AfterDawn: IT-alan uutiset

Google kehittää uuden selainmoottorin Webkitin pohjalta

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 4.4.2013 10:50

Google kehittää uuden selainmoottorin Webkitin pohjalta Google aikoo kehittää Chrome-selaimelleen uuden selainmoottorin, joka perustuu sen nykyisin käyttämään Webkit-moottoriin. Uusi moottori on nimeltään Blink.
Syynä Webkitin hylkäämiselle on Googlen mukaan sen yhä suuremmaksi ongelmaksi muodostuva epäyhteensopivuus Chromen perusarkkitehtuurin kanssa. Toisin kuin muut Webkit-pohjaiset selaimet, Chrome perustuu erilaiseen arkkitehtuuriin, jonka avulla esimerkiksi eri välilehtiä ajetaan täysin omina prosesseinaan. Laajentuva erilaisten arkkitehtuurien tuen tarve on tehnyt selainmoottorin kehityksestä liian hidasta Googlen makuun.

Blinkin tarkemmista ominaisuuksista ei ole vielä erityisen paljon tietoa, mutta suunnitteilla on esimerkiksi mahdollisuus ajaa iframe-elementtejä omina prosesseinaan sivun sisällä. Se estäisi koko sivun jumittumisen kun yksi elementti (kuten Flash) lakkaa toimimasta. Google aikoo myös laittaa uusiksi selaimen verkkoyhteydet, joiden kehitystä ovat tähän saakka estäneet vanhat Mac-koneiden joustamattomat rajapinnat.

Vasta äskettäin Webkit-moottooriin siirtymisestä ilmoittanut Opera aikoo myös ottaa käyttöön Googlen uuden selainmoottorin sekä panostaa sen kehitykseen yhdessä Googlen kanssa.

Nettikehittäjien ja käyttäjien kannalta muutoksella tuskin on vaikutusta vielä hetkeen. Blink on todennäköisesti hyvin yhteensopiva Webkit-pohjaisille selaimille suunnattujen sivujen kanssa ainakin alkuvaiheessa. Uuteen selainmoottoriin siirtyminen on iso askel, jonka Googlekin myöntää.

- Uskomme, että useampi selainmoottori - kuten myös useampi selain - nopeuttavat innovaatioita netin tekniikoissa ja parantavat koko avoimen netin ekosysteemin tilaa, Googlen blogissa kirjoitetaan.

Jos Google onnistu murtamaan Webkitin nykyisen valta-aseman uudella moottorillaan ja painottamaan yleisten standardien käyttöä nettikehityksessä vain Webkit-tekniikoiden sijaan, muutoksesta voisi tosiaan olla hyötyä myös omiin selainmoottoreihinsa nojautuville Mozillalle ja Microsoftille.

Tägit: Google WebKit Blink
Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
3 kommenttia
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
2 kommenttia
Googlelle valtavat sakot – EU vaatii Googlea purkamaan Android-sääntelyä Googlelle valtavat sakot – EU vaatii Googlea purkamaan Android-sääntelyä (18.7.2018 16:33)
Euroopan komission on määrännyt Googlelle 4,34 miljardin euron sakon yhtiön hakukoneen määräävää markkina-asemaa vahvistavien laittomien käytäntöjen vuoksi. Käytännössä kyse on siitä, että Google ....
5 kommenttia
Spotify muutti välimuistin tyhjentämistä – Ei pakota poistamaan ladattuja musiikkikappaleita Spotify muutti välimuistin tyhjentämistä – Ei pakota poistamaan ladattuja musiikkikappaleita (18.7.2018 06:48)
Spotify on tehnyt Android- ja iOS-sovelluksiinsa viimeisten viikkojen aikana pienen muutoksen, mutta se helpottaa monen kuuntelijan elämää ratkaisevasti. Ainakin arjessa on yksi ensimmäisen ....
1 kommentti
Virtuaalilasit ottavat harppauksen eteenpäin – Vain yksi johto riittää Virtuaalilasit ottavat harppauksen eteenpäin – Vain yksi johto riittää (18.7.2018 06:30)
Seuraavien sukupolvien VR-lasien käyttömukavuus voi olla täysin toista luokkaa kuin nykyään, sillä VirtualLink-konsortio on esitellyt uuden USB-C-liitäntään pohjautuvan standardin, joka mahdollistaa ....
1 kommentti

Uutisarkisto