AfterDawn: IT-alan uutiset

Teosto ja Gramex uusivat DJ-lisenssit, tuplalaskutus hämmentää edelleen

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 21.2.2013 14:13 Kommentteja (5)

Teosto ja Gramex uusivat DJ-lisenssit, tuplalaskutus hämmentää edelleen Teosto ja Gramex ovat julkaisseet uuden DJ-lisenssin, joka muun muassa yhdistää aiemmat erilliset maksut samaan pakettiin ja poistaa rajoitukset tallennettujen musiikkikappaleiden määrästä.
DJ:t ja eri tahoja edustavat etujärjestöt ovat neuvotelleet lisenssien muutoksista jo vuodesta 2009 lähtien. Kiista nousi julkisuuteen viime keväänä, kun TTVK ja eri viranomaistahot suorittivat Helsingin klubeihin ratsiaiskuja, joissa tarkastettiin soittajien lupien ajanmukaisuus. DJ-puolen mielestä vanha lisenssijärjestelmä oli kohtuuttoman monimutkainen ja lisäksi samasta musiikista oli pakko maksaa useampia kertoja soittotavoista riippuen.

Uudella huhtikuun alussa voimaan astuvalla lisenssillä tarvittavat maksut hoidetaan automaattisesti niin Teoston edustamille säveltäjille, sanoittajille ja kustantajille kuin Gramexin edustamille esittäjille ja tuottajille ilman tarvetta useampiin lupiin. Koko vuoden mittaisen lisenssin hinta on DJ:lle 212,14 euroa. Esimerkiksi ulkomaisia DJ-vierailijoita varten on lisäksi tarjolla 37,69 euron hintainen kertalisenssi, joka on voimassa vuorokauden. Uudessa mallissa myös ravintola voi hankkia lisenssin samaan 212,14 euron hintaan, jolloin DJ:ltä ei vaadita erillistä lisenssiä.

Alusta asti neuvotteluissa mukana ollut DJ Orion eli Juska Wendland pitää uutta lisenssiä kattavana vastauksena esiin nostettuihin ongelmakohtiin ja uudistustarpeisiin. Wendland nostaa kuitenkin esiin uudessakin lisenssimallissa esiintyvän tuplalaskutuksen, kun yksittäisen DJ:n sekä ravintolan vuosilisenssin hinta on sama, mutta ensisijaisesti vastuussa on kuitenkin soittaja.

Ensisijainen velvollisuus tallennusluvan hankkimiseen on asetettu DJille. Kun vuosilisenssi sekä yksittäiselle DJ:lle että alle 500 asiakaspaikan ravintolalle on täysin sama (212,14€), herää kysymys, että eikö tässä synny ongelma moneen kertaan laskuttamisesta.


Samoissa yökerhoissa ja ravintoloissa käy yleensä soittamassa useampi eri DJ, jolloin ravintolan mahdollisesti ostaman lisenssin lisäksi Teosto ja Gramex keräävät yhdestä keikasta maksun myös DJ:ltä. Kokonaisuutena DJ:ltä kerätään siis moninkertaiset lisenssirahat verrattuna siihen, että pelkästään ravintola maksaisi lisenssistä, Wendland ihmettelee.

Kuvitellaan vielä tilanne, jossa viidessä eri puolella Suomea sijaitsevassa ravintolassa työskentelee säännöllisesti neljä eri DJitä kussakin. Mikäli lisenssirahat tulevat ravintoloilta, saavat Teosto&Gramex 212,14e * 5 = 1060,70e. Mikäli lisenssirahat tulevat DJiltä, saavat Teosto&Gramex 212,14e * 20 = 4242,80e.


Wendland kyseenalaistaakin Teoston ja Gramexin päätöksen jättää ensisijainen tallennusluvan hankkimisvelvollisuus nimenomaan DJ-puolelle eikä ravintoloille.

Uusi lisenssi ei myöskään poista aiemmin kritiikin kohteena ollutta kopiointimaksua eli korvausta siitä, kun DJ siirtää omistamansa vinyyli- tai cd-levyn sisällön kätevämmin käytettävään digitaaliseen muotoon. Muun muassa Oras Tynkkysen viime keväänä eduskunnassa tekemässä kirjallisessa kysymyksessä nostettiin esiin suomalaisen lainsäädännön pyrkimys teknologianeutraaliuteen, joka ei musiikkilisensoinnissa toteudu. Jos DJ soittaa pelkästään itse omistamiaan fyysisiä tallenteita, lisenssille ei ole tarvetta. Kun samojen levyjen sisältö siirretään muistitikulle, muuttuu soittaminen maksulliseksi.


Edit 21.2.2013 18:46 Selvennetty lisenssien hintoja.
(Uutiskuva: Roger Ferrer Ibáñez)

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

121.2.2013 16:56

Onhan tässä kummallisuuksia, mutta itse olen enemmän kuin tyytyväinen. 200 euron vuosimaksun voin maksaa hymyssä suin. Tuo summa nyt menee vuoden aikana pelkästään satunnaisiin piuhoihin ja kaapeleihin.

Aiempi lähemmäs tuhannen euron verollinen summa oli aika koominen.

221.2.2013 17:06

Teostomaksuja maksetaan tallennustarvikkeista ja sitten ei saakkaan omistamiaan äänitteitä kopioida omaan käyttöön. outoo

321.2.2013 17:14

Eipä tässä henkilökohtaisesta käytöstä olekaan kyse.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 21.2.2013 @ 17:24

421.2.2013 20:49

Kyllähän tämä paljon järkevämmältä kuulostaa kuin "kasettimaksu".

522.2.2013 15:04

Järkyttävää sontaa on se, että levyltä soittaessa ei tarvitse maksaa, mutta saman musiikin soittaminen kiintolevyltä maksaa ekstraa. Siis onhan se nyt aivan täyttä ryöstöä ja puhdasta järjettömyyttä! Harmikseni en lakia tunne, mutta onhan tällaisen rosvoamisen nyt oltava jossain laissa kiellettyä?

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Riittääkö jatkossa huoltajan suostumus WhatsAppin käyttöön? Riittääkö jatkossa huoltajan suostumus WhatsAppin käyttöön? (25.4.2018 15:07)
WhatsApp muutti käyttöehtojaan Euroopan Unionin tulevan tietosuoja-asetuksen mukaiseksi, mutta teki sen hieman isolla kädellä. Jatkossa WhatsAppin ikäraja on 16 vuotta. Nyt netissä onkin ....
2 kommenttia
Gmailin uudet ominaisuudet paljastettiin – Mahdollisuus lähettää tuhoutuvia sähköposteja Gmailin uudet ominaisuudet paljastettiin – Mahdollisuus lähettää tuhoutuvia sähköposteja (25.4.2018 14:43)
Google on esitellyt jättimäisen uudistuksen Gmailiin. Maailman suosituimpiin sähköpostipalveluihin kuuluvan Gmailin käyttöliittymä nykyaikaistuu ja samalla siihen tuodaan joukko uusia ominaisuuksia. ....
Amazon esitteli uuden palvelun – Tilaa tavaraa nettikaupasta auton takakonttiin Amazon esitteli uuden palvelun – Tilaa tavaraa nettikaupasta auton takakonttiin (25.4.2018 11:08)
Uutisoimme vuonna 2014 Volvon visioimasta roam delivery -kuljetusvaihtoehdosta, jossa verkkokauppaostokset voisi tilata suoraan oman auton takakonttiin. Työpäivän jälkeen ei siis tarvitsisi ....
Honor 9 Lite saapui Suomeen – Näin paljon se maksaa Honor 9 Lite saapui Suomeen – Näin paljon se maksaa (25.4.2018 10:44)
Huawei on aloittanut Honor 9 Lite -älypuhelimensa myynnin tänään Suomessa. Honor 9 Lite tulee myyntiin kolmessa eri värissä: Midnight Black, Sapphire Blue ja Glacier Grey. Puhelimen suositushinta ....
IoT-vallankumous voi alkaa Suomessa – Elisa käynnisti NB-IoT-verkon Suomessa IoT-vallankumous voi alkaa Suomessa – Elisa käynnisti NB-IoT-verkon Suomessa (25.4.2018 10:18)
Elisa kertoo tarjoavansa ensimmäisenä operaattorina valtakunnallista NB-IoT-verkkovalmiutta (Narrowband Internet of Things) omassa 4G-verkossaan. Kuten nimestä voi päätellä, on verkkoteknologia ....

Uutisarkisto