AfterDawn: IT-alan uutiset

Pirate Bay -perustajaa syytetään "skandinavian suurimmasta tietomurrosta"

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 7.6.2013 16:04 Kommentteja (11)

Pirate Bay -perustajaa syytetään "skandinavian suurimmasta tietomurrosta" Pirate Bay -perustajana tunnetuksi tullut Gottfrid "anakata" Svartholm Warg on joutunut taas tietomurtokohun keskelle. Uusi tapaus on jo toinen raskas syytös vielä Pirate Bay -tuomiotaan istuvalle Svartholm Wargille.
Tuoreimpien syytösten mukaan Svartholm Warg ja tanskalainen 20-vuotias mies murtautuivat Tanskan poliisin ajokorttirekisteriin ja Schengen-alueella etsittyjen henkilöiden rekisteriin. Murtautujien käsiin on päätynyt muun muassa yli neljä miljoonaa kappaletta henkilötunnuksia. Murtautujien väitetään saaneen haltuunsa myös tunnukset salasanoineen 10 000 poliisin ja verovirkailijan sähköposteihin. Kaikkia rekistereitä hallinnoi iso amerikkalainen it-yritys CSC.

Erityisesti henkilötunnusten tietokannan joutuminen vääriin käsiin on aiheuttanut skandaalin tanskassa, sillä henkilötunnuksia käytetään laajalti tunnistamiseen eikä syntymäajasta koostuvan numeron vaihtaminen onnistu helposti. Politiken-lehden haastattelema Tanskan tietoturvaviranomaisen DK-Certin edustaja pitää tapausta erityisen vakavana, koska viranomaiset eivät voi olla täysin varmoja, että tietoja ei ole muutettu murtojen yhteydessä. Myös tanskalaisen tietoturvayhtiön CSIS:n toimitusjohtaja Peter Kruse pitää tapausta merkittävänä. "Kyseessä on kiistatta Skandinavian suurin tietomurto ikinä", Kruse kommentoi Politikenille.
Svartholm Warg on juuri vastannut edellisiin tietomurtosyytöksiin Ruotsissa, jossa miestä epäillään IT-palvelutalo Logican ja Nordean järjestelmiin murtautumisesta. Murron yhteydessä Svartholm Wargin kerrotaan yrittäneen siirtää noin 7,5 miljoonan ruotsin kruunun eli 658 000 euron verran rahoja eri tileille, siinä kuitenkaan onnistumatta.

Ars Technican mukaan Svartholm Wargia kuitenkaan tuskin luovutetaan Tanskaan oikeudenkäyntiä varten, ainakaan ennen kuin mies on istunut mahdollisen Logica-murrosta saamansa tuomion. Ars Technican haastattelema Svartholm Wargin asianajaja ei pidä päämiehensä mahdollisuuksia erityisen hyvinä. "Syyttäjä on vaatinut neljän vuoden vankeustuomiota. En usko, että se tulee tapahtumaan, tulossa on todennäköisesti 2,5 vuoden tuomio. Jos käy tuuri, niin vain kaksi vuotta", asianajaja kommentoi.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

11 kommenttia

17.6.2013 16:50

Kuinka sopivasti löytyi taas julkinen syyllinen.

27.6.2013 17:28

Lainaus:
Kaikkia rekistereitä hallinnoi iso amerikkalainen it-yritys...

No johan nuo tiedot ovat ihan alusta-alkaen vapaaehtoisesti vuodettu jenkkien vakoiluviranomaisille...

37.6.2013 22:59

Kuulostaa joko lavastukselta tai todella huolimattomalta tietojensäilytykseltä.

48.6.2013 11:02

jooh, ilmiselvästi tekijänöikeusmafia, joka siis on olemssa vain aD:n kesksutelupalstan viesteissä, on lavastanut viattoman sivullisen syylliseksi. Koko juttu haisee niin pahasti illuminatille että ei voi kuin ihmetellä miten menee lampaille läpi.

58.6.2013 11:31

Nyt kun USA:n harjoittama verkkovakoilu NSA:n kautta on paljastettu julkisesti, ei voi välttyä ajatukselta että järjestelmällä voidaan tehdä tahallaan piraatteja rikollisiksi, se ei liene vaikeaa. Samat tahot saattavat tutkia asiaa, jotka murtautuvat toisten nimissä ja toisten koneiden kautta erilaisiin palveluihin valtiotason urkintajärjestelmien kalustolla. Kenestä vaan saadaan verkkorikollinen tempuilla joista seuraa vuosien kakku ja haittaa. Tämä on varoitus tietotekniikkaguruille, ettei Wikileaks-tyylistä toimintaa tai kehittyneitä hyvin organisoituja tiedostonjakojärjestelmiä suvaita, muutenhan joku voi keksiä murtautua NSA:n ja FBI:n Prism-järjestelmään ja julkaista ketä siellä on vakoiltu ja kuinka laajasti.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.6.2013 @ 11:37

68.6.2013 17:23

Vittu ku folio on loppu..


Intel i7 4770K , 8GB Kigston ram , Asus GTX 670 DirectCU2 , Cougar CM 550W , MSI MPower Max , Fractal Design R4 , Windows 7 Home Premium , Benq G2412 HD , Logitech G710+ Samsung galaxy S2.

78.6.2013 23:29
gfggrdgf
Vahvistamaton

Ja IT konsultit kumartavat pilvipalveluilleja missäs se sitten sijaitsevat. Täällä sentään murtautujien pitää nähda hieman vaivaa murtoihin ja voi kauhea kuinka suuria rikollisia he ova. Sen sijaan suurin osa yrityksistä oikein tyrkyttää tietonsa USA:aan. Tyhmiä kun ovat.

89.6.2013 15:14

Itsehän en pilvipalveluihin tallentaisi kryptaamattomana mitään.

912.6.2013 20:40

Ne pilvet on sellasii että kyllä ne oikeesti kannattaa...mutta no hätä sillä suomessa on IBM:ä konesali josta saa pilveä kans.
Si iha vinkkinä niin ne konsultit suosii pilveä ja yritykset arvostaa,koska se on iha pirullisen kustannustehokasta loppupeleissä...tietenkin jos on varaa oma konesali perustaa niin mikäs siinä.

1015.6.2013 19:55

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Donut200:
Vittu ku folio on loppu..
NSA ja Echelonkin olivat foliohattujen salaliittoteoriaa vuoteen 2000 asti.

Wikipedia:
"Yhdysvallat kielsi vuoteen 2000 asti ECHELONin ja sitä johtavan NSA:n olemassaolon väittäen sitä pelkäksi salaliittoteoriaksi".

1115.6.2013 19:56

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Sove92:
Itsehän en pilvipalveluihin tallentaisi kryptaamattomana mitään.
Ja millainen kryptaus on turvallista?

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto