AfterDawn: IT-alan uutiset

TTVK kopioikin Pirate Bayn luvallisesti -- todennäköisesti tietämättään

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 13.2.2013 18:47 Kommentteja (24)

TTVK kopioikin Pirate Bayn luvallisesti -- todennäköisesti tietämättään

Iltasanomat uutisoi tänään, miten Ttvk:n uusi kampanjasivusto Piraattilahti.fi on niin uskollinen esikuvalleen, että sivusto jopa käyttää alkuperäiseltä Thepiratebay.se-sivustolta kopioitua CSS-koodia. Uutinen luonnollisesti sai ansaitsemaansa huomiota, kun luvatonta kopiointia vastustava järjestö narahtaa housut kintuissa kopiointipuuhista.
Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen toiminnanjohtaja Antti Kotilainen ei varsinaisesti osannut ottaa kantaa kysymykseen siitä, onko kopioijilta kopioiminen ideologisesti arveluttavaa. Vaikka tilanne vaikuttaa ikävältä Ttvk:n kannalta, todellisuudessa kopiointi ei ole ollut luvatonta.

Tarkemmalla katselulla alkuperäisen Pirate Bay -sivuston etusivulta löytyy pieni oranssi Kopimi-logo, joka nimensä mukaisesti suorastaan kehottaa käyttäjää kopioimaan sisällön. Kopimi on lisensointimuoto, joka on kuin käänteinen tekijänoikeus antaen muille vapaat kädet tehdä sisällöllä mitä tahansa.

Kopimi-logo on kuitenkin poistettu Piraattilahti.fi-sivstolta, eli vaikka Ttvk on kopioinut sisällön muualta, yhdistys ei halua jakaa oman työnsä hedelmiä muiden kanssa. Kaikki sisältö sivuilla ei kuitenkaan ole lainatavaraa, vaan uppoavaa purjelaivaa esittävä logo ei ole Pirate Bayn virallinen merirosvolaiva. Käytännössä siis sivustoa rakennettaessa on pidetty huolta siitä, että varsinaisia näkyviä yksilöllisiä elementtejä ei ole kopioitu (layouttia lukuun ottamatta).
Ttvk:n toiminnanjohtajan Iltalehdelle Ilta-Sanomille antamien kommenttien ja muokatun logon perusteella vaikuttaisi siltä, että sivuston tekijöillä ei ole ollut käsitystä vapaasta kopiointiokeudesta, vaan sivustosta tuli "vahingossa" laillinen.

EDIT 20:16: Korjattu jutun loppuun lähde oikeaksi.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

24 kommenttia

113.2.2013 19:07
bleble
Vahvistamaton

laittomasta lähteestä ei tule laillista vaikka se olisi sallittua.
Tvvk on todennut itse piratebay.se:n olevan laiton lähde.

213.2.2013 19:20

Lapsellista pelleilyä TTVK:lta, yhtä kaikki. Ottaisivat järjen käteen ja tekisivät kampanjan, jossa kaikkea kopioimista kannustettaisiin.

313.2.2013 19:20

Hae sisältöä vaikka sanalla "Antti Kotilainen" --> aukeaa sivu jossa lukee

Lainaus:
"SINULLA KÄVI TUURI! plaa plaa plaa..."
Paina Pro Music kuvaa --> Aukeaa WOT varoitus (LUOTETTAVUUS: Epätyydyttävä, ASIOINNIN TURVALLISUUS: Huono, TIETOSUOJA: Huono, LAPSITURVALLISUUS: Epätyydyttävä)

HYVIN HOIDETTU...

link
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 13.2.2013 @ 19:22

413.2.2013 19:31

Hassua... tähämän on kuin yksi yhteen Matti NIkin Pelastakaa Lapset Ry-parodian kanssa. Silloin tosin oikeudessa päättivät ajaa sivun alas koska äkkikatsomalta sivua ei erottanut alkuperäisestä. Piraattilahti-parodia siis myös pois linjoilta!

513.2.2013 19:58

Lainaus:
Paina Pro Music kuvaa --> Aukeaa WOT varoitus (LUOTETTAVUUS: Epätyydyttävä, ASIOINNIN TURVALLISUUS: Huono, TIETOSUOJA: Huono, LAPSITURVALLISUUS: Epätyydyttävä)

HYVIN HOIDETTU...
Eiköhän tuo kerro vaan piraattien lapsellisuudesta. Hyvää tarkoittava palvelu (WOT) pilataan trolli arvosteluilla.

las ballenas son el camino

613.2.2013 20:17

TTVK ry on kyllä aikamoinen vitsi ja naurettava järjestö joka toheloi joka suuntaan. Tekee usein asioita jotka on moraalisesti ja jopa lain silmissä kyseenalaista tai ihan sillä rajalla.

713.2.2013 22:39

The Pirate Bay:n mukaan kyseessä on tekijänoikeusrikkomus koska heidän käyttölisenssissään lukee että vapaa kopioiti yksityiseen käyttöön on sallittua mutta yritysten, yhdistysten ja muiden ei yksityisten tahojen pitää pyytää etukäteen lupa tai muussa tapauksessa TPB tulee hakemaan vaikka oikeusteitse korvauksia jotka ovat 5000 euroa + kulut ja aiheutunut haitta :D


813.2.2013 23:44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti cpenter83:
The Pirate Bay:n mukaan kyseessä on tekijänoikeusrikkomus koska heidän käyttölisenssissään lukee että vapaa kopioiti yksityiseen käyttöön on sallittua mutta yritysten, yhdistysten ja muiden ei yksityisten tahojen pitää pyytää etukäteen lupa tai muussa tapauksessa TPB tulee hakemaan vaikka oikeusteitse korvauksia jotka ovat 5000 euroa + kulut ja aiheutunut haitta :D
Nyt alkoi nauramaan jo ääneen :D

Voisi noutaa popcornit valmiiksi kun assburgerit lukevat tuon uutisen...

914.2.2013 01:07

Oh, the irony. Parempia nauruja en olekaan vähään aikaan saanut.

Jatkakaa samaan malliin pojat.

1014.2.2013 01:42

Olisi ihan mielenkiintoista saada tietää, että miten TTVK on päässyt kopioimaan The Pirate Bayn CSS-koodin, sillä The Pirate Bayhän on tunnetusti tämän aukottoman eston takana, jonka kierto vaatii korkeimman oikeudenkin mukaan aikaa ja osaamista... Siinäpä vasta pulma.

1114.2.2013 07:28

Piratebay estojen kierto on helppoa asentamalla selaimeen aloitus sivuksi jokin näistä --->
http://www.piraattilahti.org/
Iso lista proxy sivuja selaimeen aloitus sivuksi.
http://about.piratereverse.info/proxy/list.html

tai sitten opera ja turbo ja estot ohittuu automaattisesti

1214.2.2013 07:40

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti zya:
Piratebay estojen kierto on helppoa asentamalla selaimeen aloitus sivuksi jokin näistä --->
http://www.piraattilahti.org/
Iso lista proxy sivuja selaimeen aloitus sivuksi.
http://about.piratereverse.info/proxy/list.html

tai sitten opera ja turbo ja estot ohittuu automaattisesti
+ Nykyään joka selaimelle löytyy oma TPB pluginikin. Operassa se on vain sisäänrakennettu (turbo).

korjaus. IE:lle ei näytä löytyvän.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 14.2.2013 @ 07:44

1314.2.2013 08:46

Sivustosta kannattaa ilmoittaa kaikkiin mainossivuja estäviin ohjelmiin. Sellainenhan tuo on. Eli nappia vaan painaamaan.

1414.2.2013 09:01

Ei voi kuin nauraa...


Autopeli hullu ja pelannut jo -80 luvulta...eli vanha jäärä.

1514.2.2013 10:25

Niin tai näin, piraattilahti.fi:n etusivu näyttää aivan liiaksi Pirate Bay sivustolta. Mielestäni tuo pitäisi poistaa välittömästi kun osoitekin on miltei sama -> vääristelevät tiedonvaltatien "suuntaviittoja"... rikoshan se on!

1614.2.2013 10:38
Jarsson
Vahvistamaton

Mihin tarvitsee plugineja tai proxyja kun on olemassa myös osoite:
http: // tpb. piraten. lu

1714.2.2013 12:43

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jarsson:
Mihin tarvitsee plugineja tai proxyja kun on olemassa myös osoite:
http: // tpb. piraten. lu
Pluginit mahdollistavat metahakukoneiden käytön jos käyttäjä ei ole tottunut käyttämään suoraan TPB:n hakua. Pluginit ovat myös helpompia käyttää kuin hosts-tiedosto.

1814.2.2013 13:24

Kerta TTVK ry voi tehdä noin niin miksei me muutkin. Uusi nettiosoite vaan, jolle kopioida Antipiracy.fi:n sivustokoodi. Sivustolta löytyvät tekstit voisi muokata hiukka paremmiksi kuin alkuperäiset =D

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 14.2.2013 @ 13:25

1914.2.2013 14:28

Harmillista, että tuollaisenkin organisaation johdossa pitää olla henkilö joka ei ymmärrä perus p2p tekniikan toiminnasta yhtään mitään. CSS:n kopioiminen suoraan TPB:n etusivuilta on huomattavasti paljon arveluttavampaa kuin magneetti- tai torrent-linkkien jakaminen. Ihan näin niinkuin tekijänoikeuksien kannalta katsottuna.

Linkki kertoo missä on ja koodi taas on suoraan kopioitua "omaisuutta". Tämä uhkaus oikeuteen lähtemisestä on mielestäni lähinnä vitsi TTVK Ry:tä kohtaan.

Mutta onko piraattilahti.fi todella "laillinen" koska Kopimi merkki puuttuu sivustolta? En tosiaan tiedä, mutta jotenkin oletin, että kopioimisen ehtona on että merkin tulee näkyä siellä minne sisältö kopioidaan.


---MoZar---

2014.2.2013 16:31

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti MoZar:

Mutta onko piraattilahti.fi todella "laillinen" koska Kopimi merkki puuttuu sivustolta? En tosiaan tiedä, mutta jotenkin oletin, että kopioimisen ehtona on että merkin tulee näkyä siellä minne sisältö kopioidaan.
Ei se Kopimi vielä taida tehdä tuosta toisen CSS koodin kopioimisesta laillista, koska The Pirate Bayn käyttöehdoissa tuo on rajattu koskemaan vain yksityishenkilöitä.

Samalla tavalla voin itse antaa esimerkiksi yksityishenkilöiden käyttää vapaasti nettiin lataamiani kuvia, mutta rajata käyttöoikeuden siten, että organisaatiot ja yritykset tarvitsevat niiden käyttöön luvan.


2114.2.2013 17:09

Miettivätköhän nämä tekijänoikeusmafian edustajat, kuinka paljon kuluttaja joutuisi laittamaan rahaa viihteeseen jos hän toimisi kaikessa aina lakia täysin noudattaen. Itselle tulee aina ensimmäisenä mieleen, kuinka poskettomia summia joutuisi sijoittamaan viihteeseen ja siltikään ei voisi täysin olla tyytyväinen maksamastaan tuotteesta.

Kirjat poislukien voisi laskea kovalevyn sisällön olevan arvoltaan n.100 000€. Pelit 40€kpl, Musiikki 15€/levy, Elokuvat 20€/leffa, Sarjat 30€/tuotantokausi. Ja tämä pitää sisällään kuitenkin vain murto-osan siitä kaikesta mahdollisesta viihteestä johon kuluttaja törmää väistämättä. Tuo kovalevy pitää sisällään melko tarkkaan valittuja niin sanottuja viihteen "helmiä", joita kuluttaja voi jopa melko lyhyellä ajanjaksolla saada kasaan.

Sitten lisätään tähän yhtälöön vielä pieni muuttuja. Kuvitellaan, että sijoittaisit 100 000€ arvostamaasi viihteeseen jolla saat vinonpinon kopiosuojattua kuraa fyysisinä kopioina, jotka helposti ajansaatossa kuluvat käyttökelvottomiksi. Mikä taasen tuo lisäkuluja, koska joudut sijoittamaan uuteen kopioon.

Ja joudut myös huomioimaan erään oleellisen ongelman, suuri osa tästä viihteestä julkaistaan täällä pohjolassa viikkojen, kuukausien tai jopa vuosien viiveellä. Kaikkea ei julkaista ikinä. Lisämaksusta voit sitten nauttia sarjat ja elokuvat kohtuullisella aikataululla, mutta hyvin harvoin kuitenkaan samalla aikataululla kuin Amerikoissa. Toisinaan varmasti tekisi mieli myöskin käydä elokuvissa ja konserteissa/festareilla. Kukin voi sitten näistäkin aiheutuvat lisämenot laskea omalta kohdaltaan.

Ja täytyneen vielä lisätä, että merkittävän suurta osaa omistamastani viihteestä en tulisi edes löytämään esimerkiksi nyt seuraavan linkin takaa: http://dwnld.fi/fi/.

Kuukausimaksu piratebayhin, niin kaikki ongelmat ratkaistu. :D

2214.2.2013 17:35

Lainaus:
Ei se Kopimi vielä taida tehdä tuosta toisen CSS koodin kopioimisesta laillista, koska The Pirate Bayn käyttöehdoissa tuo on rajattu koskemaan vain yksityishenkilöitä.
Eipä ei.

Suomen laki on siitä hassu, että jotain sen kautta tulevia oikeuksia ei voi rajoittaa sopimuksin. Tämä tarkoittaa sitä, että sivuston tekijällä on tietyt oikeudet, huolimatta siitä, että mikä merkki siellä sivun alalaidassa on, tai on olematta. En tiedä mikä on Ruotsin tilanne, mutta sen maan lainsäädäntö ja oikeusperiaatteet on kyllä aika lähellä omiamme..

Toisen sivuston "parodiointi" on toki sallittua mutta edelleen on muistettava, että suora kopiointi ei ole sallittua. Ongelmaa ei minusta olisi, jos TTVK olisi tehnyt itse tyylitiedostot jotka saavat sivuston näyttämään TPB:n sivustolta, mutta kun ei.

Kopio mikä kopio.

Ei tarvitse olla edes piraattiideologian kannttaja jotta voi arvata, että. antipiracy.fi ei varmasti ole ainoa joka saa "kilpailijan" - tulilinjalle pääsee myös Teosto, Gramex, Kopiosto, suuret levy-yhtiöt, riaat, mpaat yms..
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 14.2.2013 @ 17:40

It seems that perfection is reached not when there is nothing left to add, but when there is nothing left to take away.

2314.2.2013 17:45

Tiivistetään nyt vielä, että mistä itse kuluttajan olisin valmis maksamaan. Ja mainittakoon nyt, että tiedostan toiveeni ehkä hieman absurdeiksi, mutta saahan sitä haaveilla.

Kaiken tarvitsemani datan pitäisi löytyä yhden linkin takaa. Sinne olisi arkistoituna elokuvat, sarjat, pelit, kirjallisuus, ohjelmat ja musiikki.
Mahdollisuus maksaa esimerkiksi sarjoista ja musiikista spotifyn tapaan kuukausimaksulla, mutta pitäisi myös olla mahdollisuus ostaa erikseen täysin kopiosuojaamaton digitaalinen ladattava kopio.
Tuotto sitten jakautuisi artistin ja palvelun ylläpitäjän välillä sillä periaatteella, että tulot jakautuisi toistokertojen ja ladattujen digitaalisten kopioiden mukaan. (koskien musiikkia)
Kaikki julkaisut samalla aikataululla kaikkialla, mutta tekstitykset/dubbaukset ynnä muu julkaisua pitkittävät asiat eivät olisi pakollisia ensijulkaisun yhteydessä.
Ja tietysti sen pitäisi olla edullinen, minkä uskoisin olevan mahdollista suuren käyttäjäkunnan, piratismin vähentymisen ja älyttömien välikäsien kuten levy-yhtiöiden pois sulkemisen myötä.

2415.2.2013 15:11

Onpa TTVK olevinaan hauska kun ovat tuollaisen trollisaitin pystyttäneet.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto