Huomenna pimennetään nettisivuja tekijänoikeusaloitteen vauhdittamiseksi

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 22.4.2013 15:54 Kommentteja (11)

Huomenna pimennetään nettisivuja tekijänoikeusaloitteen vauhdittamiseksi Huomenna 23.4 vietetään kampanjaan osallistuvilla suomalaissivustoilla Internetin mustaa päivää, jolla halutaan kiinnittää huomiota tekijänoikeuslain muutosta ajavaan kansalaisaloitteeseen.
Samaa mallia hyödynnettiin onnistuneesti aiemmin, kun paljon verkossa kohua nostattanutta SOPA-lakia vastustettiin useilla isoilla sivustoilla. Mukana olivat muun muassa Google, Wikipedia ja Reddit. Tällä kertaa "musta päivä" muistuttaa konkreettisesti siitä, että tekijänoikeus johtaa tälläkin hetkellä nettisivustojen pimenemiseen.

AfterDawnin suomenkieliset sivustot eli AfterDawn.fi, Puhelinvertailu.com sekä Tom's Hardware Suomi osallistuvat tempaukseen. Mukaan ovat ilmoittautuneet muun muassa Ylilauta, Alaston Suomi, Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO, Electronic Frontier Finland ry sekä joukko muita sivustoja ja blogeja (katso tarkempi lista täältä). Omalla sivustollaan tai blogissa mustaan päivään voi osallistua helposti SC5:n rakentamalla koodinpätkällä, joka aktivoituu automaattisesti huomenna.Mustaa päivää juhlistetaan juuri Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloitteen nimienkeräysajan puolivälin kohdalla. Aloite on kerännyt tällä hetkellä 26 386 nimeä ja 50 000 rajan saavuttamiseen on aikaa vielä tasan kolme kuukautta.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

11 kommenttia

122.4.2013 16:23

Harmi vain että se tavallinen kuluttaja ei ymmärrä näitä asioita tai niiden tärkeyttä, kuin ehkä sitten kun heidän henkilökohtainen yksityisyys ja vapaus on viety.

On paljon helpompi ymmärtää joku tasa-arvo kuin yksityisyyden tärkeys aikakautena jossa yksityisyyttä ei kunnioiteta sitten pätkääkään. Suurin osa ihmisistä yhdistää vielä tekijäoikeuden piratismiin, eikä ajattele sen pitemmälle asiaa. Vaikka jopa tuon "Järkeä Tekijäoikeuslakiin" keräyksen ensimmäisessä lauseessa sanotaan mistä on kysymys.

Lainaus:
Esityksen pääasiallinen tavoite on korjata voimassa olevan lainsäädännön ylilyönnit verkkovalvonnan ja vahingonkorvausten osalta.

PS: Ehkä kannattaisi laittaa linkki huomiseksi tuohon Järkeä Tekijäoikeuslakiin.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22.4.2013 @ 16:26

222.4.2013 16:32

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
PS: Ehkä kannattaisi laittaa linkki huomiseksi tuohon Järkeä Tekijäoikeuslakiin.
Hyvä huomio, linkki oli unohtunut, lisäsin.

322.4.2013 19:19

en aio osallistua


NZXT Lexa s, Nexus RX-8500 850W, 1000gb,xfx HD7950 3GB amd Phenom II 690T -> 1600T 3,8GHZ, Zalman CNPS-9900NT, Asrock 990fx Extreme3, Kingston HyperX blu 1600mhz 16gb, Nuforce icon udac2.

422.4.2013 20:51

On muuten harvinaisen raivostuttava tuo sivun alareunassa oleva mainos, joka seuraa perässä, kun scrollaa. Puhelimen ollessa vaakatasossa, se vie yli puolet näytön alasta ja itse artikkelin lukeminen on melkoista tuskaa, kun vain pari riviä näkyy kerralla.

Afterdawnilla kasvaa mainokset koko ajan isommiksi. Nyt järkeä näihin mainoksiin, tai joudun alkamaan käyttämään sivustoa tietokoneella, jossa käytän adblockia ja ei tulisi luettua jokaista artikkelia kuten nyt. Sitten jää mainosrahat saamatta kokonaan mun osalta. Pyydän, ei fixed-position mainoksia, jotka seuraa mukana scrollatessa! Ei tule hommasta mitään puhelimella. Mieluisinta olisi, kun alapalkkia ei olisi ollenkaan.

Ja ei, en aijo käyttää teidän mobiiliversiota, koska se ei yksinkertaisesti ole yhtä hyvä.

Sori offtopic.

522.4.2013 22:12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Taeco:
On muuten harvinaisen raivostuttava tuo sivun alareunassa oleva mainos, joka seuraa perässä, kun scrollaa. Puhelimen ollessa vaakatasossa, se vie yli puolet näytön alasta ja itse artikkelin lukeminen on melkoista tuskaa, kun vain pari riviä näkyy kerralla.
Klikkaa mainoksen sulkemisruksia ja se ei enää lataudu sen jälkeen, lainkaan.

Mutta hyvä havainto mobiilipuolelta, otamme tuon pois huomenna niille käyttäjille joilla pystyresoluutiota on todella vähän käytössä.

Petteri Pyyny (pyyny@twitter)
Webmaster
http://AfterDawn.com/

622.4.2013 22:21

Typerä tämmöinen, onneksi varmaan joka sivulla on se nappi jolla sitä voi silti selata normaalisti.
Montakohan vuotta tällaisiakin asioita jaksetaan yrittää ennenkun tajutaan ettei näistä ole hyötyä.

723.4.2013 09:29

Miten rakkaani TV-kaista suhtautuu tähän adressiin? Se on minulle tekijäonoikeusjutuista supertärkein. Minulla on sekä TV-kaista että Elisa viihde. Kummastakaan en haluaisi luopu enkä oikeasti koe niitä katsomalla loukkaavani tekijänoikeuksia vaikka tällä palstalla jotkut ovat yrittäneet minulle sitä selittää. Kun kerran laiilisesti voin omin pikku kätösin tallentaa ohjelman kotona ja katsoa vaikka 1000 kertaa niin mitään eroa en näe siihen, että tallennus tapahtuu minulle pilvessä.

823.4.2013 12:00

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kata13:
Miten rakkaani TV-kaista suhtautuu tähän adressiin?
Kehoittaa kirjoittamaan tuon addressin.

923.4.2013 12:04

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Pihlis12:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kata13:
Miten rakkaani TV-kaista suhtautuu tähän adressiin?
Kehoittaa kirjoittamaan tuon addressin.
Yritin lukea tuota adressia enkä sitä 100% ymmärtänyt. Puuttuuko siis tuo adressi myös tähän TV-kaista/Elisa viihde tyyppiseen ongelmaan? Tavistampiolle tarvitaan selkokieltä.

1023.4.2013 12:13

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kata13:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Pihlis12:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kata13:
Miten rakkaani TV-kaista suhtautuu tähän adressiin?
Kehoittaa kirjoittamaan tuon addressin.
Yritin lukea tuota adressia enkä sitä 100% ymmärtänyt. Puuttuuko siis tuo adressi myös tähän TV-kaista/Elisa viihde tyyppiseen ongelmaan? Tavistampiolle tarvitaan selkokieltä.
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/70 12 §:n 2 momentti (Verkkotallennus)

Lainaus:
12 §:n 2 momentti (Verkkotallennus)

Tekijänoikeuslain 12 §:n 2 momentin sanamuoto ehdotetaan muutettavaksi seuraavasti:

"Kappaleen valmistamisen valmistuttajan yksityistä käyttöä varten saa myös antaa ulkopuolisen suoritettavaksi. Yksityistä käyttöä on myös kappaleiden tallentaminen käyttäjän hallitsemiin, mutta ulkopuolisten ylläpitämiin verkkopalveluihin."

Momentin voimassa oleva muotoilu on "Kappaleen valmistamisen valmistuttajan yksityistä käyttöä varten saa myös antaa ulkopuolisen suoritettavaksi."

Muutoksen tarkoitus on selkeyttää pykälän tulkintaa. Voimassaoleva muotoilu antaa kuluttajalle mahdollisuuden antaa yksityisen kopion tekemisen kolmannen ulkopuolisen suoritettavaksi, mutta palveluiden toimiessa yhä useammin internetin välityksellä, on kohtaa tarkennettava. Muutos mahdollistaa esimerkiksi erilaisten laillisten verkkotallennepalveluiden (esimerkiksi TV-kaista) kehittämisen. Lainkohdan sisältöä tulee tulkita laajasti eli palvelut kuuluvat yksityisen kopioinnin piiriin aina, kun käyttäjä määrittelee niissä tallennettavan aineiston sisällön. Määrittely voidaan antaa myös yleisluontoisina kuvauksina (“tallenna kaikki uutislähetykset”).

Muutoksella ei puututa teosten julkiseen käyttämiseen eikä se siten vaikut esimerkiksi valokuvien avointa verkkojakelua koskevien palveluiden (esimerkiksi Instagram) toimintaan. Muutoksella laajennetaan merkittävästi laillisen yksityisen kopioinnin alaa, mikä tulee huomioida hyvitysmaksun suuruutta ja keräystapaa suunniteltaessa.

1123.4.2013 13:01

Kiitos kaunis. Pikapikaa allekirjoitan.

"Määrittely voidaan antaa myös yleisluontoisina kuvauksina (“tallenna kaikki uutislähetykset”)".

Toivottavasti tuo tarkoittaa TV-kaistan tapauksessa, että voin antaa tallentaa kaikki ne kanavat, jotka haluan.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto