AfterDawn: IT-alan uutiset

Pandoran luvut miljoonapalkkioista liian optimistisia: esiintyjä saakin vain puolet

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 11.10.2012 18:55 Kommentteja (4)

Pandoran luvut miljoonapalkkioista liian optimistisia: esiintyjä saakin vain puolet Yhdysvaltain suosituimpiin kuuluva suoratoistopalvelu Pandora julkisti alkuviikosta näyttävästi palvelun musiikista maksamia korvauksia, jotka suosituimpien artistien kohdalla nousevat useisiin miljooniin. Suoratoistopalveluiden maksamat korvaussummat ovat olleet pitkään tapetilla, kun monien artistien mielestä musiikkin jakelu Pandoran, Rdion ja suomalaisille tutuimman Spotifyn kautta on suoranaista riistoa.
Pandoran julkaisemat lukemat vaikuttivat kuitenkin siltä, että artisteilla ei pitäisi olla juuri valittamista, sillä palvelun julkistamien lukujen mukaan jopa 2000 artistia tienaa suoratoistosta yli 10 000 dollaria vuodessa. Todellisuus on kuitenkin hieman toinen, ainakin artistien kannalta, kertoo Billboard.biz-sivusto.

Pandoran tiedoissa kerrottiin käytännössä kuinka paljon yhtiö maksaa korvauksia soittamastaan musiikista. Tiedotteen sanamuodot oli Billboard-sivuston mukaan tarkoituksella viilattu siten, että niiden perusteella alaa tuntematon käsittää helposti artistien tienaavan tiedotteessa mainitun summan. Pandora kuitenkin maksaa kaikki korvauksensa SoundExchange-järjestölle, joka muistuttaa paljolti kotoista Teostoa. SoundExchange puolestaan jakaa summan eri tahojen kesken, otettuuan päältä oman 5,3 prosentin osuutensa. Artisti saa nettosummasta 45 prosenttia, kun levyn oikeudet omistava taho (yleensä levy-yhtiö) saa 50 prosenttia (josta osa saattaa vielä palautua artistille sopimuksesta riippuen) ja loput viisi prosenttia menevät levyllä esiintyville muille muusikoille ja taustalaulajille.

Maksujen jakautuminen on lakisääteinen kysymys. Billboard-sivustolle puhunut Pandoran perustaja Tim Westergren pitää tulonjaosta määrääviä sääntöjä kuitenkin hyvänä asian artistin kannalta. Ilman yleisiä tulonjakoperiaatteita suoratoistopalvelut joutuisivat neuvottelemaan hinnoista suoraan yksittäisten levy-yhtiöiden kanssa, jolloin artistien tilanne ei ainakaan olisi nykyistä parempi, Westergren uskoo.

Huolimatta kevyesti harhaanjohtavasta viestinnästä Pandoran kannalta ei loppuviimein ole väliä kenelle yhtiö maksaa. Sillä on kuitenkin merkitystä artistin kannalta, joka sopimuksesta riippuen saa vain puolet jo monen kohdalla ennestään pienistä rahavirroista.

Tägit: Pandora
Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

112.10.2012 10:59

Itse ovat työnsä valinneet. Jos ei kelpaa niin menkööt ihan oikeisiin töihin.

212.10.2012 11:24

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tonttila:
Itse ovat työnsä valinneet. Jos ei kelpaa niin menkööt ihan oikeisiin töihin.
Taisi olla sarkasmia? Eiköhän artistit kuitenkin saa isoimmat suurimman osan tuloistaan edelleen keikkapalkkioiden muodossa, sitten tulevat muut tulot, kuten teosto ja muut maksut. Se että tämmöisiä suoratoisto palveluita edes on olemassa, on jo sinällään mainio juttu. Ei ole hirveän paha maksaa esim kymppiä kuussa siitä että saa kuunnella mielin määrin musiikkia.
Muutoin suurin osa uutisista kertoo omaa kieltään puhtaasta to-madian perseilystä mihin liittyvät kaikki mahdolliset piraattien miljoona sakot ynm muut älyttömyydet.
Ja ellei musiikin tekeminen ja sen esittäminen käy oikeasta työstä niin mikähän sitten. Aika harva jonkin toisen alan työntekijä olisi valmis kiertämänn putkeen esim 9:ää kuukautta ja olemaan valmis kiipeämään estraadille joka ikinen ilta esittämään aina vain ne samat biisit. Sitten pitäisi vielä olla mahdollisimman positiivinen ja osata ottaa yleisökin joka ikinen kerta siten että yleisälle jäisi positiiviset fibat keikasta.

Ihanteellinen tilanne monelle bändille saattaisi olla se ettei levy-yhtiöitä olisi olemassakaan, heidän ja musiikin välissä. Mutta koska levy-yhtiöt hoitavat bändien markkinoimisen managerien ohella, tarjoavat usein faciliteetit levyjen tuottamiseen ja hoitavat isoimman osan ulkomusiikillisista jutuista kuulunee jokin osa bändin tuottamasta fyrkasta levy-yhtiöllekin. Tosin prosenttien pitäisi omasta mielestäni olla toisin päin, eli bändi saisi edelleen suurimman osan kaikesta rahasta, ja levy-yhtiö sitten loput. Ja koska ainakin isoimmilla levy-yhtiöillä on tallissaan useampiakin kuin vain yksi menestyvä ja taaloja tahkoava bändi, pienemmälläkin prosenttiosuudella nuo yhtiöt tekisivät mainiot tulosta.

Itse pyrin aina edelleen ostamaan levyni fyysisessä muodossa, jotka sitten rippaan tietokoneelle josta jaan ne esim puhelimeen tai USB tikkuun jotta voin samoja musiikeita kuunnella myös esim autolla tai pyöräillessä. Joidenkin kuuntelemieni bändien levyjä on tosin vaikea saada Suomesta, tällöin apuna toimii niin Youtube kuin vaikkapa Spotify:kin. Ja mikäli mahdollista, pyrin käymään myös bändien keikoilla mahdollisimman paljon, tällöin näkee suosikki artistinsa ja saa musiikin ohella paljon muitakin fiiliksiä.

Fractal Design Arc Midi + 4x140mm + 1x120mm Arctic Cooling, ASRock Extreme4 970, Phenom II X6 1090T @ 3.8GHz + Phanteks PH-TC14PE, 8GB DDR III @ 1600MHz, Palit GTX 570, Seagate 500GB + 1TB HDD, Samsung DVD-RW, Corsair HX620W.
Netti: DNA 4G @ Sierra Wireless

312.10.2012 11:51

Sarkasmia? Ehkä osittain..

Käykö artistina oleminen "oikeasta" työstä? Paha sanoa mutta ammatinvalintakysymys.

Suositut tienaa joka tapauksessa enemmän kuin tuntemattomammat. Niinkuin joskusn aiemmin uutisoitiin ja kritisoitiin että suoratoistopalvelut eivät ole häävejä tulonlähteitä tuntemattomille artisteille niin eiköhän ne mainitut keikkapalkkiot/keikkojen määrätkin riipu juuri siitä kuinka suosittu on.

Eihän sitä rahaa tipu ovista ja ikkunoista jossei heitä keikkaa ja tee uutta materiaalia(poislukien beatlesit sun muut).

Ja moni tekee kyllä vastaavanlaista hommaa, kiertää pitkinpoikin sen 9kk ja vaikka hitsaa joka päivä niitä samoja putkia. Se käy työstä mutta saahan siitä kohtuullista korvausta. Harva artisti toki tekee 3:a keikkaa enempää viikossa. Työtunteja viikkoon tulee siten kyllä aika vähän(ellei matkustelua lasketa, isommat starat eivät edes roudaa ite)

Ja mitä levy-yhtiöttä toimimiseen tulee, eikös apulanta ja klamydia esim hoida ite kaiken ja myy uusinta levyäänkin aina tyyliin vitosen halvemmalla kuin muut yhtiöt vaikka robinia :) ja tekevät hyvää tiliä, itselleen. Omakustanteen julkaisu on tietenkin riskibisnestä, jos ei menesty niin voi voi.. Levy-yhtiö ottaa siinä riskin ja jos homma toimii niin sijoitukselle pitää saada tuottoa. Kaikki ei menesty ja ne tappiot jää levy-yhtiön maksettavaksi.

Itse henkilökohtaisesti en edes muista koska olisin levyn ostanut itselleni(valehtematta 2006), oma tarve tyydyttyy kyllä youtubella ja radiolla. Tenaville tulee osteltua kaikenlaista cd/dvd/peli-muodossa. Ei tässä tunnu muutenkaan riittävän aika kaikkeen niin ei tulisi mieleen tilata kuukausimaksullista palvelua(HBO tekee poikkeuksen) mutta loistava keksintö se kuitenkin on, kuluttajan kannalta.

412.10.2012 17:31

they do it for the art ;)

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Magic Leap -lasit saivat vakuuttavan tukijan – Luvassa hyvää äänentoistoa? Magic Leap -lasit saivat vakuuttavan tukijan – Luvassa hyvää äänentoistoa? (22.9.2018 15:30)
Laadukkaista audiotuotteista tunnettu Sennheiser aloittaa yhteistyön vasta ensimmäisen kaupallisen tuotteensa julkaisseen Magic Leapin kanssa. Magic Leapin tuotekehitys on painottunut laajennettua ....
Piratismi ei tappanutkaan musiikkia – Kasvaa kovaa vauhtia Piratismi ei tappanutkaan musiikkia – Kasvaa kovaa vauhtia (22.9.2018 10:29)
Yhdysvaltojen musiikkiteollisuuden etujärjestö RIAA on julkaissut tilastotietoa millaisessa jamassa ala nykyisin on. Ala on ollut suurten muutosten kourissa, mutta se on kuitenkin päässyt kiinni ....
1 kommentti
iPhone XS purettiin osiin – Sisältä löytyi pieni yllätys iPhone XS purettiin osiin – Sisältä löytyi pieni yllätys (22.9.2018 09:09)
Uusien iPhonien tullessa markkinoille, tietyistä asioista on tullut perinteitä. Puhelimet tulevat myyntiin seuraavan viikon perjantaina, sitä ennen teknologiamediat julkaisevat laitearvostelunsa ....
Keskihintainen älypuhelin hakusessa? Tällaisia ominaisuuksia saa noin 200 eurolla Keskihintainen älypuhelin hakusessa? Tällaisia ominaisuuksia saa noin 200 eurolla (22.9.2018 08:52)
Tällä viikolla Samsungilta putkahti uusi Galaxy A7 -älypuhelin, mutta keskihintaisten puhelimien anti ei jäänyt siihen. Yhtiö nimittäin paljasti uudet J-sarjan Galaxyt, jotka hintansa puolesta ....
PlayStation Now muuttaa strategiaansa – Suoratoistopalvelu vaihtaa offline-tilaan PlayStation Now muuttaa strategiaansa – Suoratoistopalvelu vaihtaa offline-tilaan (21.9.2018 16:28)
Suoratoistopelaamiseen tarkoitettu PlayStation Now -palvelu muuttaa joiltain osin toimintastrategiaansa, sillä tulevaisuudessa valikoituja pelejä on mahdollista ladata omalle konsolille ja niitä ....

Uutisarkisto