AfterDawn: IT-alan uutiset

Netflix aikoo hylätä Silverlightin – HTML5-soitin kehitteillä

Kirjoittaja Manu Pitkänen @ 16.4.2013 10:31 Kommentteja (9)

Netflix aikoo hylätä Silverlightin – HTML5-soitin kehitteillä Video-on-demand-palvelu Netflix aikoo siirtyä Microsoftin Silverlightiin perustuvasta toisto-ohjelmasta HTML5-pohjaiseen toistimeen. Tällä hetkellä Netflix hyödyntää Silverlightia selaimessa toimivassa soittimessaan.
Siirron syynä on Silverlightiin liittyvät hankaluudet ja Microsoftin aikomus lopettaa selainlaajennuksen 5-version tuen vuoteen 2021 mennessä. HTML5-pohjaisen soittimen ansiosta käyttäjien ei enää tarvitse asentaa selainlaajennuksia, joita he eivät mahdollisesti tarvitse missään muualla. HTML5 mahdollistaa myös videoiden katselun selaimissa, jotka eivät tue lisäosia (esimerkiksi Windows 8:n Metro-tilan Internet Explorer).

Netflix on ollut mukana kehittämässä kolmea W3C:n hanketta, jotka mahdollistavat kaupallisten toimijoiden siirtymisen HTML5-pohjaisiin videopalveluihin. Ehkä yksi tärkeimmistä hankkeista on ollut kehittää rajapinta digitaalisten käyttöoikeuksien hallintaan (DRM).
Netflixin HTML5-toteutusta testataan jo Googlen Chrome OS -ympäristössä, mutta siinäkin vaaditaan vielä selainlaajennosta asiakastietojen salaamiseen. Kun tuki niin sanotulle WebCrypto-rajapinnalle saadaan rakennettua Chromeen, aikoo Netflix luopua tästäkin lisäosasta. Tämän jälkeen yhtiö laajentaa testikäyttöä OS X- ja Windows-ympäristöihin.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

116.4.2013 10:38

Hemmetin hyviä uutisia, saa tuonkin toimimaan sitten linuxilla ilman kikkailuja.

216.4.2013 10:57

Hyvältä kuulostaa linux käyttäjän korvaan. Tämä voisi mahdollistaa netflixin xbmc:lle linuxilla. Katotaan kuitenkin loppuun asti ennen hurraa huutoja.

316.4.2013 11:47

lähtee tilaukseen

416.4.2013 13:16

Dodiih HTPC:n käyttis onkin sitten päätetty jo valmiiksi tätä artikkelia lukiessa! :)

516.4.2013 15:03

Netflix on jo vuosia yrittänyt kehittää omaa "adaptive streaming algorithms" tekniikkaa, mutta ei vaan ole toiminut, kun oleellista on serveripään IIS-tekniikkaa vastaavat toiminnot.

Aika harva enää selaimella leffoja katsoo, kun DD, saatika DD+ äänet puuttuu ja muutamalla kympillä saa linux-purkin homman hoitamaan (jopa Android-hdmi-tikku toimii). Mobiilikäyttöönkin saa hyvin Netflix-apps-kikkareita.

Siitä, että meillä ei ole jo HTML5-standardissa DRM-lisäkettä, saadaan kiittää pääasiassa Googlea ja Mozillaa. On ironiaa, että ChromeOS sai ensimmäiseksi Netflixin HTML5 laajennuksen (joka tosin vaatii "Windows Media Player HTML5 Extension for Chrome") ja nythän siinä Chromessa on taas h.264, jonka se itkupotkuraivarin vallassa poisti vasta :/

Googlen logiikka on jotakin käsittätöntä, kun ostettuaan patenttiongelmista kärsineen On2, se jättytyi pois yhteistyöstä HTML5 videokehityksestä ja alkoi jarruttamaan kehitystä tarjoamatta mitään järkevää tilalle.
Nyt vain odotellaan millainen lasku kertyy jo käytetyistä luvattomista koodekkien käytöistä ja todennäköisesti MPEG LA olisi tullut huomattavasti halvemmaksi Googlelle, mutta sehän ei ole mitään verrattuna muiden hukattuihin työtunteihin (jotka uskoivat Googlea).

Ja lopuksi käsi ylös, hep! Joka uskoo DRM tulevan open source?
Eli ei, ei sinne avoimeen linuxiin tule sitä koskaan. Nythä Netflix-laitteet ovatkin enimmäkseen linuxin päällä pyöriviä (TV, BD-soittimet, jne.)

AD-pojjille; edelleen sieltä löytyy Silverlight-tekniikkaa ;)
W8 alkaen nimi XAML tutumpi ja tätä tullaan edelleen näkemään MS omissa tuotteissa, kuten XBOX jne.

OT Mikä ihmeen Junior member tossa nimimerkin vieressä aina pojottaa? saako sen jostain pois, kun ei ole minu kavereita.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.4.2013 @ 15:05

618.4.2013 21:20

Lainaus:
OT Mikä ihmeen Junior member tossa nimimerkin vieressä aina pojottaa? saako sen jostain pois, kun ei ole minu kavereita.
Se on ikäänkuin titteli joka vaihtuu forumipostausten lukumäärän mukaan. Newbie -> junior -> senior -> addict tai jotenkin sillälailla se taitoi mennä.

718.4.2013 21:57

PS3:lla käytän pääsääntöisesti Netflixiä, mutta hyvä juttu silti. En edes tiedä miten tässä Ubuntussa nyt toimisi selaimen kautta, sillä en ole testannut.

Jos myyn PS3:n jossain vaiheessa, niin sitten luultavimmin hankin ATV:n Netflix-toistoa varten.


ystävällisin terveisin, jehu

819.4.2013 16:21

Loisto uutinen... Saadaan vihdoinkin palvelun toimimaan myös Linuxin puolella, toivottavasti.

919.4.2013 16:46

Hyvä juttu kun en ole saanut toimimaan Windowsissa kun valittaa jostain Silverlight DRM-virheestä vaikka AdBlockit jne eivät ole käytössä netflixissä..

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 19.4.2013 @ 16:46

AMD Phenom II X3 720 @ 3.0 Ghz & AC Freezer 7 Pro | ASRock 970 Extreme4 | Kingston 2x4GB 1333MHz | HIS ATI Radeon 4770 512 MB | Kingston 120GB SSD | WD Caviar Blue 500GB | Antec 902 | XFX 550W | Windows 7 | Logitech G5 | Prodige FlatX | Acer V233H + S231HL 23"

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto