AfterDawn: IT-alan uutiset

Hollantilaisopettajalle sakkoja piraattilinkkien jakelusta oppilaille

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 17.1.2013 14:22 Kommentteja (6)

Hollantilaisopettajalle sakkoja piraattilinkkien jakelusta oppilaille Hollantilainen opettaja on tuomittu sakkoihin tekijänoikeusrikosasiassa opettajan lisättyä linkkejä laittomasti nettiin ladattuihin matematiikan vastauksiin kotisivulleen. Maksullisista vastauskirjoista kopioidut sisällöt oli tallennettu eri pilvipalveluihin.
Kopioidun vastauskirjan kustantaja haastoi opettajan oikeuteen ja syytti tätä linkkaamisen lisäksi myös materiaalien lataamisesta palveluihin. Asiasta uutisoivan Torrent Freakin mukaan kustantaja ei lähettänyt tiedostojen säilytykseen käytetyille pilvipalveluille pyyntöjä luvattomien kopioiden poistamiseksi.

Opettajan puolustuksen mukaan matematiikan ratkaisut eivät ole tekijänoikeuden alaista materiaalia, sillä niihin löytyy vain yksi ainoa oikea vaihtoehto. Oikeus kuitenkin katsoi, että vaikka itse ratkaisu ei olekaan tekijänoikeuslain alainen, sen esitystavalla on merkitystä ja näin ollen vastauskirjaa suojaa tekijänoikeuslaki. Lisäksi oikeus katsoi, että linkkien jakaminen on aiheuttanut taloudellista haittaa julkaisijalle, eikä Hollannin yksityiseen käyttöön kopioinnin sallivalla lailla ole tapauksen kannalta merkitystä.

Sakkojen ja oikeudenkäyntikulujen maksamisen lisäksi opettaja määrättiin poistamaan linkit sivuiltaan.

Edellinen Seuraava  

6 kommenttia

117.1.2013 14:24

Tässä suomalaista vastinetta aiheeseen:
http://linja-aho.blogspot.com.es/2013/0...-varkaaksi.html

217.1.2013 15:14

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Pihlis12:
Tässä suomalaista vastinetta aiheeseen:
http://linja-aho.blogspot.com.es/2013/0...-varkaaksi.html

Aika kovaa tekstiä Venla Olinilta. Tosin sinänsä ymmärrettävää, että hän on "vain" ruotsin kielen lehtori ja siellä kun on kerran saatu se materiaali tehtyä niin kyllä sillä pärjää eikä sitä tarvitse päivittää kovinkaan usein, kielet kuitenkin muuttuvat suhteellisen hitaasti. Kirjoituksista paistaa se, että kyseessä on ilmeisen ylimielinen henkilö. En haluaisi koskaan joutua hänen luennolleen, ilmapiiri olisi varmaan juuri sellainen "te ette osaa mitään"...

Aivan asia erikseen on sitten juurikin vaikka matemaattis-luonnontieteelliset aineet, insinööritieteet jne. Näillä aloilla maailma muuttuu jatkuvasti ja kirjat vanhenee pahimmillaan parissa vuodessa. Ja kun täällä puolella tulee uusi kirja, niin se ensimmäinen painos on pääsääntöisesti täynnä virheitä. Jos tässä olisi kyseessä avoin (sähköisessä muodossa oleva) materiaali, virhe olisi korjattu käden käänteessä ja ilman suurta byrokratiaa ja kuluja.

Mutta joo, nousi kyllä hymynkare kun luki tuon alkuperäisen uutisen. Itsekin Hollannissa opiskellu ja materiaali oli käytännössä kaikki sähköisenä. Erääseen kurssiin kuuluva kirja oli saatavilla sekä painettuna että E-kirjana. Kurssin vetäjä totesi vaan että *kröhöm* varmaan löydätte sen jostain netistä... *kröhöm*
EDIT: Ja tosiaan, tuosta toteamuksesta meni ehkä minuutti, niin ensimmäinen opiskelija jo hihkaisi että "oh yeah, I found it".
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.1.2013 @ 15:34

317.1.2013 15:27

Paljonko on 2+2? Vastausta ei voi esittää tässä, koska vastauksen tekijänoikeudet ovat hollantilaisella kustantajalla.

P.s. Älkää kertoko kenellekkään, että tuo kysymys on nähtävissä täällä.

418.1.2013 14:25

K***päistä fasismia Hollantilaisittain!

"Oikeuden" päätös on myös sananvapauden vastainen, kun opettaja ei todellakaan ole syyllistynyt mihinkään rikokseen, sen enempää kuin jos joku ostaa kirpputorilta varastettua tavaraa tietämättään!

Ainoa jota voidaan syyttää rikoksesta olisi tekijänoikeuden alaisen aineiston julkisuuteen levittäjä, vaikka käytännössä rikos on olematon (matemaattisten ongelmien ratkaisut eivät todellakaan ole tekijänoikeuden alaista tietoa sen enempää kuin päivämäärä tai kellonaika!). Eli kopiokoneen sijasta kaavaeditori käyttöön...


"Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

518.1.2013 14:34

"Ai teillä ei oo varaa Matlabiin? No täs ois tämmönen trackeri.." :'D

619.1.2013 12:49

1+1=2
Tämän kaavan esitystapaan ei ole vielä haettukaan mallisuojaa. Se että kaava on samalla rivillä, voi rikkoa jonkun tekijänoikeutta....Kyll menee vaikiaksi.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto