Ruotsalainen hallinto-oikeus: Jos omistat älypuhelimen, maksat TV-lupamaksun

Kirjoittaja Manu Pitkänen @ 25.6.2013 10:49 Kommentteja (10)

Ruotsalainen hallinto-oikeus: Jos omistat älypuhelimen, maksat TV-lupamaksun Luulajan hallinto-oikeuden päätöksen mukaan ruotsalaisilta tablettien, älypuhelimien ja tietokoneiden omistajilta voidaan periä tv-lupamaksua. Ruotsissa lupamaksua hallinnoiva Radiotjänst alkoi periä maksua tänä vuonna myös tietokoneista kun Ruotsin televisio alkoi esittää lähetyksiä suorana verkossa.
Lupamaksun ulottaminen tietokoneisiin ja tabletteihin nostatti Ruotsissa valitusten ryöpyn mitä Luulajan hallinto-oikeus on ryhtynyt selvittämään. Valituksia on hylätty parikymmentä ja jäljellä on vielä noin 200 samanlaista valitusta. Hallinto-oikeuden mukaan tietokone ja tabletti ovat nykypäivänä tv-vastaanottimia siinä missä televisiokin, vaikka niitä ei ensisijaisesti käytettäisi televisiolähetysten katseluun.Alkuvuonna kerrottiin, että Radiotjänst ottaa entiseen tapaan yhteyttä ihmisiin, jotka eivät maksa lupamaksua. Nyt vain selvitetään talouden laitevalikoima älypuhelimia myöden.

TV-lupamaksujärjestelmä säilyy Ruotsissa ainakin tämän vuosikymmenen, kertoi maan kulttuuriministeri Lena Adelsohn Liljeroth ennen juhannusta. Maassa on kuitenkin selvitetty vaihtoehtoisia rahoitusmalleja, kuten veroluonteista maksua.

Ruotsin tv-luvan suuruus on 173 kruunua kuukaudessa (noin 19,55 euroa).

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

125.6.2013 11:22

Tai miten olisi käyttäjätunnukset, joilla pääsee katsomaan striimiä. Tunnukset kaikille lupamaksua maksaville

225.6.2013 11:49

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Taeco:
Tai miten olisi käyttäjätunnukset, joilla pääsee katsomaan striimiä. Tunnukset kaikille lupamaksua maksaville
No eihän sellaista voisi tehdä, sehän voisi olla järkevä ja toimiva ratkaisu. Parempi vain ottaa hakuammuntana kaikilta vähän rahaa ihan siltä varalta, jos he nyt joskus sattuvatkin ohimennnen katsomaan tv:tä.

Tavallaan Suomen nykyinen veromalli on parempi kuin lupamalli, sillä nyt ei jouduta taistelemaan siitä mikä laite lasketaan tai kytätä käyttäjiä ja heidän omistamia laitteita. Nyt joudumme kuitenkin vain seuraamaan vierestä kun verotettava summa kasvaa koko ajan ja kuluttajat eivät saa summan suuruuden verran vastiketta.

325.6.2013 12:29

Eiköhän sen pienen verosumman edestä kymmeniltä ilmaiskanavilta jotain katateltavaa aina löydy jokaiselle ja ellei katateltavaa niin kuuntelee musiikkia monilta kymmeniltä kanavilta. Pienemmäksi ne minuutit jää mitä Teosto yrittää joka paikasta nyhtää lisää.

Teve lupa on oikeus katsoa tv ohjelmia kyseisessä maassa ja tämä kattaa myös nykyisin vanhan radio luvan. Painotan sanaa oikeuden katsoa koska joku kumminkin sano että on mainos taikka maksukanavat. Niillä ei ole merkitystä, koska sinulla täytyy ensin olla oikeus katson niitä.


”siis ihan jotain muuta”

425.6.2013 14:46

Lainaus:
sinulla täytyy ensin olla oikeus katson niitä.

Pitäisikö kaikkia muitakin yksityisten tahojen tarjoamia palveluita varten olla maksu, jos pääosin valtion omistama yritys tarjoaa samanlaisia palveluita?

525.6.2013 15:08

Ja vitut sanon minä.

625.6.2013 18:41

Ähäkutti! -sanon minä.
Yleensä otetaan mallia ruotsista, huonotkin. Entäs nyt?


Kun älyttömät käskee haluttomat tekemään mahdottomat, syntyy projekti.
-Acer Aspire ES1-711-Win10-64bit-Firefox65.0=päivittää aina uusimman version...
-Microsoft Lumia 435 Win-10 päivittänyt aina itsensä ja toimii...

726.6.2013 10:40

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ackalin:
Teve lupa on oikeus katsoa tv ohjelmia kyseisessä maassa ja tämä kattaa myös nykyisin vanhan radio luvan. Painotan sanaa oikeuden katsoa koska joku kumminkin sano että on mainos taikka maksukanavat. Niillä ei ole merkitystä, koska sinulla täytyy ensin olla oikeus katson niitä.


Väärin. TV-lupa on rahoituskeino yleisradiolle. Muut kanavat ovat tv luvan ulkopuolisia. Televisiolupa ei ole liity mitenkään oikeuteen katsoa televisiota. Tv-lupa piti ennen maksaa aina jos omistaa television, koska silloin oli mahdollista katsoa YLEn kanavia. Hyvin on YLEn propaganda uponnut näemmä ihmisiin.

826.6.2013 18:43

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti johtaja59:
Lainaus:
sinulla täytyy ensin olla oikeus katson niitä.

Pitäisikö kaikkia muitakin yksityisten tahojen tarjoamia palveluita varten olla maksu, jos pääosin valtion omistama yritys tarjoaa samanlaisia palveluita?
Eikö sitten ole? Vai saako nykyään jotain ilmaiseksikin?

e:typo
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 27.6.2013 @ 19:54

926.6.2013 21:03

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti johtaja59:
Lainaus:
sinulla täytyy ensin olla oikeus katson niitä.

Pitäisikö kaikkia muitakin yksityisten tahojen tarjoamia palveluita varten olla maksu, jos pääosin valtion omistama yritys tarjoaa samanlaisia palveluita?
Ei siten sitten ole? Vai saako nykyään jotain ilmaiseksikin?
älypuhelin ei ole mikään syy vaan selitys melkein kaikki puhelimet on nykyjään älypuhelimia paikallinen TO-Mafia taas kiristää sillä "meidän" pakkomielteellä, itse en omista telkkaa tai käytä ylen p*skoja palveluita mutta silti joudun maksaan yksityiselle yritykselle tukea jolla on hitunen valtionomistusta, yritys on yritys ja sen on parempi jäädä siihen liialla yrittämisellä ei pääse mihinkään muuta kuin konkurssiin jos on niin, niin menkööt siinä ei voi muutakun syyttää itseään.

1027.6.2013 19:56

Yksityinen yritys jolla hitunen valtionomistusta? Mä vähän valaisen sua. Yle on n.99%:sti valtion omistuksessa.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Nämä 8 Sony-puhelinta saavat päivityksen Android 10 -käyttöjärjestelmäversioon Nämä 8 Sony-puhelinta saavat päivityksen Android 10 -käyttöjärjestelmäversioon (17.11.2019 17:01)
Sony on kertonut blogikirjoituksessa, että yritys on julkaisemassa Android 10 -käyttöjärjestelmäpäivityksen tällä tietoa kahdeksalle puhelimelle. Ensimmäisenä päivityksen saavat Sonyn viimeisimmät ....
Softavinkki: Huikean nopea hakusofta Windowsin oman tiedostohaun tilalle - ilmaiseksi Softavinkki: Huikean nopea hakusofta Windowsin oman tiedostohaun tilalle - ilmaiseksi (17.11.2019 16:06)
Everything on ilmainen ja huikean nopea tiedostojen hakuun tarkoitettu ohjelma Windowsille. Se korvaa mainiosti Windowsin oman hakukoneen ja vie erittäin vähän tietokoneen tehoja.
Arvostelussa langattomat pelikuulokkeet muhkein pehmustein: Turtle Beach Elite Atlas Aero Arvostelussa langattomat pelikuulokkeet muhkein pehmustein: Turtle Beach Elite Atlas Aero (17.11.2019 12:56)
Langattomien kuulokkeiden testit jatkuvat. Tällä kertaa kokeilussa on ollut parin viikon ajan Turtle Beachin Elite Atlas Aero. Elite Atlas Aerot ovat suhteellisen suora jatkumo langallisille ....
Tesla saa vakavan haastajan – Tältä näyttää sähköinen Mustang Mach-E Tesla saa vakavan haastajan – Tältä näyttää sähköinen Mustang Mach-E (16.11.2019 14:51)
Autojätti Ford lähtee haastamaan Teslaa sähköautojen markkinoilla pian esiteltävän Mustang Mach-E:n voimin. Kuvia marraskuun 18. päivänä esiteltävästä autosta on kuitenkin jo ennättänyt vuotamaan ....
2 kommenttia
Muuta tätä asetusta WhatsAppissa – Voit välttyä ikävältä bannilta Muuta tätä asetusta WhatsAppissa – Voit välttyä ikävältä bannilta (16.11.2019 10:32)
WhatsApp sallii oletuksena kenen tahansa lisäämisen mihin tahansa ryhmään. Ominaisuus on varsin kätevä jos on tarvetta lisätä ihmisiä yhteiseen ryhmään, mutta ryhmän jäsenillä ei ole varsinaisesti ....

Uutisarkisto