AfterDawn: IT-alan uutiset

Teosto ja Gramex uusivat DJ-lisenssit, tuplalaskutus hämmentää edelleen

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 21.2.2013 14:13 Kommentteja (5)

Teosto ja Gramex uusivat DJ-lisenssit, tuplalaskutus hämmentää edelleen Teosto ja Gramex ovat julkaisseet uuden DJ-lisenssin, joka muun muassa yhdistää aiemmat erilliset maksut samaan pakettiin ja poistaa rajoitukset tallennettujen musiikkikappaleiden määrästä.
DJ:t ja eri tahoja edustavat etujärjestöt ovat neuvotelleet lisenssien muutoksista jo vuodesta 2009 lähtien. Kiista nousi julkisuuteen viime keväänä, kun TTVK ja eri viranomaistahot suorittivat Helsingin klubeihin ratsiaiskuja, joissa tarkastettiin soittajien lupien ajanmukaisuus. DJ-puolen mielestä vanha lisenssijärjestelmä oli kohtuuttoman monimutkainen ja lisäksi samasta musiikista oli pakko maksaa useampia kertoja soittotavoista riippuen.

Uudella huhtikuun alussa voimaan astuvalla lisenssillä tarvittavat maksut hoidetaan automaattisesti niin Teoston edustamille säveltäjille, sanoittajille ja kustantajille kuin Gramexin edustamille esittäjille ja tuottajille ilman tarvetta useampiin lupiin. Koko vuoden mittaisen lisenssin hinta on DJ:lle 212,14 euroa. Esimerkiksi ulkomaisia DJ-vierailijoita varten on lisäksi tarjolla 37,69 euron hintainen kertalisenssi, joka on voimassa vuorokauden. Uudessa mallissa myös ravintola voi hankkia lisenssin samaan 212,14 euron hintaan, jolloin DJ:ltä ei vaadita erillistä lisenssiä.

Alusta asti neuvotteluissa mukana ollut DJ Orion eli Juska Wendland pitää uutta lisenssiä kattavana vastauksena esiin nostettuihin ongelmakohtiin ja uudistustarpeisiin. Wendland nostaa kuitenkin esiin uudessakin lisenssimallissa esiintyvän tuplalaskutuksen, kun yksittäisen DJ:n sekä ravintolan vuosilisenssin hinta on sama, mutta ensisijaisesti vastuussa on kuitenkin soittaja.

Ensisijainen velvollisuus tallennusluvan hankkimiseen on asetettu DJille. Kun vuosilisenssi sekä yksittäiselle DJ:lle että alle 500 asiakaspaikan ravintolalle on täysin sama (212,14€), herää kysymys, että eikö tässä synny ongelma moneen kertaan laskuttamisesta.


Samoissa yökerhoissa ja ravintoloissa käy yleensä soittamassa useampi eri DJ, jolloin ravintolan mahdollisesti ostaman lisenssin lisäksi Teosto ja Gramex keräävät yhdestä keikasta maksun myös DJ:ltä. Kokonaisuutena DJ:ltä kerätään siis moninkertaiset lisenssirahat verrattuna siihen, että pelkästään ravintola maksaisi lisenssistä, Wendland ihmettelee.

Kuvitellaan vielä tilanne, jossa viidessä eri puolella Suomea sijaitsevassa ravintolassa työskentelee säännöllisesti neljä eri DJitä kussakin. Mikäli lisenssirahat tulevat ravintoloilta, saavat Teosto&Gramex 212,14e * 5 = 1060,70e. Mikäli lisenssirahat tulevat DJiltä, saavat Teosto&Gramex 212,14e * 20 = 4242,80e.


Wendland kyseenalaistaakin Teoston ja Gramexin päätöksen jättää ensisijainen tallennusluvan hankkimisvelvollisuus nimenomaan DJ-puolelle eikä ravintoloille.

Uusi lisenssi ei myöskään poista aiemmin kritiikin kohteena ollutta kopiointimaksua eli korvausta siitä, kun DJ siirtää omistamansa vinyyli- tai cd-levyn sisällön kätevämmin käytettävään digitaaliseen muotoon. Muun muassa Oras Tynkkysen viime keväänä eduskunnassa tekemässä kirjallisessa kysymyksessä nostettiin esiin suomalaisen lainsäädännön pyrkimys teknologianeutraaliuteen, joka ei musiikkilisensoinnissa toteudu. Jos DJ soittaa pelkästään itse omistamiaan fyysisiä tallenteita, lisenssille ei ole tarvetta. Kun samojen levyjen sisältö siirretään muistitikulle, muuttuu soittaminen maksulliseksi.


Edit 21.2.2013 18:46 Selvennetty lisenssien hintoja.
(Uutiskuva: Roger Ferrer Ibáñez)

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

121.2.2013 16:56

Onhan tässä kummallisuuksia, mutta itse olen enemmän kuin tyytyväinen. 200 euron vuosimaksun voin maksaa hymyssä suin. Tuo summa nyt menee vuoden aikana pelkästään satunnaisiin piuhoihin ja kaapeleihin.

Aiempi lähemmäs tuhannen euron verollinen summa oli aika koominen.

221.2.2013 17:06

Teostomaksuja maksetaan tallennustarvikkeista ja sitten ei saakkaan omistamiaan äänitteitä kopioida omaan käyttöön. outoo

321.2.2013 17:14

Eipä tässä henkilökohtaisesta käytöstä olekaan kyse.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 21.2.2013 @ 17:24

421.2.2013 20:49

Kyllähän tämä paljon järkevämmältä kuulostaa kuin "kasettimaksu".

522.2.2013 15:04

Järkyttävää sontaa on se, että levyltä soittaessa ei tarvitse maksaa, mutta saman musiikin soittaminen kiintolevyltä maksaa ekstraa. Siis onhan se nyt aivan täyttä ryöstöä ja puhdasta järjettömyyttä! Harmikseni en lakia tunne, mutta onhan tällaisen rosvoamisen nyt oltava jossain laissa kiellettyä?

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Amazon aikoo tuoda kassattoman kauppansa Eurooppaan Amazon aikoo tuoda kassattoman kauppansa Eurooppaan (12.12.2018 13:40)
Amazon aikoo avata Lontooseen Amazon Go -ruokakaupan, kertoo The Telegraph. Toteutuessaan se olisi ensimmäinen Amazon Go -kauppa Yhdysvaltojen ulkopuolella. Yhdysvalloissa liikkeitä on seitsemän kappaletta. ....
Pettymys iltapäivälehdille – Amazonin verkkokauppa ei tulekaan Pohjoismaihin Pettymys iltapäivälehdille – Amazonin verkkokauppa ei tulekaan Pohjoismaihin (12.12.2018 12:49)
Amazon Web Services kertoi tänään Tukholmassa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa pilvipalveluliiketoiminnan uuden alueen Ruotsissa. Uuden alueen myötä Amazon Web Services pystyy tarjoamaan ....
Kiinalaiset eivät ehkä olekaan piilottanut vakoilupiirejä elektroniikkaan Kiinalaiset eivät ehkä olekaan piilottanut vakoilupiirejä elektroniikkaan (12.12.2018 10:23)
Bloomberg julkaisi tänä syksynä ison paljastusuutisen, jossa uutistoimisto väitti kiinalaisten vakoilevan teknologiayrityksiä Super Micronin kehittämiin palvelinemolevyihin piilotettujen vakoilupiirien ....
Puma nostalgisoi kompuutterikengillä – Puettavaa teknologiaa kokeiltiin jo 80-luvulla Puma nostalgisoi kompuutterikengillä – Puettavaa teknologiaa kokeiltiin jo 80-luvulla (12.12.2018 09:49)
Päälle puettava teknologia on elänyt kultakautta viimeiset vuodet, mutta trendinä se ei ole mitenkään uusi. Puma yrittää tuoda vanhat hyvät ajat mieliin julkaisemalla uudelleen "maailman ensimmäiset ....
Firefox päivittyi – Parantaa suorituskykyä ja välilehtien hallintaa Firefox päivittyi – Parantaa suorituskykyä ja välilehtien hallintaa (12.12.2018 09:08)
Mozilla on julkaissut Firefox-selaimestaan uuden version, v64.0:n. Mitään erityisen suurta uusi versio ei sisällä, vaan kyseessä on lähinnä pieniin parannuksiin keskittyvä julkaisu. Selaimen ....

Uutisarkisto