AfterDawn: IT-alan uutiset

Yhdysvalloissa kaavaillaan mustia laatikoita autoihin vuodesta 2014 alkaen

Kirjoittaja Valtteri Ahonen (Google+) @ 27.12.2012 11:13 Kommentteja (17)

Yhdysvalloissa kaavaillaan mustia laatikoita autoihin vuodesta 2014 alkaen Mustat laatikot ovat tähän mennessä tuttuja lähinnä lentokoneista. Niiden on onnettomuustilanteessa tarkoitus selvitä suunnilleen yhtenä kappaleena ja paljastaa onnettomuuden tutkijoille mahdollisimman paljon hyödyllistä dataa onnettomuuden syistä. Yhdysvalloissa kaavaillaan nyt näiden laatikoiden tuomista kaikkiin autoihin, kertoo Wired.
Mikäli asia etenee, tulee muun muassa matkustajien määrää ja kulkuneuvon nopeutta ja sijaintia tallentavat laitteet asentaa kaikkiin uusiin, vuoden 2014 syyskuun jälkeen Yhdysvalloissa myytyihin autoihin. Monet ovat jo asentaneet laitteita autoihinsa vapaaehtoisesti. Yhdysvaltojen liikenneturvallisuusvirasto ottaa tällä hetkellä vastaan kommentteja niiden tuomisesta pakollisiksi.

Tietoturva-asioissa valveutuneet ovat heränneet tässäkin asiassa. Tietojen salausta ja nimettömyyttä vaaditaan, kuin myös niiden myyntikieltoa. Datan myymistä esimerkiksi vakuutusyhtiöille riskikartoitusten tekemiseen pidetään todellisena uhkana.

Edellinen Seuraava  

17 kommenttia

127.12.2012 16:08

Ja suomessa kaavaillaan kaikkien pakollista autojen online paikannusta jokaiseen autoon. BigBrother on ISO businessa jonka vielä kuluttajat maksavat itse kahleet kaulaansa.


"History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

227.12.2012 16:14

Ostaako ihminen auton vai tajuttoman määrän elektroniikkaa ja auto tulee kylkiäisenä sen rojun seassa. Jokainen sähkölelu lisää energiankulutusta myös autossa.

327.12.2012 17:23

Nuo ovat periaatteessa hyvä idea, jos ne eivät lähettäisi mitään dataa, vaan ne pitää aina ottaa laatikosta erikseen ulos (ja tietenkin sinne mahtuu vain tietty määrä tietoa). Tuolloin ei myöskään tarvita sijaintitietoa, ajonopeus jne. ovat oleelliset onnettomuustutkinnassa.

427.12.2012 19:50

Mutta nämä ovat todellakin auton ajamisen kannalta toissijaisia. Ajattele kuinka monta autoa USA:ssa oikein on ja montako vuodessa tulee? Tämä on big business turhia iaitteita jotka joku maksaa vain koska joku niin haluaa niitä valmistaa.

Siirrymme uudenlaiseen kulutusyhteiskuntaan jossa maksamme laitteista joita me ei tarvita ja joiden hankkimista ei ole ole mahdollisuutta kieltäytyä.

Tieliikenteen turvallisuuden kannalta myöskään ei ole paljon vaikutusta koska nämä pitäisi myös purkaa ja anlysoida mutta tämäkin maksaa. Tehdänkö tämä analysointi myös jokaisen pienenkin onnettomuuden takia? Vai vain jokaisen kuolemaan johtaneen onnettomuuden jälkeen? Suomessakin henkilö autoja on kolme miljoonaa ja vain pieni osa joutuu onnettomuuteen mutta kaikkiin pitäisi asentaa tämä boksi. Mihin nämä tiedot sitten talletaan kun nämä on purettu boksista? Kuinka pitkältä ajalta tieotja kerätään?

Kuka nämä tiedot omistaa?

Mitä seuraavaksi?

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 27.12.2012 @ 19:55

"History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

527.12.2012 22:30

Olishan sellane hyvä jos sen VAPAAEHTIOSESTI siihen voisi ottaa.


Asus Z87 - Expert | i7 4770K (Cooler Master Seidon 120M Vesijäähy) | Sapphire R9 290X | Kingston HyperX 8GB 2400 MHz | Kingston 240GB SSD | Corsair RM850 850W 80 GOLD | Cooler Master HAF X Kotelo | PC MASTER RACE!!

628.12.2012 8:55

Tämä voisi olla ihan hyvä jos se ei lähetä tietoja mihinkään ja tietoja saisi käyttää vain jos auto on ollut onnettomuudessa.

Laatikko voisi pitää muistissaan vaikka viimeisen parin päivän tai viikon logia.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 28.12.2012 @ 08:56

728.12.2012 12:21

Miten onnettomuuden kannalta tärkeää on kerätä viikon logia? Eikö viimeinen tunti riitä?


"History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

828.12.2012 12:26

Tekniikka on jo olemassa, osittain käytössäkin. En pidä tätä uutisena, enkä yllätyksenä.

Toyotan EDR

Usa:ssa on jo vuonna 2010 tehty aiheesta lakiehdotus:

http://www.automerkit.fi/uutiset/renkaa...category]=17270

E: Linkin laitto ontuu...

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 28.12.2012 @ 12:29

928.12.2012 15:50

Aina vain lisää miten muiden ihmisten asioita voisi seurailla.

Kohta laitetaan kameroita koteihin perheväkivallan tai jonkin muun tekosyyn varjolla. Tekosyitä valvonta yhteiskunnan rakentamiseen kyllä riittää.

Lentokoneet oli ihan eri juttu, koska niissä haetaan syitä mistä teknisestä syystä se onnettomuus mahdollisesti tapahtui. Autoissa se onnettomuuden syy on 99% aina siinä kuljettajassa. Ei tuossa mitään mustaa boxia tarvita.

1028.12.2012 17:01

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Autoissa se onnettomuuden syy on 99% aina siinä kuljettajassa.


Olet 100%:n oikeassa.

1128.12.2012 19:40

Kuorma-autoissa on jo pitkään ollut vikatietokanta, niin miksi ei henkilöautoissakin. Varmasti myös ajonopeudet ja viimehetket onnetomuustilanteesta helpottavat varmasti suuronnettomuuksissa tutkintaa.

Käsittääkseni lentokoneiden mustat laatikot eivät lähetä mitään singnaalia ulos vaan nimenomaan tallentavat sitä, eivät edes paikannustietoja. Sikäli taitavat olla myös aika matalaenergisiä laitteita muutenkin niin eiköhän ammuta ne siivet isoveljen valvonnasta alas taas.

1228.12.2012 19:50

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti eohopea:
Kuorma-autoissa on jo pitkään ollut vikatietokanta, niin miksi ei henkilöautoissakin.
En tarkkaan tiedä mitä tarkoitat "vikatietokannalla", mutta OBD järjestelmä on ollut henkilöautoissa jo -90 luvun puolesta välistä. OBD kerää CAN-väylän kautta tietoa auton eri järjestelmistä, ja pitää yllä myös vikamuistia.

1329.12.2012 11:40

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Aina vain lisää miten muiden ihmisten asioita voisi seurailla.

Kohta laitetaan kameroita koteihin perheväkivallan tai jonkin muun tekosyyn varjolla. Tekosyitä valvonta yhteiskunnan rakentamiseen kyllä riittää.

Lentokoneet oli ihan eri juttu, koska niissä haetaan syitä mistä teknisestä syystä se onnettomuus mahdollisesti tapahtui. Autoissa se onnettomuuden syy on 99% aina siinä kuljettajassa. Ei tuossa mitään mustaa boxia tarvita.No miksi sitten suurinosa jutuista päätyy oikeuteen? On aika tärkeää dataa, että ajoiko toinen esimerkiksi ylinopeutta jne.

1429.12.2012 14:49

Raskaissa ajoneuvoissa, kuten rekat, kuorma-autot ja linja-autot, pitäisi olla gps-pohjainen ajonopeuden seuranta, joka automaattisesti aina kun ajoneuvokohtainen tai tiekohtainen nopeusrajoitus ylitettäisiin yli 30 sekunnin ajan, lähettäisi sakon aivan samoin kuin kameratolpat.

Siksi tuo 30 sekunnin varoaika, ettei kuljettajien tarvitsisi taas itkeä tillittää sitä alamäessä pakollista kiihdyttämistä ajoneuvoyhdistelmän hallitsemiseksi. Lisäksi kun laite lähettäisi sakon mukana gps-sijainnin, voitaisiin myöhemmin riitatapauksissa selvittää millainen tilannenopeus olisi kyseisellä paikalla ollut sopiva.

Väittäisin että tämänkaltainen systeemi olisi ainoa keino hillitä raskaan kaluston rajoitinta vasten ajamista, eli se myöskin pakottaisi kuljettajan jättämään sen pienen kiihdytysvaran siihen alamäkeen jos yhdistelmä alkaakin kiemurrella.

joo oli hieman offtopic... mutta aihetta sivuten sentään

1529.12.2012 14:52

Tuo sijainnin paikantaminen vähän arveluttaa, vaikka taskusta löytyykin android puhelin. Toisaalta, jos tuo loota ei lähetä mitään, vaan se täytyy kaivaa auton romusta, ei kerätyllä datalla pitäisi olla paljoa merkitystä. Kunhan kukaan neropatti ei keksi, että kabiinissa pitäisi olla muutama kamera ja mikrofoni tuohon laatikkoon liitettynä.

1629.12.2012 19:16

Ainakin monissa työautoissa tänäpäivänä alkaa olemaan GPS. Työkoneissa noita on ollut jo aikaisemminkin. Itse tähän huviin tutustuin 2010 kun olin erään kiintestönhoitofirman palkkalistoilla. Tuolloin työautoni vaihtui uuteen ja lisänä tuli tuo GPS. Mitä kaikkea tietoa tuo lähetti olinpaikan lisäksi en koskaan saanut selville, sillä työpaikka vaihtui jo seuraavana keväänä.

GPS-paikantimet ja mustat laatikot pysyvät kyllä poissa meikäläisen autosta, niin paljon otti jo päähän jo tuo työautonkin kyttääminen. Vähän kun ajoit sivuun reitiltä tahallisesti tai tahattomasti, niin jo tuli soitto perään että missä mennään. Lisättäköön vielä että mahdolliset mustanlaatikon huoltokustannukset tulevatkin sitten nykymenon mukaan käyttäjälle. Mustalaatikko epäkunnossa = hylsy katsastuksessa. Autoilija maksaa.

1729.12.2012 21:03

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Zhark:
Lisättäköön vielä että mahdolliset mustanlaatikon huoltokustannukset tulevatkin sitten nykymenon mukaan käyttäjälle. Mustalaatikko epäkunnossa = hylsy katsastuksessa. Autoilija maksaa.
Aikamoista spekulointia, kun tuollaista ei ole edes käytössä...

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla (19.7.2018 18:25)
HMD Global on esitellyt Kiinan markkinoille Nokia X5 -älypuhelimen, jolla pyritään vetoamaan tyylikästä ja edullista puhelinta etsivään kansanosaan. Nokai X5:n muotoilussa noudatetaan aiemmin ....
3 kommenttia
Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi (19.7.2018 18:13)
Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai tuntuu olevan hyvin järkyttynyt Euroopan komission eilen julkistamasta 4,3 miljardin euron sakosta. Komission mukaan Google on käyttänyt määräävää markkina-asemaa ....
7 kommenttia
Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä (19.7.2018 18:08)
Yhdysvaltalainen lasivalmistaja Corning on ottanut uuden harppauksen älypuhelimien näyttöjen suojana käytettävissä Gorilla Glass -lasien kehityksessä. Yhtiö on esitellyt seuraajan nykyisissä ....
Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
5 kommenttia
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
2 kommenttia

Uutisarkisto