AfterDawn: IT-alan uutiset

Tutkimus: lähes puolet Bitcoin-pörsseistä sulkeutuu yllättäen

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 29.4.2013 18:12

Tutkimus: lähes puolet Bitcoin-pörsseistä sulkeutuu yllättäen Tuoreen tutkimuksen mukaan jopa 45 prosenttia Bitcoin-kauppaa tarjoavista pörsseistä sulkee ovensa yllättäen, vieden usein käyttäjien rahat mukanaan. Osa ei suuremmin selittele sulkemista, osa on joutunut laittamaan lapun luukulle tietoturvaongelmien takia.
Kaksi amerikkalaista tietotekniikan tutkijaa Tyler Moore ja Nicolas Christin seurasivat yhteensä 40 Bitcoin-pörssin kehitystä. Seurannan aikana 18 pörssiä sulkeutui kokonaan joko ilman selityksiä tai vakavien tietomurtojen jälkeen. Lisäksi neljä seuratuista joutui hyökkäysten kohteeksi, mutta pysyi avoimena.

Sulkeutuneista pörsseistä vain kuusi kappaletta palautti todistettavasti rahat omistajilleen ja viidessä tapauksessa rahoja ei todistettavasti saatu takaisin. Loppujen kohdalla tarkkaa tietoa tilanteesta ei ollut saatavila.

Tutkijoiden havaintojen mukaan Bitcoin-pörssejä koskee mielenkiintoinen paradoksi, jossa pienemmät pörssit ovat alttiita kaatumiselle kaupan puutteen vuoksi, kun taas toisaalta mitä suuremmaksi pörssi käy, sitä houkuttelevampi hyökkäyskohde ne ovat murtautujille, mikä taas saattaa kaataa koko pörssin.

Numeroiden perusteella 275 Bitcoinin verran kauppoja välittävien pörssien todennäköisyys joutua murron kohteeksi on vain 20 prosenttia. Kun kauppojen määrä yltää 5570 Bitcoiniin, murron kohteeksi joutuu jo 70 prosentin todennäköisyydellä. Mediaanielinikä Bitcoin-pörssille on tutkijoiden mukaan 381 päivää.

Bitcoin-pörssien ehdoton markkinajohtaja on Japanista käsin johdettu Mt. Gox, joka tutkijoiden mukaan hoitaa jopa 40 000 Bitcoin-kauppaa päivässä. Suuren suosionsa vuoksi Mt. Gox on viime aikoina kärsinyt useista voimakkaista DDoS-hyökkyksistä. Koska Mt. Goxin kautta käydään keskimäärin jopa 75 prosenttia kaikesta Bitcoin-kaupasta, hyökkääjien motivaattorina on kaataa suuri pörssi ja vaikuttaa sitä kautta Bitcoinin kurssiin itselleen suotuisasti.

Tägit: Bitcoin Mt. Gox
Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto