AfterDawn: IT-alan uutiset

Ruotsalainen hallinto-oikeus: Jos omistat älypuhelimen, maksat TV-lupamaksun

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 25.6.2013 10:49 Kommentteja (10)

Ruotsalainen hallinto-oikeus: Jos omistat älypuhelimen, maksat TV-lupamaksun Luulajan hallinto-oikeuden päätöksen mukaan ruotsalaisilta tablettien, älypuhelimien ja tietokoneiden omistajilta voidaan periä tv-lupamaksua. Ruotsissa lupamaksua hallinnoiva Radiotjänst alkoi periä maksua tänä vuonna myös tietokoneista kun Ruotsin televisio alkoi esittää lähetyksiä suorana verkossa.
Lupamaksun ulottaminen tietokoneisiin ja tabletteihin nostatti Ruotsissa valitusten ryöpyn mitä Luulajan hallinto-oikeus on ryhtynyt selvittämään. Valituksia on hylätty parikymmentä ja jäljellä on vielä noin 200 samanlaista valitusta. Hallinto-oikeuden mukaan tietokone ja tabletti ovat nykypäivänä tv-vastaanottimia siinä missä televisiokin, vaikka niitä ei ensisijaisesti käytettäisi televisiolähetysten katseluun.

Alkuvuonna kerrottiin, että Radiotjänst ottaa entiseen tapaan yhteyttä ihmisiin, jotka eivät maksa lupamaksua. Nyt vain selvitetään talouden laitevalikoima älypuhelimia myöden.

TV-lupamaksujärjestelmä säilyy Ruotsissa ainakin tämän vuosikymmenen, kertoi maan kulttuuriministeri Lena Adelsohn Liljeroth ennen juhannusta. Maassa on kuitenkin selvitetty vaihtoehtoisia rahoitusmalleja, kuten veroluonteista maksua.

Ruotsin tv-luvan suuruus on 173 kruunua kuukaudessa (noin 19,55 euroa).

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

125.6.2013 11:22

Tai miten olisi käyttäjätunnukset, joilla pääsee katsomaan striimiä. Tunnukset kaikille lupamaksua maksaville

225.6.2013 11:49

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Taeco:
Tai miten olisi käyttäjätunnukset, joilla pääsee katsomaan striimiä. Tunnukset kaikille lupamaksua maksaville
No eihän sellaista voisi tehdä, sehän voisi olla järkevä ja toimiva ratkaisu. Parempi vain ottaa hakuammuntana kaikilta vähän rahaa ihan siltä varalta, jos he nyt joskus sattuvatkin ohimennnen katsomaan tv:tä.

Tavallaan Suomen nykyinen veromalli on parempi kuin lupamalli, sillä nyt ei jouduta taistelemaan siitä mikä laite lasketaan tai kytätä käyttäjiä ja heidän omistamia laitteita. Nyt joudumme kuitenkin vain seuraamaan vierestä kun verotettava summa kasvaa koko ajan ja kuluttajat eivät saa summan suuruuden verran vastiketta.

325.6.2013 12:29

Eiköhän sen pienen verosumman edestä kymmeniltä ilmaiskanavilta jotain katateltavaa aina löydy jokaiselle ja ellei katateltavaa niin kuuntelee musiikkia monilta kymmeniltä kanavilta. Pienemmäksi ne minuutit jää mitä Teosto yrittää joka paikasta nyhtää lisää.

Teve lupa on oikeus katsoa tv ohjelmia kyseisessä maassa ja tämä kattaa myös nykyisin vanhan radio luvan. Painotan sanaa oikeuden katsoa koska joku kumminkin sano että on mainos taikka maksukanavat. Niillä ei ole merkitystä, koska sinulla täytyy ensin olla oikeus katson niitä.


”siis ihan jotain muuta”

425.6.2013 14:46

Lainaus:
sinulla täytyy ensin olla oikeus katson niitä.

Pitäisikö kaikkia muitakin yksityisten tahojen tarjoamia palveluita varten olla maksu, jos pääosin valtion omistama yritys tarjoaa samanlaisia palveluita?

525.6.2013 15:08

Ja vitut sanon minä.

625.6.2013 18:41

Ähäkutti! -sanon minä.
Yleensä otetaan mallia ruotsista, huonotkin. Entäs nyt?


Kun älyttömät käskee haluttomat tekemään mahdottomat, syntyy projekti.
-Acer Aspire ES1-711-Win10-64bit-Firefox57.0=päivittää aina uusimman version...

726.6.2013 10:40

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ackalin:
Teve lupa on oikeus katsoa tv ohjelmia kyseisessä maassa ja tämä kattaa myös nykyisin vanhan radio luvan. Painotan sanaa oikeuden katsoa koska joku kumminkin sano että on mainos taikka maksukanavat. Niillä ei ole merkitystä, koska sinulla täytyy ensin olla oikeus katson niitä.


Väärin. TV-lupa on rahoituskeino yleisradiolle. Muut kanavat ovat tv luvan ulkopuolisia. Televisiolupa ei ole liity mitenkään oikeuteen katsoa televisiota. Tv-lupa piti ennen maksaa aina jos omistaa television, koska silloin oli mahdollista katsoa YLEn kanavia. Hyvin on YLEn propaganda uponnut näemmä ihmisiin.

826.6.2013 18:43

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti johtaja59:
Lainaus:
sinulla täytyy ensin olla oikeus katson niitä.

Pitäisikö kaikkia muitakin yksityisten tahojen tarjoamia palveluita varten olla maksu, jos pääosin valtion omistama yritys tarjoaa samanlaisia palveluita?
Eikö sitten ole? Vai saako nykyään jotain ilmaiseksikin?

e:typo
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 27.6.2013 @ 19:54

926.6.2013 21:03

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti johtaja59:
Lainaus:
sinulla täytyy ensin olla oikeus katson niitä.

Pitäisikö kaikkia muitakin yksityisten tahojen tarjoamia palveluita varten olla maksu, jos pääosin valtion omistama yritys tarjoaa samanlaisia palveluita?
Ei siten sitten ole? Vai saako nykyään jotain ilmaiseksikin?
älypuhelin ei ole mikään syy vaan selitys melkein kaikki puhelimet on nykyjään älypuhelimia paikallinen TO-Mafia taas kiristää sillä "meidän" pakkomielteellä, itse en omista telkkaa tai käytä ylen p*skoja palveluita mutta silti joudun maksaan yksityiselle yritykselle tukea jolla on hitunen valtionomistusta, yritys on yritys ja sen on parempi jäädä siihen liialla yrittämisellä ei pääse mihinkään muuta kuin konkurssiin jos on niin, niin menkööt siinä ei voi muutakun syyttää itseään.

1027.6.2013 19:56

Yksityinen yritys jolla hitunen valtionomistusta? Mä vähän valaisen sua. Yle on n.99%:sti valtion omistuksessa.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
3 kommenttia
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
2 kommenttia
Googlelle valtavat sakot – EU vaatii Googlea purkamaan Android-sääntelyä Googlelle valtavat sakot – EU vaatii Googlea purkamaan Android-sääntelyä (18.7.2018 16:33)
Euroopan komission on määrännyt Googlelle 4,34 miljardin euron sakon yhtiön hakukoneen määräävää markkina-asemaa vahvistavien laittomien käytäntöjen vuoksi. Käytännössä kyse on siitä, että Google ....
6 kommenttia
Spotify muutti välimuistin tyhjentämistä – Ei pakota poistamaan ladattuja musiikkikappaleita Spotify muutti välimuistin tyhjentämistä – Ei pakota poistamaan ladattuja musiikkikappaleita (18.7.2018 06:48)
Spotify on tehnyt Android- ja iOS-sovelluksiinsa viimeisten viikkojen aikana pienen muutoksen, mutta se helpottaa monen kuuntelijan elämää ratkaisevasti. Ainakin arjessa on yksi ensimmäisen ....
1 kommentti
Virtuaalilasit ottavat harppauksen eteenpäin – Vain yksi johto riittää Virtuaalilasit ottavat harppauksen eteenpäin – Vain yksi johto riittää (18.7.2018 06:30)
Seuraavien sukupolvien VR-lasien käyttömukavuus voi olla täysin toista luokkaa kuin nykyään, sillä VirtualLink-konsortio on esitellyt uuden USB-C-liitäntään pohjautuvan standardin, joka mahdollistaa ....
1 kommentti

Uutisarkisto