AfterDawn: IT-alan uutiset

Kisa Suomen 800 Mhz:n LTE-taajuuksista alkaa

Kirjoittaja Matti Vähäkainu (Google+) @ 24.1.2013 11:37 Kommentteja (5)

Kisa Suomen 800 Mhz:n LTE-taajuuksista alkaa Liikenne- ja viestintäministeriö on kertonut, että 800 megahertsin taajuushuutokauppa käynnistyy tänään. 4G-verkon käyttöön tarkoitetun 800Mhz:n taajuusalueen kaikki taajuusparit huutokaupataan samanaikaisesti.
Huutokaupan järjestää Viestintävirasto ja sen tuloksista kerrotaan Liikenne- ja viestintäministeriön toimesta huutokaupan päätyttyä. Huutokauppa tapahtuu virtuaalisesti suljettujen ovien takana internetin välityksellä, joka tarkoittaa, että ainoastaan voittaneet tarjoukset julkistetaan.

Kaikkiaan myynnissä on 2x30 megahertsiä taajuuksia, jotka huutokaupataan 2x5 megahertsin taajuuskaistapareissa. Kaistaparin lähtöhinta on 16,67 miljoonaa euroa, eli valtion kassaan kilahtaa kaiken kaikkiaan vähintään 100 miljoonaa euroa. Myydyt toimiluvat ovat voimassa 20 vuotta ja kattavat Ahvenanmaan maakuntaa lukuun ottamatta koko Suomen.

800 Mhz taajuutta käytetään neljännen sukupolven LTE-matkapuhelintekniikan laajentamiseen. Käytössäolevista LTE-verkoista valtaosa käyttää 1800 Mhz taajuusaluetta, mutta myös 2600 Mhz:n tajuusaluetta tuetaan paikoittain. 4G-termiä käytetään myös hämäävästi DC-HSPA-tekniikasta, jotka käyttävät 3G-verkkojen taajuusalueita.

Tägit: LTE 4G DC-HSPA
Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

124.1.2013 13:48

Eikös tässä ole lopputuloksena ollut että 1 kolmesta operaattorista jää ilman ja kilpailu vähenee kun voidaan sopia hinnoista ja asiakas maksaa. Ja toki näkyyhän se kuukausimaksusssa jos pelkästä luvasta joutuu maksamaan sata miljoonaa..

ja miksi taaskin ahvenanmaa on eri asia kuin suomi.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24.1.2013 @ 13:49

224.1.2013 16:44

Elisan kätyritelemarkkinointifirma soitti ja ehdotteli 4G:tä, kysyin että ai dualcarrier "4G"? (kun muuta ei täällä saa elisalta) En ottanut kun on tuo 100/5M ja nettitikussa 5/0,3M joka kyllä vaihtuu kohta parempaan nettitikkuun kun otan saunalahden -50%/6kk 3G tarjouksen, mutta 4G:n tarpeellisuutta omalla kohdalla en näe.

Ja otti päähän muutenkin kun numeroni on salainen ja sen tietävät vain ne joille olen soittanut sekä Saunalahti, ja sitä kautta elisa ja sitä kautta näemmä valikoidut telemarkkinoijat, pitäisiköhän valittaa?

324.1.2013 19:46

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti himpo:
Elisan kätyritelemarkkinointifirma soitti ja ehdotteli 4G:tä, kysyin että ai dualcarrier "4G"? (kun muuta ei täällä saa elisalta) En ottanut kun on tuo 100/5M ja nettitikussa 5/0,3M joka kyllä vaihtuu kohta parempaan nettitikkuun kun otan saunalahden -50%/6kk 3G tarjouksen, mutta 4G:n tarpeellisuutta omalla kohdalla en näe.

Ja otti päähän muutenkin kun numeroni on salainen ja sen tietävät vain ne joille olen soittanut sekä Saunalahti, ja sitä kautta elisa ja sitä kautta näemmä valikoidut telemarkkinoijat, pitäisiköhän valittaa?
Ainakin vanhemmissa Sauniksen plus liittymissä on sopimusehdoissa kohta, että he ja heidän yhteistyökumppanit saavat käyttää numeroasi ja s-postiasi heidän sekä yhteistyökumppaneiden markkinoinnissa, eikä tätä pysty saamaan liittymästä pois päältä. Se on kuulemma plus-liittymän "ominaisuus". :D

En oo kattonu onko noissa uusissa tämä, mahdollisesti.

Itse uutiseen. Eikös DNA meinannut, että heittäytyy kimppaan Elisan kanssa näissä 800 taajuuksissa? Ainakin toivon, että DNAkin saisi osansa vaikken firmasta tykkääkkään.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24.1.2013 @ 19:48

Asus P8Z77-V LX2, i5-3570K, Corator DS, Asus HD7870, 8GB 1600 Mhz DDR3, 120GB Agility 3 + F3 1TB, SAGA II 500W, NZXT Hades, 24" Full HD.

424.1.2013 22:52

Lainaus:
Eikös DNA meinannut, että heittäytyy kimppaan Elisan kanssa
Eli kaikki operaattorit voivat tarjota oikeita 4G yhteyksiä mutta se ei poista sitä tosiasiaa että todellista kilpailua käytännössä kahden toimijan kesken ei ole ja tottakai saunaillassa sovitaan kartellin kesken hinnat kohdalleen.

527.1.2013 14:47

@1 Mulla ei ainakaan näy kuukausimaksussa, kun omaan jo 4G löiittymän ja mokkulan = n. 25e kk. Olen tyytyväinen jo DC nopeuksiin (sigu) niinpä odotan innolla mitä LTE tuo tulessaan.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 27.1.2013 @ 14:47

Nykyinen luuri: Samsung Galaxy S III
Nykyinen kone: Asus K54SV + DNA 4G WLAN Mokkula, joka toimii jos toimii.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Spotifyn ilmaisversio uudistui – Ilmaiskäyttäjät saavat makua Premium-tilauksesta Spotifyn ilmaisversio uudistui – Ilmaiskäyttäjät saavat makua Premium-tilauksesta (24.4.2018 17:44)
Spotify paljasti tänään New Yorkissa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa uudistetun version suoratoistopalvelun ilmaisesta mobiilikokemuksesta. Nyt ympäri maailman saataville tulevan päivityksen ....
Chromen ulkoasu uudistuu – Tällaista on luvassa Chromen ulkoasu uudistuu – Tällaista on luvassa (24.4.2018 14:25)
Googlen Chrome-verkkoselain oli aikoinaan tiennäyttäjän asemassa, kun selaimet siirtyivät nykyisenlaiseen pelkistettyyn käyttöliittymään, jossa käyttöliittymän elementit on yritetty häivyttää ....
Oletko asentanut jonkun näistä mainosestäjistä? Ne vakoilevat sinun toimintaasi Oletko asentanut jonkun näistä mainosestäjistä? Ne vakoilevat sinun toimintaasi (24.4.2018 10:29)
Google sai aikoinaan paljon lokaa niskaan Google Play -sovelluskaupan leväperäisestä modernoinnista, minkä seurauksena Android-puhelimien omistajat saattoivat asentaa laitteisiinsa epämääräisiä ....
Amazonin varastorobotit tulevat ihmisten koteihin ensi vuonna? Amazonin varastorobotit tulevat ihmisten koteihin ensi vuonna? (24.4.2018 09:42)
Verkkokauppajätti Amazon on menestyvä pilvipalvelutarjoaja, mutta tulevaisuudessa siitä saattaa kuoriutua myös robottiyhtiö. Jo nyt Amazon käyttää varastoissaan robotteja, mutta sen lisäksi ....
EU ei päästä Applea helpolla – Aikoo tutkia perinpohjaisesti Shazam-kaupan EU ei päästä Applea helpolla – Aikoo tutkia perinpohjaisesti Shazam-kaupan (24.4.2018 09:24)
Euroopan unioni aikoo jatkaa syyskuun 4. päivään saakka Applen Shazam-yritysoston tutkintaa. Kilpailuviranomaiset haluavat tarkennetun tutkinnan myötä selvittää, pääseekö Apple käsiksi sellaiseen ....

Uutisarkisto