AfterDawn: IT-alan uutiset

Yle: Suomi havittelee omaa tietoliikennekaapelia Saksaan: "Supertärkeä hanke"

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 29.3.2013 18:04 Kommentteja (15)

Yle: Suomi havittelee omaa tietoliikennekaapelia Saksaan: "Supertärkeä hanke" Suomi haluaisi rakentaa oman merenalaisen tietoliikennekaapelin suoraan Saksaan itämerta pitkin, Yle uutiset kertoo. Ylen mukaan hanketta on valmisteltu hiljaisuudessa jo pari vuotta ja nyt projekti halutaan pyöräyttää vauhdilla käyntiin.
Omasta runkoyhteydestä suoraan Manner-Eurooppaan olisi monia hyötyjä,. Se vapauttaisi Suomen riippuvuudesta Ruotsin kautta kulkevaan liikenteeseen ja tekisi Suomesta huomattavasti nykyistä houkuttelevamman sijoituspaikan Googlen tai Facebookin kaltaisten jättiläisten datakeskuksille, jotka hyötyvät useammista eri yhteyksistä. Lisäksi Pohjois-Euroopan kylmä ilmasto on omiaan paljon lämpöä tuottaville datakeskuksille ja Ylelle puhuneen viestintäministeri Krista Kiurun mukaan jo pelkät suunnitelmat kaapelin rakentamisesta ovat poikineet yhteydenottoja "todella isoilta ICT-toimijoilta".

Kaapeli Saksaan olisi Ylen mukaan kuitenkin Suomen suunnitelmissa vain osa isompaa kokonaisuutta, jossa Suomesta havitellaan todellista solmukohtaa Euroopasta Aasiaan menevälle nettiliikenteelle. Venäläinen yhtiö on jo rakentamassa merikaapelia Aasiaan Koillisväylää pitkin ja Euroopasta Suomeen tuleva kaapeli voitaisiin yhdistää siihen Murmanskin seutuvilla. Se tekisi Euroopasta riippuvaisen Suomen yhteyksistä, Kiuru hehkuttaa Ylen mukaan.

Saksan kaapelin hinnaksi arvioidaan 50 miljoonaa euroa ja Kiurun mukaan rahoittajista on jopa tunkua. Päätös hankkeen rahoittamisesta on tarkoitus tehdä kuukausien sisällä ja suunnitelmia voidaan ryhtyä toteuttamaan nopealla aikataululla, kun päätökset saadaan valmiiksi, Kiuru kertoo.

Tägit: Tietoliikenne
Edellinen Seuraava  

15 kommenttia

129.3.2013 18:10

Viimeinkin päättäjät ovat tajunneet että tämän on fiksu päätös. Nörtithän ovat puhuneet jo omasta linjasta Saksaan jo monta vuotta.

229.3.2013 18:12
sdfsdfdsfdsfsdf
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti beget:
Viimeinkin päättäjät ovat tajunneet että tämän on fiksu päätös. Nörtithän ovat puhuneet jo omasta linjasta Saksaan jo monta vuotta.
Jep, olin juuri tulossa itsekin kommentoimaan että vihdoinkin tuollakin on joku tajunut asian olevan tärkeä.

329.3.2013 18:21

Olen samaa mieltä, toivottavasti niin tapahtuu ja Suomeenkin saadaan kunnon linjat kaikkien saataville ( pois soneran monopoli).

429.3.2013 18:22

Hyvä että tulisi vaihtoehtoisia uusia kaapeleita

Mutta se että asiaa perustellaan jonkin ulkomaisen yrityksen sijoitamisella Suomeen on kyllä perseestä. Eikö se suomalainen kansa tarvitse niitä yhteyksiä.

529.3.2013 18:38

Mitähän hyötyä oikeasti tuosta on? Päästään joo Ruotsinkautta kiertämisestä eroon mutta siihen se sitten jääkin. Aasian liikenne tulee menemään venäjän kaapelissä joka rakennetaan samaan aikaan kaasuputkien kanssa. Datakeskuksia voi tulla mutta niinstäkään ei oikein mitään hyötyä ole. Suomen valtio tukee niitä rahallisesti mutta verot maksetaan muualle. Ehkä tulevaisuudessa kun datan määrä kasvaa riittävästi näyttää tuo kaapeli hyödyn mutta siihen asti kaapeli on oikeastaan hyödytön.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29.3.2013 @ 18:44

Tietokone; Emo=Asus PRIME B450-PLUS, Prosessori=AMD Ryzen 7 2700X, Nayttis=Asus GTX 970 turbo, Muisti=16gb 3200Mhz DDR4, Kovalevytila=250gb SSD/15TB normaali.

629.3.2013 19:02

>Saksan kaapelin hinnaksi arvioidaan 50 miljoonaa euroa

Kymppi per Suomen asukas, halpaa on. Eihän tuolla summalla olisi rakentanut Helsingin musiikkitaloakaan. =)

729.3.2013 20:27
geegeedee
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mcmopo:
Mitähän hyötyä oikeasti tuosta on? Päästään joo Ruotsinkautta kiertämisestä eroon mutta siihen se sitten jääkin. Aasian liikenne tulee menemään venäjän kaapelissä joka rakennetaan samaan aikaan kaasuputkien kanssa. Datakeskuksia voi tulla mutta niinstäkään ei oikein mitään hyötyä ole. Suomen valtio tukee niitä rahallisesti mutta verot maksetaan muualle. Ehkä tulevaisuudessa kun datan määrä kasvaa riittävästi näyttää tuo kaapeli hyödyn mutta siihen asti kaapeli on oikeastaan hyödytön.
Ihan puhtaasti jo strategisen ajattelun kannalta veto on fiksu, Ruotsi saa vakoilla vapaasti - ihan omien lakiensakin mukaan - kaikkea Ruotsin kautta kytkettävää liikennettä. Tietoliikenne on osa puolustuskykyä, mitä useampi yhteys ulkomaailmaan on, sen paremmin turvattu on infra tuolta osin.

Ja kyllä ne datakeskukset tuovat rahaa maahan, en tajua mikä ongelma jengillä on, etteikö se olisi kannustettavaa, että tänne tulee rahaa datakeskusten muodossa, vaikka nyt Google ne varsinaiset voittonsa USAan viekin? Maksavat ne täälläoleville palkkaa, rahaa yhteyksistä, toimitiloista, jne.

Jos valtiontalouden kannalta ajattelee, niin esim. päivittäistavarakauppa -- koko S-ketju ja K-ketju -kokonaisuus -- on tavallaan koko maan kannalta taloudellisesti täydellisen turha, sillä ulkomailta tänne tuleva lisäraha, vaikka miten pientä, on se, joka maata vaurastuttaa. Toisillemme tavaran myyminen ristiin rastiin ei tuo maahan senttiäkään lisärahaa, mutta vaikka tulitikkuaskin myyminen ulkomaille, tuokin jo rahaa maahan.

829.3.2013 22:41

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti geegeedee:

Ihan puhtaasti jo strategisen ajattelun kannalta veto on fiksu, Ruotsi saa vakoilla vapaasti - ihan omien lakiensakin mukaan - kaikkea Ruotsin kautta kytkettävää liikennettä. Tietoliikenne on osa puolustuskykyä, mitä useampi yhteys ulkomaailmaan on, sen paremmin turvattu on infra tuolta osin.

Ja kyllä ne datakeskukset tuovat rahaa maahan, en tajua mikä ongelma jengillä on, etteikö se olisi kannustettavaa, että tänne tulee rahaa datakeskusten muodossa, vaikka nyt Google ne varsinaiset voittonsa USAan viekin? Maksavat ne täälläoleville palkkaa, rahaa yhteyksistä, toimitiloista, jne.

Jos valtiontalouden kannalta ajattelee, niin esim. päivittäistavarakauppa -- koko S-ketju ja K-ketju -kokonaisuus -- on tavallaan koko maan kannalta taloudellisesti täydellisen turha, sillä ulkomailta tänne tuleva lisäraha, vaikka miten pientä, on se, joka maata vaurastuttaa. Toisillemme tavaran myyminen ristiin rastiin ei tuo maahan senttiäkään lisärahaa, mutta vaikka tulitikkuaskin myyminen ulkomaille, tuokin jo rahaa maahan.
Nyt on minulta mennyt joku ohitse joten voisiko joku selittää? Tuon strategisen ajattelin ymmärrän kuten aikaisemmin sanoinkin että hyvä että pääsee ruotsinkautta kiertämisestä ohitse.

Mutta miten datakeskukset ovat tähän mennessä tuoneet rahaa suomeen? Tähän mennessä datakeskukset on perustettu suljettuihin ulkomaalaistomistuksissa olleisiin formoihin jotenka kiinteistöistä ei suomelle jää oikeastaan mitään käteen. Lisäksi tähän mennessä Suomi on antanut esim. googlelle tukea miljoonia noihin keskuksiin mutta mitään veroja ei ole maksettu Suomeen. Tai on mutta tämän voi laskea tuhansissa ei niissä miljoonissa mitä on menetetty. Ja vaikka palkkaa maksetaankin Suomalaisille menee kymmeniä vuosia nykymenolla ennempää kuin tämä rupeaa tuottamaan.

Lisäksi nuo kauppakeskuksen vertaukset on hieman ristiriitaisia. Ne lisäävät liikevaihtoa paljon ja ovat erittäin tärkeitä joka ei todellakaan ole turhaa Suomen talouden kannalta. Sillä veronkierto noissa ei ole sitä mitä isot yhtiöt tekevät nykypäivänä.

929.3.2013 23:15

Veronkierto ja verosuunnittelu on eri asia. Ja datakeskusten rakennus + ylläpito tuottaa työpaikkoja. Noiden salien huoltamiseen tarvitaan työvoimaa siinä missä rakentamiseenkin. Datakeskusten olemassaolo suomessa voi pitkässä juoksussa poikia myös osaamista ja asiantuntemusta sillä tasolla, että suomessa voitaisiin alkaa kehittää esimerkiksi energiatehokkaita datakeskuksia (päästöt näissä laitoksissa alkavat olla maailmanlaajuisesti jo lentoliikenteen tasolla). Kaikki riippuu suomalaisista päättäjistä/kouluista/yrityksistä. Jos nämä kolme toimijaa osaavat yhdistää toimintansa täsäkin asiassa niin on nähtävissä taas valon pilkahdus Suomen ei niin valoisassa tulevaisuudessa. Paljon jossittelua ja pilvilinnojen rakentelua mutta noin se periaatteessa pitäisi hoitaa ja tuohon tulisi pyrkiä ;)
Ruokakaupoista sen sano mitään.


Asus Z87I-Pro|Powercolor Radeon 7950|I5 4670K|RAM:2x4gb @ 1600mHz|650w Seasonic G-series|1tb HDD+128gb SSD|Bitfenix Prodigy mITX-kotelo|

1030.3.2013 0:03

Suora kaapeli mahdollistaisi Suomesta Eurooppaan datayhteydet, joita Ruotsin Försvarets radioanstalt ei voisi seurata. En tosin usko, että FRA olisi nytkään seurannut sähköpostejani.

1130.3.2013 10:34

Kaikki seuraa sinun sähköpostejasi tiettyjen hakualgoritmien perusteella, sitä kutsutaan vakoiluksi, vain salaamalla sinun asiat eivät päädyt virnaomaisten haltuun.


"History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

1230.3.2013 13:33

Kyllä siellä keskuksella varmaan muutama ihminen on töissä jotka veroja tännekin maksaa ja kyllä se pirusti ainakin sähköä syö josta jotain rahaa jää suomeen? Ja kyllä sen rakentamisestakin hyötyy vaikka tod. näk. duunarit puolasta tänne raahataankin.

mitä sitten jää viivan alle, sitä ei tiedä mutta onhan siitä tosiaan muutakin hyötyä kuin pelkkä raha.

Ja nopeiden ja koko ajan nopeutuvien yhteyksien hinnan nousu varmaan pysynee kurissa kun on kapasitettia.

1331.3.2013 9:18

Kyllä se tosiaan muutaman ihmisen työllistäisi, mutta ei kovin montaa koska ulkomailta niitä palveluja hallittaisiin. Mitä tulee sähköön niin onko se muka HYVÄ asia että se vie sitä? Meidän pitää rakentaa uusia ydinvoimaloita. Kukahan sen kaiken taas maksaa?

En ymmärrä miksi ihmiset edes haluaa verokiertoa ja yksityisyys loukkauksia harjoittavia paska yhtiöitä Suomeen. Miksi meidän suomalaisten pitää rakentaa asioita näille yhtiöille, niillä on itsellä ihan riittävästi rahaa rakentaa nuo asiat itse.

Siis olen kyllä sen kaapelin rakentamisen puolesta, mutta paska yhtiöt voisi jättää tekosyy listasta pois. Perustella sitä järkevillä argumenteilla eli Suomen riippumattomuudella nykyisistä yhteyksistä. Eli mitä enemmän suoria yhteyksiä muihin maihin, sitä riippumattomampia olemme yksittäisestä ulkopuolisesta maasta yhteyksien suhteen.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 31.3.2013 @ 11:39

1431.3.2013 12:25

Kyllähän sitä sähköä tälläkin hetkellä ostetaan ulkomailta kun ei oma kapasiteetti piisaa. Eli ei meidän sitä voimalaa ole pakko sen takia ostaa vaan enemmänkin riippumattomuuden takia. Ja vaikka esim google sen sähkönsä ostaa mistä, siirtomaksu jää suomeen jos se niiden palvelinkeskus nököttää meidän maaperällä.

Ja tosiaan tämä nykyinen, vuosia myöhässä oleva ydinvoimala ei piisaa nykyiseen kulutukseen, uutta pitäisi tehdä jo.

Eikös täällä ole jonkinsortin pohjoismaiset markkinat sähkönmyynnissä? Venäjältä ei liene ostettu sähköä enää. Eikä sähkönkulutuksen lisääntyminen ole huono asia ainakaan omasta mielestäni, se onkin sitten eri asia tuotetaanko se uusiutuvalla vai uusiutumattomalla tavalla. Suomessa ei vaan oikein tuulimyllyt tuota.

Kuten tässä on monesti todettu jo, syy olla rakentamatta ei saa perustua puhtaasti taloudellisiin syihin. Ei kaikki tarpeellinen voi aina tuottaa rahaa.

1531.3.2013 12:25

Kyllähän sitä sähköä tälläkin hetkellä ostetaan ulkomailta kun ei oma kapasiteetti piisaa. Eli ei meidän sitä voimalaa ole pakko sen takia ostaa vaan enemmänkin riippumattomuuden takia. Ja vaikka esim google sen sähkönsä ostaa mistä, siirtomaksu jää suomeen jos se niiden palvelinkeskus nököttää meidän maaperällä.

Ja tosiaan tämä nykyinen, vuosia myöhässä oleva ydinvoimala ei piisaa nykyiseen kulutukseen, uutta pitäisi tehdä jo.

Eikös täällä ole jonkinsortin pohjoismaiset markkinat sähkönmyynnissä? Venäjältä ei liene ostettu sähköä enää. Eikä sähkönkulutuksen lisääntyminen ole huono asia ainakaan omasta mielestäni, se onkin sitten eri asia tuotetaanko se uusiutuvalla vai uusiutumattomalla tavalla. Suomessa ei vaan oikein tuulimyllyt tuota.

Kuten tässä on monesti todettu jo, syy olla rakentamatta ei saa perustua puhtaasti taloudellisiin syihin. Ei kaikki tarpeellinen voi aina tuottaa rahaa.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto