Opera Next 15 tuli jakoon, konepellin alla hyrrää WebKit

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 28.5.2013 16:37 Kommentteja (8)

Opera Next 15 tuli jakoon, konepellin alla hyrrää WebKit Opera on julkaissut uuden version Opera-selaimestaan. Yhtiön mukaan selain on kirjoitettu alusta asti uudelleen.
Operan Speed Dial -valikko on saanut tuen kansioille, joita voi luoda helposti raahaamalla ikoneita päällekkäin. Uusi yhdistetty hakutoiminto löytää nyt myös kirjanmerkkien sisällön.

Täysin uusi toiminto on Discover, joka nimensä mukaisesti tarjoaa käyttäjälle mielenkiintoiseksi arvioituja sisältöjä eri aihealueilta. Tarjolla on valikoimaa ruoanlaitosta tekniikkaan, talouteen ja urheiluun. Toinen uusi tulokas on Stash, joka muistuttaa kirjanmerkkejä, mutta on Operan visioissa tarkoitettu enemmän lyhyempiaikaiseen tutkimukseen kuten kaikkien lomamatkaan liittyvien linkkien tallentamiseen yhteen paikkaan tai esimerkiksi nettikauppojen mielenkiintoisten tavaroiden listaamiseen myöhempää tarkastelua varten.

Uusien ominaisuuksien lisäksi selaimesta on myös karsittu pois ylimääräistä, kun integroitu sähköpostiohjelma on nyt irrotettu omaksi erilliseksi sovelluksekseen.Suurin muutos selaimessa ei suoranaisesti näy näyttäjälle. Opera Next perustuu WebKit-selainmoottoriin yhtiön aiemmin käyttämän ja itse kehitetyn Presto-moottorin sijaan. WekKit ei kuitenkaan ole Operalle lopullinen ratkaisu, vaan yhtiö aikoo tulevaisuudessa siirtyä Googlen kehittelemään Blink-moottoriin, joka perustuu WebKitiin.

Opera esittelee uudistunutta selainta myös videolla:Edit 18:03: Tarkennettu ulkoasun muutosten mittakaavaa.
Edit 23:13: Kuten kommenteissa korjattiin, selaimen virallinen nimi tulee lopullisen julkaisun jälkeen olemaan Opera.

Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

128.5.2013 16:47

Toivottavasti työpöytäpuolella ei ole mopo karannut yhtä pahasti kuin mobiilipuolella ja vältetään Opera Mobile 14 -tyylinen fiasko. Uskon kyllä että Operalla edelleen osataan hyvä selain tehdä, mutta ei se näemmä estänyt korvaamasta Androidin ylivoimaisesti parasta selainta hirveällä kuralla.

228.5.2013 17:25

Aika köyhä uutinen, eihän tällä ole vanhan Operan kanssa mitään tekemistä, lähes kaikki mitä vain voi Operasta poistaa, on poistettu. Joten mitä tuttua sinne nyt sitten on jäänyt kuten uutinen niin tietäväisenä kertoo? Taitaa Opera olla aika vieras selain :D328.5.2013 18:02

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti yamaneko:
Taitaa Opera olla aika vieras selain :D
No omaan silmääni se näytti suhteellisen tutulta, mutta niinkuin arvelit, niin Opera ei tosiaan ole pääasiallinen selaimeni :) Korjataanpa nyt sitten tuota väitettä...

428.5.2013 18:19

Ei Operan nimi ole nykyään Opera Next, kuten uutisessa virheellisesti lukee. Opera on käyttänyt Opera Next nimeä jo pidemmän aikaa kehitysversioissaan tehdäkseen kaikille mahdollisimman selväksi mikä on stabiili- ja mikä kehitysversio. Lopullinen tuote tulee olemaan Opera, kuten aina ennenkin.

Opera ei julkaissut tästä Linux buildia, joten en ole päässyt testaamaan tätä itse, mutta kommenttien mukaan tämä on äärimmäisen riisuttu versio. Sähköpostiohjelman lisäksi synkronointi (Opera Link), Opera Wand, RSS, yksityisen välilehdet, välilehtiroskakori, välilehtien pikakuvakkeet, pystysuorat välilehdet, sisällön filtteröinti, vasen valikko, käyttöliittymän kustomointi, geolokaatio, hiirieleet, omat pikanäppäimet, muistiinpanot, MDI ja omat tiedot on poistettu. Tuntuu, että kaikki mikä tekee Operasta Operan on saanut lähteä. Osaako joku sanoa onko tässä Dragonflytä? Pitää toivoa, että tämä on vain hyvin varhainen versio johon ei olla ehditty implementoimaan kaikki ominaisuuksia, sillä nyt vaikuttaa sille, että Opera yrittää tarjota vain vaihtoehtoista käyttöliittymää Chromelle.

Ja ne ketkä ihmettelee miksi ihmeessä tämä on Opera 15, eikä Opera 13, niin Operan lehditötiedotteen mukaan he päättivät hypätä versioiden 13 ja 14 yli, sillä he antoivat sen uuden Android Operan versioksi 14 ja koska tässä on uudempi versio WebKitistä niin sille piti antaa suurempi numero kuin Android versiolle. Tämä julkaisu alkaa pikkuhiljaa tuntumaan ihan aprillepilalle.

http://my.opera.com/desktopteam/blog/opera-next-15-0-released

http://business.opera.com/press/releases/desktop/2013-05-28

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 28.5.2013 @ 19:13

528.5.2013 19:58

Kyllä näyttää aika tutulle selaimelle, mutta kuitenkin paljon muuttuneena versiona, mutta ilmeisesti tämä on joku betaan verrattava versio niin ei voi kovin runsaasti arvioida, mutta hyvin tehty tähän asti, parempi(ulkonäöltään ja toimivuudeltaan) ja helpompi käyttää kuin aikaisemmat versiot.

628.5.2013 21:54

Melkoisen surkeaa uutisointia tosiaan. Selaimen nimi ei ole vaihtunut yhtään mihinkään vaan Next nimitys on ollut aikaisemminkin käytössä ERILLISELLE(!) kehitysversiolle selaimesta. Hyvin onnistuitte missaamaan koko opera nextin idean.

728.5.2013 23:11

Eikö sanalle moottori löydy mitään muuta vastinetta? Ymmärtäisin jos esim. tietokoneen/pelikonsolin kotelon raudoista puhutaan moottoreina mutta joku softan "moottori"?

828.5.2013 23:15

Ei näin... Testasin omalla koneella tätä ja VAIN PARI ASIAA ON PAREMPAA: Nopeampi ja se et selain on kevyempi. Bugeja löytyy sekä ominaisuuksia poistettu, nyt Opera Link ei ole enää integroitu selaimeen, selain kaatuu Opera-valikkoa klikkaessa, välilehteä ei voi vetää suoraan kirjanmerkit palkkiin (mihin sekin on kadonnut?) eikä pehmeää ja mielyttävää scrollausta ole. Paljon on muitakin puutteita, tuntuu et ei olla missään Operassa enää, enemmin Chromessa. Lähes kaikille alustoille tarjolla oleva suosikkiselaimeni on melkein pilattu. Milloin mahtaavat pilata Opera Minin?

Androidin uusittu Opera vasta surkee onkin, ei Flashia (Flashia käytetään sivuilla enemmän kuin HTML5:ttä), raskas, hidas, kaatuilee, syö muistia, Opera Link ei ole enää siinäkään integroitu ja ruma käyttöliittymä verrattuna vanhaan Mobileen.

Toivottavasti tekevät tästä hyvän, kun lopullinen versio tulee, myös Android-versiosta..

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

TSMC yllättyi – Korottaa investointejaan 5 nanometrin tuotannon lisäämiseksi TSMC yllättyi – Korottaa investointejaan 5 nanometrin tuotannon lisäämiseksi (22.10.2019 06:21)
Puolijohdevalmistaja TSMC aikoo yllättäen lisätä investointejaan vielä tälle vuodelle. Aiemmin ilmoitetun 11 miljardin dollarin investointikulujen sijaan yhtiö on korottanut koko vuoden investoinnit ....
Photoshopin lisäksi myös Illustrator on tulossa iPadille Photoshopin lisäksi myös Illustrator on tulossa iPadille (22.10.2019 06:04)
Piirto-ohjelmien suvereeni markkinajohtaja Adobe lupasi jo vuosi sitten, että se julkaisee "oikean" Photoshop-kuvankäsittelyohjelman iPadille tämän vuoden aikana. Täysiveristä Photaria ei ole ....
Jaatko Netflixin muiden kanssa? Ei hätää, vaikka yhtiö etsii ratkaisuja pulmaan Jaatko Netflixin muiden kanssa? Ei hätää, vaikka yhtiö etsii ratkaisuja pulmaan (21.10.2019 21:04)
Yhtä kauan kuin Netflix on ollut merkittävä suoratoistopalvelu, ovat käyttäjät jakaneet palvelun kirjautumistietoja perheen tai kaveripiirin välillä. Netflixiä asia ei ole liiemmin kiristänyt, ....
1 kommentti
Vuotaneet kuvat vahvistavat PlayStation 5:n prototyypin ulkonäön Vuotaneet kuvat vahvistavat PlayStation 5:n prototyypin ulkonäön (21.10.2019 20:30)
Sonyn viidennen sukupolven pelikonsoli on tulossa markkinoille ensi vuonna. Tässä vaiheessa laitteesta tiedetään tietysti vielä kovin vähän, sillä julkaisuun on todennäköisesti vielä noin vuosi aikaa. ....
Sadan tunnin akkukesto: arvostelussa Sennheiserin langattomat GSP 370 -pelikuulokkeet Sadan tunnin akkukesto: arvostelussa Sennheiserin langattomat GSP 370 -pelikuulokkeet (21.10.2019 20:14)
GSP 370:t ovat tunnetun kuulokevalmistajan ehkä vähän vähemmän tunnetun pelilaiteosaston uusin tuotos. Sennheiserin langattomat uutuuskuulokkeet lupaavat loistavaa äänenlaatua ja jopa sadan ....

Uutisarkisto