AfterDawn: IT-alan uutiset

Vuoden päästä EU-maissa voi soitella ja surffata kuin kotona konsanaan

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 14.6.2013 17:43 Kommentteja (19)

Vuoden päästä EU-maissa voi soitella ja surffata kuin kotona konsanaan

EU-komissio on päättänyt vauhdittaa telealan lainsäädännön muutoksia. Merkittävimmät muutokset koskevat verkkovierailumaksuja, jotka on tarkoitus poistaa kokonaan ensi vuoden kesäkuusta lähtien.
Operaattorit eivät ole olleet erityisen innoissaan komission suunnitelmista. Operaattoreiden etujärjestön FiComin mukaan verkkovierailusta operaattoreille syntyvät kulut eivät katoa mihinkään lakimuutoksella, mikä saattaisi johtaa datapakettien hintojen nousuun. EU-komission laskelmien mukaan operaattorit jäisivät kuitenkin pidemmällä tähtäimellä voitolle, kun puhelinta käytettäisiin ulkomailla aiempaa vapaammin.

Roaming-maksujen poiston lisäksi EU aikoo avata telealan kilpailua unionin alueella. FiCom näkee kilpailun avaamisen uhkana suomalaisille operaattoreille, joiden resurssit eivät riitä kilpailemaan eurooppalaisten operaattorijättien kanssa esimerkiksi taajuushuutokaupoissa.
Sanomalehti Telegraphin lähteen mukaan markkinoiden yhdistäminen onkin yksi uudistuksen tavoitteista. Komission näkemyksen mukaan 27 jäsenmaahan sirpaloituneet markkinat estävät alalle kipeästi tarvittavia investointeja. Euroopassa on tällä hetkellä noin sata operaattoria kun Yhdysvalloissa toimii vain neljä. "Tilanne ei ole kestävä, jos aiomme avata yhteiset sisämarkkinat ja investoinnit. Euroopassa on nykyisellään vähemmän 4G-kaistaa kuin Afrikassa", Telegraphin lähde kuvailee.

Kepin lisäksi komissio tarjoaa operaattoreille porkkanoita yhtenäisempien sisämarkkinoiden luomiseen. Uudistuspaketissa on tarkoitus esimeriksi yhtenäistää taajuuksien myyntiä sekä helpottaa muissa maissa toimimista myöntämällä laajempia toimilupia keskitetysti.

Uudistusten yksityiskohdat on tarkoitus hioa valmiiksi seuraavan kuuden kuukauden aikana.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

19 kommenttia

114.6.2013 18:39

Eli pieneneekö kuluttajan maksut, kun vierailee vieraan valtion verkon alueella? Voiko yhdellä liittymällä käyttää mobiilinettiä missä päin EU:n aluetta tahansa? Mitä tämä siis käytännössä tarkoittaa?


hasa diga eebowai

214.6.2013 19:12

Tarkoittaako tämä sitä, että hinnat nousee entisestään suomessa? Jostainhan rahat on saatava!

314.6.2013 19:44

Aika syvältä, mutta ei yllätä. Toisin sanoen paljon matkailevat rikkaat liikemiehet (yritykset), poliitikot (valtio) yms. saavat puhelunsa paljon halvemmalla ja Pertti Peruspena maksaa heidän puhelunsa korotetuilla kotimaan puheluilla.

414.6.2013 20:09

En tunne itseäni rikkaaksi liikemieheksi enkä poliitikoksi, mutta koen tämän hyvänä. Totuus kuitenkin on että jostainhan operaattorin ottavat rahat. Mielestäni nykyään on halvat liittymät.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 14.6.2013 @ 20:10

PÖYTÄKONE; Gigabyte GA-Z77X-D3H | INTEL 2550K @ 4,5 Phanteks ph-tc14cs | XFX R9 280X Black Double Dissipation Edition | Grandia GD08 | HyperX 2x4GB | Corsair TX550M 550W | Corsair 60GB SSD
HTPC/SERVER; Asus F1A75-M | A8 3850 Llano with Kozuti | HyperX 4GB | Grandia GB05B | 2 X Western Digital 1,5TB | Corsair TX550M 550W
REITITIN: Asus RT-N66U

514.6.2013 21:22

Vihdoin ja viimein tämä "Suomalaisten" operaattoreiden monopoli tulee päätökseen!

614.6.2013 21:54
AfterDawn Addict

Tämä kuulostaa ainakin hyvältä...


890GX Extreme3,Phenom II X6 1055T,Mugen 2,GTX 460 OC,Kotelo R3,HyperX 2x2GB DDR3 1600MHz,Kiintolevy F3 1TB,
Blu-ray,Antec TruePower 550W,BenQ 24LED,Acer V223HQ,Creative Gigaworks T3,Razer Arctosa,Logitech G400,Siberian V2 Blue Edition,G27 Ratti,Asus X5DC läppäri,Samsung 6-sarjan 40,PS3 320Gb,NuForce NE700X,Brother MFC-J6710DW, Nokia Lumia 800, Motorola Razr Maxx, B&W C5 mobile headphones

714.6.2013 23:02

Yhtäkkiä jenkkihinnoittelu liittymille, eli hinnat kertaa kolme nykyisestä. Sitten tippuu taas vähän, kun muutama iso operaattori valtaa kaikkista EU-maista tilaa, ja pitää hinnat samana tiettyjen hintaluokkien maissa, jne. Sitten ne onkin määräävässä markkina-asemassa ja kiskoo rahaa.

815.6.2013 00:19

Kuka tätä pitää pahana. On aika rajoittava tekijä, kun ei voi käyttää dataa ulkomailla, kun 1 Mt maksaa 0.85 euroa . Siinä lataat yhden nettisivun, niin useampi euro mennyt jo ellei useampi kymmen.... Nuo hinnat siis ainakin virossa ja saksassa missä on tullut viimeksi poikettua. Muualla voipi olla kalliimpaa...

915.6.2013 10:44

Lainaus:
Vihdoin ja viimein tämä "Suomalaisten" operaattoreiden monopoli tulee päätökseen!

Lainaus:
Sitten tippuu taas vähän, kun muutama iso operaattori valtaa kaikkista EU-maista tilaa, ja pitää hinnat samana tiettyjen hintaluokkien maissa, jne

EU:ssa on operaattoreiden kannalta valitettavasti useampi maa, joihin ei kannata juuri laajentua, koska kyseisissä maissa on liian vähän potentiaalisia asiakkaita ja oman verkon rakentaminen näihin maihin ei kannata.

Esim. Suomi kuuluu näihin maihin, joten uskon jatkossakin, että nykyinen valtakolmikko pitää maan markkinat hallussaan. Elisakin osti juuri KYMP:in pois markkinoilta
http://www.kymensanomat.fi/Online/2013/...2013315862815/4

1015.6.2013 11:12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti samfin:
Kuka tätä pitää pahana. On aika rajoittava tekijä, kun ei voi käyttää dataa ulkomailla, kun 1 Mt maksaa 0.85 euroa . Siinä lataat yhden nettisivun, niin useampi euro mennyt jo ellei useampi kymmen.... Nuo hinnat siis ainakin virossa ja saksassa missä on tullut viimeksi poikettua. Muualla voipi olla kalliimpaa...
Sellaiset jotka ei matkustele kuin ehkä kerran vuodessa rajojen ulkopuolella, eli pslttiarallaa 95% kantaväestöstä.

1115.6.2013 11:35

Lainaus:
Euroopassa on tällä hetkellä noin sata operaattoria kun Yhdysvalloissa toimii vain neljä.
Joo ja sielläpä asiat onkin paljon paremmin. Helvetinmoinen hintakartelli, "unlimited data" maksaa 50 dollaria kuussa ja datacappi siitä huolimatta muutaman gigan. Katvealueita aivan helvetisti, suurissa kaupungeissa toimivuus kaikilla operaattoreilla vähän niin ja näin.

1215.6.2013 12:20
KalikoJak
Inactive

Siitähän riemu repeäisi, kun hommais vaikka Turkkilaisen liittymän tänne Suomeen ja sitten pitäisi hoitaa jokin pikainen juttu asiakaspalvelun kanssa. :D

Auttaako kuluttajavirasto tilanteessa, jossa ulkomaalainen operaattori kusee liittymäasiasi?

Myönnettäköön, että tuskin kukaan ostaa mitään hämärältä operaattorilta ulkomailta, mutta tuli vaan mieleen. Pidän kyllä kovasti tästä mallista ja toivon, että tulee heti markkinoille kun mahdollista.


Asus P8Z77-V LX2, i5-3570K, Corator DS, Asus HD7870, 8GB 1600 Mhz DDR3, 120GB Agility 3 + F3 1TB, SAGA II 500W, NZXT Hades, 24" Full HD.

1315.6.2013 15:36

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti arcanix:
Joo ja sielläpä asiat onkin paljon paremmin. Helvetinmoinen hintakartelli, "unlimited data" maksaa 50 dollaria kuussa ja datacappi siitä huolimatta muutaman gigan. Katvealueita aivan helvetisti, suurissa kaupungeissa toimivuus kaikilla operaattoreilla vähän niin ja näin.
Toihan kuulostaa ihan saunalahdelta (elisa), soneralta ja dna:lta. On se kumma kun ei edes GSM signaalit toimit kotona/työpaikalla, mutta niiden välissä on vähän niin ja näin. Kaikkia kokeiltu jo ja ei toimi ni ei toimi. Kehtaavat vielä velottaa toimimattomasta liittymästä. Ennenkuin kukaan näsäviisas ehtii, niin tämä kokeiltu kahdella eri puhelimella.

1415.6.2013 20:41

Hyvää kehitystä kerrankin, ei tarvitse enää puhelimesta yhteyksiä katkaista kun matkustaa (pysyen EU:n alueella). Erinomaista. Mukava lukea vaihteeksi jotain positiivista.

1517.6.2013 13:00

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti daim0n:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti samfin:
Kuka tätä pitää pahana. On aika rajoittava tekijä, kun ei voi käyttää dataa ulkomailla, kun 1 Mt maksaa 0.85 euroa . Siinä lataat yhden nettisivun, niin useampi euro mennyt jo ellei useampi kymmen.... Nuo hinnat siis ainakin virossa ja saksassa missä on tullut viimeksi poikettua. Muualla voipi olla kalliimpaa...
Sellaiset jotka ei matkustele kuin ehkä kerran vuodessa rajojen ulkopuolella, eli pslttiarallaa 95% kantaväestöstä.

Näinhän se on. Suurin osa tästä ei hyödy ollenkaan.

Vielä sitten ajattelemisen aihetta. Jos ulkomaille menee lomailemaan, niin on hyvä irrottautua tietoverkosta. Voi viettää oikeasti kivan ja rentouttavan loman. Ei tarvitse sitten häpeissään kertoa tutuille että vietti koko Turkin loman facebookissa.

Eikä liikemiehetkään tästä hyödy. Eivät maksa puhelinlaskujaan kun firman kännyt käytössä.

Eli oikeita hyötyjiä on vähän. Kärsijöitä on taas valtavasti yleisen hintatason nousun myötä...
Tietokone + Chord Hugo + Grado GS2000e = heaven

1617.6.2013 18:49

Hyötyjät ovat yritykset, valtiot ja muut yhteisöt, jotka maksavat alaistensa puhelut.

1717.6.2013 18:52

Eli toisin sanoen, koska poliitikkojen puhelut (myös yksityiset puhelut) muuttuu halvemmaksi = "Hei, me tienataan tällä!" :D

1817.6.2013 21:22

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti daim0n:
Hyötyjät ovat yritykset, valtiot ja muut yhteisöt, jotka maksavat alaistensa puhelut.

Eli suomeksi rikkaat hyötyy ja köyhiä vedetään turpaan.


Tietokone + Chord Hugo + Grado GS2000e = heaven

1926.7.2013 15:36

EU tulee laittamaan eurooppalaiset kännykkäoperaattorit yhteen muutamaksi operaattoriksi koko EU-alueella mutta siitä seuraa että ei ole enää kilpailua. Tämä yhteenliittäminen tulee siitä että maitten väliset tiedonsiirrot on saatava hyvin paljon nopeammmiksi kuin nyt ja tämä vaatii pääomia joita on vain suurilla operaattoreilla.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto