AfterDawn: IT-alan uutiset

Kisa Suomen 800 Mhz:n LTE-taajuuksista alkaa

Kirjoittaja Matti Vähäkainu (Google+) @ 24.1.2013 11:37 Kommentteja (5)

Kisa Suomen 800 Mhz:n LTE-taajuuksista alkaa Liikenne- ja viestintäministeriö on kertonut, että 800 megahertsin taajuushuutokauppa käynnistyy tänään. 4G-verkon käyttöön tarkoitetun 800Mhz:n taajuusalueen kaikki taajuusparit huutokaupataan samanaikaisesti.
Huutokaupan järjestää Viestintävirasto ja sen tuloksista kerrotaan Liikenne- ja viestintäministeriön toimesta huutokaupan päätyttyä. Huutokauppa tapahtuu virtuaalisesti suljettujen ovien takana internetin välityksellä, joka tarkoittaa, että ainoastaan voittaneet tarjoukset julkistetaan.

Kaikkiaan myynnissä on 2x30 megahertsiä taajuuksia, jotka huutokaupataan 2x5 megahertsin taajuuskaistapareissa. Kaistaparin lähtöhinta on 16,67 miljoonaa euroa, eli valtion kassaan kilahtaa kaiken kaikkiaan vähintään 100 miljoonaa euroa. Myydyt toimiluvat ovat voimassa 20 vuotta ja kattavat Ahvenanmaan maakuntaa lukuun ottamatta koko Suomen.

800 Mhz taajuutta käytetään neljännen sukupolven LTE-matkapuhelintekniikan laajentamiseen. Käytössäolevista LTE-verkoista valtaosa käyttää 1800 Mhz taajuusaluetta, mutta myös 2600 Mhz:n tajuusaluetta tuetaan paikoittain. 4G-termiä käytetään myös hämäävästi DC-HSPA-tekniikasta, jotka käyttävät 3G-verkkojen taajuusalueita.

Tägit: LTE 4G DC-HSPA
Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

124.1.2013 13:48

Eikös tässä ole lopputuloksena ollut että 1 kolmesta operaattorista jää ilman ja kilpailu vähenee kun voidaan sopia hinnoista ja asiakas maksaa. Ja toki näkyyhän se kuukausimaksusssa jos pelkästä luvasta joutuu maksamaan sata miljoonaa..

ja miksi taaskin ahvenanmaa on eri asia kuin suomi.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24.1.2013 @ 13:49

224.1.2013 16:44

Elisan kätyritelemarkkinointifirma soitti ja ehdotteli 4G:tä, kysyin että ai dualcarrier "4G"? (kun muuta ei täällä saa elisalta) En ottanut kun on tuo 100/5M ja nettitikussa 5/0,3M joka kyllä vaihtuu kohta parempaan nettitikkuun kun otan saunalahden -50%/6kk 3G tarjouksen, mutta 4G:n tarpeellisuutta omalla kohdalla en näe.

Ja otti päähän muutenkin kun numeroni on salainen ja sen tietävät vain ne joille olen soittanut sekä Saunalahti, ja sitä kautta elisa ja sitä kautta näemmä valikoidut telemarkkinoijat, pitäisiköhän valittaa?

324.1.2013 19:46

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti himpo:
Elisan kätyritelemarkkinointifirma soitti ja ehdotteli 4G:tä, kysyin että ai dualcarrier "4G"? (kun muuta ei täällä saa elisalta) En ottanut kun on tuo 100/5M ja nettitikussa 5/0,3M joka kyllä vaihtuu kohta parempaan nettitikkuun kun otan saunalahden -50%/6kk 3G tarjouksen, mutta 4G:n tarpeellisuutta omalla kohdalla en näe.

Ja otti päähän muutenkin kun numeroni on salainen ja sen tietävät vain ne joille olen soittanut sekä Saunalahti, ja sitä kautta elisa ja sitä kautta näemmä valikoidut telemarkkinoijat, pitäisiköhän valittaa?
Ainakin vanhemmissa Sauniksen plus liittymissä on sopimusehdoissa kohta, että he ja heidän yhteistyökumppanit saavat käyttää numeroasi ja s-postiasi heidän sekä yhteistyökumppaneiden markkinoinnissa, eikä tätä pysty saamaan liittymästä pois päältä. Se on kuulemma plus-liittymän "ominaisuus". :D

En oo kattonu onko noissa uusissa tämä, mahdollisesti.

Itse uutiseen. Eikös DNA meinannut, että heittäytyy kimppaan Elisan kanssa näissä 800 taajuuksissa? Ainakin toivon, että DNAkin saisi osansa vaikken firmasta tykkääkkään.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24.1.2013 @ 19:48

Asus P8Z77-V LX2, i5-3570K, Corator DS, Asus HD7870, 8GB 1600 Mhz DDR3, 120GB Agility 3 + F3 1TB, SAGA II 500W, NZXT Hades, 24" Full HD.

424.1.2013 22:52

Lainaus:
Eikös DNA meinannut, että heittäytyy kimppaan Elisan kanssa
Eli kaikki operaattorit voivat tarjota oikeita 4G yhteyksiä mutta se ei poista sitä tosiasiaa että todellista kilpailua käytännössä kahden toimijan kesken ei ole ja tottakai saunaillassa sovitaan kartellin kesken hinnat kohdalleen.

527.1.2013 14:47

@1 Mulla ei ainakaan näy kuukausimaksussa, kun omaan jo 4G löiittymän ja mokkulan = n. 25e kk. Olen tyytyväinen jo DC nopeuksiin (sigu) niinpä odotan innolla mitä LTE tuo tulessaan.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 27.1.2013 @ 14:47

Nykyinen luuri: Samsung Galaxy S III
Nykyinen kone: Asus K54SV + DNA 4G WLAN Mokkula, joka toimii jos toimii.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla (19.7.2018 18:25)
HMD Global on esitellyt Kiinan markkinoille Nokia X5 -älypuhelimen, jolla pyritään vetoamaan tyylikästä ja edullista puhelinta etsivään kansanosaan. Nokai X5:n muotoilussa noudatetaan aiemmin ....
3 kommenttia
Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi (19.7.2018 18:13)
Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai tuntuu olevan hyvin järkyttynyt Euroopan komission eilen julkistamasta 4,3 miljardin euron sakosta. Komission mukaan Google on käyttänyt määräävää markkina-asemaa ....
7 kommenttia
Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä (19.7.2018 18:08)
Yhdysvaltalainen lasivalmistaja Corning on ottanut uuden harppauksen älypuhelimien näyttöjen suojana käytettävissä Gorilla Glass -lasien kehityksessä. Yhtiö on esitellyt seuraajan nykyisissä ....
Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
5 kommenttia
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
2 kommenttia

Uutisarkisto