AfterDawn: IT-alan uutiset

Kommentti: Tulevaisuus ei ole vielä täällä, ainakaan pilven osalta

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 27.4.2013 18:59 Kommentteja (14)

Kommentti: Tulevaisuus ei ole vielä täällä, ainakaan pilven osalta Tunnetteko jonkun, joka ostaa vielä cd-levyjä? Vinyyliä sentään hankitaan vielä fiiliksen vuoksi ja kasetitkin tekevät kuulemma paluuta, mutta viime vuosikymmenen alussa moni rippasi cd-levynsä digitaaliseen muotoon ja kärräsi fyysisen median kirpputorille. Nyt digitaalisetkin kopiot saavat mennä.
Cd-levyn muuttaminen mp3:seksi (tai hifistien tapauksessa vaikka FLACiksi) teki tilaa kirjahyllyyn ja helpotti isomman musiikkikokoelman hallintaa ja käyttöä. Siihen aikaan haalittiin vielä lisää kiintolevytilaa kasvavan musiikkikokoelman tarpeisiin. Omankin kovalevyn nurkkiin on kertynyt vuosien varrella melkoinen määrä musiikkia, jota tuskin koskaan tulee kuunneltua. Musiikkikansion selailu tarjoaa jo mielenkiintoisen nostalgiatripin nuoruuteen, uutta musiikkia ei ole levylle kertynyt enää vuosiin.

Digitaalisille kopioille on käymässä sama kuin fyysisille cd-levyille: ne joutavat kuvaannolliselle kaatopaikalle nurkkia täyttämästä. Spotify, SoundCloud, Google Music ja muut vastaavat ovat tehneet musiikin haalimisesta turhaa, kaikki on kuitenkin tarjolla välittömästi netin kautta toistettuna.
Sama kehityskulku on tapahtunut kaikessa mediassa. Ensimmäisen ADSL-yhteyden saamisen jälkeen jopa ladattiin netistä leffoja, joita poltettiin cd-levyille tulevia katseluita varten. Ennen Youtuben yleistymistä, viikonlopunviettoa höystettiin kaverin koneelleen vaivalla keräämillä hassuilla kissavideoilla. Silti jo silloin 2000-luvun alussa puhuimme unelmoiden, mutta varmoina siitä, että joskus tulevaisuudessa kenenkään ei tarvitse hamstrata hassuja videoita tai elokuvia kiintolevylleen, vaan nettiyhteyksien nopeutuminen takaa kaikille viihdettä loputtomana virtana.

Tulevaisuus toteutui itse asiassa nopeammin, kuin sitä osasi odottaa. Nykyään kiintolevyä valitessa panostaa mieluummin nopeuteen kuin kapasiteettiin. Television voi korvata lähes täysin nettipalveluilla, musiikki tulee netistä, sovellukset ovat netissä ja pian jopa tosinörtin viimeinen ylpeydenaihe eli viimeisintä grafiikkaa pyörittävä tehomylly muuttuu vanhanaikaiseksi, kun hitaampikin läppäri (tai vaikka iPad, herra paratkoon) streamaa Crysista netistä täysillä grafiikoilla.

Eikä siinä mitään vikaa ole. Pilvi on kätevä kuin mikä. Silti todellisuus on tällä hetkellä se, että pilvipalvelut ovat yleistyneet nopeammin, kuin niiden kannalta välttämättömien nettiyhteyksien kaistat ja mobiililaitteiden tapauksessa verkon peitto ovat kasvaneet. Karu muistutus pilven petollisuudesta tuli matkalla pohjoiseen, kun autossa soiva musiikki pätki puhelimen pudotessa GPRS-verkon varaan. Viihdykettä oli turha toivoa myöskään Netflixistä eikä kiintolevyltäkään löytynyt katsottavaa, kun kapasiteetti oli jo korvattu nopeudella.

Käytännössä siis pilvipalvelut helpottavat elämää niin kauan kun ollaan ihmisten ilmoilla ja nettiyhteyksien piirissä. Vielä sen varaan ei voi kuitenkaan jättäytyä kokonaan, minkä vuoksi moni kaipaakin esimerkiksi älypuhelimeensa laajennettavaa muistia verkon katvealueita varten. Vanhoja mp3:sia ja hassuja kissavideoita kannattaakin säästellä vielä ainakin siihen asti, että nettiyhteyksien luotettavuus ja kattavuus on joka paikassa sähköverkon tasolla.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Tägit: pilvipalvelut
Edellinen Seuraava  

14 kommenttia

127.4.2013 19:31

hyvä kirjoitus.

itselläni ei ole muuten ollut verkon kattavuuden puolesta ongelmaa kuin mammani luona joka asuu kerrostalossa ja soneran verkko ei ole tarpeeksi hyvä, elisa ja dna 3g toimii hyvin. mutta hauskaa on se että hänen kotoaan on reilu 500 m ylioppilaskylään. soneran ehkä olisi kannattanut panostaa opiskelijoihin jotka tulevaisuudessa ovat se maksava ryhmä.

itse siis asun varsinais-suomessa ja ulkona ja kotonani ei ole ongelmia, mutta jotkut sukulaiseni asuu vähän kauempana turusta jossa ei ole 3g kattavuus niin hyvä, tosin harvemmin sukulaisissa tulee käytyäkään.

pilvipelaaminen ei tule lyömään itseään läpi pitkään aikaan suomessa, etelä koreassa ehkä muutaman vuoden sisällä. pitäisi olla lanka/ 4g että vasteajat ja nopeus olisi hyvä, ja lankaliittymän vähenee koko ajan johtuen siitä että harvempi tavallinen ihminen hyötyy siitä ja se on vielä paljon kalliimpikin kuin 3g. ja 4g kattavuusalue heikkoa, alemmat taajudet auttavat asiaan mutta menee kauan vielä ennenkuin 4g peitto on yhtä hyvä kuin 3g. ja pelkään että käy kuten 3g kanssa: luvataan hyvää vasteaikaa ja nopeutta, todellisuudessa myyty liittymiä liikaa ja asiakkaat eivät ole tyytyväisiä kun ei edes puolet luvatusta toteudu.

itselläni ei ole kovelvylle muuta käyttöä kuin ohjelmat, pelit ja itsekuvatut videot ja kuvat(jotka menee myös pilveen)

omassa acer w700 on 64 gigan nopea ssd ja sit peleille ja kuville videoille on 500 gigan usb3 ulkoinen kovalevy.

käytän grooveshark, hotspot.fm(android puhelimella), netflix(tablet+läppäri) ja dvd levyjä en osta lisää, steamista saa kätevästi ja halvalla(tarjouksista) pelejä jotka voi asentaa ulkoiselle kovalevylle.

en ole kuitenkaan myymässä dvd, bluray, pelilevyjä, mutta eipä tarvitse niitä enempää ostella, säästää rahaakin hemmetisti kun joskus osti muutaman pelin vuodessa hinta useita satasia yhteensä ja nyt muutamilla kympeillä humblebundle(jotka on tauolla nyt) ja steamin aleista. sekä kännykälle muutamien eurojen pelejä ja sovelluksia tulee myös ostettua.

digitaalisuus taitaa tappaa konsolit, kun jos ostat pc ja siihen pelejä toimii ne samat pelit myös uudemassa läppärissäsi, kuin että ostat kalliilla hyllyt täyteen pelejä ja sit konsoli menee rikki ja peleillä ei tee mitään(jollei osta samanlaista) ja pelien jälleenmyyntiarvo murtoosa siitä mitä itse on ostanut

227.4.2013 20:21

viimeisin levypeli,jonka olen ostanut,oli noin 1-2kk sitten koulun kirpputorilta,jostain vuoden 2000-2001 aikainen,Half Life:n non-steam version aito levy 50:nellä sentillä,ja levyhän on tietysi,paria hiusnaarmua katsomatta,täydellisessä kunnossa :)
E: ja itse käytän DNA:n mokkulaa,ihan hirveä epeli on kyllä,mutta kun muuta ei saa kuin mokkulaa kotiini,
luvattu nopeus on 21mb,mutta hyvä kun päästäisiin 4mb:n ylitse,päivästä riippuen nopeudet vaihtelevat 3-8mb:n välillä,tänään hipois jo 10:ntä aamulla!,ja uppi vaihtelee siellä 0.5-2.0:n välillä,

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 27.4.2013 @ 20:24

Manhattan By Night 2: AMD FX-8350@4.6Ghz, Asus 990FX Crosshair V-Z 4x2GB1600hz RAM, Gigabyte Radeon HD6990, Super Flower GGP750W, Corsair H80i Rosewill Armor Evo, Windows 7 Professional 64bit

327.4.2013 20:31

Musiikkilevyn kopiointi ja myynti taitaa olla laitonta jos kopion pitää itsellään. Koko uutinen/kommentti vaikutaa jopa lähes trollahtavalta. Jonkin palvelun nopea menestyminen ei aina takaa kyseisen palvelun menestymistä pitkällä aikavälillä. Nopeasti suosiota keräävät asiat voivat kuolla ihan yhtä nopeasti pois. Esteeksi voi muodostua tekninen kehitys tai koko järjestelmän mahdottomuus käyttäjämäärän kasvaessa.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 27.4.2013 @ 20:35

427.4.2013 22:51
EnOoPilvessa
Vahvistamaton

Pilvipalvelut ovat kuluttajan kannalta lähtökohtaisesti täysin sairaita.
Esim. suosikkibiisien toistaminen kuluttaa (rajallista ja hyvin pian suuren käytön vuoksi määrän mukaan maksulliseksi muuttuvaa) kaistaa kerta toisensa jälkeen. Järjetöntä, kun tiedostot voisi kätevämmin kopioida toistimiin.
Moni lapsellinen alaikäinen lisäksi kuvittelee, ettei omien henkilötietojen ilmoittaminen olisi vahingoksi.
Ostaessaan ei-fyysisiä edelleenmyymättömiä kertakäyttötuotteita ilman kohtuullista >50% hinnan eroa kuluttajat ajattelemattomasti suosivat kyykyttävien palveluiden leviämistä.

Kaikki nettiyhteydestä riippuvainen käyttö on kuluttajan edun vastaista.

528.4.2013 03:01

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti EnOoPilvessa:
Moni lapsellinen alaikäinen lisäksi kuvittelee, ettei omien henkilötietojen ilmoittaminen olisi vahingoksi.
Miten se on minulta pois jos kaikki pilvipalvelut tietävät nimeni ja osoitteeni ja koirani lempikappaleet?

628.4.2013 06:18

Hehkutettaessa pilvipalvelujen mahtavuutta ja jotain supermatrix tyylin päätelaiterakaisuja tuuppaa usein naurattamaan kun en voi välttyä ajatukselta orwelilaisesta maailmasta missä tietokoneet on muuttuneet televisioiksi ja kaikki tieto tulee streamattuna netistä ja jossain kerhohuoneessa tyypit työkseen muokkaa vanhoja streameja vastaamaan nykyhetkeä.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 28.4.2013 @ 06:24

728.4.2013 07:03

Digitaalisesta keskustelusta puuttuu usein yksi näkökulma, joka on itselleni tärkeä: kirjat. Digitaalisia kirjapalveluja on muutamia (Kindle, Elisa Kirja jne.) mutta jotenkin hinnat ovat suhteellisen korkeita, jos verrataan esim. cd-levyä ja digitaalista versiota levystä. Saatavuus on myös heikohkoa, englanniksi toki parempaa, mutta haluan lukea osan kirjoistani ihan suomen kielellä.

Kirjat eivät tietenkään ole samantyyppistä sisältöä kuin musiikki ja elokuvat. Ei tarvita suuria kaistoja ja HD-telkkaria. Kuitenkin näkisin mielelläni tulevaisuudessa kirjamaailman Spotifyn. Maksan summan X ja saan lueskella kirjoja niin paljon kun lystää. Kokoelmasta ei katoa mitään vaan kaikki on aina saatavilla. Omaksi voi sitten ostaa jos haluaa, totta kai. Palvelun ylläpitokin lienee huokeampaa kuin elokuvapalveluissa tai musiikin suoratoistopalveluissa. Tietysti tarjontaa laventaisi mahdollisuus esim. äänikirjoihin, sarjakuviin yms. Köyhät opiskelijat hyötyisivät tästä varmasti oppikirjojen muodossa.

Ongelma lienee lähinnä siinä, että miten tuosta saa rahaa irti? Jos Spotify ei tuota niin tuskin vastaava kirjojen "suoratoistopalvelu" saisi itseään tuottavaksi. Silti, helpompi se olisi kuin kantaa hankalaa kirjaa mukanaan.

828.4.2013 11:10

joo itsekin olen huomannut että suomessa ekirjabisnes on kartelli: 19 euroa maksaa e kirja mitä ei voi myydä eteenpäin, pokkari 8 e jonka voi puoleen hintaan myydä pois. siis ihan sama kirja.

jos pokkari on 8 e niin e kirjan pitäisi maksaa 3,50-4,50 e.no itse en pahemmin kirjoja lue enään, enkä lehtiäkään pahemmin, isän mbnet luen, mutta en muuta, netti on korvannut lehdet ja kirjat.

edit ja tiedän että e kirjojen alv on korkeampi kuin fyysisen kirjan, mutta fyysisen kirjan painaminen, kuljetus kauppaan ja kaupan vuokra ja henkilöstökulut.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 28.4.2013 @ 11:14

928.4.2013 18:40

Muuten hyvä juttu, mutta tekninen toimivuus ei ole ainoa ongelma pilvi järjestelmissä. Myös yksityisyys ja tietoturva tulevat olemaan ongelmia.

Lainaus:
Miten se on minulta pois jos kaikki pilvipalvelut tietävät nimeni ja osoitteeni ja koirani lempikappaleet?

Jos sinun pitää kysyä asiaa niin se kertoo jo ongelmasta joka asiassa on kuluttajilla nykyään.

Vastatakseni asiaan niin se että ne tietää asian ei anna sinulle yhtään mitään, mutta se että joku muu "rikollinen" tai yritys tai joku muu ei ystävällinen taho saa tietää sinun asioista niin siitä voi olla haittaa sinulle. Se että levittelee yksityisiä asioita sellaisille joille ne ei oikeastaan kuulu ei tuota mitään hyvää, mutta potentiaallinen vahingollisuus on siellä. Ilmeisesti sinulta ei ole varastettu mitään tai häiriköity tai saanut suoramainontaa tai henkilötietojen väärinkäyttöä jne.

On kaksi eri asiaa antaa tietojansa sellaisille jotka sitä tarvitsevat ja levitellä yksityisyyttään paikkoihin jotka on puoli julkisia. Jokaiseen internetissä olevaan tietoon on mahdollista päästä joku muukin kuin henkilö itse. Siis internetissä mikään tieto ei ole koskaan turvassa.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29.4.2013 @ 08:05

1029.4.2013 17:05
themey
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Gereti:
E: ja itse käytän DNA:n mokkulaa,ihan hirveä epeli on kyllä,mutta kun muuta ei saa kuin mokkulaa kotiini,
luvattu nopeus on 21mb,mutta hyvä kun päästäisiin 4mb:n ylitse,päivästä riippuen nopeudet vaihtelevat 3-8mb:n välillä,tänään hipois jo 10:ntä aamulla!,ja uppi vaihtelee siellä 0.5-2.0:n välillä,
Suora lainaus DNA:n 3G-yhteydestä kertovilta nettisivuilta: "Maksiminopeus 21 Mbit/s, vaihteluväli 0,4-15 Mbit/s". Eli 21Mbit/s on teoreettinen maksiminopeus, ei suinkaan minkäänlainen nopeuslupaus.

1129.4.2013 17:11

Kyllä CD on formaattina jo kuollut. Itse en ole ostanut CD levyjä viimeiseen 8 vuoteen, muuta kuin tyhjänä ja tyhjiäkään en enää 4 vuoteen. Kaikki on saatavilla digitaalisena, joten cd-levyjen käyttö on täysin turhaa ja hankalaa, kun ei ole niiille sopivaa kuuntelulaitteistoa.

1229.4.2013 21:31

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti RekookeR:
Kyllä CD on formaattina jo kuollut. Itse en ole ostanut CD levyjä viimeiseen 8 vuoteen, muuta kuin tyhjänä ja tyhjiäkään en enää 4 vuoteen.
Koska sinä et niitä osta, niin ei niitä silloin osta kukaan muukaan.

Rapakon takana vuonna 2012:
CD - 129.7m
Digi - 85.5m
LP - 3.2m
Digi yksittäiset kappaleet - 1009m
Lasketaanko tähän lisäksi albumit, ei voi tietää.

Albumimyynneissä CD oli edellisvuonna edelleen ykkönen lähes 60% osuudella. Jos yksittäiset kappaleet otetaan otetaan mukaan, on CD myynti enää vaivaiset 10%. Kehityssuunta? Ei tehdä enää albumeita vaan yksittäisiä kappaleita. ADHD yhteiskunta ei jaksa kuunnella jotain 40-60min teosta vaan kuuntelunautinto pakataan tehokkaasti noin 3-5 minuuttiin (vrt. pelimaailmassa ns. Angry Birds -ilmiö).

131.5.2013 18:58

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti RekookeR:
Kyllä CD on formaattina jo kuollut. Itse en ole ostanut CD levyjä viimeiseen 8 vuoteen, muuta kuin tyhjänä ja tyhjiäkään en enää 4 vuoteen.
Sekö siitä kuolleen tekee että sä et ole 8:aan vuoteen ostanut? CD voi edelleen ihan hyvin, kuten Xbkrypton jo mainitsikin.
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tataka:


digitaalisuus taitaa tappaa konsolit, kun jos ostat pc ja siihen pelejä toimii ne samat pelit myös uudemassa läppärissäsi, kuin että ostat kalliilla hyllyt täyteen pelejä ja sit konsoli menee rikki ja peleillä ei tee mitään(jollei osta samanlaista) ja pelien jälleenmyyntiarvo murtoosa siitä mitä itse on ostanut
Rohkenen epäillä. PC:lle kun haluat ostaa jonkun uutuuspelin, niin todennäköisesti joudut ostamaan PC:nkin. Jos siis haluat pelatakin sitä peliä.

Toiseksi sulla on vähän termit hukassa. Kaikki konsolit perustuvat digitaalitekniikkaan, kuten kaikki kodinelektroniikka nykyään.

141.5.2013 19:58

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti RekookeR:
Kyllä CD on formaattina jo kuollut. Itse en ole ostanut CD levyjä viimeiseen 8 vuoteen, muuta kuin tyhjänä ja tyhjiäkään en enää 4 vuoteen.
Sekö siitä kuolleen tekee että sä et ole 8:aan vuoteen ostanut? CD voi edelleen ihan hyvin, kuten Xbkrypton jo mainitsikin.
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tataka:


digitaalisuus taitaa tappaa konsolit, kun jos ostat pc ja siihen pelejä toimii ne samat pelit myös uudemassa läppärissäsi, kuin että ostat kalliilla hyllyt täyteen pelejä ja sit konsoli menee rikki ja peleillä ei tee mitään(jollei osta samanlaista) ja pelien jälleenmyyntiarvo murtoosa siitä mitä itse on ostanut
Rohkenen epäillä. PC:lle kun haluat ostaa jonkun uutuuspelin, niin todennäköisesti joudut ostamaan PC:nkin. Jos siis haluat pelatakin sitä peliä.

Toiseksi sulla on vähän termit hukassa. Kaikki konsolit perustuvat digitaalitekniikkaan, kuten kaikki kodinelektroniikka nykyään.
tarkoitin että jos ostat pelin 2003 ja tietokoneen joka pyörittää sitä ja sit 5 vuoden päästä läppärin niin siinä toimii sama peli, kun taas jos ostit 2001 ps2 ja siihen pelejä niin 2006 kun ostatkin ps3 ei toimi vanhat pelit.

ja digitaalisella tarkoitin kuten otsikko tarkoittaa että ne pelit ladataan muualta, eikä että on se ps2 peli dvd esim. eli digitaalisuudella peleissä tarkoitetaan sitä nykyään että ne ei ole dvd/bluray, vaan se on omalla tai jonkun yhtiön kovalevyllä.

ja noi 2003 ostetut pc pelit saa laitettua digitaaliseksi kyllä.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto