AfterDawn: IT-alan uutiset

Googlen ilo ennenaikainen, Nokialla patentteja VP8-koodekkiin

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 23.3.2013 15:41 Kommentteja (18)

Googlen ilo ennenaikainen, Nokialla patentteja VP8-koodekkiin

Videopatenttien hallintaan erikoistunut MPEG LA näytti alkukuusta vihreää valoa Googlen VP8-koodekille, kun konsortion jäsenet luopuivat vaateistaan VP8:n sisältämien tekniikoiden suhteen. Ongelmat eivät kuitenkaan ole vielä ohi, sillä Nokia on ilmoittanut omistavansa VP8:n tekniikoihin liittyviä patentteja.
Googlen mukaan VP8 on rojaltivapaa tekniikka, mutta sen käyttämiin tekniikoihin liittyneet mahdolliset lisensointiepäselvyydet ovat estäneet sitä yleistymästä Googlen toivomalla tavalla. MPEG LA:n ilmoituksen jälkeen koodekin uskottiin viimein vapautuvan lisenssivaatimuksista, mikä olisi edellytyksenä sen käyttöön esimerkiksi avoimen lähdekoodin projekteissa.
FOSS Patents -blogi paljastaa, että Nokia, joka ei ole MPEG LA:n jäsen, on kuitenkin tehnyt netin perustekniikoita dokumentoivalle IETF:lle virallisen ilmoituksen kohdista, joilta osin VP8 perustuu Nokian omistamiin patentteihin. Ilmoituksen mukaan Nokia omistaa tai se on hakenut yhteensä 86 patenttia eri maissa (eri maissa myönnetyt patentit liittyvät samoihin tekniikoihin), joiden kuvailemia tekniikoita VP8 hyödyntää.

Nokian ilmoituksen mukaan se ei ole valmis lisensoimaan omistamiaan tekniikoita muutoin kuin normaaleiden käytäntöjen kautta, eli yhtiön vapaasti määrittelemää korvausta vastaan. FOSS Patents huomauttaa, että yhtiön kanta on täysin normaalia liiketoimintaa, eikä sillä ole erityisiä intressejä tukea käytännössä Googlen hallinnoiman videostandardin kehitystä ilman normaaleja lisenssikorvauksia tai rojaltimaksuja.

FOSS Patentsin mukaan Nokia on ilmoituksensa kanssa tosissaan, sillä yhtiö on jo haastanut HTC:n oikeuteen kahden eri VP8/WebM-tekniikkaan liittyvän patenttiloukkauksen perusteella. Jos tapaus päätetään Nokian hyväksi, vuorossa saattavat olla seuraavana muut Android-valmistajat, sillä VP8-video on integroitu suoraan Googlen kehittämään käyttöjärjestelmään.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

18 kommenttia

123.3.2013 16:16

Tuo koodekki on jo niin wanha, että luulisi olevan enemmän haittaa sen käytöstä. Kokeilkaapa vaikka läppärillä Chromea ja Youtubea, miten ne imaisee akun tyhjiin alta aikayksikön!

Ei taida olla edelleenkään yhtään piirisarjaa ko. koodekille ja soveltuu siis vain järeisiin cpu-koneisiin, jos niihinkään nykyisen sähköhinnan aikana!

Minä antaisin vapaasti kilpailijoiden käyttöön wanhentuneet koodekit, koska sehän toisi enemmän etua h.264 ja h.265 käyttjille, joten tekninen kehitysetumatka vain kasvaisi!

223.3.2013 17:03

Lainaus:
Initial release 2008-09-13

Jos tämä on vanha niin...

323.3.2013 19:24

Vituttaa tällaset patentit, soditaan niillä sitten kun puhelimet ei myy

423.3.2013 20:10
pekka5
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Pallero20:
Vituttaa tällaset patentit, soditaan niillä sitten kun puhelimet ei myy
Ei kyllä liity mitenkään puhelimien myyntiin. Tottakait patentteja suojellaan, saisko Nissan käyttää vaikka volkkarin "turhia" patentteja vapaasti.

523.3.2013 20:13

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti sasu70:
Ei taida olla edelleenkään yhtään piirisarjaa ko. koodekille
Onhan noita vaikka kuinka paljon. Katso vaikka: http://wiki.webmproject.org/hardware/arm-socs

624.3.2013 00:20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pekka5:

Ei kyllä liity mitenkään puhelimien myyntiin. Tottakait patentteja suojellaan, saisko Nissan käyttää vaikka volkkarin "turhia" patentteja vapaasti.

Autoteollisuudessa ei ole samanlaista patenttipelleilyä. Ei haasteta valmistajia oikeuteen kun on läpinäkyvä tuulilasi, pyöreät pyörät jne.

Kännykkä puolella patentit pyrkivät estämään kehitystä kaikin keinoin. Niin epämääräisiä ja yleismaallisia patentteja on myönnetty että ilman niitä on lähes mahdoton kehittää mitään. Ei niillä suojella mitään vaan niiden tehtävänä on kerätä muilta rahaa. Nykyistä patenttijärjestelmää pitäisi uusia rankalla kädellä, jotta uusien asioiden kehittäminen olisi mahdollista myös tulevaisuudessa...Tietokone + Chord Hugo + Grado GS2000e = heaven

724.3.2013 01:31

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:

Autoteollisuudessa ei ole samanlaista patenttipelleilyä. Ei haasteta valmistajia oikeuteen kun on läpinäkyvä tuulilasi, pyöreät pyörät jne.

Kännykkä puolella patentit pyrkivät estämään kehitystä kaikin keinoin. Niin epämääräisiä ja yleismaallisia patentteja on myönnetty että ilman niitä on lähes mahdoton kehittää mitään. Ei niillä suojella mitään vaan niiden tehtävänä on kerätä muilta rahaa. Nykyistä patenttijärjestelmää pitäisi uusia rankalla kädellä, jotta uusien asioiden kehittäminen olisi mahdollista myös tulevaisuudessa...


Vielä vähän aikaa sitten niiden tehtävä oli kerätä rahaa. Mutta suunnittelu ja kehittäminen maksaa nykyään niin paljon että ei noilla tienaa. Nykypäivänä tärkein syy melkein on se että pystyy vastaamaan muiden oikeushaasteisiin. Ei tuossa mene kauaa kunnen google avaa oman patenttisalkun ja syyttää nokiaa jostain.

824.3.2013 01:50

Nokian haastaminen patenttiloukkauksesta on turhaa. Ja viimeisenä sen tekee Google. Googlen patentit ovat suurimmaksi osaksi Motorolalta, joka on ristiinlisensoinut lähes kaiken mistä se voisi Nokiaa haastaa.
Patenttisota on syntynyt sen takia, että vanhoilla puhelinvalmistajilla on näistä kyseisistä tekniikanaloista patenttien monopoli. Nyt kun uusia firmoja tulee ovat Nokian kaltaiset yhtiöt suoltaneet vuositolkulla patentteja keksintöihin joita on älyttömän kallista tuoda kuluttajien käytettäväksi. Toisaalta kun aikaa kuluu alkaa kynnys tälläisten keksitöjen tuomiseksi madaltua ja uudet yhtiöt alkavat näitä keksintöjä käyttää - suurimmaksi osaksi ilman lupaa.

924.3.2013 01:59

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mcmopo:

Vielä vähän aikaa sitten niiden tehtävä oli kerätä rahaa. Mutta suunnittelu ja kehittäminen maksaa nykyään niin paljon että ei noilla tienaa. Nykypäivänä tärkein syy melkein on se että pystyy vastaamaan muiden oikeushaasteisiin. Ei tuossa mene kauaa kunnen google avaa oman patenttisalkun ja syyttää nokiaa jostain.

Patenteilla kerätään nimenomaan rahaa ja varsinkin jenkeissä on yrityksiä joiden toiminta perustuu pelkästään patenteilla rahastamiseen. Toisaalta monet yritykset tekee niillä hyvää lisätienestiä. Microsoft esimerkiksi tienaa hyvin rahaa Android puhelimilla. Kehittäminen ei ole välttämättä kallista ja varsinkin kun saa jonkun sopivan yleispatentin rekisteröityä niin rahantuloa ei voi estää.

Toki patentteja hommataan myös tiedossa olevia oikeudenkäyntejä varten tarkoituksena pienentää korvauksia tai saada korvaukset pois. Tällöin tehdään ristiin lisensoimista. Mutta jos toisella osapuolella ei ole mitään tarpeeksi hyvää tarjota niin sitten ollaan armotta maksumiehiä. Nokia kerää todennäköisesti tässä tapauksessa hyvät rahat...Tietokone + Chord Hugo + Grado GS2000e = heaven

1024.3.2013 09:12

Nokialta ihme pelleilyä. kun kerran ei pärjää enää fyysisten laitteiden kilpailussa niin roikutaan mukana patenttitrollina.

Tässä Nokia hyökkää myös FOSS eli avointa lähdekoodia vastaan joten ainakaan ei kirkasta omaa kuvaansa markkinoilla.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24.3.2013 @ 09:23

"History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

1124.3.2013 09:53

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti syrtek66:
Nokialta ihme pelleilyä. kun kerran ei pärjää enää fyysisten laitteiden kilpailussa niin roikutaan mukana patenttitrollina.

Tässä Nokia hyökkää myös FOSS eli avointa lähdekoodia vastaan joten ainakaan ei kirkasta omaa kuvaansa markkinoilla.
Ennenkuin väitetään että Nokia hyökkää FOSS:ia vastaan, kannattaa lukea hieman pidemmälle tuota FOSS:in kommenttia asiasta:

Lainaus:
Nokia doesn't have an obligation to make a FRAND promise with respect to VP8. It wasn't involved in VP8 standard-setting. VP8 was and in practical terms (even if not in formal terms) still is a single-company project (when Google says "open", it usually means "control")

ja:
Lainaus:
What Nokia is doing here is simply the normal course of business if a patent holder (Nokia) does not share the vision of another company (Google) with respect to a proposed standard and reserves all rights. What motivation could Nokia possibly have to donate something to a Google initiative? None. No motivation, no obligation, no license. Simple as that.
Eli vaikuttaako tämän FOSS:in mielipiteen perusteella jotenkin siltä että he kokevat Nokian hyökkäävän heitä vastaan, tai toimivan jotenkin epäeettisesti?

1224.3.2013 11:20

Joo ei Google ja avoin oikein sovi samaan lauseeseen. Google käyttää avoimia asioita hyödyksi, mutta ei se taida itse tehdä avoimia asioita, vaan kotrolloituja asioita. Esimerkiksi Android, siinä on avoin kernel, mutta sen jälkeen se onkin suljettu.

Nokian motiivit nyt ovat mitkä ovat.

Patentit on jotain epäonnistunutta liiketalouden kontrollia, joka ei tee mitään muuta kuin hidasta ihmiskunnan teknistä kehitystä. Idea on että joku lypsää RAHAA, RAHAA, RAHAA. Siinä se motivaatio.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24.3.2013 @ 18:20

1324.3.2013 14:26
Kanku
Vahvistamaton

On se kumma kuinka nokia on aina väittämässä kivenkovaa että heillä on patentteja kilpailijoiden käyttämiin juttuihin ja saavat vietyä asian oikeuskäsittelyyn ja saattavat vieläpä voittaa jutun vaikka eivät tosiasiassa omista yhtään patenttia.

1425.3.2013 18:43

Patentit estävät kehitystä ja hidastavat tieteen kehityksestä saatavaa yleismaailmallista hyötyä. Ainoita hyötyjiä patenttijärjestelmästä ovat suuret yritykset, jotka ovat niitä itselleen keräilleet (sorry, kaikkein suurimpia hyötyjiä ovat järjestelmän loiset, lakimiehet).

Patenttijärjestelmä on lakkautettava välittömästi. Kaiken tiedon ja tekniikan tulee olla vapaasti kaikkien kykenevien käytettävissä halutuilla (laillisilla) tavoilla.

1525.3.2013 19:03

Tää patentti pelleily on mennyt aikoja sitten liian pitkälle. Niin kuin Lumikki sanoi: "hidastaa ihmiskunnan teknistä kehitystä". Googlen kontrollista oon kuullut paljon ikävää, joka voikin olla totta, mutta jokin kontrolli pitää olla, jotta homma pysyisi jotenkin kasassa. Google tekee kyllä siinä virheen, että jos alkaa suosimaan Motorolan tuotteita. Toivottavasti ei tee sitä virhettä. Onneksi kuitenkin on tulossa Tizen ja Ubuntu for Mobile mukaan kuvioihin. Näistä syistä android puhelimen hankinta oli loistava. Ups! Tuli hieman eksyttyä aiheesta, anteeksi... Ja takaisin aiheeseen.

Patentit pitäisi muuttaa standardeiksi, jota jokin voittoa tavoittelematon järjestö ylläpitää. Kuten käsitykseni mukaan html5 ja css3 standardit ovat vapaasti kaikkien käytössä. Rahoitusta saadaan halukkailta yrityksiltä, jotka listataan tietyn väliajoin lahjoituksiensa mukaan top listaan ja tällä he saisivat kunniaa (mainostusta) sekä kerran vuodessa myönnettäisiin paras rahoittaja yritys -tunnustus. Tälle ylläpitäjä organisaatiolle myytäisiin patentit, jotka julkaistaisiin vapaasti käytettäväksi kaikille. En usko, että todelliset keksinnöt ovat koskaan tulleet yrityksestä vaan monesti ideat ovat lähtenyt kehittymään ihan tavallisten kansalaisten keskuudessa. Tällaisessa tapauksessa rahat menisivät oikeille henkilöille tai ainakin sinne päin eikä suuret yritykset pääsisi rällästämään ostetuillaan/hankkimillaan patenteillaan.

Uskon, että tällaiseen maailmaan ollaan joskus menossa, mutta koska, sen kertoo aika.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 25.3.2013 @ 19:06

1626.3.2013 09:34
C-64
Vahvistamaton

Ilmeisesti kaikki patenttien vastustajat ovat kommunisteja? Koska samasta asiastahan tässä on kyse. Jos on lyönyt vuosien saatossa mottikaupalla rahaa tutkimus- ja kehitystyöhön niin mikä helvetin idea olisi sitten antaa kaikki sillä saavutettu hyöty ilmaiseksi kilpailijoille? Kuinka moni teistä olisi valmis tekemään työkaveria pidempiä työpäiviä ja jakamaan sitten palkat tasan?

1726.3.2013 09:59

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti C-64:
Ilmeisesti kaikki patenttien vastustajat ovat kommunisteja? Koska samasta asiastahan tässä on kyse. Jos on lyönyt vuosien saatossa mottikaupalla rahaa tutkimus- ja kehitystyöhön niin mikä helvetin idea olisi sitten antaa kaikki sillä saavutettu hyöty ilmaiseksi kilpailijoille? Kuinka moni teistä olisi valmis tekemään työkaveria pidempiä työpäiviä ja jakamaan sitten palkat tasan?

Toki keksijän ja kehittäjän pitää saada rahaa työstään. Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa että nykyinen patenttijärjestelmä on läpimätä. Nykyään OIKEA keksiminen on lähes mahdotonta kun kaikki mahdollinen on patentoitu etukäteen. Vaikka oikeasti keksit jotain ihan uutta niin siltkin voit joutua maksamaan lisenssimaksuja tai sitten joudut hylkäämään kaiken. Isot firmat patentoivat liukuhihnalta kaikki mahdottomat/mahdolliset asiat. Ideana kääriä voittoa, jos joku keksii niihin liittyvän asian tulevaisuussa. Monet asiat ovat vielä mahdottomia toteuttaa joten asioita ideoidaan ajatustasolla. Sitten kun joku oikeasti keksii miten asia on mahdollista toteuttaa niin keksintöä ei voi julkaista, sillä tärkeimmät patentit ovat muiden hallussa.

Kaikista suurinta roskaa on jenkkien yleispatentit. Siellä on tyyliin patentoitu laite jolla voi ohjata näytöllä näkyvää tapahtumaa. Yritäppä siinä tehdä peliohjain mikä ei riko mitään patentteja...

Kehityskulutkin olisivat varmaan kymmenesosa nykyisestä ilman nykyisen kaltaista patenttijärjestelmää. Nykyisin kehitetään ratkaisu, tutkitaan rikkooko se patentteja, kehitetään uusi ratkaisu, tutkitaan rikkooko se patentteja jne.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 26.3.2013 @ 10:02

Tietokone + Chord Hugo + Grado GS2000e = heaven

1826.3.2013 13:08

@17 Puhut asiaa.

Nykyään kulutetaan erittäin paljon voimavaroja, resursseja ja rahoja lakimiehiin, patenttien tutkimiseen, toisten kyttäämiseen, oikeuskuluihin sekä kaiken maailman turhuuksiin. Voisi ajatella, että joku pikku yritys nousee valtavaan kasvuun loistavan idean myötä, mutta suurempi yritys tulee ja murskaa tämän lähes puolustuskyvyttömän pikku yrityksen, koska on tämä pikku yritys on tietämättää käyttänyt suuryrityksen patenttia, vaikkei se suuryritys edes välttämättä käytä sitä missään. Jos suuryritys ei murskaa pikku yritystä, niin sitten se ostaa sen ja osa porukasta potkitaan pois.

Patentit ovat vähän niin kuin doping, jolla kilpailija yrittää saada etulyöntiasemaa muihin nähden. Molemmat maksavat paljon ja niillä saadaa parempi mahdollisuus tehdä enemmän rahaa.

@16 Mitä mieltä sä oot sitten siitä, että toinen tekee vähän töitä ja tienaa julmettuja summia, kun taas toinen laittaa kaikkensa työhön eikä tienaa edes kunnolla? Molempien näkemyksien ääripäät ovat huonoja, mutta yhdistelemällä parhaat puolet saadaan jotain ylivoimaisesti parempaa.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto