AfterDawn: IT-alan uutiset

Tänään on oikea päivä varmuuskopioida tiedostot

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 31.3.2013 12:39 Kommentteja (21)

Tänään on oikea päivä varmuuskopioida tiedostot Maaliskuun viimeinen päivä on mitä parhain päivä tehdä kaikista tärkeistä tiedostoista varmuuskopio -- onhan tänään varmuuskopiopäiväkin!
Nykyaikana ihmiset tallentavat elämänsä tärkeimpiä töitä ja hetkiä dokumenttien, valokuvien ja videoiden muodossa kovalevyille ja muistitikuille. Kahden kuukauden ajan työstetty pro gradu -tutkielma ja oman esikoisen ristiäisistä napatut videot ja valokuvat makaavat siististi digitaalisessa muodossa läppärin sisuksissa. Elämä sujuu mallikkaasti siihen asti kunnes kovalevy sanoo sopimuksensa irti tai pitkäkyntinen varastaa tietokoneen.

Tiedostojen häviäminen aiheuttaa äärimmäisiä tunnetiloja.

Näiden tuntemusten välttämiseksi tärkeistä tiedostoista kannattaa tehdä aina varmuuskopiot. Valitettavan moni laiminlyö varmuuskopiden teon. World Backup Day -sivston mukaan tänäkin vuonna noin 60 miljoonaa tietokonetta hajoaa, minkä seurauksena 45 miljoonaan tietokoneeseen tallennetut tiedot häviävät. Pelkästään Yhdysvalloissa häviää joka minuutti 113 puhelinta, joten älä unohda matkapuhelintasi varmuuskopioitavien laitteiden listalta.

Varmuuskopiointi pitää tehdä oikein, jotta siitä olisi jotain iloa (älä siis kopioi tiedostoja samalle kovalevylle). Tallenna varmuuskopiot aina toisistaan riippumattomiin paikkoihin. Kopioiden määrässä ei ole ylärajaa -- mitä enemmän sitä parempi.

Varmuuskopiointiin löytyy tuhoton määrä erilaisia sovelluksia, joilla homman pystyy automatisoimaan hyvin pitkälle. Sopivia ohjelmia löytyy Download.fi:stä eri alustoille ja eri käyttötarkoituksiin kymmenittäin. Nimeltä mainittakoon DriveImage XML, EaseUS Todo Backup ja FBackup.

Kerro kommentointiosiossa lempiohjelmasi ja miten olet itse hoitanut varmuuskopioinnin.

Tägit: varmuuskopio
Edellinen Seuraava  

21 kommenttia

131.3.2013 12:58

Itse olen siirtynyt varmuuskopioinnissa pilvipalveluihin. Ja on pirun kätevää kun kaikki varmuuskopiot tulee automaattisesti. Eli tietokoneessa synkronoituu tietyt kansiot automaattisesti kun muutoksia tapahtuu. Otetaan vaikka esimerkkinä ms:n palvelu Skydrive. Kun otan puhelimella kuvan niin puhelin lähettää sen suoraan skydriveen. Kun taas käynnistän tietokoneen niin kuva latautuu automaattisesti tietokoneelle. Sillä hetkellä kuvan on puhelimessa, skydrivessä ja omalla tietokoneella, ja kaikki tapahtuu automaattisesti.

Itsekun olen menettänyt monia kuvia/videoita sen takia että en ole jaksanut vaivautua varmuuskopioimaan niitä.


Tietokone; Emo=AsRock 970 Extreme4, Prosessori=FX-8350 8x4,7Ghz, Nayttis=Gigabyte AMD Radeon HD 7850 OC 2GB, Muisti=16gb 1600Mhz DDR3, Kovalevytila=250gb SSD/5TB normaali.

231.3.2013 13:03

Pilvipalvelut sopii kyllä pienempimittaiseen varmuuskopiointiin, mutta koitappa megabitin uppikaistalla ladata videota pilveen tallennettavaksi. Odotan kyllä sitä aikaa, että nettiin tallennetttu tiedosto liikkuu edestakaisin samaa vauhtia kuin omassa lähiverkossa koneiden välillä. Sitä ennen on kuitenkin pitäydyttävä näissä omissa pilvipalvelimissa.

331.3.2013 13:20

Minulla on käytössä Back in Time -ohjelma (siis rsync + cron + gui), joka varmuuskopioi kotipalvelimen NFS-jakoihin. Varmuuskopioitavat tiedot olen valikoinut niin, ettei tarpeetonta (esim. käyttöjärjestelmä) tulisi varmuuskopioitua. Huono puoli tuossa on se, että varmuuskopiot ovat tyypillisesti samassa huoneessa tietokoneiden kanssa.

Aiemmin käytössä oli 1M/512K ADSL-liittymä, jolla olisi ollut rasittavaa tehdä suuria varmuuskopioita pilveen, mutta nyt siihen olisi mahdollisuus sillä tänne korpeen saatiin 100M/100M valokuituyhteys. Sekin on tietysti hitaampi kuin gigabitin langallinen lähiverkko, mutta nopeampi kuin langattomat yhteydet (vrt. n-wlanin todellinen nopeus, tosin useimmiten käytössä g).

Nyt pitäisi vain keksiä sopiva pilvipalvelu. Tähän mennessä käytössä on ollut Dropbox, mutta ei varsinaisena varmuuskopiointipalveluna ja siihen sen tila olisikin turhan pieni. Jotain 30 GiB tai suurempaa tilaa voisi jo harkita, mutta eihän siitä tietysti kiinnostaisi maksaa.

431.3.2013 13:22

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti squi:
Pilvipalvelut sopii kyllä pienempimittaiseen varmuuskopiointiin, mutta koitappa megabitin uppikaistalla ladata videota pilveen tallennettavaksi. Odotan kyllä sitä aikaa, että nettiin tallennetttu tiedosto liikkuu edestakaisin samaa vauhtia kuin omassa lähiverkossa koneiden välillä. Sitä ennen on kuitenkin pitäydyttävä näissä omissa pilvipalvelimissa.
...ja vaikka nettinopeus olisikin kohdallaan, kyllähän sinänsä 100 gigatavunkin backupit saisi hanskattua esim. 20Mbps uppikaistalla, kun kone olisi aina päällä ja voisi raksutella ne pikkuhiljaa. Tämän jälkeen vain muutokset lähetettäisiin palveluun. Mutta ongelmaksi tulee sitten se hinta, mikään cloud storage ei tarjoa järkihinnalla jotain teratavua storagea käyttöön, joten ainoa järkevä tapa on nykyisin 50 euron ulkoisen kovalevyn ostaminen ja sinne varmuuskopioiden kiskominen.

Itse olen toteuttanut homman kevyellä ja halvahkolla muutaman teratavun LaCien NAS-purkilla, johon kaikki kodin laitteet kiskovat varmuuskopiot Windowsin omilla backup-työkaluilla. Nyt vain pitäisi vielä selvittää tuon NAS-purkin itsensä varmuuskopiointi -- siihen _käsittääkseni_ saa kiinni tavallisen ulkoisen levyn, johon voi ajaa varmuuskopiot purkista itsestään.

Jostain kunnollisesta RAID-NASsista olen haaveillut pari vuotta, johon FreeNAS tms pyörimään.

Dokumentit, Excelit, jne hallinnoin 100% täysin Dropboxin kautta, juurikin tuon takia, että ne ovat saatavilla aina ja automaattisesti. Myös useat softat, kuten pikaviestimet, olen asentanut portable -asennuksena Dropboxin hakemistoon, jolloin viestihistoria, asetukset, jne ovat aina kaikilla koneilla saatavilla.

531.3.2013 13:53

Dokumentit ja muu sälä sekä koneelta, että puhelimesta päivittyy automaattisesti Dropboxiin. Kuvat päivittyy viikottain NASilta omalla rsync scriptillä ja ulkoiselle kovolle satunnaisesti.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

...ja vaikka nettinopeus olisikin kohdallaan, kyllähän sinänsä 100 gigatavunkin backupit saisi hanskattua esim. 20Mbps uppikaistalla, kun kone olisi aina päällä ja voisi raksutella ne pikkuhiljaa. Tämän jälkeen vain muutokset lähetettäisiin palveluun. Mutta ongelmaksi tulee sitten se hinta, mikään cloud storage ei tarjoa järkihinnalla jotain teratavua storagea käyttöön, joten ainoa järkevä tapa on nykyisin 50 euron ulkoisen kovalevyn ostaminen ja sinne varmuuskopioiden kiskominen.
Kapsi.fi tarjoaa puoli teraa tilaa varmuuskopioille, eikä maksa paljoa.

631.3.2013 13:54

Cobian Backup ohjelmaa olen käyttänyt jo vuosia. Sillä varmuuskopioin tiedostot aina kahteen ulkoiseen levyyn. Tämä riittää hyvin ja otan aina toisen levyn usb liittimen irti jos en tarvitse sitä.

731.3.2013 14:12

Varmuuskopiointi on homojen hommaa. Ja sitä paitsi, minul ei ole tilaa varmuuskopioida 3 teratavua tavaraa minnekään.

831.3.2013 14:19

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WereCatf:
-- Ja sitä paitsi, minul ei ole tilaa varmuuskopioida 3 teratavua tavaraa minnekään.

Onko se kaikki ihan pakko varmuuskopioida?

Tulikin mieleeni yksi lempilainauksistani:
Lainaus:
Only wimps use tape backup: real men just upload their important stuff on ftp, and let the rest of the world mirror it ;)
~Torvalds, Linus (1996-07-20)

http://en.wikiquote.org/wiki/Linus_Torvalds#1995-99
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 31.3.2013 @ 14:19

931.3.2013 14:27

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Tomppa12:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WereCatf:
-- Ja sitä paitsi, minul ei ole tilaa varmuuskopioida 3 teratavua tavaraa minnekään.

Onko se kaikki ihan pakko varmuuskopioida?
Ei kaikki, mutta rankallakin kädellä raakaten minulle jäis ainakin 500 gigatavua varmuuskopioitavaa. Voisihan tuon ulkoiselle kovalevylle laittaa, mutta eipä se tulipalolta suojaa sen enempää, kuin ilmankaan, ja noin iso määrä ei yksinkertaisesti onnistu pilvipalveluna. Saati sitten, etten minä luota suurimpaan osaan palveluista, kun lähes kaikki niistä tallentaa tuon datan joko kryptaamattomana tai sitten niin, että he halutessaan voivat purkaa sen kryptauksen.

1031.3.2013 14:28

Mutta lähtökohtaisesti jos koneella on korvaamattomia tiedostoja niin niistä pitää aina ottaa varmuuskopio. Kyllä harmittaisi jos koneen levy menisi eräänä päivänä rikki ja varmuuskopioita ei olisi...

1131.3.2013 14:38

Varmuuskopiointi on kuin vakuutuksen otto, tai Lottoaminen jossa keskimäärin 0-5 % hyötyy. Itse en ole 15 vuoden aikana tarvinnut koskaan varmuuskopioita.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 26.7.2013 @ 22:29

1231.3.2013 15:25

Itse en pilveen koske, hyi! ;)

Vanhaan malliin mennnään ja kovoja on 7 ja varmuuskopiot tehdään käsin ristiin rastiin, wareksilla ei nyt niin väliä jos menevät kun löytyvät kuitenkin netistä mutta varmistettavaa jää silti 1,2Tt ja varsinkin kuvat ja videot olen laittanut kolmelle levylle ja kolmas levy olisi tarkoitus säilyttää toisessa talossa tulipalon varalta.

Ostettiin uusi kamera jossa videokuvaukselle oma nappi ja lapset alkoivat kuvailemaan 720p videoita kaikesta, 10min vie 2Gt joten voitte kuvitella että aika nopeasti tulee 32Gt muistikortti täyteen ja on varmuuskopioinnin aika.

edit: Ja mielestäni jos ei tee varmuuskopioita niin voisi samalla säästyä myös kuvaamisenkin vaivalta, sillä yhtä tyhjän kanssahan se sitten olisi vaikkei olisi mitään koskaan kuvannutkaan kun ne menee.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 31.3.2013 @ 15:43

1331.3.2013 15:53

Lainaus:
Only wimps use tape backup: real men just upload their important stuff on ftp, and let the rest of the world mirror it ;)
~Torvalds, Linus (1996-07-20)
Itse käytän varmuuskopioiden ottoon NSA:ta. Ei tarvitse kuin kirjoittaa sähköpostiin sanat "911 terrorist al-Qaeda bomb embassy Helsinki" niin seuraavana yönä tulee kasa siististi pukeutuneita miehiä kyläilemään, ja samalla ne sitten tekevät varmuuskopiot levyistä. Jatkossa myös pikaviestit, sähköpostit, tekstiviestit ja puhelut otetaan kätevästi talteen, eikä tarvitse sitten itse stressata varmuuskopioista.

Jos nuo kaupalliset pilvipalvelut eivät vaikuta luotettavilta niin oman vastaavan ratkaisun saa linjoille kohtalaisen helposti, kunhan vain on paikka palvelimelle jossain.
http://readwrite.com/2011/05/03/4-ways-to-build-your-own-dropbox
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 31.3.2013 @ 15:55

1431.3.2013 16:13

Itse varmuuskopioin NAS:iin. Asia on omassa kontrollissa, se on nopea, niin automaattinen kuin haluaa, kukaan muu ei pääse käsiksi varmuuskopiohin jne.

Pilveen en koskisi tikullaakaan. Ongelma ei ole kätevyys tai toimivuus, vaan omien yksityisten asioiden siirtäminen kolmannen usein "tuntemattoman" osapuolen haltuun. Internet ei ole turvallinen missään mielessä, se on vähintäin "puoli" julkinen paikka. Pilvipalvelut on erinomainen keino kerätä muiden ihmisten ja yritysten informaatiota.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 31.3.2013 @ 16:16

1531.3.2013 16:34

Pienemmät tiedostot, kuten dokumentit, koodinpätkät yms siirtyvät tasaisen väliajoin pilveen. Valokuvat, videot, softa yms isommat ovat muutamalla ulkoisella kovalevyllä. Ja mikä tärkeintä muutamassa eri paikassa.
Pilvessä oleva materiaali on asianmukaisesti kryptatty, joten niiden urkkiminen ulkopuolisten toimesta on *mahdotonta*. Eipä siellä kyllä mitään mielenkiintoista olekaan...
Tulevaisuudessa voisi harkita ostavansa varmistettua palvelintilaa ja laittausi oman pilven pystyyn.


las ballenas son el camino

1631.3.2013 18:27

Itsekin harrastaisin pilvipalveluiden käyttöä jos uppi olisi jotain muuta kuin 0,5 megaa. :/ Eiköhän tuo ulkoinen kovo aja asiansa.


"Jos se ei ole rikki, korjaan sitä kunnes se on"

1731.3.2013 19:37

Tulipahan otettua valokuvista ja musasta backup jo klo 11:n aikaan :p, itselläni käytässä Kingstonin valmistama sata/usb kotelo jossa 1 tb levy, sinne mahtuu kaikki mitä tarvin ja vielä vähän päällekkin.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 31.3.2013 @ 19:37

Autopeli hullu ja pelannut jo -80 luvulta...eli vanha jäärä.

1831.3.2013 19:54

Enpä ottanut backuppia kun ei ole minne ottaa, eikä kyllä kiinnostakkaan.


Kotikone: MSI Z77A-G43, Intel Core i3 2100, A-Data 1x4gb&1x2gb (6gb),Asus (nvidia) geforce gts450 arctic accelero s1 plus jäähyllä,Asuksen DVD kärytin,Bequiet 500w,Aerocool Strike X One + 1 lisätuuletin, Samsung 830 64gb SSD, seagate barracuda 7200.9 250gb,UV:n väriset neonvalot,TL-WN751ND WLAN kortti, win 7 64bit
Työkone: abit kn9, amd athlon64 x2 5200+ am2 @ 3.1ghz &macho hr02,1,5gb,radeon x1950xt 512mb PCI-E, FSP400-60THN-P 400w,2x80gb western digitalia raidissa 160gb ide ja sata levyt,buffalo wli2 pci g54s, LG:n polttava cd/dvd rw asema,soundblaster live24, jokumikälie kotelo, Win7 32bit

1931.3.2013 22:56

Bacula ottaa joka yö kaikista laitteistani backupin. Näin on ollut jo 15 vuotta.

2031.3.2013 22:56

Helpointa on, jos ei ole mitään tärkeää varmuuskopioitavaksi ;)

Suurimman osan kovalevyn täytteestä saa uudelleen ladattua neitstä. Valokuvat ovat toki ainutkertaisia, mutta en nyt mieltäni pahoittaisi, jos satakunta kehnoa maisemaotosta tuhoutuu. Pienet dokumentit mahtuvat vaikka 2gb:n tiku(i)lle.

2131.3.2013 22:59

Itsellä pyörii varastossa serveri, jossa tallennustilaa RAID5:llä. Levyt on kaikki eri ikäisiä, eli toivottavasti ei kaksi levyä laukea samaan aikaan. Tuolta vedetään toiselle koneelle varmuuskopioita rsyncillä ja kaikista tärkeimpiä filuja (pääasiassa kuvia) tulee polteltua vielä DVD-levyillekin. Ja osa omista henkilökohtaisista tiedostoistani on skydrivessä, dropboxissa ja google drivessä, joita käytän kahdella eri koneella.

Lainaus:
Enpä ottanut backuppia kun ei ole minne ottaa, eikä kyllä kiinnostakkaan.

Niitä kuuluisia viimeisiä sanoja, jonka jälkeen yleensä tullaan foorumeille huhuilemaan, että kovalevy vissiin hajosi, saiskohan tuolta millään tiedostoja pelastettua...
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 31.3.2013 @ 23:07

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto