Testissä Android-pokkari Samsung Galaxy Camera

Kirjoittaja Valtteri Ahonen @ 6.1.2013 16:30 Kommentteja (4)

Testissä Android-pokkari Samsung Galaxy Camera Samsung Galaxy Camera on elektroniikkayhtiön viimeisimpiä innovaatioita – kamera, jossa on älypuhelimesta tuttu käyttöjärjestelmä sen liki kaikkine ominaisuuksineen. Perinteisiä puheluita laitteella ei kuitenkaan voi tehdä, vaikkakin nettipuhelut kyllä onnistuvat sopivalla ohjelmalla. Aivan ensimmäinen Android-kamera kyseessä ei ole, mutta uusimmalla 4-versiolla toimiva sellainen kyllä.

Tekniset tiedot ja muotoilu


Megapikseleitä: 16
Optinen zoom: 21x
Aukko: f/2,8
Polttoväli: f = 4,1 ~ 86,1 mm (35 mm kinovastaavuus: 23 ~ 483 mm)
Kennon tyyppi: BSI CMOS
Paino: 305 g
Näyttö (tuumaa): 4,77"
Resoluutio: 1280 x 720
Optinen kuvanvakain: On
Suoritin: 1,4 GHz neliydinprosessori
Salama: On
Salaman latausaika: Noin 4 s
Etsin: Ei

Kamera on litteä, mutta ei kuitenkaan pokkarikameroiden pienimmästä päästä muutoin. Painoa kerryttää vääntävän raudan lisäksi 21-kertainen optinen zoom, joka tehokkaan kuvanvakaajan kanssa on todella käyttökelpoinen. Kennosta löytyy 16 megapikseliä, mikä riittää kaikkeen kuviteltavaan kotikäyttöön loistavasti.

Muotoilultaan Galaxy Camera on perinteisen oloinen, hieman elegantti ja hyvin käteen sopiva. Kosketusnäyttö tuntuu yllättävän luontevalta tavalta käyttää kameraa. Testikameramme valkoinen väri mustine ja metallisine yksityiskohtineen on tyylikäs. Salamavalo on piilotettu kameran päälle ja se pomppaa ulos sivussa olevasta painikkeesta.4,77-tuuman HD Super Clear Touch –näyttö on terävä ja kirkasvärinen, kuten Samsungilta odottaa sopii. Tarkkuutensa puolesta (308 PPI) se riittää loistavasti esimerkiksi videoiden katseluun matkustellessa. Tummien ruutujen aikana on havaittavissa selkeää valovuotoa nurkissa, mutta kuvaamista tai otettujen kuvien katselua se ei häiritse.Laitteen pohjasta löytyy luukku, jonka alta paljastuvat paikat niin akulle, muistikortille, SIM-kortille kuin pienellä HDMI-liitännällekin. Sivusta aukeava pienempi läppä suojaa micro-USB-liitintä, minkä vieressä on myös kuulokeliitäntä. Pohjassa on tietysti myös kierteet jalustalle.

Käyttöjärjestelmä ja sen käyttäminen


Käyttöjärjestelmältään (Android 4.1) laite on hyvin täysipainoinen ja Google Play –kaupan sovellukset toimivat hyvin. Testasimme esimerkiksi muutamia pelejä ja Netflixiä, eikä moitittavaa löydy. Alkunäyttöjä voi puhelimista tutulla tavalla muokata esimerkiksi widgeteillä, joten kyseessä on varsin monipuolinen laite, ei pelkästään pokkari. Facebookin ja sähköpostin tarkkailu onnistuu vaivatta ja esimerkiksi erilaiset pikaviestimet toimivat.

Täysin sammuksista kamera käynnistyy tovin, mutta lepotilasta kuvaamaan pääsee suhteellisen nopeasti, parissa sekunnissa. Oletuksena kamera avaa suoraan kuvausikkunan, mutta mikäli sen on sulkenut ja käyttänyt jotain muuta, palaa laite avatessa viimeksi auki olleeseen ikkunaan. Tästä saattaa joskus olla haittaa, mikäli kuvattava tilanne on nopeasti ohi menevää sorttia, ja edelliseltä käyttökerralta on jäänyt jotain kesken. Kuvaustilaan voi aina palata painamalla laukaisinta.

Kameran käyttö yhdellä kädellä (pystysuunnassa puhelimen tapaan) on suurehkosta optiikasta johtuen hieman vaivalloista, mutta onnistuu silti joten kuten. Tämä siis lähinnä mikäli haluaa tehdä jotain muuta kuin ottaa valokuvia.Kamera-sovellus


Itse Kamera-sovelluksen käyttö, eli varsinainen kuvaaminen, on tietysti laitteen tärkeimpiä osa-alueita. Itse kuvaaminen on helppoa ja tapahtuu aivan kuin millä tahansa pokkarilla. Laukaisinta hieman painamalla kamera tarkentaa, ja pohjaan painamalla laite räpsäisee kuvan. Tarkennuksen voi suorittaa myös näyttöä halutusta kohdasta koskettamalla.Kaikki säätimet löytyvät näytöltä, eikä painikkeita ole. Oikeasta reunasta löytyvät painikkeet sekä valo- että videokuvaamiselle, minkä lisäksi on mahdollista valita "tila". Tämä voi olla "automaatti", jolloin kamera arvio itse käytettävät säädöt. Hauskana huomiona voi tässä kohtaa mainita, että kamera kertoo tarkennettaessa yksityiskohtaisesti ruudulla, mitä säätöjä se käyttää. Näin on helppo opetella perussäätöjen toimivia arvoja.

"Älykäs"-valinnalla voi valita esimerkiksi makro-kuvan lähikuvaukseen tai vaikkapa panoraamakuvauksen. Viimeinen vaihtoehto on "asiantuntija", jonka alta löytyvät perinteiset kamerasta löytyvät S, A, P, M ja video –ohjelmat. Näiden avulla esimerkiksi aukkoa ja valotusaikaa voi säätää valitun ohjelman puitteissa itse. Säätimet on tehty helpoiksi ja havainnollisiksi käyttää.Koti-näppäin, "takaisin" sekä muutamia muita säätöjä löytyy vasemmasta yläkulmasta. Niiden paikka tuntuu testaajan käsissä luonnottomalta, mutta kummallisempiinkin asioihin on totuttu.

Alhaalta löytyvästä nuolesta avautuu liuta perusefektejä kuten mustavalkoinen ja seepia. Niitä voi käyttää helposti lennosta. Vasemmasta alakulmasta pääsee tarkastelemaan otettujen kuvien galleriaa.

Langattomat ominaisuudet


Yksi Android-kameran vahvuuksista on sen langaton yhteys, jonka avulla kuvat latautuvat vaikkapa automaattisesti DropBoxiin. Wi-Fi-tekniikkaa löytyy tätä nykyä myös Samsungin perinteisemmistä kameroista, mutta tuoreella ja tehokkaalla käyttöjärjestelmällä siitä saa paljon irti. Galaxy Camera tukee myös 3G-yhteyttä, mutta se on kuvien synkronoinnissa oletuksena pois päältä. Kuvat latautuvat testin perusteella ripeästi ja luotettavasti ainakin Elisan 3G-verkossa sekä Wi-fillä. Ongelmana on tietysti, että myös epäonnistuneet otokset tulvivat täyttämään pilvitallennustilaa, mikäli automaattinen synkronointi on päällä.

Synkronoitavien tiedostojen kokoa voi rajoittaa, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että on helppoa asettaa vaikkapa pitkät videot pois synkronoitavien listalta.

Langattomien yhteyksien käyttäminen kuluttaa tietysti akkua, mutta testin aikana se ei muodostunut ongelmaksi. Pidemmätkin kuvaussessiot jatkuvalla synkronoinnilla onnistuivat vaivatta. Heikomman kentän alueella akkua kuluu tietysti enemmän, mikä vaikuttaa suorituskestävyyteen.

Kuvien ja videoiden editointi


Kuvien ja videoiden editointi suoraan laitteessa on mahdollista ja laite tarjoaa siihen valmiit ohjelmat. Video-editointi on hieman suppeaa ja monille tuttua jo muista Android-laitteista. Esimerkiksi tavanomainen leikkely ja klippien välisten siirtymätehosteiden lisääminen onnistuu, mutta raskaampi edintointi on hankalaa eikä ominaisuuksia ole paljoa.

Valokuvien editointi on hieman monipuolisempaa ja tietysti myös laitteelle vähemmän raskasta. Leikkaaminen, rajaaminen, efektointi ja säätö onnistuu helpohkosti ja nopeasti myös kokemattomammalta käyttäjältä.

Sekä videon että kuvan editointiin löytyy tietysti Googlen sovelluskaupasta lisää työkaluja.

Yhteenveto


Samsung Galaxy Camera on vähän erikoinen laite, mutta todella laadukkaan tuntuinen ja ehkä positiivisesti yllättävä ratkaisu. Läheskään kaikkia älypuhelimista tuttuja ominaisuuksia ei kamerassa kaipaisi, mutta Androidin filosofia onkin aina ollut, että kaikki tarjotaan ja antaa sitten käyttäjän päättää mitä käyttää.

Silloin tällöin käyttöliittymä on vähän laginen, mutta ei merkittävissä määrin. Peruskäyttö on yksinkertaista ja säätöjä löytyy kuten tämän hintaluokan kamerasta kuuluukin.

Kuvaaminen täydellä zoomilla ja käsivaralla onnistuu hämmästyttävän hyvin. Hieman halvemmalla Samsungin kameralla, jossa on vastaavanlainen zoom, ei käsivaralla kuvaaminen onnistu järkevästi enää edes 10x suurennoksen kohdalla.

Androidilla on hyvin kattava ekosysteemi, joten sovelluksia löytyy kasapäin.Hintansa puolesta kamera on kuitenkin ehkä aika tyyris, laitteen hinta suomessa pyörii tällä hetkellä selkeästi 500 euron paremmalla puolella, jopa lähellä 600. Samaan rahaan saa melko täysverisiä digitaalijärjestelmäkameroita, jotka kyllä pesevät Android-kameran kuvanlaadussa. Lisäksi niissä on tietysti etuna vaihdettavat optiikat.

Hyvää: Muotoilu, käyttöliittymä, sovellusten määrä, toimintojen määrä, näyttö, kuvanvakain, salama.
Huonoa: Nopeat tilanteet, hinta(?).

ARVOSANA: 4/5

Testikuvia ja video
Ylemmässä videossa on parempi valaistus ja 720p / 60 fps -asetus. Alempi on kuvattu hämärämmässä ja 1080p / 30 fps -asetuksella. Nämä ovat siis valittavista laaduista kaksi suurinta. Molemmissa on zoomattu kertaalleen täydelle 21x-suurennokselle.Kuvat järjestyksessä: Automaatti hyvässä valossa, automaatti melko hyvässä valossa, macro melko hyvässä valossa, automaatti hämärässä, automaatti hämärässä salamalla, automaatti pimeässä, automaatti pimeässä salamalla, 21x zoom hyvässä valossa tuetulta alustalta, 21x zoom hyvässä valossa käsivaralla.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

16.1.2013 16:55

Pikakatsausella en nähnyt että tuossa olisi mitään mainintaa akun kestosta. Ainut syy käyttää enää peruspokkaria on se että akku kestää vaikka viikonkin reissun eikä akusta tarvitse huolehtia jos ei kävele kokoajan kamera kädessä.

26.1.2013 23:11

noksun 808 vs tämä gogo

36.1.2013 23:34

itsekin ihmetelin miksi akun kestosta ei mainnittu mitään engadget arvostelussa link puhutaan että akun kesto on heikompi kuin Galaxy s3 mallissa

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 6.1.2013 @ 23:36

411.1.2013 11:36

Ja kuinka tapahtuu lataaminen?
Onko mahdollista ottaa/ostaa vara-akkuja tai varaparistoja?

Kyseessä kuitenkin pokkari.


i7 980X, R9 290, 24GB, Win10

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto