AfterDawn: IT-alan uutiset

Kommentti: antennipiuhan katkaisu vaatii vielä viitseliäisyyttä tv-katsojalta

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 3.4.2013 18:30 Kommentteja (5)

Kommentti: antennipiuhan katkaisu vaatii vielä viitseliäisyyttä tv-katsojalta Perinteinen aikatauluista riippuva ja lähetysvirtaa tarjoava televisio on saamassa netti-tv-palveluista kovan kilpailijan. Nettipalvelu vapauttaa katsojan kellonaikojen kahleista eikä lempiohjelmaansa tarvitse edes muistaa ajastaa tallentumaan digiboksille. Mutta voiko Netflixin tai muiden palveluiden hankkimisen jälkeen vetää antennipiuhan irti telkkarin takaa?
Netti-tv-palveluiden buumin aloitti Suomessa Netflix viime syksynä ja sitä seurasi HBO Nordic. Kumpikaan palveluista ei ole kertonut palveluidensa käyttäjämääriä, mutta tuttavapiirin ja somen epävirallisten tietojen perusteella moni on päätynyt maksamaan kuukausimaksua päästäkseen käsiksi laajaan valikoimaan sarjoja ja elokuvia silloin kun se itselle sopii ja monilla eri laitteilla.

Viime syksyn jälkeen Suomeen on rantautunut Netflixin ja HBO:n lisäksi CMoren verkkoversio Filmnet ja viimeisimpinä yrittäjinä katsojista ovat tulleet kilpailemaan urheiluun panostava URHOtv sekä Nelosen beta-vaiheessa oleva Ruutu Viihde. Jo ennen netti-tv-buumin alkamista tarjolla olivat Viaplay ja Voddler. Kaikilla palveluilla on hieman oma profiilinsa ja vaikka kaikenkattavan valikoiman löytääkseen täytyykin tilata muutama eri palvelu, sisältöä alkaa olla tarjolla kiitettävästi. Kun pakettiin lisätään vielä kanavien omat palvelut (Ruutu, Katsomo, Areena), niin ei jää paitsi edes suomalaisista sarjoista, joita ei muista palveluista löydy.

Seuraava askel: laitetuki ja helppokäytöisyys


Nyt kun sisältö alkaa olla kohdallaan, seuraavaksi voitaisiin keskittyä tekniseen toteutukseen, jossa tärkeimpänä osa-alueena laitetuki. Harva haluaa aina ennen sohvalle asettumista konffata television toiseksi näytöksi tietokoneeseen ja surffata selaimella palveluun, josta näppäimistöä ja hiirtä apuna käyttäen etsitään sopivaa ohjelmaa katsottavaksi. Onneksi ainakin osa palveluista tukee myös esimerkiksi pelikonsoleita sekä äly-tv-laitteita, jotka tuovat käyttökokemusta vähän lähemmäksi televisionkatselun helppoutta. Silti netti-tv:n lopullinen läpimurto tapahtuu vasta sitten, kun sisältö on yhden painalluksen päässä ja käytettävissä helposti sohvalla löhöillen ilman mitään ylimääräistä.
Huolimatta esimerkiksi Netflixin laajasta (joskin vähän alelaarin sisältöä muistuttavasta) sisältökirjastosta, se tai vastaavat palvelut tuskin tulevat korvaamaan täysin perinteisen television lähetysvirtaa. Jonkun muun suunnittelemalle ja ohjaamalle lähetykselle tulee aina löytymään kysyntää, vaikka lähetys saattaa muuttaa muotoaan ja se toimitetaan katsojalle bitteinä netin kautta. Lähetystä myös katsotaan yhä useammilla erilaisilla laitteilla monessa muussa paikassa kuin kotona. Pisimmällä nettisiirtymän kanssa on kotimaisista toimijoista Yle, jonka kanavat saattavat näkyä netin läpi jo tämän vuoden aikana. Myös kaupalliset kanavat joutunevat taipumaan nettijakeluun lähitulevaisuudessa.

Television todellista murrosta ja lopullista siirtymistä nettiin joudutaan siis odottamaan ainakin siihen saakka, että suurin osa käytössä olevista televisioista on jonkin sortin älytelkkareita tai ainakin niihin on liitetty digiboksia vastaava älyboksi. Teknologisen kehityksen kiihtyvän vauhdin huomioon ottaen se onneksi tapahtunee ennemmin kuin myöhemmin.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

13.4.2013 19:28

Vaikka Netti-TV on hieno asia ja hyvä vaihtoehto monille. On kuitenkin ällistyttävää että osa ihmisistä luulee että kaikki HALUAA netti-TV:n. On ihmisiä jotka eivät halua viihdettään internetin välityksellä.

23.4.2013 19:50

TO mafia tulee pitämään huolen että kehitys on hidasta ja käyttö vaivalloista.

33.4.2013 20:43

@1 Jos sisältö on saatavilla telkkarista yhtä helposti tai jopa helpommin (kun saa itse päättää, koska katsoo), eikä telkkariin tarvitse mitään lisäsäätöjä, laatu on samaa tai jopa parempaa, kuluttajaa ei tasan kiinnosta yhtään, meneekö telkkarin takaseinään tv-kaapeli vai nettipiuha. Monilla ei ole laitteistoa vastaanottaa HD lähetyksiä telkkariinsa, mutta nettikaista siihen riittäisi (ainakin jonkun asteen pakkauksella, jos ei muuten). En ymmärrä, miksi ketään kiinnostaisi MITEN se ohjelma tulee telkkariin, jos homma toimii.

Mutta asiaan. Itselläni ei ole telkkaria erikseen, mutta tietokoneessa on tv-piiri, johon menee telkkaripiuha koneen takaosan kautta. SSD aseman ansiosta kone käynnistyy melkein yhtä nopeasti, kuin telkkari - vielä jos vaihtaisi w8 niin olisin vielä lähempänä sitä. Tietokoneella on kaksi suurehkoa ruutua, joten pieni näyttökään ei pilaa katselukokemusta. Ongelmana on ennemminkin se, etten saa HD-kuvaa antennistani, mutta nettikaista siihen riittäisi mainiosti. Mielestäni on muutenkin hiukan turhauttavaa ylläpitää montaa tiedon väälitystapaa. Olisi mukavaa, kun kaikki tulisi helposti yhtä kaistaa pitkin (eli netti) ja tarvitsisi murehtia vain sen nopeudesta uusien tekniikoiden vaatiessa leveämpää kaistaa

44.4.2013 09:01

@3 Olen hyvin tietoinen netti-TV:n eduista ja haitoista. Kyse on ihan haittojen ja etujen merkityksestä kullekin ihmisille.

Kantasi kuvaa miten sinä itse ajatellet asioita eli tarpeitasi ja arvomaailmaa. Ei kaikkilla ole samoja tarpeita tai tärkeysjärjestyksiä asioissa.

Esimerkiksi itse asetan yksityisyyden huomattavasti käytännöllisyyttä korkeammalle. Eli kun ajattelen teknisesti Netti-TV:n toteutusta niin siinä palveluntarjoja pääsee täydellisesti seuraamaan mitä TV-ohjelmia katsot ja koska. Koska teknisesti sen katsonta laitteen pitää lähettää tieto palveluntarjoajan laitteistolle minkä kanavan ohjaa sinne henkilön laajakaistaan katsottavaksi. Tälläista ei tapahtu muissa TV-palveluissa, koska niissä kaikki kanavat lähetetään sille kuluttajalle koko ajan eli sen kuluttajan katsomistottumuksien seuranta ei ole mahdollista näissä.

Myös nauhoitus on keksitty ja automaattiset nauhoitukset. Joten se että saa koska tahansa katsottua onnistuu myös muillakin järjestelmillä. Ei ehkä ihan niin vaivattomasti kuin Netti-TV:ssä, mutta itse katson 95% vain nauhoituksia.

Tarkoitukseni on sanoa että mitä ominaisuuksia haluaa arvostaa ja on tärkeitä kullekin kulutajalle niin se ratkaisee mikä sopii kenellekin parhaiten.

Kuten sanoin jo edellisessä viestissä älkää olettako että se mistä ja miten te itse pidätte asioita on kaikkille sama. Ei todellakaan ole.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 4.4.2013 @ 09:24

59.4.2013 00:50

@4 Asia on juurikin näin,ihmiset ovat erilaisia.

Tunnen aikuisen miehen,noin 45v, jolla ei ole kännykkää eikä tietokonetta.
Eikä sähköpostia tai vastaavaa.

Töissään tarvitsee vain jonkun verran tietokonetta ja voin sanoa sivustakatsoneena,että koneen käyttötaidot ovat "hiukan" vajavaiset,netissä just ja just osaa toimia ja sivuja aukaista.
Ehkä wordiin jotain kirjoittaa yms.

Hänen vaimolla on kännykkä,mutta kiinni saaminen jää ihan oikeasti vain työpaikalle soittamiseen.

Eikä kyse ole siitä,että hän olisi jotenkin tyhmä mies vaan päinvastoin,hän kokee ettei tarvitse näitä nykyajan laitteita ja on onnellisempi ilman.

Jollain tasolla ajattelen itsekin,että tämä nyky-yhteiskunnan kaikki mulle heti ja nyt,ei välttämättä ole se järkevin tie.
Ei ihmistä ole alunperin luotu tai aivoja viritetty siihen,että on joka hetki tavoitettavissa ja on kännykkää,läppäriä,tablettia,pöytäkonetta ja mitä kaikkea nyt onkaan.
Eli tähän hektisyyteen.

Vielä rapiat muutama vuosikymmen sitten kotona oli sähköisistä laitteista pääpiirteittäin telkkari,radio/stereot,kahvinkeitin,jääkaappi,uuni ja valot.
Nyt on "vähän" toisin,vaikka noillakin pärjäsi ihan hyvin.

Kakarana juostiin sitten ulkona touhuamassa senkin edestä,nyt kun ikkunasta ulos katsoo,on siellä melko niukasti mukuloita leikkimässä verrattuna siihen aikaan.

Vaikka tykkään itse tekniikasta niin olen kyllä salaa ystävälleni kateellinen,mitä näillä kamoilla oikeasti tekee ja tarviiko niitä kaikkia,siis ihan oikeasti!

Kännykänkin kun unohdat kotio niin haettava on,jos vaikka joku soittaa,työpäivänä ymmärrän juu,mutta että viikonloppuna tai iltaisinkin on aivan pakko olla tavoitettavissa.

Jos joku tähän ketjuun vielä kirjoittelee niin maailma muuttuu kommentit ovat turhia,ymmärrän sen ja käytän itsekin,mutta silti,oikeasti!

Koska varmasti olette miettineet jossain välissä mitä olisi olla ilman mitään ns.turhaa,olisko sitten yllättäen aikaa käydä vaikka ulkona kävelyllä tai kyläilemässä sähköpostin sijaan tai muuten vaan viettää aikaa enemmän perheen kanssa!!
Tietoneen kanssa touhuaminen,vaikka sitten lasten kanssa pelailu tai vastaava ei kumminkaan ole samaa kuin pulkkamäet sun muut.

Enkä halua yleistää kaikkiin tätä,mutta työni ohessa olen niin monta kertaa nähnyt kun lapselle annetaan pleikkarin ohjain kun hän kyselee,ettei ole mitään tekemistä,kun samaan aikaan iskä hiukan surffailee ja päivittelee naamakirjaa.

Voi aikoja:)


Se viimeksi nauraa joka hitaimmin ajattelee

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto