Google+ uudistui näyttävämmäksi - valikoi ja käsittelee kuvat automaattisesti

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 16.5.2013 12:30 Kommentteja (5)

Google+ uudistui näyttävämmäksi - valikoi ja käsittelee kuvat automaattisesti Googlen autioksi jäänyt Google+-palvelu on kokenut merkittävän muutoksen, joka esiteltiin eilen Google I/O -tapahtumassa. Muutoksia on tapahtunut ulkoasussa ja palvelu on oppinut uusia temppuja erityisesti valokuvien hallintaan liittyen.
Suurimmat uudistukset keskittyvät paljolti palvelun etusivun eli uutisvirran asetteluun. Sisältö on aiemman allekkaisen listan sijaan järjestetty Google Now -sovellusta muistuttaviin kortteihin kolmessa eri palstassa. Ratkaisu on selvästi saanut vaikutteita myös Pinterestistä. Google hehkutti lisänneensä palveluun myös syvyyttä, lainaamalla Twitterin hashtagit, mutta automatisoimalla niiden luomisen suoraan viestin sisältöä analysoimalla. Hashtagia klikkaamalla saa nähtäväkseen samaan aihepiiriin liittyviä kuvia ja viestejä. Automaattiset tagit voi myös halutessaan kääntää pois päältä omassa viestissään.

Ulkonäköön liittyvien uudistusten lisäksi Google on tehnyt merkittäviä parannuksia palvelun tapaan hallinnoida kuvia. Uudistusten avainsana on automaatio, jossa Google on kehittymässä suorastaan pelottavan hyväksi valtavien datavarantojensa analysoinnin tuloksena. Automaatiolla pyritään ratkaisemaan älypuhelinten myötä syntynyt ongelma suuren kuvamäärän hallinnoinnissa.

Kaikilla on roppakaupalla kuvia, joista kuitenkin vain osa on säilyttämisen arvoisia. Kun uudistuneeseen Google+-palveluun lataa esimerkiksi 500 kuvaa etelänlomalta, Google koostaa paketista automaattisen highlights-näkymän, jossa näytetään Googlen algoritmien parhaaksi arvioimat otokset. Kuvista poistetaan ali- ja ylivalottuneet otokset, huonosti tarkennetut kuvat, samanlaiset kuvat ja esiin nostetaan esimerkiksi perheenjäsenten kuvia, kuvia joissa on ihmisiä sekä esimerkiksi kuvia tunnetuista maamerkeistä, kuten Eiffel-tornista, jotka Google tunnistaa automaattisesti. Mitään ei luonnollisesti poisteta kokonaan, vaan kaikki kuvat voi edelleen katsoa eri näkymästä.

Google ei myöskään tyydy vain parhaiden kuvien etsimiseen vaan tarjoaa mahdollisuuden myös niiden automaattiseen paranteluun. Auto Enhance -toiminto tekee kuville perusparannukset kuten sätää resoluution, saturaation, kirkkauden ja väritasapainon parhaaksi arvioimakseen. Lisäksi Googlen algoritmi tunnistaa kuvista esimerkiksi kasvot ja kaiken näkyvän ihon ja korjailee kuvasta pois näpyt ja muut mahdolliset epätasaisuudet. Automaattinen parantelu on valinnainen ominaisuus ja lopputulosta on helppo verrata alkuperäiseen yhden nappulan painamisella.


Lisää automatiikkaa löytyy vielä Auto Awesome -toiminnosta, joka etsii palveluun ladattujen kuvien joukosta mahdollisuutta muodostaa kuvista erilaisia kokonaisuuksia. Esimerkiksi lyhyen ajan sisällä otettujen kuvien sisällöistä voidaan luoda gif-kuva liikkeellä, useampi samasta ihmisryhmästä otettu kuva voidaan automaattisesti yhdistää kokonaisuudeksi, jossa kaikki kuvattavat hymyilevät, samasta kohteesta otetut kuvat voidaan yhdistää panoraamaksi ja eri valotuksella olevat HDR-kuvaksi.

Kuvia voi ladata palveluun rajattoman määrän, kunhan niiden leveys on alle 2048 pikseliä. Täysikokoisille kuville Google tarjoaa 15 gigatavua maksutonta tilaa.

Muita Google+:n uudistuksia oli kuvien ja ulkoasun lisäksi Hangouts-toiminto, jonka suurimmat parannukset kuitenkin näkyvät muissa laitteissa. Uusi Hangouts yhdistää huhujen mukaisesti Googlen viestintäsovellukset samaan pakettiin, joka toimii eri laitteilla ja eri alustoilla (Android ja iOS), mahdollistaen myös videokeskustelut usealle ihmiselle samanaikaisesti.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

116.5.2013 12:43

Niin turhaa.


Win 10 Pro | Intel i7 8750h | GTX 1060 6GB | 32GB DDR4 | 500GB NVMe SSD + 1TB HDD

216.5.2013 12:48

Sinällään harmi ettei juuri kukaan G+:ssaa käytä (ainakaan Suomessa, itse tosin käytän joka päivä) sillä sovelluksena pesee FB:n täysin 100-0. Hienompi, nopeampi, parempi, toimii luotettavammin, paremmat ominaisuudet... Noh, toisaalta ihan mukava että ne pissikset pysyy siellä FB:n puolella. :)316.5.2013 13:05

Google + on ihan hyvä, se vain tuli liian myöhään. Minäkin käytän sitä kyllä, joskin harvakseltaan.
Uusi ulkoasu vaatii hiukan perusteellisempaa tutustumista että sitä voi oikein kommentoida.
Hieman arveluttaa tämä vallalla oleva tapa automatisoida kaikki. Algorytmi valitsee parhaat kuvat, säätää kohdalleen, tekee kaiken.
Vuosikymmeniä on tieteiskirjailiat pelotelleet kuinka koneet ottavat vallan. Eivät ota, me sysäämme sen valan niille ihan itse, parumme vielä jos koneet eivät jotain osaakaan.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.5.2013 @ 13:08

416.5.2013 16:23

G+:aan rekisteröidyin heti kun pystyin, mielenkiinnosta. Jakelin täälläkin kutsuja sinne. Eipä sitä ole tullut sittemmin varsinaisesti käytettyä. Pari kertaa olen käynyt katselemassa Nexus 7:n automaattisesti lähettämiä kuvia ja nyt MM-lätkän tiimoilta vähän käytin.

518.5.2013 23:02

Loistava uudistus erinomaiselta palvelulta. Harmi vaan, ku vähän ystäviä käyttävät tätä palvelua. Facebookista voisin luopua kokonaan, jos riittävästi kavereita siirtyisi käyttämään Google+:aa.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto