AfterDawn: IT-alan uutiset

NPD: Laittoman musiikin lataajat siirtyvät streaming-palveluihin

Kirjoittaja Sami Koivunen (Google+) @ 27.2.2013 16:02 Kommentteja (13)

NPD: Laittoman musiikin lataajat siirtyvät streaming-palveluihin Markkinatutkimusyhtiö NPD:n vuosittaisesta musiikkitutkimuksesta tulee ilmi, että laittomaan musiikinlataamiseen käytettävien vertaisverkkojen käyttäjät vähenivät 17 prosenttia vuonna 2012 verrattuna vuoteen 2011. Tämän seurauksena laittomasti ladattujen musiikkitiedostojen lataamismäärä väheni peräti 26 prosenttia.
NPD:n tutkimus osoitti lisäksi, että laittomien musiikkilevyjen kopiointi ystäviltä ja perheenjäseniltä väheni 44 prosenttia. Kovalevyiltä vaihdettujen tiedostojen määrä väheni 25 prosenttia ja internetin tiedostovarastopalveluista ladatun musiikin määrä väheni 28 prosenttia. Tutkimukseen vastasi pari tuhatta ihmistä, joiden tulokset painotettiin edustamaan mahdollisimman hyvin Yhdysvaltojen internet-käyttäjiä.

Tutkimus havaitsi lisäksi, että peräti 40 prosenttia ihmisistä, jotka latasivat musiikkia laittomasti vuonna 2011, olivat joko lopettaneet tai vähentäneet laitonta lataamista. Lähes puolet lataamisen lopettaneista mainitsivat nykyiset streaming-palvelut, kuten Spotifyn ja Rdion, pääsyyksi lataamisen lopettamiselle.

Aikoinaan vahvasti nousseen laittoman musiikinlataamisen kulta-aika näyttääkin nyt olevan takanapäin. Laittoman lataamisen voimakkain piikki osui vuodelle 2005, jolloin yksi viidestä internet-käyttäjistä käytti vertaisverkkoja musiikin laittomaan lataamisen. Vuonna 2012 sama luku oli enää 11 prosenttia.

Tutkimuksen numerot kuvaavat osuuksia Yhdysvalloissa.

Edellinen Seuraava  

13 kommenttia

127.2.2013 16:18

Tässähän näkyy hienosti se, miten lailllinen palvelu voi olla riittävän hyvä korvaamaan laittoman kanavan. Edullinen kuukausimaksu, ja uudet biisit ilman jokaisen lataamisesta aiheutuvaa vaivaa. Nyt elokuvateollisuuden täytyisi tehdä sama temppu, niin piratismi ei olisi enää niin suuri ongelma.

227.2.2013 16:33

Antaa myös varmaan tosi hyvää tsemppiä spotifylle Rdio:lle kasvaa viel entisestään. Itselläkin spotify koko aika taustalla. Nuo yhteistyö sopimukset esim eri operaattorien kanssa ovat kyllä kanssa hyvä homma. :)327.2.2013 16:51

Näinhän siinä kävi että laillinen palvelu löi itsensä läpi heti kun sellainen uskallettiin sallia.

Kun vielä saisi jostain laillisesti ostettua häviöttömästi pakattua tai pakkaamatonta musiikkia niin homma olisi menossa hyvään suuntaan

427.2.2013 19:24

Tämähän tiedettiin aina, mutta 2010-luvulle asti piti odottaa laillisten streaming-palveluiden kunnollista tuloa. Spotifyn ja Netflixin myötä laittomiin lähteisiin ei tarvitse turvautua kuin niissä tapauksissa, joissa esim. materiaali on harvinaista tai tuoretta.
TV-ohjelmille puuttuu vielä oma palvelunsa, jossa Amerikassa esitetyt jaksot ovat samana päivänä katsottavissa muualla maailmassa. Toivottavasti tällaista palvelua ei jouduta odottamaan 2020-luvulle.

528.2.2013 3:07

"NPD: Laittoman musiikin lataajat siirtyvät streaming-palveluihin"

-No shit Sherlock???

On se hyvä että silti uutisoidaan näinkin välillä. Joskus tuntuu että waretus on samassa rikollisessa arvossa kuin kansanmurha.. Ainakin kun lukee ja seuraa uutisia..

Tuli sellanen asia joskus mieleen että kun yhtiöt kertoo miten waretus vie leivän bändin suusta, jne.. niin eipä kyllä yhtäkkiä tuu mieleen yhtään bändiä jonka tietäsin että on hajonnut tai muuten lopettanu musiikin teon sen takia että niitten levyjä on waretettu.. Eiköhän sielläkin se iso raha revitä keikoista ja varsinkin festareista sekä kiertueista.. aika pieni taitaa olla se siivu mikä koostuu levynmyynnistä.. (paitsi tietenkin jos asiaa tutkaillaan levy-yhtiön kannalta).. :D

No samapa se.. itselle on jo aikoja riittänyt spotify sekä youtube.. leffojakaan ei tarvi enää vuokrailla kun on netflix ja viaplay..


Asus P5B Deluxe - Intel Q8200 - 4GBDDR2 - M-Audio Audiophile 2496 - Nvidia gt210 - Silverstone 500W - Fractal Design XL

628.2.2013 7:14

Spotifa ja netflix. Muuta ei oikeen tarvii, sieltä löytyy kaikki mitä itse tarvitsen. Ei tarvitse odottaa latauksien valmistumista vaan saa suoraan toistettua mediat. 20€/kk on naurettavan halpa hinta hyvin toimivista palveluista.

728.2.2013 9:29

Täytyy kyllä ihmetellä että näinkin yksinkertaisen asian käsittämisessä meni viihdeteollisuudella vuosikymmeniä. Hukattiin vuosikymmeniä hyödyttömään "piraatien" jahtaamiseen ja laillisen maksavan kansalaisen kiusaamiseen, kun oltaisiin voitu parantaa niitä omia palveluja.

Hinta
Saatavuus
Tuotteen tai palvelun hyvyys

Kolme pääasiaa liiketaloudessa asiakkaan näkökulmasta. Jos nuo kaikki ei ole kunnossa niin homma ei toimi. Siitähän tässä on kyse koko uutisessa eli vihdoin on saatavuutta parannettu ja hintaa laskettu.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 28.2.2013 @ 09:38

828.2.2013 11:23

Vaikuttaa kyllä hieman tarkoituksenhakuiselta tutkimukselta. Filelockerit, Usenet ja (laiton) streamaus ovat syöneet P2P:tä jo jonkin aikaa. Pelkän P2P:n suosion tutkiminen kyselyllä ei kerro koko totuutta pirastimin nykytilasta. Pelkkien kyselyiden tekemisen lisäksi olisi kiva nähdä ISP:n liikennemäärät itse tulosten vahvistamiseksi. Tämä ihan sen takia, että mediateollisuudella on pitkä historia tämänkaltaisten tutkimusten spinnaamisessa, etenkin onnistuneiden lakimuutosten jälkeen.

Pienenä esimerkkinä; prosenttien sijaan uutinen kertoo: "many of those who continued to use P2P services reported poor experiences, due to rampant spyware and viruses on illegal P2P sites". Tällainen ilmaisutapa saa ainakin itseni pohtimaan koko homman luottettavuutta.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 1.3.2013 @ 09:01

928.2.2013 15:40

Lainaus:
No samapa se.. itselle on jo aikoja riittänyt spotify sekä youtube.. leffojakaan ei tarvi enää vuokrailla kun on netflix ja viaplay..
Vielä kun saataisiin palvelu josta löytyy tuoretta materiaalia edulliseen kk hintaan, niin se olisi avot. Netflixin ainoa miinus on juurikin tuo. Tuoreempaa leffaa kiitos.

101.3.2013 8:52

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Täytyy kyllä ihmetellä että näinkin yksinkertaisen asian käsittämisessä meni viihdeteollisuudella vuosikymmeniä.
Vuosikymmeniä, vähän ehkä liioittelua... 20 vuotta sitten koko netin käyttö oli aika vähäistä.

111.3.2013 8:58

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Täytyy kyllä ihmetellä että näinkin yksinkertaisen asian käsittämisessä meni viihdeteollisuudella vuosikymmeniä.
Vuosikymmeniä, vähän ehkä liioittelua... 20 vuotta sitten koko netin käyttö oli aika vähäistä.
Napster tuli vuonna 96, eli noin kolme vuotta liioittelua.

Edit. Muistin väärin. Napter tulikin 99. Eli joo, vähän enemmän liioittelua :p
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 1.3.2013 @ 09:00

121.3.2013 23:18

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pkaksp:
Lainaus:
No samapa se.. itselle on jo aikoja riittänyt spotify sekä youtube.. leffojakaan ei tarvi enää vuokrailla kun on netflix ja viaplay..
Vielä kun saataisiin palvelu josta löytyy tuoretta materiaalia edulliseen kk hintaan, niin se olisi avot. Netflixin ainoa miinus on juurikin tuo. Tuoreempaa leffaa kiitos.

Ja lisäksi saisi olla offline-katselunkin mahdollisuus. Se vika noissa kaikissa laillissa videopalveluissa on että vaaditaan suhteellisen vakaa ja nopea nettiyhteys kun edes kunnon bufferointi ei onnistu. Olisi mukava että reissussa pätkivän mokkulankin kautta pystyisi leffoja katsomaan.

132.3.2013 8:11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti coocie98:


Napster tuli vuonna 96, eli noin kolme vuotta liioittelua.

Edit. Muistin väärin. Napter tulikin 99. Eli joo, vähän enemmän liioittelua :p
Joo, totta. 56Kbs modeemilla, minuuttiveloitteisella puhelinliittymällä yhden biisin lataaminen kesti luokkaa kauan, ja tuli maksamaan saman verran kuin kaupasta ostettuna. Jossain vaiheessa tuli sitten onneksi ISDN, joka tuplasi nopeuden... ja hinnan. Vaikka Napster kaatuikin juuri tekijänoikeusrikkomusten vuoksi, eipä niitä piraatteja juurikaan silloin "vuosikymmeniä" sitten jahdattu.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
1 kommentti
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
1 kommentti
Googlelle valtavat sakot – EU vaatii Googlea purkamaan Android-sääntelyä Googlelle valtavat sakot – EU vaatii Googlea purkamaan Android-sääntelyä (18.7.2018 16:33)
Euroopan komission on määrännyt Googlelle 4,34 miljardin euron sakon yhtiön hakukoneen määräävää markkina-asemaa vahvistavien laittomien käytäntöjen vuoksi. Käytännössä kyse on siitä, että Google ....
2 kommenttia
Spotify muutti välimuistin tyhjentämistä – Ei pakota poistamaan ladattuja musiikkikappaleita Spotify muutti välimuistin tyhjentämistä – Ei pakota poistamaan ladattuja musiikkikappaleita (18.7.2018 06:48)
Spotify on tehnyt Android- ja iOS-sovelluksiinsa viimeisten viikkojen aikana pienen muutoksen, mutta se helpottaa monen kuuntelijan elämää ratkaisevasti. Ainakin arjessa on yksi ensimmäisen ....
1 kommentti
Virtuaalilasit ottavat harppauksen eteenpäin – Vain yksi johto riittää Virtuaalilasit ottavat harppauksen eteenpäin – Vain yksi johto riittää (18.7.2018 06:30)
Seuraavien sukupolvien VR-lasien käyttömukavuus voi olla täysin toista luokkaa kuin nykyään, sillä VirtualLink-konsortio on esitellyt uuden USB-C-liitäntään pohjautuvan standardin, joka mahdollistaa ....

Uutisarkisto