AfterDawn: IT-alan uutiset

Yle: laajakaistojen nopeus keskimäärin 73 prosenttia maksimista

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 7.9.2012 10:42 Kommentteja (16)

Yle: laajakaistojen nopeus keskimäärin 73 prosenttia maksimista Suomalaisten kiinteiden laajakaistojen toteutunut nopeus on keskimäärin 73 prosenttia palveluntarjoajan lupaamasta enimmäisnopeudesta. Tulokset käyvät ilmi Ylen Kuningaskuluttaja-ohjelman kyselystä, johon saatiin noin 600 vastausta ympäri Suomen.
Vastaustuloksissa langattomien laajakaistojen eli niin kutsuttujen mokkuloiden osuus jäi pienemmäksi, mutta tulosten perusteella langattomat yhteydet jäävät keskimäärin jopa alle puoleen operaattorin ilmoittamista enimmäisnopeuksista.

Huomattavasti hitaammista toteutuneista nopeuksista huolimatta langattomia liittymiä mainostetaan yleisesti nimenomaan esittelemällä liittymän maksiminopeuksia. Ylen haastatteleman Soneran kehityspäällikön Tomi Heikkilän mukaan syynä on alan tiukka kilpailu. "Tämän hetkinen kilpailutilanne on sellainen, että operaattorit tuovat nopeutta esiin", Heikkilä kommentoi Ylelle.

Kuningaskuluttajan saama 600 vastauksen lähdemateriaali ei vielä mahdollista erityisen kattavaa analyysiä, mutta antaa osviittaa tilanteesta. Kiinteässä verkossa eri operaattoreiden välillä parhaiten pärjäsi DNA Welho, jonka liittymät saavuttivat keskimäärin runsaan 80 prosentin nopeuden liittymän ilmoitetusta maksimista. Toiseksi tuli Sonera, joka saavutti keskimäärin 73 prosenttia enimmäiskapasiteetista ja viimeisenä oli Elisa sekä sen verkossa toimiva Saunalahti 68 prosentin tuloksilla.
DNA:n Welhon voittosijaa selittänee osittain erot käytetyissä tekniikoissa. Welho toimii monin paikoin kaapeliverkossa, joka ei ADSL:n tavoin kärsi niin herkästi esimerkiksi vanhan talon heikkokuntoisista kaapeleista.

Langattomien yhteyksien osalta vastausten määrät jäivät niin pieniksi, että todellinen vertailu on käytännössä mahdotonta. Kuningaskuluttajan tuloksiin voi tutustua tarkemmin Ylen blogeissa.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

16 kommenttia

17.9.2012 13:05

Toi on kyllä sellainen asia missä myös pitäisi oikeasti maksaa todellisen nopeuden mukaan nopeuden. Mulla ollut jotain 5v 24M liittymä eikä ole koskaan ollut yli 16M. Kumma että näin päin ne käytöstä johtuvat maksu perusteet eivät pidä.


”siis ihan jotain muuta”

27.9.2012 15:31

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ackalin:
Toi on kyllä sellainen asia missä myös pitäisi oikeasti maksaa todellisen nopeuden mukaan nopeuden. Mulla ollut jotain 5v 24M liittymä eikä ole koskaan ollut yli 16M. Kumma että näin päin ne käytöstä johtuvat maksu perusteet eivät pidä.
Täällä sama juttu eli 24 meganen netti, mutta speedtestillä en ole koskaan saanut 14 megaa parempaa tulosta. Operaattori selittää siihen syyksi, että vahvistin on jossain kilometrin päässä ja sen vuoksi tänne ei tule sitä luvattua 24 megaa... Ihmetyttää vain, miksi sitä ei sitten myydä 14 megan nettinä.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 7.9.2012 @ 15:31

BSOD is a registered trademark of Microsoft Corporation | Windowsin lähdekoodi

37.9.2012 16:35

Jos mainostetusta (luvatusta) nopeudesta jäädään säännöllisesti 25-30% ja tiettyinä, selkeästi tietyssä ajankohdissa vielä enemmän, niin sitä ei voi enää pistää minkään "vaihteluvälin" piikkiin. Mobiiliyhteyksissa homma on selkeästi niin, ettei operaattoreilla ole riittävästi kapasitettia tietyillä alueilla, jotta kaikille asiakkalle riittäisi ns. "kaistaa".

Kyse on yhtäällä totaalisesti lapasesta lähteneestä markkinoinnista joka on livennyt jo niin pitkälle, että se pitäisi rinnastaa valehteluun. Kaiken lisäksi viestintävirasto lepsuilee todella pahasti tämän asian kanssa: syy on siinä, että ko. virastolla on tuossa lehmä ojassa. Asiaan ei haluta puuttua, koska se paljastasi sen miten kaukana oikeasti ollaan siitä "laadukas ja nopea laajakaista joka nurkalle" -mielikuvaunelmahötöstä jota LVM (ja viestintävirasto) kovasti yrittää pitää yllä.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 7.9.2012 @ 16:36

It seems that perfection is reached not when there is nothing left to add, but when there is nothing left to take away.

47.9.2012 16:40

Modeemeillakin on tässä merkitystä. Ainakin itsellä oli. Erään suomalaisen tuotemerkin alla myytävällä valkokuorisella modeemilla en saanut 24/1 -kaistasta (keskukseen linnuntietä ~400m) kuin 17/0.8 linjanopeuden, mikä tarkoittaa käytännönnopeutta vähän alemmas. Vaihdoin modeemia valmistajaan, joka käyttää tuotepakettien värityksessään paljon punaista, ja kas: Linjanopeus on on nyt 23.8/0.98 ja varsinainen nopeuskin sen mukainen. Couldn't get much better than this.


Antamani neuvot perustuvat omaan kokemukseen. Jos mielestäsi ne ovat puutaheinää, kerro toki.

57.9.2012 19:26

Kumma, että 10 vuotta sitten 256kb laajakaista maksoi 50€, ja nyt 1 meganen maksaa edelleen 27 euroa täällä Hämeessä. Kehitys on hidasta, jos verrataan 1992-2002 tapahtuneeseen muutokseen.

67.9.2012 20:48

Jotenkin tuntuu että tämäkin hieman optimisten lukema todellisesta tilanteesta.

Itellä oli 3v soneran 24m joka toimi aluksi 20m ja kuukauden välein nupeus tippui megan verran. ja asettui tuonne 11 megan tienoille. Nopeasti hapettuu linjat kyllä kun sen piikkiin laittoivat.


SF-2000 || Corsair CX 750M || SaberTooth 990FX R2 || AMD FX-8350@4.75Ghz/1,43V || Asus R9 290 DirectCU II || 16GB Team Group 2400Mhz DDR3 || Blackice 360 GTX || NeXXos ST30 || Swiftech Mcp655 || EK Supermacy || ClearFlex tubing || Deathadder 4G/Destructor 2/Steelseries 6Gv2 || Sennheiser PC350 || 22" 2ms LCD Iiyama Prolite B2206WS || ASUS Xonar DX || Win7 Ultimate N
http://www.speedtest.net/result/2401459507.png

77.9.2012 21:20

Mulla ainakin tuo speedtest näyttää aivan mitä sattuu, liittymä on 100/5, speedtest näyttää 44/4. Tavara tulee kyllä sisään kivasti 12MB/s ja ulos reilu 0,5MB/s.

87.9.2012 23:48

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti arcanix:
Mulla ainakin tuo speedtest näyttää aivan mitä sattuu, liittymä on 100/5, speedtest näyttää 44/4. Tavara tulee kyllä sisään kivasti 12MB/s ja ulos reilu 0,5MB/s.
Samat sanat, 100/5 alla ja speedtest antaa 31/4 mutta uTorrent siirtelee 11Mt/s alas ja 660kt/s ylös.

Jos tuo aineisto on kerätty pyytämällä vapaaehtoisia tekemään speedtest niin aika metsässä ollaan tulosten kanssa.

Muita luotettavaksi väitettyjä testejä on esim ladata 1GBnull mutta minulla se tulee vain 3,8 Mt/s, uTorrent on totuus!

97.9.2012 23:50

Jos jollain on 24M liittymä eikä saa lähellekään tuota nopeutta niin miksi ihmeessä ihmiset maksavat tuosta nopeudesta. Minusta kannattaa tiputtaa nopeus lähimmäksi sitä todellista nopeuta. Turhasta ei kannata maksaa.

108.9.2012 01:44

"kaapeliverkossa, joka ei ADSL:n tavoin kärsi niin herkästi esimerkiksi vanhan talon heikkokuntoisista kaapeleista. "
Ja talon paskat kaapelithan ei ole palveluntarjoajan vika vaan asiakkaan. Mokkuloissa ja muissa langattomissa vika taas on aivan selkeästi palveluntarjoajan... Käsittämätöntä että sama meininki on jo jatkunut monta vuotta, vaikka kaikki tietää että mokkulat on paskoja vaikka niille luvattaisiin mitä nopeuksia.

Niin ja siis itsellä 100/5 Sonera kaapeli

118.9.2012 20:05

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti VIPI87:
"kaapeliverkossa, joka ei ADSL:n tavoin kärsi niin herkästi esimerkiksi vanhan talon heikkokuntoisista kaapeleista. "
Ja talon paskat kaapelithan ei ole palveluntarjoajan vika vaan asiakkaan. Mokkuloissa ja muissa langattomissa vika taas on aivan selkeästi palveluntarjoajan... Käsittämätöntä että sama meininki on jo jatkunut monta vuotta, vaikka kaikki tietää että mokkulat on paskoja vaikka niille luvattaisiin mitä nopeuksia.

Niin ja siis itsellä 100/5 Sonera kaapeli
Tuo mobiililaajkaistakusetus on kyllä omalla kohdalla tuttu, ensin meillä oli 1 Mbps yhteys saunikselta ja se toimi luvatusti, sitten päivitimme 21 Mbps yhteyteen ja saimme 2,5 Mbps yhteyden, joka riitti kaikkeen käyttöön ja ei jaksanut kitistä vaikka oli melkein 10xHeikompi kuin mistä maksettiin.

Ja operaattorin pieni pränttihän tietysti lupasi vain 0,4-10 Mbps joten surkeasta nopeudesta ei siten voi siis edes valittaa!

Mutta viime viikolla nopeus nousi 5,9 Mbps, ihan kiva yllätys mutta tarpeeton, toisaalta ei enää tunnu niin kovasti siltä että maksaa tyhjästä.

128.9.2012 20:40

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Jos jollain on 24M liittymä eikä saa lähellekään tuota nopeutta niin miksi ihmeessä ihmiset maksavat tuosta nopeudesta. Minusta kannattaa tiputtaa nopeus lähimmäksi sitä todellista nopeuta. Turhasta ei kannata maksaa.

Asiahan on näissä tapuksissa niin että jos vaihdat 24M liittymän joka toimii 12M nopeudella esim 8M liittymään niin nopeus laskeekin sitten 4-5M:n

"johtuu vanhan talon heikkokuntoisista kaapeleista." Tämä vale on sitten yleisin vastaus mitä saat jos lähdet asiasta valittamaan. Jos saat operaattoriltasi kyseisen vastauksen kannattaa vaihtaa operaattoria. Tosin sekään ei aina onnistu kun kaikki sopimukset ovat nykyään kaksi vuotisia.

Itselläni on kokemusta saunalahden 1M liittymästä joka toimi sen kaks vuotta täydellä nopeudella sitten kotiin tullessa puhelinlaitoksen ukko oli räpläämässä puhelinjakamossa jolloin nopeus laski puoleen. Yhteys operaattoriin vastaus "johtuu vanhan talon heikkokuntoisista kaapeleista osoitteeseenne ei ole mahdollista saada nopeampaa yhteyttä." Mutta kaskas omasaunalahtisivuilta kun painoi turbo nappia jolla sai muutamalla eurolla kokeilla täyttä nopeutta nopeus nousi 8M:n. Ei muuta kuin operaattori vaihtoon sen jälkeen nopeus ollut aina yli 18M.

Saunalahti tosin kosti tuon operaattorin vaihdon sulkemalla myös kännykkä liittymiini kuuluvat sähköpostit ja lykkäämällä liittymän sulku aikaa puolellatoista kuukaudella. Lisäksi sain asiakaspalvelusta haukkumis/uhkailu soittoja useamman kappaletta.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.9.2012 @ 20:53

"Just because Im paranoid doesn´t mean they´re not out to get me."
"jos jokin voi mennä pieleen niin se menee"
http://en.forgeofempires.com/?invitor_i...r_invite_linkrl

139.9.2012 12:39

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Jos jollain on 24M liittymä eikä saa lähellekään tuota nopeutta niin miksi ihmeessä ihmiset maksavat tuosta nopeudesta. Minusta kannattaa tiputtaa nopeus lähimmäksi sitä todellista nopeuta. Turhasta ei kannata maksaa.

Taitaa vaan harvassa olla ne operaattorit, jotka mitään välinopeuksia enää tarjoavat. Mitä itse olen katsellut, niin useimmiten tarjonta on esim. 1/2/4/8/Fullrate. Ja jos linjasta saa läpi esim. 12 megaa, niin kyllä varmaan moni mieluusti sen fullraten ottaa.

Mitä tuohon tutkimukseen tulee, niin varmaan tuo fullrate-ADSL:n toiminta jonkin verran vaikuttaa tuohon tutkimustulokseen. Faktahan on, että lyhyilläkään etäisyyksilä tuota 24 megaa ei pysty saavuttamaan, vaan joku 20-22 megaa on lyhyenkin linjan maksimi. Samaten nopeuttaa "laskee" myös se, että asiakkaalla on useimmiten joku kehno telehelvetin purkki, joka NAT päällä hyytyy johonkin 16-17Mbit/s tienoille vaikka linjasta enemmän irti lähtisikin.

149.9.2012 14:07

Juu, Saunalahden 10M/2M kaapelilla tässä surffaan. Nopeudet ihan okei, ei hirveesti jää mainostetuista:
Samsung NP370R5E-S08SE | Intel Core i5 3210M @ 2,5GHz | Intel HM76 | 8GB DDR3 1600MHz | Seagate ST1000LM024 HN-M101MBB 1TB 5400 RPM | ATI AMD Radeon HD 8750M 1024MB/Intel HD Graphics 4000 @ 1366x768x32 | Windows 8 64-bit

159.9.2012 22:33

Nyydään kilo ja laskutetaan kilo, annetaan puolikiloa.
'Kaistaa' myydään enemmän kuin sitä on antaa.
Reaalilaskutus keskimääräisen toteutuneen
reaalinopuden mukaan. Kaistan 'ylimyynti' kiellettävä.
Kun on kumminkin tiedossa, että 'kaista' toimii tietyllä pronttiosuudella tietyllä alueella on hintakin sopeutettava samoin.

1610.9.2012 15:54

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti zipzap:
Nyydään kilo ja laskutetaan kilo, annetaan puolikiloa.
'Kaistaa' myydään enemmän kuin sitä on antaa.
Reaalilaskutus keskimääräisen toteutuneen
reaalinopuden mukaan. Kaistan 'ylimyynti' kiellettävä.
Kun on kumminkin tiedossa, että 'kaista' toimii tietyllä pronttiosuudella tietyllä alueella on hintakin sopeutettava samoin.
Mitäpä tuo auttaisi, hinnat vaan nousisivat. On aika varmasti muutenkin hintakartellia operaattoreilla sekä puhelin että nettiliittymissä.

SF-2000 || Corsair CX 750M || SaberTooth 990FX R2 || AMD FX-8350@4.75Ghz/1,43V || Asus R9 290 DirectCU II || 16GB Team Group 2400Mhz DDR3 || Blackice 360 GTX || NeXXos ST30 || Swiftech Mcp655 || EK Supermacy || ClearFlex tubing || Deathadder 4G/Destructor 2/Steelseries 6Gv2 || Sennheiser PC350 || 22" 2ms LCD Iiyama Prolite B2206WS || ASUS Xonar DX || Win7 Ultimate N
http://www.speedtest.net/result/2401459507.png

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto