AfterDawn: IT-alan uutiset

Ensimmäinen Ultra HD -kanava aloitti toimintansa Euroopassa

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 14.1.2013 16:47 Kommentteja (6)

Ensimmäinen Ultra HD -kanava aloitti toimintansa Euroopassa Satelliiti-tv-palveluita tarjoava Eutelsat-yhtiö on aloittanut Euroopan ensimmäiset Ultra HD -eli 4K-resoluution televisiolähetykset. Satelliitin kautta välitettävän kanavan kuva lähetetään 3840 x 2160 pikselin resoluutiolla 50 ruutua sekunnissa.
Kuva on MPEG4-enkoodattua ja tällä hetkellä bittivirta on noin 40 megabittiä sekunnissa eli yli kaksinkertainen verrattuna yleisiin 1080i-tekniikalla toimiviin televisiolähetyksiin. Tulevaisuudessa 4K-kuva saadaan kuitenkin pakattua huomattavasti pienempään tilaan, kun alalla siirrytään tehokkaammin pakkaavaan HEVC-standardiin (High Efficiency Video Coding).

Eutelsatin arvion mukaan Ultra HD -televisiot saapuvat markkinoille hiljakseen tämän vuoden aikana ja niiden uskotaan yleistyvän kodeissa vuodesta 2015 alkaen. Tällä hetkellä 4K-lähetykset ovat kuitenkin vasta harvojen herkkua, sillä tarkempaa kuvaa tukevia laitteita on markkinoilla vain muutamia ja nekin on pääsääntöisesti hinnoiteltu reippaasti uutta televisiota hankkivan lompakon saavuttamattomiin.
Laitteiden hinnat tulevat kuitenkin laskemaan ja yhä useampi elokuva on olemassa myös 4K-versiona odottamassa aikaa, jolloin suuremmalle resoluutiolle löytyy enemmän yleisöä. 4K-kuvaa hyödynnetään elokuvateattereissa jo nyt ja viimeaikaisista elokuvista esimerkiksi The Dark Knight Rises, Men in Black III, Spiderman 4 sekä Samsara on julkaistu teatterilevitykseen digitaalisena 4K-versiona.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Tägit: 4K Ultra HD Eutelsat
Edellinen Seuraava  

6 kommenttia

114.1.2013 19:31

Hyvä että tulee uutta tekniikkaa, ehkä tällä kertaa myös ääni tulee huomioitua paremmin.

Toivottavasti luodaan maailman laajuinen standardi jotta kuluttaja laitteet toimisi luotettavasti ja olisi yhteensopivia. Eikä päästetä jokaista yritystä laittamaan asiaan omia taloudellisia etujaan. Jos kuluttaja ei näe tuotetta parempana kuin vanha, niin se hidastaa tekniikan leviämistä, kuten kävi HD:n kanssa.

Toisaalta on tässä aikaa viimeistellä asiat, koska 4K järjestelmät on vielä aivan liian kalliita tavalliselle kuluttajalle.

214.1.2013 20:06

Hmm... Ja minä en ole vielä nähnyt edes sitä HD -lähetystä.

Tuo 40 megabittiä sekunnissa on melko paljon.


"Jos se ei ole rikki, korjaan sitä kunnes se on"

314.1.2013 20:43
tonttila
Inactive

Lainaus:
Tuo 40 megabittiä sekunnissa on melko paljon.
Bluray levyltä fullHD kuvan maksimibittinopeus lienee sama 40 joten kyl on pakattua ultrakuva. Toki ymmärtäähän tuon kun on tv-lähetys mutta kuitenkin taitaa hävitä hyötyjä suuremmasta resosta pakkaukseen.

Miltähän levyltä ja millä nopeuksilla se 4k sitten kotiin rantautuu.. Alkaa br olla pieni ellei tuo uusi pakkaus ole tosissaan tehokas.

414.1.2013 22:17
KalikoJak
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Hyvä että tulee uutta tekniikkaa, ehkä tällä kertaa myös ääni tulee huomioitua paremmin.

Toivottavasti luodaan maailman laajuinen standardi jotta kuluttaja laitteet toimisi luotettavasti ja olisi yhteensopivia. Eikä päästetä jokaista yritystä laittamaan asiaan omia taloudellisia etujaan. Jos kuluttaja ei näe tuotetta parempana kuin vanha, niin se hidastaa tekniikan leviämistä, kuten kävi HD:n kanssa.

Toisaalta on tässä aikaa viimeistellä asiat, koska 4K järjestelmät on vielä aivan liian kalliita tavalliselle kuluttajalle.
Standardithan ovat aina vain suosituksia, joten mikään ei estä yrityksiä tekemästä typeriä päätöksiä hyvistä standardeista huolimatta, muutakuin ne itse. Toivotaan parasta! :)
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 14.1.2013 @ 22:23

Asus P8Z77-V LX2, i5-3570K, Corator DS, Asus HD7870, 8GB 1600 Mhz DDR3, 120GB Agility 3 + F3 1TB, SAGA II 500W, NZXT Hades, 24" Full HD.

515.1.2013 08:30

Mahtaa tuollainen koodekin vaihtelu vielä lisätä odottelun suosiota.


Antamani neuvot perustuvat omaan kokemukseen. Jos mielestäsi ne ovat puutaheinää, kerro toki.

615.1.2013 20:48

Eikös Hobitti kuvattu jo 5K resoluutiolla?
Eiköhän nämä 4K resoluution lähetykset saa jalansijaa sitte kun H.265 pakkaus löytyy virittimistä.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto