AfterDawn: IT-alan uutiset

Ranskassa harkitaan älypuhelinten ja tablettien laittamista verolle kulttuurin nimissä

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 14.5.2013 11:32 Kommentteja (12)

Ranskassa harkitaan älypuhelinten ja tablettien laittamista verolle kulttuurin nimissä Ranskassa harkitaan veroluonteisen maksun perimistä kaikista älypuhelimista ja tableteista, Reuters raportoi. Saaduilla tuloilla olisi tarkoitus rahoittaa kulttuuriprojekteja, jotka Ranskassa on perinteisesti haluttu pitää vapaiden markkinoiden ulkopuolella.
Uusi vero on vasta ehdotuksen asteella ja presidentti Francois Hollanden on tarkoitus tehdä päätös asiasta heinäkuun loppuun mennessä. Vastaavanlaista maksua maksavat jo television katsojat, tv- ja radio-ohjelmia lähettävät yhtiöt sekä myös internetpalveluiden tarjoajat. Koko järjestelmä on siis eräänlainen sekoitus vanhempaa suomalaista tv-lupamaksua sekä hyvitysmaksua, jota maksetaan erilaisista tallentimista.

Ranska on ollut viime aikoina useamminkin napit vastakkain amerikkalaisten internet-jättien kanssa. Hallitus esti äskettäin Yahoota ostamasta enemmistöosuutta ranskalaisesta Dailymotion-sivustosta. Sitä ennen Ranska yritti taivutella Googlea maksamaan korvauksia ranskalaisille lehtitaloille, sillä Google hyötyy niiden tekemään sisältöön linkkaamisesta. Kiista kuitenkin ratkaistiin Googlen maksamalla 60 miljoonan euron kertalahjoituksella uutistyötä tukevalle rahastolle.

Tägit: Ranska
Edellinen Seuraava  

12 kommenttia

114.5.2013 12:10

Ilmeisesti "viihdeteollisuus" taas koittaa löytää elättäjää itselleen verojen kautta.

Olisi se kiva itsekin vain olla "kulttuurin" tekijä ilman tulosvastuuta, veronmaksajien taatulla rahoituksella. Saisi ikuisesti vain lorvia "kulttuurin" nimissä.

Kun muut yrittäjät ja työntekijät ovat tulosvastuullisia eli jos homma ei toimi niin menee yritys ja työpaikka alta.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 14.5.2013 @ 12:51

214.5.2013 12:39

Lainaus:
"Companies that make these tablets must, in a minor way, be made to contribute part of the revenue from their sales to help creators," Culture Minister Aurelie Filipetti told journalists.

Hauskasti tokaistu, voisi olettaa, että sisällöntuottajat hyötyvät jo nyt näistä tableteista ja älypuhelimista, sillä ne kuitenkin lisäävät mahdollisuuksia kuluttaa viihdettä.

Tästä saa nyt sellaisen kuvan, että laitevalmistajat ja palveluntarjoajat ovat sisällöntuottajille jotain velka, sen sijaan että kysessä olisi mitenkään symbioottinen ja molempia hyödyttävä suhde.

edit. lainaukset.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 14.5.2013 @ 12:40

314.5.2013 12:55

Taas kulostaa niin älyttömältä...

414.5.2013 13:12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Ilmeisesti "viihdeteollisuus" taas koittaa löytää elättäjää itselleen verojen kautta.
Ei, kyllä kyseessä on ihan Ranskan omat kuviot. Sellainen mutu on ollut Ranskan kuvioista jo pidempään, että se tosiasia, että kaikki raha valuu amerikkalaisille firmoille (Google, Apple, Microsoft) niin netin puolella kuin laitepuolellakin on ollut liian kova paikka. Ranskahan on malliesimerkki näennäisesti kapitalismissa toimivasta sosialistisesta valtiosta, siellä syydetään verorahoja ihan joka ikiseen juttuun, joka koetaan olevan "Ranskan ylpeyden kannalta tärkeää" ja torpataan laeilla muunmaalaisia yrityksiä.

Youtube itsessään on ollut jo ihan valtava ongelma Ranskan gylddyyriväelle -- maassa, jossa radioasemat eivät saa soittaa kuin tietyn prosentin muunkielistä musiikkia, TV-kanavien sisällöstä valtaosa pitää olla Ranskassa tuotettua (ja lopun dubattua), jne. Sitten onkin media, jota ei voida kontrolloida ja jengi siirtyy sinne kuuntelemaan/katselemaan sitä mitä haluavat, eikä sitä mitä valtio on määrännyt katseltavaksi/kuunneltavaksi. Ja jonka omistaa amerikkalainen yritys.

Tämähän on vain jatkumoa tälle idiotialle, jossa Google joutuu maksamaan montakymmentä miljoonaa ranskalaisille sanomalehdille siitä, että niiden sivut näkyvät hakutuloksissa. Joku voisi kertoa, että heittämällä robots.txt:n sivun juureen hakukoneet eivät siellä sivulla enää koskaan käy..

Tällaisella ajatuslogiikalla varustettu maa voi aivan loogisesti perustella sen, että tabletteja pitää verottaa ja tulouttaa se raha ranskalaisille taiteilijoille, lehdille, muusikoille ja leffantekijöille.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 14.5.2013 @ 13:13

514.5.2013 13:48

@dRD

Ja miten tuo sinun teksti muutti tuota lausettani. Sitä samaa sinäkin sanot eli lainaan viimeisiä sanojasi.

Lainaus:
pitää verottaa ja tulouttaa se raha ranskalaisille taiteilijoille, lehdille, muusikoille ja leffantekijöille.
Tuo on suurimmaksi osaksi juuri "viihdeteollisuutta". Lainattuna siksi että ei ihan kaikki ole oikeastaan viihdettä.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 14.5.2013 @ 13:49

614.5.2013 14:11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
@dRD

Ja miten tuo sinun teksti muutti tuota lausettani. Sitä samaa sinäkin sanot eli lainaan viimeisiä sanojasi.

Lainaus:
pitää verottaa ja tulouttaa se raha ranskalaisille taiteilijoille, lehdille, muusikoille ja leffantekijöille.
Tuo on suurimmaksi osaksi juuri "viihdeteollisuutta". Lainattuna siksi että ei ihan kaikki ole oikeastaan viihdettä.
Juu, ei se sinänsä muuta mitään, muuta kuin täsmentää sitä, että taustalla ei niinkään ole Big Three -levy-yhtiökonsortio, MPAA tai kumppanit. Vaan pikemminkin nationalistit hallituksessa ja Ranskan oma media, nimenomaan lehdistö etunenässä.

Piti täsmentää, koska yleensähän taskuja on aina kaivamassa isot globaalit studiot tai isot globaalit levy-yhtiöt :-)

714.5.2013 16:54

Jos raha menee minne sen kuuluukin mennä, eli sisällön tekijoille, näin sen kuuluisikin olla. Sitä käykö Ranskan mallissakaan niin en tiedä, mutta tuskin se voi ainakaan pahempi versio olla suurien, globaaleiden riistäjien rinnalla.

815.5.2013 7:26

Lainaus:
Jos raha menee minne sen kuuluukin mennä, eli sisällön tekijoille, näin sen kuuluisikin olla.

Ei oikeastaan. Koska kyse ei ole siitä että meneekö raha "hyvään" tarkoitukseen vaan että otetaan rahaa ihmisiltä ilman mitään vastinetta ja annetaan se toisille ihmisille.

Normaalia olisi että jokainen tekee työtä ja sitten sen työn tuotos myydään jollekin joka sitä haluaa. Ei niin että ihmisiä verotetaan ja ilman mitään tulosvastuuta annetaan se raha toisille ihmiselle pelkästään siksi että kyse on "viihde" kulttuurista.

Ei me muut ihmiset olla mitään lypsylehmiä jotka elättää tyhjän toimittajia, jotka luulee että heidän kultuuri "viihteensä" on tärkeää. Jos työllä ei elä, parempi etsiä uusi ammatti. Niin me muutkin joudutaan tekemään.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 15.5.2013 @ 07:28

915.5.2013 8:30

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Lainaus:
Jos raha menee minne sen kuuluukin mennä, eli sisällön tekijoille, näin sen kuuluisikin olla.

Ei oikeastaan. Koska kyse ei ole siitä että meneekö raha "hyvään" tarkoitukseen vaan että otetaan rahaa ihmisiltä ilman mitään vastinetta ja annetaan se toisille ihmisille.

Normaalia olisi että jokainen tekee työtä ja sitten sen työn tuotos myydään jollekin joka sitä haluaa. Ei niin että ihmisiä verotetaan ja ilman mitään tulosvastuuta annetaan se raha toisille ihmiselle pelkästään siksi että kyse on "viihde" kulttuurista.

Ei me muut ihmiset olla mitään lypsylehmiä jotka elättää tyhjän toimittajia, jotka luulee että heidän kultuuri "viihteensä" on tärkeää. Jos työllä ei elä, parempi etsiä uusi ammatti. Niin me muutkin joudutaan tekemään.
Juuh, voit mennä elämään libertaariyhteiskuntaan sinne haavemaailmoihin. Fakta on kuitenkin se, että verot ottavat aina rahaa jostakin ja antavat sitä jollekin toiselle. Täysin vastiikkettomasti.

Valitettavaa sinun kannaltasi, suurin osa ei halua libertaaria yhteiskuntaa eikä ole valmis luopumaan kulttuuristaan. Se olisi kuule niin, että jos ei valtiot tukisivat omia kulttuurieitaan niin Hollywoodin massaviihde olisi ainoaa kulttuuria mitä meillä olisi tarjolla. Tätä tilannetta ei enemmistö halua.

1015.5.2013 9:04

Lainaus:
Fakta on kuitenkin se, että verot ottavat aina rahaa jostakin ja antavat sitä jollekin toiselle.

Kyllä, mutta suurin osa verotuksesta kohdistuu elintärkeisin asioihin tai yleishyödyllisiin. Kuten terveydenhuolto, poliisi, palolaitos, kirjasto, tiet jne.. Ihmiset saavat vastinetta sille verolle.

Jonkin taitelijan, jounarlistin, muusikon tai näyttelijän elättäminen verosta ei kuulu valtion toimintaan. Jos ihmiset eivät ole valmiita maksamaan "kulttuuri viihteestä" niin miksi meidän kaikkien pitäisi elättää näitä ihmisiä verolla?

Lainaus:
Tätä tilannetta ei enemmistö halua.

Empä olisi niinkään varma asiasta.

Koska kyllä itse haluaisin että peruspalvelut yhteiskunnassa toimisi eikä tarvitsisi jonottaa puolta vuotta päästäkseen hammaslääkäriin, vain jotta joku voi ihailla "kulttuuria". Kultuuri on mukava asia ja säilyttämisen arvoinen, mutta ei peruspalveluiden kustannuksella.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 15.5.2013 @ 09:07

1115.5.2013 9:10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti 00820:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Lainaus:
Jos raha menee minne sen kuuluukin mennä, eli sisällön tekijoille, näin sen kuuluisikin olla.

Ei oikeastaan. Koska kyse ei ole siitä että meneekö raha "hyvään" tarkoitukseen vaan että otetaan rahaa ihmisiltä ilman mitään vastinetta ja annetaan se toisille ihmisille.

Normaalia olisi että jokainen tekee työtä ja sitten sen työn tuotos myydään jollekin joka sitä haluaa. Ei niin että ihmisiä verotetaan ja ilman mitään tulosvastuuta annetaan se raha toisille ihmiselle pelkästään siksi että kyse on "viihde" kulttuurista.

Ei me muut ihmiset olla mitään lypsylehmiä jotka elättää tyhjän toimittajia, jotka luulee että heidän kultuuri "viihteensä" on tärkeää. Jos työllä ei elä, parempi etsiä uusi ammatti. Niin me muutkin joudutaan tekemään.
Juuh, voit mennä elämään libertaariyhteiskuntaan sinne haavemaailmoihin. Fakta on kuitenkin se, että verot ottavat aina rahaa jostakin ja antavat sitä jollekin toiselle. Täysin vastiikkettomasti.

Valitettavaa sinun kannaltasi, suurin osa ei halua libertaaria yhteiskuntaa eikä ole valmis luopumaan kulttuuristaan. Se olisi kuule niin, että jos ei valtiot tukisivat omia kulttuurieitaan niin Hollywoodin massaviihde olisi ainoaa kulttuuria mitä meillä olisi tarjolla. Tätä tilannetta ei enemmistö halua.
Tässä on kyllä enemmän kyse pisteverotuksesta jossa ei tueta yhteyskunnalle kriittisiä palveluita. Kyse on vain tulonsiirrosta täysin vastiikkettomasti muille (ennestään varakkaille?) toimijoille. Toiset valmistavat hyviä tuotteita ja toiset käyttävät aikaa poliitikkojen voitelemiseen. Kumpi on oikeasti luovaa ja tärkeää yhteyskunnalle. Tällaisen toiminnan ongelma on nimenomaan se, että minkäänlaista motivaatiota aidolle kilpailulle ei synny, ja tätä viihdeteollisuus (lehdet mukaanluettuna) nimenomaan kaipaisi.

Enkä todellakaan tarkoita sitä, että kilpailun puute taistelee etikkaani vastaan. Sillä on vain tapana jarruttaa kehitystä ja luoda keskittymiä. Mutta joo, Ranska :p
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 15.5.2013 @ 15:20

1215.5.2013 16:09

Oho, enpä tiennytkään että Ranskalla on tuollainen propagandajärjestelmä. Olenkin aina ihmetelly, että miksi fransmannit on varsinkin kielten osaamisen suhteen niin s***anan introverttejä, mutta tuo selvensi paljon.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

OnePlus 5 ja 5T saivat uusimman Androidin esiversion OnePlus 5 ja 5T saivat uusimman Androidin esiversion (12.12.2018 17:17)
Kiinalainen älypuhelinvalmistaja OnePlus on julkaissut viime vuoden malleilleen uuden päivityksen. Beetaohjelmassa jakeluun on päässyt nyt Android 9.0 Pie -päivitys, joka tuo laitteille melkoisesti uutta. ....
Amazon aikoo tuoda kassattoman kauppansa Eurooppaan Amazon aikoo tuoda kassattoman kauppansa Eurooppaan (12.12.2018 13:40)
Amazon aikoo avata Lontooseen Amazon Go -ruokakaupan, kertoo The Telegraph. Toteutuessaan se olisi ensimmäinen Amazon Go -kauppa Yhdysvaltojen ulkopuolella. Yhdysvalloissa liikkeitä on seitsemän kappaletta. ....
Pettymys iltapäivälehdille – Amazonin verkkokauppa ei tulekaan Pohjoismaihin Pettymys iltapäivälehdille – Amazonin verkkokauppa ei tulekaan Pohjoismaihin (12.12.2018 12:49)
Amazon Web Services kertoi tänään Tukholmassa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa pilvipalveluliiketoiminnan uuden alueen Ruotsissa. Uuden alueen myötä Amazon Web Services pystyy tarjoamaan ....
Kiinalaiset eivät ehkä olekaan piilottanut vakoilupiirejä elektroniikkaan Kiinalaiset eivät ehkä olekaan piilottanut vakoilupiirejä elektroniikkaan (12.12.2018 10:23)
Bloomberg julkaisi tänä syksynä ison paljastusuutisen, jossa uutistoimisto väitti kiinalaisten vakoilevan teknologiayrityksiä Super Micronin kehittämiin palvelinemolevyihin piilotettujen vakoilupiirien ....
Puma nostalgisoi kompuutterikengillä – Puettavaa teknologiaa kokeiltiin jo 80-luvulla Puma nostalgisoi kompuutterikengillä – Puettavaa teknologiaa kokeiltiin jo 80-luvulla (12.12.2018 09:49)
Päälle puettava teknologia on elänyt kultakautta viimeiset vuodet, mutta trendinä se ei ole mitenkään uusi. Puma yrittää tuoda vanhat hyvät ajat mieliin julkaisemalla uudelleen "maailman ensimmäiset ....

Uutisarkisto