AfterDawn: IT-alan uutiset

Kuopiolaismies tuomittiin 10 000 euron korvauksiin musikkitiedostojen levityksestä

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 4.10.2012 15:36 Kommentteja (15)

Kuopiolaismies tuomittiin 10 000 euron korvauksiin musikkitiedostojen levityksestä Itä-Suomen hovioikeus tuomitsi kuopiolaismiehen maksamaan 10 000 euron vahingonkorvaukset Teostolle sekä Musiikkituottajat IFPI Ry:lle, kertoo Savon Sanomat. Oikeus katsoi miehen levittäneen vertaisvekossa yhteensä 7200 musiikkikappaletta. Pohjois-Savon käräjäoikeus oli aiemmin vapauttanut miehen syytteistä näytön puutteen vuoksi.
Tuomittu kieltäytyi sovittelemasta asiaa kantajien kanssa ja kielsi musiikkitiedostojen laittoman levityksen. Tuomittu epäili, että kolmas osapuoli oli käyttänyt hänen avointa langatonta lähiverkkoaan tiedostojen levitykseen. Käräjäoikeus piti tilannetta mahdollisena ja jätti miehen tuomitsematta.

Hovioikeuden mukaan kolmannen osapuolen mukanaolo ei vaikuttanut todennäköiseltä ja piti musiikkijärjestöjen esittämää näkökulmaa piratismista uskottavampana selityksenä tapahtumille. Hovioikeuden mukaan myös vastaajalla on näyttötaakka riitatapauksissa.

Päätös vaikuttaisi olevan ristiriidassa Ylivieska-Raahen käräjäoikeuden keväisen päätöksen kanssa, jonka perusteella avoimen WLAN-verkon ylläpitäjää ei voida tuomita liittymän kautta jaettujen tiedostojen levityksestä. Asiasta kirjoittavan Savon Sanomien uutinen aiheesta ei kuitenkaan kerro tarpeeksi teknisiä yksityiskohtia, jotta tapausten samankaltaisuutta voitaisiin verrata.

Tägit: piratismi
Edellinen Seuraava  

15 kommenttia

14.10.2012 15:53

Melkoinen oikeusmurha. Olet syyllinen ellet voi todistaa syyttömyyttäsi. käsittääkseni kaikkien sivistyneenä itseään pitävien valtioiden laki toimii juuri toisinpäin - syytön kunnes toisin todistetaan. Tässä tapauksessa taas kerran to-mafian etu menee tuollaisten pikkuasioiden kuin perustuslaki ja ihmisoikeudet edelle.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 4.10.2012 @ 15:53

24.10.2012 16:03

Täytyy ei oikein vaikuta hyvältä nämä oikeuslaitoksen toiminnat. Ei ole ensimmäinen kerta kun oikeus päättää TO-asioissa oudosti.

Myös monta kertaa on sanottu että IP-osoite ei ole sama kuin henkilö, mutta oikeuden päätöksissä se kuitenkin aina on. Koska joku pitää saada vastuuseen ja siihen kelpaa kuka hyvänsä joka vain on saatavilla.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 4.10.2012 @ 16:03

34.10.2012 16:22

Meinaa ihan polttaa kääminsä kun saa lukee näitä uutisia, missä oikeus nöyränä kuuntelee Teoston pellejä ja tuomitsee henkilöitä lakien mukaan jotka ovat yhtä ajantasalla kuin raamattukin.

44.10.2012 17:18

Toivottavasti vie vaikka EU-tuomioistuimeen saakka tämän. Muutoin ei ikinä lopu Mafian kiristys ja tavallisten ihmisten kiusaaminen (tai pahimmassa tapauksesas loppuelämän pilaaminen).

54.10.2012 18:48

Lainaus:
"Teostolle sekä Musiikkituottajat IFPI Ry:lle"
Miksi ei suoraan musiikkikappaleiden esittäjille???
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 4.10.2012 @ 18:49

AMD Phenom II X3 720 @ 3.0 Ghz & AC Freezer 7 Pro | ASRock 970 Extreme4 | Kingston 2x4GB 1333MHz | HIS ATI Radeon 4770 512 MB | Kingston 120GB SSD | WD Caviar Blue 500GB | Antec 902 | XFX 550W | Windows 7 | Logitech G5 | Prodige FlatX | Acer V233H + S231HL 23"

64.10.2012 20:35

Ilmeisesti näyttötaakka perustuu siihen, että mies asui jossain ok-talossa jolloin wlanin käyttäminen ulkopuolisen taholta olisi aika suljettua? Joka tapauksessa näyttötaakkaa olisi mahdotonta toteuttaa enää jälkikäteen

74.10.2012 21:58

> Miksi ei suoraan musiikkikappaleiden esittäjille???

Koska esittäjät ovat liittyneet yhdistykseen nimeltään Teosto, jolle ovat ulkoistaneet oikeuksiensa valvonnan ja to-korvaustensa rahastuksen, jottei sitä itse tarvitse tehdä. Vastaavasti äänituottajat ovat liittyneet yhdistykseen (tai perustaneet sen) Musiikkituottajat-IFPI Finland r.y., joka hoitaa heidän asioitaan.

Mutta toivottavasti uutisen sisältö on sen verran toimittajan muokkaamaa, että tarkka sisältö on hieman muuttunut matkalla. Muuten hovin perustelut kuulostavat kestämättömiltä - syytetyllä näyttövelvollisuus ja uskottavammalta kuulostava selitys riittää tuomioon, jossa määrätään noinkin suuri vahingonkorvaus.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 4.10.2012 @ 22:12

84.10.2012 22:06

Ai, se olikin siviilikanne eikä rikosjuttu. Tämä selviää paremmin alkuperäisestä lehtijutusta. Sitten perustelut on helpompi ymmärtää ja vastapuoleltakin voi paremmin odottaa selvitystä asioista.

Lehdenkin otsikko on kyllä pe**eestä:
"Oikeus antoi kovat rapsut musiikkitiedostojen levittämisestä"
Eihän tuossa mitään sakkoja ole tuomittu, ainoastaan vahingonkorvauksia.

94.10.2012 23:34
EnJaaKoskaan
Vahvistamaton

Ketä nämä piraattijutut jaksaa kiinnostaa???

105.10.2012 7:48

Lainaus:
> Miksi ei suoraan musiikkikappaleiden esittäjille???

Koska esittäjät ovat liittyneet yhdistykseen nimeltään Teosto, jolle ovat ulkoistaneet oikeuksiensa valvonnan ja to-korvaustensa rahastuksen, jottei sitä itse tarvitse tehdä. Vastaavasti äänituottajat ovat liittyneet yhdistykseen (tai perustaneet sen) Musiikkituottajat-IFPI Finland r.y., joka hoitaa heidän asioitaan.

Totta, mutta se ei vielä tarkoita että ne artistit saa yhtään mitään noista rahoista. Ongelmahan on että ne artistit eivät päätä miten noita rahoja käytetään.

115.10.2012 10:34

Tässä hiukan tarkemmin taustoja:

www.tietoviikko.fi/kaikki_uutiset/quotwlanvaitequot+kaatui+hovioikeudessa++nimimerkki+mursi+puolustuksen/a844864

125.10.2012 10:52

Kiitoksia linkistä. Ylläolevan uutisen takaa löytyvä perustelu oli varmasti tiivistetty mutta siitä huolimatta vaikutti vähintäänkin erikoiselta. Eikö tosiaan voida olettaa että jos naapuri osaa käyttää avointa WLAN-verkkoasi, hän myös osaa rekata tunnarin joka myös muistuttaa ko. naapuria?

Siis poor innocent man-BS nyt erikseen, mutta näin lakiteknisenä asiana tosiaan aika mielenkiintoinen ja herättää kysymyksen siitä että hoksattiinko hovissa sitä tosiasiaa että vieras WLANissa todennäköisesti tietää kenen WLANissa hän on?


"C makes it easy to shoot yourself in the foot; C++ makes it harder, but when you do, it blows away your whole leg."

- Bjarne Stroustrup

135.10.2012 13:48

Huomasiko kukaan että missään ei sanottu että "poliisi" oli löytänyt nuo tiedostot miehen tietokoneelta. Siis uutisen mukaan koko homma perustuu puhtaasti musiikkijärjestön ilmoitukseen asiasta. Kumpaakaan suuntaa ei oikeastaan ole mitään oikeita todisteita.

Mitäs jos tuo musiikijärjestö tuulesta tempaisee noita asioita?

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 5.10.2012 @ 13:49

145.10.2012 20:22

Todellakin idioottimainen päätös ja löperö perustelu.

Kun sivullisten WLAN-yhteyttä hämäräpuuhiin käyttävän intresseissä on nimenomaan saada toiminta näyttämään WLAN-verkon omistajan touhuilta. Siten esim. hämäävä nimimerkki ja/tai omistajan liikenteestä kopioitu MAC ja IP-osoite. Näin sivullisen kiinnijäämisen riski on olematon, kun WLAN-lokitiedoistakaan ei ole apua.

Lisäksi kevyemmät WLAN-salaukset on helppo murtaa, kokemusta on kun WLAN-tietoturvaa opiskelin. Tuomareilla ei näemmä ole mitään tajua (tai hajua) mistä ovat päättämässä.


"Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

156.10.2012 20:02

@9

Itseasiassa aika monia jaksaa kiinnostaa ja jos just sua ei kiinnosta, niin miksi sitten edes vaivauduit lukemaan ja kommentoimaan sellaista, joka ei sua kiinnosta olisit vain jättänyt lukematta.


AMD FX-6300 @4,4GHz/Asus M5A99X EVO R2.0/Ram: 10GB DDR3 /Magicool DIY watercooling /Asus GTX650 Direct CU 1GB /Silverstone 500W Strider plus modular /Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio 7.1 SB1040 /Intel 330 120Gb SSD + SG Barracuda 7200.10 250Gb + SG Momentus 5400.6 500Gb + WD 5400RPM 250Gb /Fractal Design ARC XL /Samsung 940BF & Syncmaster TA350 & Eizo Flexscan S1910/Samsung Bluray Combo SATA 12X /Razer Lycosa /Razer Carcharias & Creative Desktop theater 5.1 DTT2500 Digital /Razer Naga /Win 8.1 Pro 64

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla (19.7.2018 18:25)
HMD Global on esitellyt Kiinan markkinoille Nokia X5 -älypuhelimen, jolla pyritään vetoamaan tyylikästä ja edullista puhelinta etsivään kansanosaan. Nokai X5:n muotoilussa noudatetaan aiemmin ....
3 kommenttia
Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi (19.7.2018 18:13)
Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai tuntuu olevan hyvin järkyttynyt Euroopan komission eilen julkistamasta 4,3 miljardin euron sakosta. Komission mukaan Google on käyttänyt määräävää markkina-asemaa ....
9 kommenttia
Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä (19.7.2018 18:08)
Yhdysvaltalainen lasivalmistaja Corning on ottanut uuden harppauksen älypuhelimien näyttöjen suojana käytettävissä Gorilla Glass -lasien kehityksessä. Yhtiö on esitellyt seuraajan nykyisissä ....
Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
5 kommenttia
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
2 kommenttia

Uutisarkisto