kun verotettava summa kasvaa koko ajan ja kuluttajat eivät saa summan suuruuden verran vastiketta.

325.6.2013 12:29

Eiköhän sen pienen verosumman edestä kymmeniltä ilmaiskanavilta jotain katateltavaa aina löydy jokaiselle ja ellei katateltavaa niin kuuntelee musiikkia monilta kymmeniltä kanavilta. Pienemmäksi ne minuutit jää mitä Teosto yrittää joka paikasta nyhtää lisää.

Teve lupa on oikeus katsoa tv ohjelmia kyseisessä maassa ja tämä kattaa myös nykyisin vanhan radio luvan. Painotan sanaa oikeuden katsoa koska joku kumminkin sano että on mainos taikka maksukanavat. Niillä ei ole merkitystä, koska sinulla täytyy ensin olla oikeus katson niitä.


”siis ihan jotain muuta”

425.6.2013 14:46

Lainaus:
sinulla täytyy ensin olla oikeus katson niitä.

Pitäisikö kaikkia muitakin yksityisten tahojen tarjoamia palveluita varten olla maksu, jos pääosin valtion omistama yritys tarjoaa samanlaisia palveluita?

525.6.2013 15:08

Ja vitut sanon minä.

625.6.2013 18:41

Ähäkutti! -sanon minä.
Yleensä otetaan mallia ruotsista, huonotkin. Entäs nyt?


Kun älyttömät käskee haluttomat tekemään mahdottomat, syntyy projekti.
-Acer Aspire ES1-711-Win10-64bit-Firefox65.0=päivittää aina uusimman version...
-Microsoft Lumia 435 Win-10 päivittänyt aina itsensä ja toimii...

726.6.2013 10:40

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ackalin:
Teve lupa on oikeus katsoa tv ohjelmia kyseisessä maassa ja tämä kattaa myös nykyisin vanhan radio luvan. Painotan sanaa oikeuden katsoa koska joku kumminkin sano että on mainos taikka maksukanavat. Niillä ei ole merkitystä, koska sinulla täytyy ensin olla oikeus katson niitä.


Väärin. TV-lupa on rahoituskeino yleisradiolle. Muut kanavat ovat tv luvan ulkopuolisia. Televisiolupa ei ole liity mitenkään oikeuteen katsoa televisiota. Tv-lupa piti ennen maksaa aina jos omistaa television, koska silloin oli mahdollista katsoa YLEn kanavia. Hyvin on YLEn propaganda uponnut näemmä ihmisiin.

826.6.2013 18:43

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti johtaja59:
Lainaus:
sinulla täytyy ensin olla oikeus katson niitä.

Pitäisikö kaikkia muitakin yksityisten tahojen tarjoamia palveluita varten olla maksu, jos pääosin valtion omistama yritys tarjoaa samanlaisia palveluita?
Eikö sitten ole? Vai saako nykyään jotain ilmaiseksikin?

e:typo
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 27.6.2013 @ 19:54

926.6.2013 21:03

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti johtaja59:
Lainaus:
sinulla täytyy ensin olla oikeus katson niitä.

Pitäisikö kaikkia muitakin yksityisten tahojen tarjoamia palveluita varten olla maksu, jos pääosin valtion omistama yritys tarjoaa samanlaisia palveluita?
Ei siten sitten ole? Vai saako nykyään jotain ilmaiseksikin?
älypuhelin ei ole mikään syy vaan selitys melkein kaikki puhelimet on nykyjään älypuhelimia paikallinen TO-Mafia taas kiristää sillä "meidän" pakkomielteellä, itse en omista telkkaa tai käytä ylen p*skoja palveluita mutta silti joudun maksaan yksityiselle yritykselle tukea jolla on hitunen valtionomistusta, yritys on yritys ja sen on parempi jäädä siihen liialla yrittämisellä ei pääse mihinkään muuta kuin konkurssiin jos on niin, niin menkööt siinä ei voi muutakun syyttää itseään.

1027.6.2013 19:56

Yksityinen yritys jolla hitunen valtionomistusta? Mä vähän valaisen sua. Yle on n.99%:sti valtion omistuksessa.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Facebookin uusi työkalu auttaa siistimään some-historiaa Facebookin uusi työkalu auttaa siistimään some-historiaa (2.6.2020 18:47)
Meille boomereille ja muille vanhoille sosiaalinen media on tullut tutuksi aikuisiällä, jolloin otsalohko on jo kehittynyt pääosin tarpeeksi tekemään jokseenkin fiksuja ratkaisuja. Silti jopa ....
Samsung paljasti uuden Exynos-älypuhelinpiirin kyvyt Samsung paljasti uuden Exynos-älypuhelinpiirin kyvyt (2.6.2020 18:08)
Samsung esitteli hiljattain uuden Galaxy A21s -älypuhelimen, joka tarjoaa vain parin sadan euron hinnalla melkoisen hyvän määrän ominaisuuksia. Monet laadukkaista ominaisuuksista mahdollistaa ....
Suoratoistot yhdistävä palvelu paljasti tämän hetken kymmenen suosituinta sarjaa Suoratoistot yhdistävä palvelu paljasti tämän hetken kymmenen suosituinta sarjaa (2.6.2020 17:37)
Useissa maissa koronakaranteenit ovat hellittäneet jo hieman, mutta monet haluavat pysyä edelleen visusti kotona ja television ääressä. Onneksi uutta katsottavaa tulee jatkuvasti. Suoratoistopalvelut ....
Telia avaa asiakkailleen C More Juniori -kanavan vapaaseen katseluun kesäkuun ajaksi Telia avaa asiakkailleen C More Juniori -kanavan vapaaseen katseluun kesäkuun ajaksi (2.6.2020 17:32)
Telian asiakkaat voivat katsella C More Juniori -kanavan sisältöä vapaasti tiistaihin 30.6. saakka. Vapaassa katselussa olevien sisältöjen katsominen vaatii Telia TV -tilin avaamisen ja rekisteröitymisen. ....
Huawein MatePad Pro -tabletti on nyt saatavilla Suomessa - hinnat 599 - 649 euroa Huawein MatePad Pro -tabletti on nyt saatavilla Suomessa - hinnat 599 - 649 euroa (2.6.2020 15:48)
Huawein MatePad Pro -lippulaivatabletin myynti on alkanut Suomessa. Tabletista löytyy Wifi-versio sekä 4G-malli. Lisäksi tabletista on tulossa myös 5G-versio myöhemmin. Tämän tabletin näytön ....

Uutisarkisto